fbpx Skip to content

Az Apple az Apple Watch Series 6 és az Apple Watch SE mellett ma este bemutatta a nyolcadik generációs iPadet és a negyedik generációs iPad Air modelleket is.

Előbbi csak egy apróbb frissítésen esett át, utóbbi azonban egy egészen komoly átalakulásban részesült. Vágjunk is bele!

iPad 8

Legutóbb tavaly szeptemberben frissült az iPad és akkor nagyobb kijelzőt, Smart Connector támogatást és jobb LTE-t kapott, de processzora maradt az A10 Fusion, mint a hatodik generáció esetén.

Idén pont fordított a helyzet: semmiben nem változott az iPad, csak a benne rejlő chipben, mely az iPhone 7-ből ismert A10 Fusion-t lecserélte az iPhone XS-ben található A12-re. Ez még mindig egy 2 éves SoC, de közel se annyira kínos, mint a 2016-os A10 Fusion 2020-ban.

Ha az Apple oldalát nagyítóval nézem, akkor még találhatok olyan rendkívüli részleteket, hogy az új iPad Wi-Fi-s változata 7 grammal nehezebb, míg a mobilnetes verzió csak 2 grammal nyom többet.

iPad Air 4

Első ránézésre azt hittem, hogy az Apple csak kivett néhány funkciót az iPad Pro-ból és ezzel oldották meg az új Air-t, de ha alaposabban megnézzük, láthatjuk, hogy egy teljesen új tervezésről van szó. Az új Air sokban hasonlít a 11 colos Pro-ra: ugyanúgy jó hozzá a második generációs Apple Pencil és a Magic Keyboard/Smart Keyboard Folio, ugyanúgy széltől-szélig ér a kijelzője és nincs főgombja, de közben a részletekben teljesen más.

Kezdjük a kijelzővel: a 11 colos iPad Pro kijelzője értelemszerűen 11 colos, míg az új iPad Air-é csak 10,9. Ez 28 pixellel kisebb magasságot és szélességet jelent, ami egy egészen érdekes új, 2360 x 1640 képpontos felbontást eredményez. Fényerőben az új Air ugyanúgy 500 nitet tud, mint elődje és nem 600-at, mint a Pro, és ProMotion technológia sincs benne, vagyis a kijelző „csak” maximum 60 alkalommal frissül másodpercenként.

Chip tekintetében már kicsit káosz van. A harmadik generációs Air esetén az Apple A12 találkozhatunk, amelynek a grafikailag tuningolt változata, az A12Z került az iPad Pro-ba. Ezzel szemben az új iPad Air már A14-gyel érkezik, ami így egyelőre nem hasonlítható össze az A12Z-vel.

Kamera tekintetében a harmadik generációs változathoz képest nagy ugrás, hogy az iPad Pro fő, 12 megapixeles szenzora került be egyedüli hátlapi kameraként az új Air-be, de azért ez még mindig egy rosszabb kamera, mint amit mondjuk egy iPhone 11-ben találnál: Gyengébb kamerát kapott az új iPad Pro, mint az iPhone 11-ek.

Épp ezért ne gondold azt, hogy az iPad Pro tökéletes kamera lehet a mindennapokban, inkább csak videohívásokra és dokumentumok szkennelésére érdemes becélozni.

Hangszórók tekintetében az új Air pont félúton van a régi Air és a 11 colos Pro közt: bár csak 2 hangszórója van (szemben a Pro 4 hangszórós kialakításával), de azok fektetett tájolású sztereó hangrendszert alkotnak.

A legnagyobb újítást az új iPad Air-ben persze a végére hagytam és ez nem más, mint az új Touch ID. A 11 colos iPad Pro Face ID biometrikus azonosítást alkalmaz, míg a régi Air-nél a főgombba épített ujjlenyomat-olvasóval tudtad feloldani az eszközt. Az új iPad Air azonban főgomb nélküli designt kapott, így a Touch ID érzékelő a „felső gombba” (lezáró gombba) költözött.

Fontos még megemlíteni azt is, hogy az új iPad Air az első olyan iPad, ami színes is lehet. A paletta idén ezüst, asztroszürke, rozéarany, zöld és égkék színekből áll!

Kiknek való hát ez az új iPad Air? Azoknak, akiknek nem elég a 8. generációs iPad, de nincs szükségük 120 Hz-es ProMotion kijelzőre, beérik egy hangyányival alacsonyabb felbontással, egy rosszabb hangszóróval és jobban szeretik az ujjlenyomatos feloldást, mint az arcfelismerést, és emellé még 802.11ax Wi‑Fi 6 támogatást is kapnak.

Szerintem ez egy egészen népes tábor és ezért az új Air-t vinni fogják, mint a cukrot.

Neked hogy tetszik az új iPad Air?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. A webshopban lévő képek alapján az új iPad Airnek is 4 hangszórója van! Először azt hittem, lusták voltak és a Pro-ról vágtak be képeket, de nem, mert rajta van az új TouchID gomb is. Plusz most mar az Air is USB-C-vel dolgozik. Szóval, az Air lesz az új budget Pro. Ami nincs: Lidar, 120Hz, FaceID, picivel talán kevesebb nit. Ami viszont plusz: 5 nm-es A14 chip, szemben az A12Z-vel. A fogyasztás jobb, viszont ez nem emelt magszámú, mint az A##X vagy A##Z SoC-ok. Multi core-ban állítólag picit el is marad (persze így is egy vadállat). Még ami érdekes lehet elsőre, hogy az A14 már DDR5-ös memóriát támogat.

    Az árazása engem a korábbi, 10.5-ös Pro-ra emlékeztet, amit a mai napig vígan használok. Persze ehhez minden hardware eggyel újabb generációs (vagyis jóval drágább). Viszont, 120Hz már abban is volt (ééés: headphone Jack!). Értelmes 256 gigás változatban 300khuf lesz az új Air a magyar piacon. Plusz 120khuf a szokásos kiegészítőivel, ha használni is akarod az iPadességét. Az USB-C lenne nekem egyedül az igazán csábító plusz, de hát azért minek? Talán ha kiderül pár éven belül, hogy mi lesz az Apple silicon pontos sorsa, majd visszatérek erre a kérdésre. Egy iPad-es Rosetta2 mondjuk érdekes lenne kódolás szempontjából.

  2. Október 16.-tól az iPad Air is rendelhető és 23.-tól pedig kapható úgyanúgy mint az iPhone 12 és 12 Pro.

  3. Az, hogy úgy látom az Air 4-en, hogy laggol/akad a kép, az a 120Hz hiánya miatt van vagy hibás a készülék? (Mellesleg a telefonokban sincs 120Hz mégse laggol/akad a kép, de lehet a kis kijelző miatt)

  4. Senki?

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nekem nincs olyan készülékem, ami tudná a ProMotion-t, sem iPad Air 4-em, illetve látatlanban pláne nem tudom, mit csinál az említett készüléked, így én ezt totálisan passzolom. de egyébként elképzelhető, hogy azért tűnik fel, mert más készüléken más képernyőfrissítést látsz, ami kevésbé akadozik.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for loserock Avatar for Szifon Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83