Az Apple bemutatta az iPad 8-at és iPad Air 4-et

Az Apple az Apple Watch Series 6 és az Apple Watch SE mellett ma este bemutatta a nyolcadik generációs iPadet és a negyedik generációs iPad Air modelleket is.

Előbbi csak egy apróbb frissítésen esett át, utóbbi azonban egy egészen komoly átalakulásban részesült. Vágjunk is bele!

iPad 8

Legutóbb tavaly szeptemberben frissült az iPad és akkor nagyobb kijelzőt, Smart Connector támogatást és jobb LTE-t kapott, de processzora maradt az A10 Fusion, mint a hatodik generáció esetén.

Idén pont fordított a helyzet: semmiben nem változott az iPad, csak a benne rejlő chipben, mely az iPhone 7-ből ismert A10 Fusion-t lecserélte az iPhone XS-ben található A12-re. Ez még mindig egy 2 éves SoC, de közel se annyira kínos, mint a 2016-os A10 Fusion 2020-ban.

Ha az Apple oldalát nagyítóval nézem, akkor még találhatok olyan rendkívüli részleteket, hogy az új iPad Wi-Fi-s változata 7 grammal nehezebb, míg a mobilnetes verzió csak 2 grammal nyom többet.

iPad Air 4

Első ránézésre azt hittem, hogy az Apple csak kivett néhány funkciót az iPad Pro-ból és ezzel oldották meg az új Air-t, de ha alaposabban megnézzük, láthatjuk, hogy egy teljesen új tervezésről van szó. Az új Air sokban hasonlít a 11 colos Pro-ra: ugyanúgy jó hozzá a második generációs Apple Pencil és a Magic Keyboard/Smart Keyboard Folio, ugyanúgy széltől-szélig ér a kijelzője és nincs főgombja, de közben a részletekben teljesen más.

Kezdjük a kijelzővel: a 11 colos iPad Pro kijelzője értelemszerűen 11 colos, míg az új iPad Air-é csak 10,9. Ez 28 pixellel kisebb magasságot és szélességet jelent, ami egy egészen érdekes új, 2360 x 1640 képpontos felbontást eredményez. Fényerőben az új Air ugyanúgy 500 nitet tud, mint elődje és nem 600-at, mint a Pro, és ProMotion technológia sincs benne, vagyis a kijelző „csak” maximum 60 alkalommal frissül másodpercenként.

Chip tekintetében már kicsit káosz van. A harmadik generációs Air esetén az Apple A12 találkozhatunk, amelynek a grafikailag tuningolt változata, az A12Z került az iPad Pro-ba. Ezzel szemben az új iPad Air már A14-gyel érkezik, ami így egyelőre nem hasonlítható össze az A12Z-vel.

Kamera tekintetében a harmadik generációs változathoz képest nagy ugrás, hogy az iPad Pro fő, 12 megapixeles szenzora került be egyedüli hátlapi kameraként az új Air-be, de azért ez még mindig egy rosszabb kamera, mint amit mondjuk egy iPhone 11-ben találnál: Gyengébb kamerát kapott az új iPad Pro, mint az iPhone 11-ek.

Épp ezért ne gondold azt, hogy az iPad Pro tökéletes kamera lehet a mindennapokban, inkább csak videohívásokra és dokumentumok szkennelésére érdemes becélozni.

Hangszórók tekintetében az új Air pont félúton van a régi Air és a 11 colos Pro közt: bár csak 2 hangszórója van (szemben a Pro 4 hangszórós kialakításával), de azok fektetett tájolású sztereó hangrendszert alkotnak.

A legnagyobb újítást az új iPad Air-ben persze a végére hagytam és ez nem más, mint az új Touch ID. A 11 colos iPad Pro Face ID biometrikus azonosítást alkalmaz, míg a régi Air-nél a főgombba épített ujjlenyomat-olvasóval tudtad feloldani az eszközt. Az új iPad Air azonban főgomb nélküli designt kapott, így a Touch ID érzékelő a „felső gombba” (lezáró gombba) költözött.

Fontos még megemlíteni azt is, hogy az új iPad Air az első olyan iPad, ami színes is lehet. A paletta idén ezüst, asztroszürke, rozéarany, zöld és égkék színekből áll!

Kiknek való hát ez az új iPad Air? Azoknak, akiknek nem elég a 8. generációs iPad, de nincs szükségük 120 Hz-es ProMotion kijelzőre, beérik egy hangyányival alacsonyabb felbontással, egy rosszabb hangszóróval és jobban szeretik az ujjlenyomatos feloldást, mint az arcfelismerést, és emellé még 802.11ax Wi‑Fi 6 támogatást is kapnak.

Szerintem ez egy egészen népes tábor és ezért az új Air-t vinni fogják, mint a cukrot.

Neked hogy tetszik az új iPad Air?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. A webshopban lévő képek alapján az új iPad Airnek is 4 hangszórója van! Először azt hittem, lusták voltak és a Pro-ról vágtak be képeket, de nem, mert rajta van az új TouchID gomb is. Plusz most mar az Air is USB-C-vel dolgozik. Szóval, az Air lesz az új budget Pro. Ami nincs: Lidar, 120Hz, FaceID, picivel talán kevesebb nit. Ami viszont plusz: 5 nm-es A14 chip, szemben az A12Z-vel. A fogyasztás jobb, viszont ez nem emelt magszámú, mint az A##X vagy A##Z SoC-ok. Multi core-ban állítólag picit el is marad (persze így is egy vadállat). Még ami érdekes lehet elsőre, hogy az A14 már DDR5-ös memóriát támogat.

    Az árazása engem a korábbi, 10.5-ös Pro-ra emlékeztet, amit a mai napig vígan használok. Persze ehhez minden hardware eggyel újabb generációs (vagyis jóval drágább). Viszont, 120Hz már abban is volt (ééés: headphone Jack!). Értelmes 256 gigás változatban 300khuf lesz az új Air a magyar piacon. Plusz 120khuf a szokásos kiegészítőivel, ha használni is akarod az iPadességét. Az USB-C lenne nekem egyedül az igazán csábító plusz, de hát azért minek? Talán ha kiderül pár éven belül, hogy mi lesz az Apple silicon pontos sorsa, majd visszatérek erre a kérdésre. Egy iPad-es Rosetta2 mondjuk érdekes lenne kódolás szempontjából.

  2. Október 16.-tól az iPad Air is rendelhető és 23.-tól pedig kapható úgyanúgy mint az iPhone 12 és 12 Pro.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!