fbpx Skip to content

Az új iPad Pro az új Wi-Fi 6 szabvány támogatása mellett a frissített A12Z chippel és az új hátlapi kamerarendszerrel csábítja magához a 2018-as modellek tulajdonosait.

Az új chip egyáltalán nem nagy dobás, de vajon a kamera mennyit fejlődött és hogyan áll az Apple többi kamerájához? A Halide alkalmazás fejlesztői tesztelték az új iPad Pro-t.

A normális, vagyis széles látószögű kamera valószínűleg nem változott a 2018-as modellhez képest. Minden paraméterében egyezik, egyedül szoftveres eltérések vannak a képfeldolgozásban, ami a második, ultraszéles látószögű kamerának és a LiDAR szkennernek köszönhető.

Az eltérő képfeldolgozás miatt a szenzor érzékenyebb a fényre az ISO tartományok alapján és emiatt a rossz fényviszonybeli fotózás kicsit javult. Természetesen ez közel sincs az új iPhone-ok által nyújtott Deep Fusion-höz vagy az éjszakai módhoz.

Ez a fő kamera azonban több mint két éves, ugyanis még az iPhone 8-ból származik, ezért kicsit kevésbé széles a látószöge, mint az iPhone 11-nek (28 mm-es a fókusztávolság a 26 mm helyett).

Az ultraszéles látószögű kamera az iPhone 11-gyel jelent meg, így az Apple nem használhatott régebbi érzékelőt, de mégis meg tudták oldani, hogy az új iPad Pro-ba rosszabb kerüljön, mint az iPhone 11-ben lévő.

Ahogy látható, kisebb a felbontása, kevésbé széles a látószöge és kisebb az ISO tartománya is.

A 10 megapixeles felbontás a legkisebb, ami iOS eszköz hátlapjára került az iPhone 6 óta.

Összehasonlításképp: iPhone 11 Pro balra, iPad Pro (2020) jobbra

Nagy vonalakban elmondható, hogy az iPhone 11 és 11 Pro hátlapján jelentősen nagyobb és jobb szenzorok találhatóak, mint az új iPad Pro-n. Az ultraszéles látószögű kameránál talán a legkisebb a különbség, de a kisebb felbontás miatt ott is lemarad az Apple legújabb profi táblagépe.

Furcsa, hogy mindkettő a „Pro” nevet kapta az Apple-től, miközben az iPad Pro egyértelműen a rövidebbet húzta a kamerák terén – hacsak nem nézzük meg a LiDAR szkennert is, de azt majd a következő részben!

(Forrás: Halide blog)

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.