fbpx Skip to content

Ahogyan az várható volt, az idei első őszi eseményen az Apple bemutatta az Apple Watch Series 6-ot és az olcsóbb Apple Watch SE-t. Idén a pletykák szerint még két eseményt várhatunk, októberben az iPhone 12-eset és novemberben egy Mac-eset.

Az Apple Watch Series 6 újdonsága véroxigénszint-mérés, az S6 processzor, ami 20%-kal nagyobb teljesítményű az előző generációnál, és a magasságmérő. Új színeket is kaptunk, mely a sport változatnál piros és kék. Természetesen új szíjakat, számlapokat és még sok mást is bemutatott az Apple, lássuk őket!

Apple Watch Series 6

Az új, 6-os széria lényegében az S6 processzorra és pulzoximéterre épül. Az S6-tal nem csak nagyobb sebességet kapunk, hanem fejlettebb energiagazdálkodást, aminek köszönhetően az állandó megjelenítéssel a számlap dupla akkora fényerőre képes nappal, ezáltal például sportolás közben nem kell megemelni a kezünket, látni fogjuk a rajta lévő adatokat. Az S6 egyébként tartalmaz magasságmérőt is, így azok, akik sziklát másznak, túráznak, sokkal több adatot kapnak már a magassággal kapcsolatban.

Véroxigénszint-mérés

A véroxigénszint a fittség egyik fontos mutatója. Segíthet megérteni, hogy a szervezetünk milyen mértékben képes felvenni az oxigént, illetve mekkora mennyi­séghez jut belőle. Az Apple Watch Series 6 új érzékelőjével bármikor ellenőrizhetjük a véroxigénszintünket. Az óra emellett a háttérben is végez méréseket, és ezeket az adatokat bármikor áttekinthetjük. Ez lényegében hasonlóan működik, mint az EKG, csak itt ugye nem kell rárakni az ujjunkat a koronára.

Az új véroxigénszint-érzékelőt négy LED-csoport és négy fotodióda alkotja. A hátlapba épített kristályban található, melyet alapjaiban átterveztünk. Az érzékelő a Véroxigén appal együttműködve teszi lehetővé a véroxigénszinted meghatározását.

A zöld, vörös és infravörös LED-ek megvilágítják a csuklódban futó vérereket, a foto­diódák pedig megmérik a visszavert fény mennyiségét. A kapott adatból fejlett algoritmusok meghatározzák a véred színét, amely megmutatja a vérben jelen lévő oxigén mennyiségét.

A fentieken kívül kaptunk a sport változatnál két új színt, ami a (PRODUCT)RED és kék. Nekem egyébként mindkettő tetszik, de a már meglévő szíjfelhozatallal viszonylag nehéz váltani a megszokott fekete vagy ezüst típusról. Viszont akik most lépnek be az Apple Watch világába, érdemes elgondolkozniuk a fenti két szín vásárlásán. Ti mit gondoltok az új színekről?

(Balra a sport, jobbra a rozsdamentes acél tokozás színei láthatóak)

Ezzel lényegében le is tudtuk a hardveres újdonságokat Series 6-nál. Várható volt, hogy ez egy ráncfelvarrás lesz új hardverre, amire Series 5-ről nem biztos, hogy érdemes váltani. Én Series 4-ről talán tavasszal váltok, de alapjában véve nem instant get.

Apple Watch SE

Az Apple Watch SE lényegében a Series 6 kistestvére. Külsőre effektíve megegyezik a Series 6-tal, tehát a tokozás kialakítása, illetve alap színei esetén ugyanazt kapjuk, kivéve persze az új színek. Az Apple Watch SE tulajdonképpen a Series 5 processzorát kapja meg, de nem kapja meg EKG, illetve véroxigénszint-mérést. Ettől függetlenül értesít alacsony vagy magas pulzusról és szabálytalan szívverésről, de nem rendelkezik EKG alkalmazással. Ezek mellett nincs benne “mindig bekapcsolt” kijelző sem. Bővebben az Apple összehasonlító oldalán.

Tehát ha mondjuk EKG-s készüléket szeretnénk vásárolni, akkor érdemes még most megvenni a kifutó Series 5-öt, amit a napokban biztos akcióznak majd.

Az Apple úgy döntött, hogy a palettán hagyja az Apple Watch Series 3-at változatlan, 77 990Ft-os áron és a „csúcs” Series 6 pedig maradt annyi, mint eddig a Series 5 volt: 159 990Ft-os ártól indul. Az új Apple Watch SE a kettő közé toppant be 109 990 induló árával, ezzel bomlasztva az eddig egyértelmű termékpalettát.

Új Apple Watch számlapok

Rengeteg új számlapot kapunk, köztük profibbat, bohókásabbakat, illetve egy egészen elvontat. A watchOS 7-tel merőben megváltoznak a számlapjaink, mivel egy-egy alkalmazásnak már nem csak egy komplikációja lehet, hanem több féle is. Így egy egészen új, adott eseményhez, edzéshez, kiránduláshoz is létrehozhatunk egy külön felületet már.

Ezek egyébként elérhetővé válnak majd az App Store-ban, illetve megoszthatjuk weben majd a saját, általunk “kifejlesztett” számlapot is. Ezen kívül számos új designnal is találkozhatunk órától függően. Például a Nike+ órák is kaptak új számlapot, de az csak a Nike+ változatokon érhető el, vagy például a Series 4 felületre tervezett számlapok is csak adott kijelzőn érhetőek el. Íme néhány:

Új Apple Watch szíj típusok, színek

Az Apple két egészen új sport szíjat mutatott be, aminek a neve Solo Loop, avagy Körpánt. Lényegében ez egy nyújtható szíj, mintha csak egy karkötőt vennél fel, csak bedugod a kezed és már rajta is van a csuklódon. Folyékony alapanyagú elasztikus szilikongumiból készült óraszíj mindenféle csat vagy kapocs nélkül a kivételes kényelemért.

Természetesen nem csak szilikonból, hanem szövetből és bőrből is kaptunk új szíjakat. A fonott körpánt szíj több mint 16 ezer újra­haszno­sí­tott poliészterből készült szál szövete és szilikonszálak egyvelege – texturált, nyújtható és gyönyörű. Végezetül de nem utolsó sorban pedig kaptuk új Leather Loop-ot is, ami most szimplán Bőr szíjként említ meg az Apple.

Ezen kívül számos új színt kaptunk, például a Nike lyukacsos szíjakból is vannak újabb fajták, illetve a sima sport változatból is találkozhatunk újabb színekkel. Nézz körbe!

Apple Watch árak és vásárlás

Az Apple Watch Series 6 sport változat induló ára 40mm esetén 159 990Ft, 44mm esetén pedig 169 990Ft. Amennyiben LTE-s változatot szeretnénk, akkor 40mm esetén már 199 990Ft-ot kell leszurkolni hazánkban, míg 44mm esetén ez 10 000Ft-tal drágább, tehát 209 990Ft-ba kerül.

Az Apple Watch Series 6 rozsdamentes acél induló ára 269 990Ft 40mm-es tokozással, ez ugye már LTE-képes, 44mm-es változatban pedig 289 990Ft.

Az Apple Watch SE 40mm-es változatának az ára 109 990Ft, LTE-vel 129 990Ft, 44mm-es változatban 119 990Ft-ért kaphatjuk meg, ugyanez LTE-vel pedig 139 990Ft-ba kerül.

Hazánkban ugyan nem lehet hivatalosan Apple Care+-t vásárolni, de a sport és SE változathoz igencsak ajánlott: ebben a cikkben írtunk arról, hogy ezt mégis hogyan lehetséges megoldani jelenleg. Szintén érdemes elolvasni az LTE-s használatról szóló cikkünket is, ha korábban még nem tettük meg.

Fontos tudni, hogy az Apple idén már nem ad hálózati adaptert az órák mellé, csak az USB-s vezeték nélküli töltő jár, és persze a választott szíj.

Konklúzió

Az Apple Watch Series 6 ugyan nem lett egetrengető frissítés, azonban érdemes lehet rá váltani régebbi generációról. Például Series 2 és Series 3 esetén hatalmas sebességnövekedést, jobb kijelzőt, jobb akkumulátor időt, és persze újabb tokozást kapunk, ami már önmagában olyan, mintha egy teljesen más készülék lenne a csuklónkon. Az Apple Watch Series 4 és Series 5 tulajdonosoknak nyilván ez kevésbé imponáló frissítés, de akinek valami tetszik a Series 6-ból, az nyugodtan vásárolja meg, várhatóan nem fog csalódni benne.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.