fbpx Skip to content

Az Apple július 30-án hozta nyilvánosságra negyedéves eredményeit, amelyek ismét rekordot döntöttek. A koronavírus ellenére ez rendkívüli teljesítmény. De mi várható a jövőben?

Vírus, összeesküvés elmélet, kijárási tilalom, karantén, home office, bezárt gazdaság, munkanélküliség, csőd, mindmeghalunk. Ezek voltak az elmúlt hónapok kulcsszavai a beszélgetésekben. Az Apple szinte az összes Apple Store-t bezárta, munkatársai átálltak az otthoni munkavégzésre. Az idei első negyedéves eredmények visszaesést mutattak, a cég hosszú idő után nem adott ki előrejelzést, így semmi jóra nem lehetett számítani. Ezek után meglepetést és tőzsdei árrobbanást okozott a második negyedéves eredmény.

A cég tehát sikeresen átállt az online értékesítésre, nem érezte meg a fizikai Apple Store-ok értékesítés-kiesését. Sőt, nem csak az Apple, hanem a többi technológiai cég is kiemelkedő eredményt ért el: az Amazon, a Google, a Facebook és a Microsoft is felülmúlta az elemzői várakozásokat. A technológiai cégeket tömörítő NASDAQ index új csúcsra ért fel. Tehát minden rendben van. Biztosan?

Hát nem. Az IT cégeknek nagyon ment, azonban ők a gazdaság egy kis – bár egyre növekvő – szeletét képviselik. A gazdaságban, főleg az amerikaiban nagyon komoly visszaesés történt, a második negyedéves GDP éves szinten 30%-ot(!) esett vissza. Az enyhítések és a sokadik mentőcsomag hatására a következő negyedévben nyilván jóval kedvezőbb számot fogunk látni, azonban az még jóval el fog maradni a vírus előtti helyzettől.

Sokan V vagy U alakú visszapattanást várnak, azonban egyik sem lesz, hanem jobb esetben egy pipa alakú forma fog megvalósulni. Erős visszaesés után lassú kilábalás. És akkor még nem beszéltünk a második hullámról, amely hatása jelenleg kiszámíthatatlan.

Az iPhone a cég húzóterméke, és a telefon az USÁ-ban tömegtelefonnak számít, erős a beágyazottsága a társadalomban, tehát nem mindegy, hogy az átlagember megveszi-e az évente megjelenő új modellt vagy sem. Mivel sokan elvesztették az állásukat, és szinte teljes iparágak mentek tönkre (idegenforgalom, légitársaságok), még többen bizonytalanságban élnek, nem az lesz az első dolguk, hogy lecseréljék telefonjukat egy újabbra. Sőt! A korábbi kétéves csereciklus már átállt háromévesre és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi helyzetben az emberek addig fogják használni készüléküket, amíg az teljesen tönkre nem megy. Amíg nem lesz ellenszer a vírusra és az emberek nem látják pozitívan a jövőt, a bizonytalanság miatt inkább félretesznek szűkösebb időkre, minthogy megvegyenek egy 1000 dolláros telefont. Az Apple telefoneladásai nem fognak rekordokat döntögetni. Márpedig a részvényesi elvárás nem fog csökkeni. Mit tehetnek ebben a helyzetben?

Mivel jelentős újítás nem várható az okostelefon piacon, ezért nem lesz olyan megkülönböztető tulajdonság, ami az iPhone-t kiemelné a többiek közül. Az Apple jövője túlnyomó részben az iPhone-ok eladásától függ, ezért kénytelenek lesznek árat csökkenteni. Persze nem ész nélkül, de egy 100-150 dolláros árengedménnyel már jelentős hatást gyakorolhatnak a keresletre. A brutális árrés nyilván csökkeni fog, de még mindig jobb egy 100 dolláros kedvezménnyel eladott iPhone, mint egy el nem adott és a raktárkészletet növelő darab.

A másik, még várható vásárlói reakció, hogy inkább a tavaly vagy tavalyelőtt kibocsátott modellek felé fognak a vevők fordulni, amelyek értelemszerűen olcsóbbak, mint az azévi csúcsmodell. Ez esetben is kisebb lesz a cég árrése, de még mindig jobb, mintha nem történne semmi.

Persze lehet mondani, hogy nem csak az iPhone az Apple egyetlen terméke, hanem itt vannak a Mac-ek, iPadek, az egyre növekvő szolgáltatási bevétel is. Ez mind igaz – bár a Mac-nél az ARM-re való átállás hordoz kockázatot magában –, de amíg az iPhone adja a cég bevételeinek 44%-át, addig nincs miről beszélni.

Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója mondta el egy konferenciabeszélgetésen, hogy a következő iPhone bemutatása néhány héttel később lesz a megszokottnál, tehát valamikor október közepén jelenhet meg. Kíváncsian várom, hogyan akarja a cég eladni az iPhone 12-t.

Te mit gondolsz, mit fog lépni az Apple?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.