fbpx Skip to content

Az Apple július 30-án hozta nyilvánosságra negyedéves eredményeit, amelyek ismét rekordot döntöttek. A koronavírus ellenére ez rendkívüli teljesítmény. De mi várható a jövőben?

Vírus, összeesküvés elmélet, kijárási tilalom, karantén, home office, bezárt gazdaság, munkanélküliség, csőd, mindmeghalunk. Ezek voltak az elmúlt hónapok kulcsszavai a beszélgetésekben. Az Apple szinte az összes Apple Store-t bezárta, munkatársai átálltak az otthoni munkavégzésre. Az idei első negyedéves eredmények visszaesést mutattak, a cég hosszú idő után nem adott ki előrejelzést, így semmi jóra nem lehetett számítani. Ezek után meglepetést és tőzsdei árrobbanást okozott a második negyedéves eredmény.

A cég tehát sikeresen átállt az online értékesítésre, nem érezte meg a fizikai Apple Store-ok értékesítés-kiesését. Sőt, nem csak az Apple, hanem a többi technológiai cég is kiemelkedő eredményt ért el: az Amazon, a Google, a Facebook és a Microsoft is felülmúlta az elemzői várakozásokat. A technológiai cégeket tömörítő NASDAQ index új csúcsra ért fel. Tehát minden rendben van. Biztosan?

Hát nem. Az IT cégeknek nagyon ment, azonban ők a gazdaság egy kis – bár egyre növekvő – szeletét képviselik. A gazdaságban, főleg az amerikaiban nagyon komoly visszaesés történt, a második negyedéves GDP éves szinten 30%-ot(!) esett vissza. Az enyhítések és a sokadik mentőcsomag hatására a következő negyedévben nyilván jóval kedvezőbb számot fogunk látni, azonban az még jóval el fog maradni a vírus előtti helyzettől.

Sokan V vagy U alakú visszapattanást várnak, azonban egyik sem lesz, hanem jobb esetben egy pipa alakú forma fog megvalósulni. Erős visszaesés után lassú kilábalás. És akkor még nem beszéltünk a második hullámról, amely hatása jelenleg kiszámíthatatlan.

Az iPhone a cég húzóterméke, és a telefon az USÁ-ban tömegtelefonnak számít, erős a beágyazottsága a társadalomban, tehát nem mindegy, hogy az átlagember megveszi-e az évente megjelenő új modellt vagy sem. Mivel sokan elvesztették az állásukat, és szinte teljes iparágak mentek tönkre (idegenforgalom, légitársaságok), még többen bizonytalanságban élnek, nem az lesz az első dolguk, hogy lecseréljék telefonjukat egy újabbra. Sőt! A korábbi kétéves csereciklus már átállt háromévesre és egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi helyzetben az emberek addig fogják használni készüléküket, amíg az teljesen tönkre nem megy. Amíg nem lesz ellenszer a vírusra és az emberek nem látják pozitívan a jövőt, a bizonytalanság miatt inkább félretesznek szűkösebb időkre, minthogy megvegyenek egy 1000 dolláros telefont. Az Apple telefoneladásai nem fognak rekordokat döntögetni. Márpedig a részvényesi elvárás nem fog csökkeni. Mit tehetnek ebben a helyzetben?

Mivel jelentős újítás nem várható az okostelefon piacon, ezért nem lesz olyan megkülönböztető tulajdonság, ami az iPhone-t kiemelné a többiek közül. Az Apple jövője túlnyomó részben az iPhone-ok eladásától függ, ezért kénytelenek lesznek árat csökkenteni. Persze nem ész nélkül, de egy 100-150 dolláros árengedménnyel már jelentős hatást gyakorolhatnak a keresletre. A brutális árrés nyilván csökkeni fog, de még mindig jobb egy 100 dolláros kedvezménnyel eladott iPhone, mint egy el nem adott és a raktárkészletet növelő darab.

A másik, még várható vásárlói reakció, hogy inkább a tavaly vagy tavalyelőtt kibocsátott modellek felé fognak a vevők fordulni, amelyek értelemszerűen olcsóbbak, mint az azévi csúcsmodell. Ez esetben is kisebb lesz a cég árrése, de még mindig jobb, mintha nem történne semmi.

Persze lehet mondani, hogy nem csak az iPhone az Apple egyetlen terméke, hanem itt vannak a Mac-ek, iPadek, az egyre növekvő szolgáltatási bevétel is. Ez mind igaz – bár a Mac-nél az ARM-re való átállás hordoz kockázatot magában –, de amíg az iPhone adja a cég bevételeinek 44%-át, addig nincs miről beszélni.

Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója mondta el egy konferenciabeszélgetésen, hogy a következő iPhone bemutatása néhány héttel később lesz a megszokottnál, tehát valamikor október közepén jelenhet meg. Kíváncsian várom, hogyan akarja a cég eladni az iPhone 12-t.

Te mit gondolsz, mit fog lépni az Apple?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for vjan vjan says:

  Olyan még nem volt, hogy az aktuális iPhone olcsóbb volt, mint az előző évi. Szerintem nem is lesz.
  Az Apple termékek használata bizonyos szinten inkább vallás, mint praktikum. Szerintem aki eddig megvette, ezután is megveszi, legfeljebb ritkábban.

 2. Nekem az az érzésem, hogy nem árcsökkenés lesz hanem inkább a lízinges készülékeket fogják nyomni jobban. Fizeted a havi részletet és évente vagy kétévent újat fogsz kapni. Azt is el tudom képzelni, hogy ezt világméretüen kiterjesztik és országonként a helyi bankokkal összefogva árulják a készülékeket. Így a használtpiacot is lenyomják. Lásd Tesla. Sajnos a piac nem úgy reagált a koronavírusra ahogy az normális lett volna, Még jobban felfújodott a “pénzes zsák” az helyett, hogy kicsit összement volna mivel még több úgymond nem létező pénzt nyomtak a gazdaságokba, hogy “ mentsék” a helyzetet.

 3. Amúgy hozzáteszem, hogy a napokban voltam Apple Store-ban készüléket javítatni ( cseréltetni) és ilyen kevés ember még sose volt ott. Mindegy, hogy mikor mentem és időpontra mindig kellett várni minimum fél órát. Most 10 perc alatt végeztem, úgyhogy a Store-ok forgalma szerintem nagyon visszesett. Watch-ot pl meg se éri bevinni, gyorsabb telefonon.

 4. Szerintem nem kell aggódni. Aki eddig megvette az azután is meg fogja. Ha nem a 12-őt akkor a 13-at. És ahogy fentebb írták majd lízingre vagy mobil szolgáltatóktól részletre.(az enyém is így van)

 5. Avatar for kchris kchris says:

  altalam mar regota vart dolog ez az eladott telefon darabszam csokkenes. es igy is van jol! mi a fenenek evente akar 2 evente uj telefon? mi early adopterek vagyunk es megvesszuk azonnal de nagyon kis reszet kepviseljuk a vevoknek. tobb dolog is van: igazabol nincs jelentos fejlodes. eszmeletlen mennyisegu ritka fem kell egy telefonhoz, es remelhetoleg nem erre fogjak az emberek kolteni a penzuket. most latszik a virus kapcsan hogy milyen tulfogyasztas alakult ki ugy altlaban mindenben. ha nem vesznek az emberek meg minden szart, es nem turistaskodnak csak azert mert az a meno es legyen mit feltolteni a facsera van instara akkor ehen halnak mert nincs penzunk kajara na EZ problema. pedig kaja lenne eleg… (de ide lhet tenni az evente tonkremeno ruhakat, tv, mosogep, auto)

 6. Avatar for kchris kchris says:

  de a lenyeg: az apple tul fogja elni, de remelhetoleg leallnak az evenkenti marketingesek altal presszionalt modell es oprenszer csererol! csereljek le akkor ha VAN miert es elkeszultek az uj modellel, ne adjanak ki felig kesz modelleket pl amikor kihagynak valamit egy modellbol csak azert mert oszre nem keszulne el… legidiotabb dolog.

 7. Avatar for gunar gunar says:

  Az jobb amikor inkább beleteszi a gyártó, hogy ő legyen kb az első amelyik kiadott vmi újabbal egy csúcs vasat? Gondolok itt vacakul működő F-ID -s droidos telókra, aki emléxik még rájuk.

 8. Avatar for kchris kchris says:

  félreértesz. akkor adják ki később a modellt. 1-2-3 hónappal később. és akkor nincs az hogy sokszor alig van egy modellen újdonság… persze mert ki lett hagyva az újdonságok egy része mert nem készült el, és az évenkénti új modell kőbe van vésve.

 9. Mint a Fold!
  Annyira elsők akartak lenni, hogy szerintem “hajlékony” kijelzős eszközök között pont olyan pályafutást ír le, mint a neandervölgyi ember.

  Remélem nem lesz gond a 2. koronázással!
  Nekem már az elsőnél is az volt legnagyobb félelmem, hogy a világgazdaság újra összeroppan…
  Nem az hogy talán elkapom!
  Lehet hülyén hangzik és nézték már ezért hülyének, de ha egyszer újra eljön a “ Nagy gazdasági világválság” az sokkal több ember életet követelne, mint most amit a vírus szed…
  De ez csak az én véleményem!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for kchris Avatar for mtomi95 Avatar for teddy212 Avatar for vjan Avatar for 83miki83 Avatar for gunar