fbpx Skip to content

Korábban már írtam egy vélemény cikket az új iPhone SE-ről, azóta néhány napja már tesztelem is a készüléket. Az iPhone SE tulajdonképpen egy iPhone 9, ami iPhone 8 és iPhone 11 belsőt kapott, úgymond hibrid készülék lett. Jó-e nekünk ez?

iPhone SE 2020 teszt és vélemény

Az új iPhone SE lett az Apple belépő készüléke, ami ár/érték arányban szerintem a legjobb vétel jelenleg. Nem csak az Apple termékpalettáját teszi egészen érdekessé, hanem telibe lövi a használt készülék piacot is, mivel jóformán bármilyen 4,7 hüvelykes készülékről érdemes rá váltani. Na de vágjunk bele, mire is képes az iPhone SE 2020-ban!

Sebesség

Talán az egyik legfontosabb szempont a sebesség, még ha sokszor nem is ismerjük el. Sokan amiatt nem frissítenek, mert attól tartanak, hogy lassul a készülékük. Elfogadom, valóban lassabb lesz egy készülék, 3-5 év után, ha frissítjük a szoftvert. Ez normális. Azért is, mert régi hardverről van szó, és megpróbálunk újdonságokat, hardverigényesebb funkciókat használni rajta, új szoftvert. Nem kötelező frissíteni, de azt is vegyük alapul, hogy nem szoftvert, hanem hardvert, tehát készüléket érdemes frissíteni 3 év után.

Vegyük alapul egy iPhone X-et. 2019 év végén az iOS 13-mal éreztem, hogy már nem az, amire képes. Persze simán használható most is, de amikor a kezembe fogtam az iPhone 11 Pro-t és teszteltem, rájöttem, hogy az iPhone X már picit döcög. Ha számokban kell kifejezni, akkor mondjuk 10/10 az iPhone 11 Pro, 10/7 az iPhone X. Ennek megfelelően még 1-2 évet simán kibír a készülék a kezünkben. Miért indultam neki ilyen messziről ennek?

Azért, mert az Apple tudja azt, legalább 3 részre osztható az iPhone-t vásárlók tábora:

  1. Azok, akik évente váltanak. Megveszik idén az iPhone 12 Pro-t az iPhone 11 Pro után.
  2. Azok, akik két évente váltanak. Ez egy fokkal költséghatékonyabb vásárlás, főleg ha mondjuk hűséggel vesszük meg.
  3. Azok, akik 3-4 évente váltanak, ők minden szempontból a költséghatékonyságot keresik.

A 2020-as iPhone Se a 3. tábort célozza meg. Azokat, akik 3-4 évig szeretnék használni a készüléket, és mellette nincs arra keret, hogy 380.000Ft-ért megvásárolják a Pro iPhone-ok egyikét. Azt gondolom, nekik az új iPhone SE egy hibátlan, tökéletes választás és kétség kívül érdemes ezen az új modellen elgondolkozni.

Az iPhone SE megkapta az A13 Bionic processzort, ami megegyezik az iPhone 11 és 11 Pro esetén meglévővel. Ergo Pro készüléket kapunk, legalábbis ha a belső, legfontosabb komponenst vesszük alapul!

Mit jelent ez számokban?

A számok a Single / Multi / Metal (GPU) értékeket takarják (a további számok ebben a listában találhatók meg):

  • iPhone SE: 546 / 1003 / 2190
  • iPhone 6: 308 / 569 / 452
  • iPhone 7: 742 / 1317 / 2766
  • iPhone 8: 921 / 2241 / 3076
  • iPhone 11: 1327 / 3284 / 6070
  • iPhone SE 2020: 1327 / 3338 / 6410

A fentiből egyértelműen kiderül, hogy az iPhone SE GPU számításban több mint dupla akkora sebességre képes, mint a 2,5 éves iPhone 8 vagy iPhone X, és a fenti listában az iPhone 6-osok rendelkeznek a legrosszabb eredményekkel. Tehát akik iPhone 6-ot használnak, azoknak akárhogy is nézem, megérett a váltás, és ha ők jót akarnak maguknak, akkor az iPhone SE 2020-at választják. Nem mennek el az iPhone 7, 8 irányában, mert ahogy fent írtam, már döcög a processzor az iPhone X / 8 alatt. Az A11 maximum 2 évet bír még ki, míg az új iPhone SE a következő 4-5 évre lehet hű társunk.

Röviden tehát az Apple jól döntött, és kifejezetten a felhasználókat helyezte előtérbe, amikor az A13-at rakta bele az új készülékbe, nem úgy, mint az új iPad Pro-nál. ??‍♂️

Külső kialakítás, design

4,7 hüvelyk: a készülék nagyobb méretet kapott, és ez végeredményben jó is meg rossz is. Azért rossz, mert a klasszikus iPhone SE-t használók ezzel kényszerítve lesznek a nagyobb kijelzőre, nagyobb mérethez. Ezzel véget is ért az a korszak, hogy átérjük egy kézzel a telefon kijelzőjét. Nyilván ki mit szokott meg, én sajnálom, mert a régi SE egy nagyon jó kis telefon volt, ugyanakkor iPhone 11 Pro után nekem már ez a méret is túl pici. Szóval ez tényleg csak attól függ, mit szokott meg az ember.

De miért jó?

Azért, mert ezzel lényegében egy szűk réteg, a korábbi iPhone SE tulajdonosok mellett (vagy inkább helyett?) egy sokkal nagyobb réteget, az iPhone 6, 6s, 7, és 8 tulajdonosokat is megszólította az Apple, aki végül készített egy iPhone 9-et. Külsőleg az iPhone SE 2020 egy iPhone 8. Ugyanazok a tokok, fóliák, kiegészítők működnek vele, mint az iPhone 8-cal, tehát ez egy jó hír. Mivel az olcsó készülék mellé “olcsó” tokokat, kiegészítőket is kapunk, mert a 8-as már egy több mint 2 éves termék.

Kamera

A kamera egy egészen hibrid rendszer lett, amit az elején jóformán nem is tudunk hova rakni. Logikusan az iPhone SE-nek meg kellett volna kapnia az iPhone 11 kamera rendszerét, legalábbis, ha már a processzor belekerült. Mégsem sikerült. Sokan azt mondják, hogy az iPhone 8 kameráját kapta meg, de az nem képes a portré módra, míg ugye az új iPhone SE igen. Tehát akkor már inkább az iPhone XR-ét kapta meg, de ez sem igaz, mivel annál meg fejlettebb HDR fotózásra képes. Na de akkor miért nem tudja az éjszakai módot, ahogy az iPhone 11? ??‍♂️ Még mi is belezavarodtunk.

Szerintünk valóban az iPhone 8 kamera rendszerét, pontosabban hardverét kapta meg. Tehát a szenzor, a lencsék, minden ugyanaz, de az A13 Bionic chipnek köszönhetően a képfeldolgozás az iPhone 11-é. Természetesen egy egészségügyi sétát követően készítettünk néhány képet a szabadban, ezen a csodás hétvégén. Így íme pár nappali fotó, valamint portré az iPhone SE kamera rendszerével:

Sajnos, ahogy az iPhone XR, úgy az iPhone SE sem képes portrét készíteni állatokról vagy tárgyakról. Ezen kívül ugyan rendelkezünk új Smart HDR funkcióval, ami rendkívül sokat segít, sajnos gyenge fényviszonyok mellett nem teljesít olyan jól a több éves szenzor. Ettől függetlenül mi meg voltunk elégedve az iPhone SE kamerájával.

Akkumulátor

A múltkori vélemény cikkemben konkrétan leszóltam az akkumulátort. Szerintem az iPhone 8-ban lévő akkumulátor nem elegendő manapság az átlagos használat mellett. Alapjában véve tévedtem is, meg nem is. Az iPhone SE úgy teljesített, ahogy az vártam, 9-10 órára volt képes átlagos használat alatt, ami szerintem kevés, de lehet másoknak elegendő. Navigáltam vele 20 percet, telefonáltam vele 40 percet, és persze fotóztam vele a fenti képeket. Mindeközben természetesen használtam chatelésre, üzenetek küldésére, és emailezésre a készüléket, tehát átlagosan, folyamatosan használtam.

11:00 órakor vettem le töltőről 100%-os akkumulátorral, este 7-re ez jóformán 20% lett, tehát 8-9 órás használatra lett tervezve. Kibír-e egy egész napot az iPhone SE? Szerintem nem teljesen. Ha ezt a készüléket leveszem reggel 8-kor, mint egy átlagos munkanap a koronavírus nélkül, akkor körülbelül 4-5 kor lemerülne. Természetesen ez “normális” akkumulátor időnek felel meg egy 4,7 hüvelykes készülék esetén. De nem mondanám elegendőnek. Alapból még azért munka után elmennénk edzeni, vagy meginni valamint vagy bármi, arra az időre a telefon már teljesen lemerült.

Hasonló tesztet az iPhone 11 Pro-nál is végigtoltam, ott délelőtt 10-kor levéve a töltőről este 9-ig bírta. Azt nevezem akkumulátor időnek, de elfogadom hogy ez egy jóval kisebb készülék jóval kisebb akkumulátorral. Ennyire képes. Tölteni kell a nap folyamán.

Megéri-e váltani az iPhone SE-re iPhone 6, 6s, 7, vagy akár iPhone 8 esetén?

Röviden igen. Az új iPhone SE a már említett processzor miatt jóformán ideális választás szinte minden, 4,7 hüvelykes készülékről. Ebbe beletartozik a teljes termékpaletta az iPhone 6-tól a 8-ig, plusz a régi SE és a Plus készülékek is, de ugye ott a kijelző méret és az akkumulátor miatt nem biztos, hogy akarunk váltani.

Az egyértelmű, miért éri meg váltani régebbi készülékről, de hogy jön ide az iPhone 8?

Az iPhone 8 átlagosan 2 éves termék. Tehát jóformán lejárt a garancia, rosszabb az akkumulátor, és alapjában véve lassabb is már, mint annak ideén. Mindezek ellenére egészen jól tartja az árát, és emiatt érdemes váltani.

Az iPhone 8 a piacon 90-115.000Ft között mozog. Ha azt vesszük, hogy eladjuk a jelenlegi 8-ast mondjuk 100.000-ért, akkor már csak 80.000Ft-ot kell belerakni egy vadi új készülékbe, ami garanciális, jobb akkumulátor idővel és jobb kamerával rendelkezik. Ez szerintem nem olyan sok pénz érte: ha azt mondanám, hogy 2020-ban egy Pro hardverrel rendelkező iPhone-t megkapunk 80.000Ft-ért, máris másképp hangzik, nem? De. Az Apple ezért vágta telibe picit használt piacot, mert ezek alapján az iPhone 8-nak és minden egyes használt iPhone-nak esni fog az ára, de még talán nem indultak el a lejtőn teljesen.

Tehát azon túl, hogy mennyivel jobb hardvert kapunk, gyorsabb készüléket, most még ár/értékben is jó lehet a váltás, ami az elmúlt években nem volt elmondható.

2 év hűség? Ide vele! A Telenor konkrétan 1800Ft/hó áron dobálja a “Pro” iPhone SE-t. Azt gondolom, hogy erre az árra a szolgáltatók is hibátlan ajánlatokat fognak adni, és akkor még nincs itt a karácsony. Szerintem az iPhone SE minden magyar családnak megvásárolható készülék lett, akár hitelre, akár normál áron, eltekintve persze a járványhelyzettől.

AppleCare+

Szinte minden évben elmondom, hogy az iPhone-okhoz, főleg a mai világban mennyire fontos védelem. Az Apple évi kétszer (2 évig) cseréli az iPhone-t, még akkor is, ha az a saját hibánkból bekövetkező dolog, például összetörtük, illetve ha a készülék bármilyen okból hibás lenne.

Ez lényegében előrevetíti azt is, hogy nem kell a fóliákkal és tokokkal szenvedni, mivel ha odacsapjuk a telefon, akkor csak bevisszük az Apple-höz és elbírálás után kapunk egy cserét. Erről egy részletes cikket itt írtam, de ha nem boldogulnál az AppleCare+ aktiválással, akkor a Szifon.com csapat külön díj ellenében segít és aktiválja az telefonod vagy bármilyen más Apple eszközödre. Fontos! Az AppleCare+ kizárólag az aktiválástól számított 60 napon belül köthető meg!

Konklúzió

Szerintem az új iPhone SE 2020 legjobb ár/értékű iPhone készüléke lett. Nem nagyon tudok belekötni, mert jó lett. Persze vannak apróságok, amik engem zavarnak, mint például a Touch ID, vagy az, hogy a kijelző nem ébred fel az érintésre. Ezek mind már az iPhone X vagy újabb készülékeken vannak jelen, de hát nem is ezt a szegmenst célozta meg az Apple. Örülök a terméknek, örülök annak, hogy több ember teheti majd meg azt, hogy vált erre 2020-ban.

Köszönjük az iSTYLE-nak, hogy biztosította nekünk a teszt készülékeket.

[wp-review id=”119278″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for cfman cfman says:

    szerintem totál gáz.
    más gyártók hasonló kategóriás telefonja max 80000
    ennyi pénzért eladták újra az iPhone 8 at

  2. Hát ezt így nem tudod sajnos összehasonlítani. Mivel más gyártók telefonján nem fut az iOS, engem pedig nem érdekel az Android.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen az a baj hogy a “normál” SE méretet kilőtték és ha már nagyobbat kell helyette használni, de olcsóbb is legyen mint a többi, én jelenleg akkor inkább egy XR-t vennék ami persze jóval nagyobb mint ez, de ha már - akkor már és ott kapunk egy ennél lényegesen jobb kijelzőt ha jól tudom, ami sokkal nagyobb is és igaz régebbi a hardver, de vmit-vmiért, az ára kb azonos, tudásban is nagyjából.
    Arról nem is beszélve, hogy teli kijelzős, ergo nem éktelenkedik a színeseknél ez az elcseszett fekete kerete, ami persze ízlés dolga és ha nem ragaszkodik vki a T-ID -hoz, akkor ugye egy jó kis F-ID-t kap helyette. Persze mindkettőnél van pro és kontra, de hol nincsen?

  4. " 2 év hűség? Ide vele! A Telenor konkrétan 1800Ft/hó áron dobálja a “Pro” iPhone SE-t."

    Forrás? Nem találok erre semmi infót.

  5. Szerintem is gáz, de nem az androidos gyártók miatt.
    Hanem azért, mert ha ennyi pénzért megnézi valaki a linkelt HardverAprós árakat, akkor már iPhone XS is megvehető.

    Az meg ugyanakkora telefon mérettel, nagyobb és minőségibb kijelzővel, több RAM-mal és mérföldekkel jobb kamerával még csak nem is egy liga ezzel a kis Frankenstein telefonnal.
    :sweat_smile:

  6. Nem mindenkinek jön be a használt készülék.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    én már vettem ott párat és eddig egyikkel sem volt baj, persze nem árt megnézni kitől veszed, max kell bele egy akku csere és mint az új

  8. Főleg ha akku cserével kell kezdeni. Tavaly előtti készülékről van szó. De ez csak az én véleményem. Ez azoknak való akiknek fontos a touch-id illetve nem akar 3-4 akár 500 ezerért telefont venni

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Hát az árakról csak annyit, hogy a haverom most vett egy új samu akármit ami most az legújabb és a nagyobbat abból is kb annyiért mint egy új 12.9"-os LTE-s ipad pro, hát akkor inkább az ipad pro mint egy telefon

  10. Avatar for kukac7 kukac7 says:

    nem akarlak elkeseriteni, de az xs nagyobb es nehezebb telefon.

    nekem pont ez az egyik bajom. 6-os utan az x-es meretek nagyok, minden tekintetben. ami nagyon szembe szokott tunni, az a suly, amit sajnalok.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Le vagy gyengülve, hogy az pár gramm számít? :crazy_face:
    Azért nem azonos liga amiben játszanak
    UI: most nézte és azért közel egy év garikkal is adnak párat kb új SE2020 árban XS-eket a H-aprón, hát szvsz nem kell sokat filózni aki jó telót akar venni. Abban nem hinném hogy akkut kellene cserélni mostanában.

  12. Ha jó telót akar venni valaki akkor 11 pro/pro max-ot vesz. Vagy vár 6 hónapot és 12 pro-t vesz. Ha meg szolgáltatónál veszi előfizura akkor meg az ár se annyira vészes

  13. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja csak azt nem kapod meg még az új SE árában használtan sem és ugye itt ezen megy az agyalás, hogy mivel ez az SE nem lett olyan mint a legtöbben várták-tuk ezért nem is olyan bejövős, tehát ebben az árban mi lehet jobb alternatíva és igen az XS már elérhető itt-ott garival (gyárival) is ennyi pénzért kb.
    Amugy én most XS-t használok, de ha olyan lesz a 12 mint ahogy azt mutatták az eddigi képek róla akkor tutira váltok, hacsak vmit még nem szúrnak el a nagy tervezésben :roll_eyes:

  14. Avatar for kchris kchris says:

    most komolyan én vagyok túl öreg hogy ha nem lehet egész nap folyamatosan használni a telefont akkor annak már szar az aksi ja??? MCs valami 5 órás SoT-ot mondott azért egy napra az nehogy már ne legyen elég…

  15. Sajnos nekem ez kevés. Én mindig megvettem a Smart Battery Case-t hozzá. 2020-ban ez már nem elég számomra.

  16. Az iPhone 8-at eddig is árulták, csak drágábban. Micsoda pofátlanság frissíteni és olcsóbban adni :roll_eyes:

    Kicsit amúgy le vagy maradva pár évvel. 80-ért szemetet kapsz.

  17. és most miért kevés neked a smart battery tokkal?

  18. Nem kevés. De most iPhone 11 Pro-t használok, oda nem kell Smart Battery Case

  19. Sima prohoz sem érzed akkor szükségét ? Nekem X volt két évig , de eladtam mert akartam egy airpods prot így az X árából kijött egy sima 8-as és az airpods. Viszont az Xhez képest is jóval gyengébb a 8as akksija. Az X nekem kibírt egy napot az én felhasználási szokásaim mellett. Sok minden más is hiányzik wgyébként az X után de túl élhető.

    Viszont a következő telom szerintem 11 pro lesz, úgy érzem hogy a 12es széria drágább nyitó árral fog indulni idén… Engem egyáltalán nem zavar a notch, és nem hat meg ha ezt kisebbre veszik az új szerianal.

    A 2020-as SE szerintem jó készülék lett, több ismerősöm is erre fog váltani a korábbi SE-rol. Telekomnal már most 140ert el lehet hozni ha már náluk valami csomagod. Ennyiért szerintem baráti .

  20. iPhone 11 Pro hibátlan akkumulátor idővel rendelkezik. Nekem az bőven elég, tényleg nem kell külön akkumulátor.

  21. Én 6S-ről fogok váltani rá. A legnehezebb szerintem a jack csatlakozó hiányát lesz megszoknom. Van esetleg valamilyen elosztó, hogy egyszerre lehessen tölteni és fülhallgatót használni?

  22. Vezetek nélküli padra rá teszed.
    Közben mehet a füles

  23. Minden elismerésem az Apple-é. Új készüléket kell vegyek , fontos az áfás számla, és igazából elérték az árazással hogy megvegyem ezt a készüléket és ne pl. az XR-t, de nem kapok faceIDt és teljes kijelzőt, így 2-3évig vágyakozom majd egyre erősebben egy X-szerűre majd .

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Azért a helyedben ránéznék kicsit a hardverapróra, mert többen adnak számlát is ha kell és lehet XS-t is tudsz kb ennyiért venni, de XR-t szinte biztosan. Javaslom nézz szét ha olyant szeretnél és csak a számla miatt SE2020. Ami érdekes, hogy a T-nél az XR most drágább mint az XS, nem is értem miért!

  25. Az a fekete keret nem látszik a kijelzőnél, ugyanis a pirosnak és a fehérnek is fekete az előlapja.

  26. A 3. kategóriába sorolom magam:
    Azok, akik 3-4 évente váltanak, ők minden szempontból a költséghatékonyságot keresik.

    De nem költséghatékonyság miatt nem váltok évente, hanem azért, mert semmi értelme, nincs annyi ujdonság számomra, hogy évente 200k-t bedobjak a kalapba…
    X-et nyüstölöm lassan 2,5 éve, 1 napot 4 óra használat mellett simán kibír, ami applikációt használok látszólag mindegyik fut/szalad (lehet a 11Pro-n gyorsabb lenne), és mivel a Face ID van annyira kényelmes, hogy a jövőben szóba se jöhet olyan telefon ami nem ezzel van felszerelve ezért még nem érzem azt, hogy eljött volna az idő :slight_smile:
    A piros színben viszont nagyon szép :slight_smile:

  27. Én X-ről váltottam Pro-ra. Nem volt kötelező, sőt. Nekem is elegendő volt a sebesség, de azért már észrevettem, hogy nem olyan, mint fénykorában. Csak azt méregettem, hogy vagy az X (rossz akkumulátorát) használom még X évig, vagy elgondolkozom mikor akarok váltani. 11 Pro számomra az ultrawide kamerájával, gyors processzorrával és +5 órás akkumulátor idejével elég jó dealnek számít.

    Mivel az X-et 2 évig használtam, logikusan a 11 Pro-t is 2 évig fogom, legalább. Ha pedig 2 évig használom akkor belefér a 2 év telekom hűség, így megkaptam több mint 100.000Ft-tal olcsóbban havi XY-ért. Ezen kívül az X-et még akkor 185.000Ft-ért adtam el, tehát:

    459k (256GB) - 100k kedvezmény a Telekomnál - 185k mert eladtam az X-et = 174.000Ft, jóformán ezt fizetem 2 évig, ami 15.000Ft / hó :smiley:

    Ezért cserébe a legjobb telefon van a kezemben, és a már fentiekkel nekem megérte.

  28. Én csak egyet nem értek! Miért kell még minnnnndig beletenni azt az undorító mechanikus kapcsolót minden egyes iphoneba? Miért nem lehet megoldani 2 másodperc alatt szoftveresen a némítást, miért kell erőltetni azt a szerencsétlen kis kapcsolócskát???

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @peter84 esetleg mert átkattintani egy kapcsolót nincs 1 másodperc sem, de feloldani a készülék zárolását, és szoftveresen némítgatni meg sokkal több idő?

  30. Butaság szerintem. Nem némítom egy nap ezerszer. De a vezérlőközpontban is lehetne egyetlen némítógomb és el lenne intézve…dehát nem vagyunk egyformák

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @peter84 nem kell egy nap ezerszer némítani. viszont a szoftveres esetben a vakok és gyengénlátók sokkal nehezebben találhatnák meg, hogy valóban némítva van-e, míg egy érezhető gomb átkattintása egyszerűbb.

    mindenesetre az Apple-nek ezek alapján tudsz erről visszajelzést küldeni:

  32. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem ez a legnagyobb talalmany, amit anno a Handspring Treoinal lattam eloszor. Benyulok a zsebbe es diszkreten, az eszkoz elovetele nelkul at tudom kattintani. Ezt semmilyen mas megoldasnal nem tudja.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Ez így is van! Az egyik GSM telóm is ilyen volt a Panasonic G500 1997-ben, tán előtte nem is volt itthon “vibrátoros” másik. :slightly_smiling_face:

  34. Be kellene látni, hogy egy ekkora kávával, gagyi 1334 x 750-es felbontással, 3 éves kamera technológiával kijönni, 180ezer forintért meglehetősen szégyenletes. Nyilván nem fogjátok belátni, ahogyan sosem. Ez egy 100ezer forintos telefon. Maximum.

  35. HiperXXL csomaggal :smiley: most őszintén, ki az aki még normál GSM rendszerben végzi a hívásait és nem internet alapon? Elképzelni nem tudom miért akarna bárki korlátlan beszéd csomagot 16ezerért havonta. Vagy ez is ilyen felvágós cucc? “Mert megtehetem”? Csíra akinek nincs korlátlan csomagja? :smiley:

  36. Jelentkezek, én úgy intézem, de eszembe nem jutott még ilyen hülyeség, hogy én megtehetem aki meg nem az csira.

  37. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @onderon ez a készülék változatlanul azoknak készült, akik ragaszkodnak a Touch ID-hoz. nem azoknak, akiknek mindenből a legújabb kell. nem azoknak, akik mobilkijelzőn néznek Bluray ripeket, amiknél hihetetlenül fontos a megfelelő felbontás, másképp kilátni belőle, hogy kicsi a felbontás. annak idején is szégyenletes volt az iPhone SE első kiadása? persze nem, pedig ugyanúgy több éves kamera és kijelző volt benne. ha számodra nem felel meg, amit tud, vagy nem ennyiért, akkor egyszerűen nem kell megvenni. igazán nem rakétatudomány.

  38. Nagy lett, de meg igy is ez a legkisebb. Akik arra miatt vettek, annak jo lesz, tobbiek meg vagy rakenyszerulnek, vagy vesznek egy felokos nokiat. Lehet nalam inkabb az lesz, ha az original se meghal. Es ne gyertek a gyartosorral, mert ipod touch ugyan abban a hazban meg forgalomban van, nem is olyan reg frissitettek…

  39. Avatar for gunar gunar says:

    Jó hát nem mindenki végzi neten ingyéé a hívásait, stb a normál hívásnak is van helye, igaz aki 16e.ért csinálja az körül is nézhetne alternatíváért, én 5e ért kotlátlan és plusz benne a 2Gb net ami bőven elég a telón, mert van még pár eszközöm ami neten lóg 0-24-ben. Az meg aki nem spúr és kiadja a pénzt a hívásokért nem feltétlenül csíra és nem is biztos hogy gazdag azért teszi, csak 1xűen szüksége van arra is. Válogathatnád a jelzőket, mert kultúremberek közé tévedtél és itt nem bejövős.

  40. Avatar for tr86 tr86 says:

    5 ev után váltottam 5S-rol erre, azonnal megrendelve, múlt hét pénteken érkezett meg. Az igazsághoz hozza tartozik, hogy számlával, cégnél költségelve 142k-ra jött ki a történet.

    Ritkán nézek videót telefonon, nem is játszok rajta (ezekre ott van az otthoni PC-m 27 colon 2K-ban 8GB VGA-val), nagyon ritkán fényképezek barmit, ennél is ritkábban rögzítek videót (OK boomer…)

    Hagyományos telefonalas, safari, messenger, podcast-zene hallgatás, ritkábban face-time, amire telefont használok és sajna nagyon kismeretu kezem van, mar ennél is nyújtózkodni kell :slight_smile:, szóval a tepsi telefonok előnyei számomra nem szempontok.

    Nekem egy IOS-es, esszeru választásos, több évig frissíthető telefon kellett. Sztem, aki ilyet keres, annak a 2020-as SE jó választás.

    ui.: g*ci jó pirosban.

  41. iPhone 7 tulaj vagyok, annyira érdekelne, hogy a hétköznapokban mennyit éreznék egy váltás után. A sebességgel nincs bajom, a kamera nem érdekel, az akksi kibírja estig. Szívesen váltanék egy ideje, de nem látom értelmét számomra.

  42. Nem sokat fogsz érezni. Ma volt a kezemben egy példány huzamosabb ideig. Nekem i8 van de szinte semmi különbséget nem éreztem talán egy nagyon kicsivel volt gyorsabb az SE. Bár majd ha jönnek a frissítések akkor nagyobb lesz a sebesség különbség. De most sikerült eltántorítani engem a megvásárlásától. Csak 6s-ről vagy attól régebbi készülékről érdemes váltani.

  43. Avatar for gunar gunar says:

    Miért nem váltasz akkor egy Xs-re kb ennyiért azt is árulnak garisokat a hardveraprón és gariban cserélteket is ami ugye új bontatlan. Kicsi a valószinűsége hogy egy éven belül elszáll, bár Murphy él. Ott látványos lesz a különbség és méretben nem sok a novekedés, mint nálam volt amikor az SE-ről lett az Xs.

  44. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar például vannak emberek, akik ragaszkodnak a Touch ID-hoz, számukra egy Face ID-s készülék nem opció.

  45. Avatar for gunar gunar says:

    Tudom, de sehol nem írja sőt nem is céloz erre, ezért is dobtam föl neki amit. Szvsz aki nem az X F-ID-jával kezd elsőre annak inkább bejövős a T-ID helyett. Csak hát ez megint a user napi felhasználási körülményeinek a függvénye ahogy látom. Na meg azzal ha vki csak kipróbálja párszor a F-ID-t és nem a napi használat közben derül ki, hogy számára nem opció, az nem tárgyilagos ebben a kérdésben, hogy melyik is a használhatóbb.

  46. Nem is az anyagi oldal, inkább a valós felhasználói élmény érdekel. A számokon túli élet a mindennapokban. Mi az a látványos különbség?

  47. Pont erre gondoltam, hogy a hétköznapi használat közben vajmi keveset éreznék. Köszi!

  48. Avatar for gunar gunar says:

    A megjelenése, a kijelzője, gyorsabb és az egész más mint az elődei. Neked már nem is kellene megszoknod a lekerekített oldalát, mint nekem az SE után. Ki kellene próbálnod és azután tudod csak eldönteni kell-e v mégsem. Nekem van erre jó módszerem, de csak leírom hogyan szoktam tesztelni ha olyan van amit nem tudok. MM és ott van 60 nap webáruházi visszavét ha mégis meggondolnám magam.
    Volt már rá precedens és simán szó nélkül állták a szavukat, egy 280e-s tv esetében, amiből végül a 3.-at vittem el végleg, igaz az már 400 felé tendált, de azóta is elégedetten használom, nem vettem zsákba cicót. De mással is jártam már így és valóban simán ment a visszavét majd másik elhozása máskor, tehát nem közvetlen csere volt. Csak persze vigyázni kell a kütyüre és akkor mint az új, de hát 1-2 hét után milyen is lenne, ha odafigyelek rá.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for cfman Avatar for Czo Avatar for pergabb Avatar for Jofejsrac Avatar for Agent_H Avatar for ConOfMan Avatar for peter84 Avatar for r3dsnake Avatar for szikszai11 Avatar for tr86 Avatar for Szifon Avatar for bklement Avatar for kukac7 Avatar for KAttila Avatar for weber770531 Avatar for onderon Avatar for talamasca Avatar for kchris Avatar for teddy212 Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for cfman cfman says:

    szerintem totál gáz.
    más gyártók hasonló kategóriás telefonja max 80000
    ennyi pénzért eladták újra az iPhone 8 at

  2. Hát ezt így nem tudod sajnos összehasonlítani. Mivel más gyártók telefonján nem fut az iOS, engem pedig nem érdekel az Android.

  3. Avatar for gunar gunar says:

    Na igen az a baj hogy a “normál” SE méretet kilőtték és ha már nagyobbat kell helyette használni, de olcsóbb is legyen mint a többi, én jelenleg akkor inkább egy XR-t vennék ami persze jóval nagyobb mint ez, de ha már - akkor már és ott kapunk egy ennél lényegesen jobb kijelzőt ha jól tudom, ami sokkal nagyobb is és igaz régebbi a hardver, de vmit-vmiért, az ára kb azonos, tudásban is nagyjából.
    Arról nem is beszélve, hogy teli kijelzős, ergo nem éktelenkedik a színeseknél ez az elcseszett fekete kerete, ami persze ízlés dolga és ha nem ragaszkodik vki a T-ID -hoz, akkor ugye egy jó kis F-ID-t kap helyette. Persze mindkettőnél van pro és kontra, de hol nincsen?

  4. " 2 év hűség? Ide vele! A Telenor konkrétan 1800Ft/hó áron dobálja a “Pro” iPhone SE-t."

    Forrás? Nem találok erre semmi infót.

  5. Szerintem is gáz, de nem az androidos gyártók miatt.
    Hanem azért, mert ha ennyi pénzért megnézi valaki a linkelt HardverAprós árakat, akkor már iPhone XS is megvehető.

    Az meg ugyanakkora telefon mérettel, nagyobb és minőségibb kijelzővel, több RAM-mal és mérföldekkel jobb kamerával még csak nem is egy liga ezzel a kis Frankenstein telefonnal.
    :sweat_smile:

  6. Nem mindenkinek jön be a használt készülék.

  7. Avatar for gunar gunar says:

    én már vettem ott párat és eddig egyikkel sem volt baj, persze nem árt megnézni kitől veszed, max kell bele egy akku csere és mint az új

  8. Főleg ha akku cserével kell kezdeni. Tavaly előtti készülékről van szó. De ez csak az én véleményem. Ez azoknak való akiknek fontos a touch-id illetve nem akar 3-4 akár 500 ezerért telefont venni

  9. Avatar for gunar gunar says:

    Hát az árakról csak annyit, hogy a haverom most vett egy új samu akármit ami most az legújabb és a nagyobbat abból is kb annyiért mint egy új 12.9"-os LTE-s ipad pro, hát akkor inkább az ipad pro mint egy telefon

  10. Avatar for kukac7 kukac7 says:

    nem akarlak elkeseriteni, de az xs nagyobb es nehezebb telefon.

    nekem pont ez az egyik bajom. 6-os utan az x-es meretek nagyok, minden tekintetben. ami nagyon szembe szokott tunni, az a suly, amit sajnalok.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Le vagy gyengülve, hogy az pár gramm számít? :crazy_face:
    Azért nem azonos liga amiben játszanak
    UI: most nézte és azért közel egy év garikkal is adnak párat kb új SE2020 árban XS-eket a H-aprón, hát szvsz nem kell sokat filózni aki jó telót akar venni. Abban nem hinném hogy akkut kellene cserélni mostanában.

  12. Ha jó telót akar venni valaki akkor 11 pro/pro max-ot vesz. Vagy vár 6 hónapot és 12 pro-t vesz. Ha meg szolgáltatónál veszi előfizura akkor meg az ár se annyira vészes

  13. Avatar for gunar gunar says:

    Na ja csak azt nem kapod meg még az új SE árában használtan sem és ugye itt ezen megy az agyalás, hogy mivel ez az SE nem lett olyan mint a legtöbben várták-tuk ezért nem is olyan bejövős, tehát ebben az árban mi lehet jobb alternatíva és igen az XS már elérhető itt-ott garival (gyárival) is ennyi pénzért kb.
    Amugy én most XS-t használok, de ha olyan lesz a 12 mint ahogy azt mutatták az eddigi képek róla akkor tutira váltok, hacsak vmit még nem szúrnak el a nagy tervezésben :roll_eyes:

  14. Avatar for kchris kchris says:

    most komolyan én vagyok túl öreg hogy ha nem lehet egész nap folyamatosan használni a telefont akkor annak már szar az aksi ja??? MCs valami 5 órás SoT-ot mondott azért egy napra az nehogy már ne legyen elég…

  15. Sajnos nekem ez kevés. Én mindig megvettem a Smart Battery Case-t hozzá. 2020-ban ez már nem elég számomra.

  16. Az iPhone 8-at eddig is árulták, csak drágábban. Micsoda pofátlanság frissíteni és olcsóbban adni :roll_eyes:

    Kicsit amúgy le vagy maradva pár évvel. 80-ért szemetet kapsz.

  17. és most miért kevés neked a smart battery tokkal?

  18. Nem kevés. De most iPhone 11 Pro-t használok, oda nem kell Smart Battery Case

  19. Sima prohoz sem érzed akkor szükségét ? Nekem X volt két évig , de eladtam mert akartam egy airpods prot így az X árából kijött egy sima 8-as és az airpods. Viszont az Xhez képest is jóval gyengébb a 8as akksija. Az X nekem kibírt egy napot az én felhasználási szokásaim mellett. Sok minden más is hiányzik wgyébként az X után de túl élhető.

    Viszont a következő telom szerintem 11 pro lesz, úgy érzem hogy a 12es széria drágább nyitó árral fog indulni idén… Engem egyáltalán nem zavar a notch, és nem hat meg ha ezt kisebbre veszik az új szerianal.

    A 2020-as SE szerintem jó készülék lett, több ismerősöm is erre fog váltani a korábbi SE-rol. Telekomnal már most 140ert el lehet hozni ha már náluk valami csomagod. Ennyiért szerintem baráti .

  20. iPhone 11 Pro hibátlan akkumulátor idővel rendelkezik. Nekem az bőven elég, tényleg nem kell külön akkumulátor.

  21. Én 6S-ről fogok váltani rá. A legnehezebb szerintem a jack csatlakozó hiányát lesz megszoknom. Van esetleg valamilyen elosztó, hogy egyszerre lehessen tölteni és fülhallgatót használni?

  22. Vezetek nélküli padra rá teszed.
    Közben mehet a füles

  23. Minden elismerésem az Apple-é. Új készüléket kell vegyek , fontos az áfás számla, és igazából elérték az árazással hogy megvegyem ezt a készüléket és ne pl. az XR-t, de nem kapok faceIDt és teljes kijelzőt, így 2-3évig vágyakozom majd egyre erősebben egy X-szerűre majd .

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Azért a helyedben ránéznék kicsit a hardverapróra, mert többen adnak számlát is ha kell és lehet XS-t is tudsz kb ennyiért venni, de XR-t szinte biztosan. Javaslom nézz szét ha olyant szeretnél és csak a számla miatt SE2020. Ami érdekes, hogy a T-nél az XR most drágább mint az XS, nem is értem miért!

  25. Az a fekete keret nem látszik a kijelzőnél, ugyanis a pirosnak és a fehérnek is fekete az előlapja.

  26. A 3. kategóriába sorolom magam:
    Azok, akik 3-4 évente váltanak, ők minden szempontból a költséghatékonyságot keresik.

    De nem költséghatékonyság miatt nem váltok évente, hanem azért, mert semmi értelme, nincs annyi ujdonság számomra, hogy évente 200k-t bedobjak a kalapba…
    X-et nyüstölöm lassan 2,5 éve, 1 napot 4 óra használat mellett simán kibír, ami applikációt használok látszólag mindegyik fut/szalad (lehet a 11Pro-n gyorsabb lenne), és mivel a Face ID van annyira kényelmes, hogy a jövőben szóba se jöhet olyan telefon ami nem ezzel van felszerelve ezért még nem érzem azt, hogy eljött volna az idő :slight_smile:
    A piros színben viszont nagyon szép :slight_smile:

  27. Én X-ről váltottam Pro-ra. Nem volt kötelező, sőt. Nekem is elegendő volt a sebesség, de azért már észrevettem, hogy nem olyan, mint fénykorában. Csak azt méregettem, hogy vagy az X (rossz akkumulátorát) használom még X évig, vagy elgondolkozom mikor akarok váltani. 11 Pro számomra az ultrawide kamerájával, gyors processzorrával és +5 órás akkumulátor idejével elég jó dealnek számít.

    Mivel az X-et 2 évig használtam, logikusan a 11 Pro-t is 2 évig fogom, legalább. Ha pedig 2 évig használom akkor belefér a 2 év telekom hűség, így megkaptam több mint 100.000Ft-tal olcsóbban havi XY-ért. Ezen kívül az X-et még akkor 185.000Ft-ért adtam el, tehát:

    459k (256GB) - 100k kedvezmény a Telekomnál - 185k mert eladtam az X-et = 174.000Ft, jóformán ezt fizetem 2 évig, ami 15.000Ft / hó :smiley:

    Ezért cserébe a legjobb telefon van a kezemben, és a már fentiekkel nekem megérte.

  28. Én csak egyet nem értek! Miért kell még minnnnndig beletenni azt az undorító mechanikus kapcsolót minden egyes iphoneba? Miért nem lehet megoldani 2 másodperc alatt szoftveresen a némítást, miért kell erőltetni azt a szerencsétlen kis kapcsolócskát???

  29. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @peter84 esetleg mert átkattintani egy kapcsolót nincs 1 másodperc sem, de feloldani a készülék zárolását, és szoftveresen némítgatni meg sokkal több idő?

  30. Butaság szerintem. Nem némítom egy nap ezerszer. De a vezérlőközpontban is lehetne egyetlen némítógomb és el lenne intézve…dehát nem vagyunk egyformák

  31. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @peter84 nem kell egy nap ezerszer némítani. viszont a szoftveres esetben a vakok és gyengénlátók sokkal nehezebben találhatnák meg, hogy valóban némítva van-e, míg egy érezhető gomb átkattintása egyszerűbb.

    mindenesetre az Apple-nek ezek alapján tudsz erről visszajelzést küldeni:

  32. Avatar for Czo Czo says:

    Szerintem ez a legnagyobb talalmany, amit anno a Handspring Treoinal lattam eloszor. Benyulok a zsebbe es diszkreten, az eszkoz elovetele nelkul at tudom kattintani. Ezt semmilyen mas megoldasnal nem tudja.

  33. Avatar for gunar gunar says:

    Ez így is van! Az egyik GSM telóm is ilyen volt a Panasonic G500 1997-ben, tán előtte nem is volt itthon “vibrátoros” másik. :slightly_smiling_face:

  34. Be kellene látni, hogy egy ekkora kávával, gagyi 1334 x 750-es felbontással, 3 éves kamera technológiával kijönni, 180ezer forintért meglehetősen szégyenletes. Nyilván nem fogjátok belátni, ahogyan sosem. Ez egy 100ezer forintos telefon. Maximum.

  35. HiperXXL csomaggal :smiley: most őszintén, ki az aki még normál GSM rendszerben végzi a hívásait és nem internet alapon? Elképzelni nem tudom miért akarna bárki korlátlan beszéd csomagot 16ezerért havonta. Vagy ez is ilyen felvágós cucc? “Mert megtehetem”? Csíra akinek nincs korlátlan csomagja? :smiley:

  36. Jelentkezek, én úgy intézem, de eszembe nem jutott még ilyen hülyeség, hogy én megtehetem aki meg nem az csira.

  37. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @onderon ez a készülék változatlanul azoknak készült, akik ragaszkodnak a Touch ID-hoz. nem azoknak, akiknek mindenből a legújabb kell. nem azoknak, akik mobilkijelzőn néznek Bluray ripeket, amiknél hihetetlenül fontos a megfelelő felbontás, másképp kilátni belőle, hogy kicsi a felbontás. annak idején is szégyenletes volt az iPhone SE első kiadása? persze nem, pedig ugyanúgy több éves kamera és kijelző volt benne. ha számodra nem felel meg, amit tud, vagy nem ennyiért, akkor egyszerűen nem kell megvenni. igazán nem rakétatudomány.

  38. Nagy lett, de meg igy is ez a legkisebb. Akik arra miatt vettek, annak jo lesz, tobbiek meg vagy rakenyszerulnek, vagy vesznek egy felokos nokiat. Lehet nalam inkabb az lesz, ha az original se meghal. Es ne gyertek a gyartosorral, mert ipod touch ugyan abban a hazban meg forgalomban van, nem is olyan reg frissitettek…

  39. Avatar for gunar gunar says:

    Jó hát nem mindenki végzi neten ingyéé a hívásait, stb a normál hívásnak is van helye, igaz aki 16e.ért csinálja az körül is nézhetne alternatíváért, én 5e ért kotlátlan és plusz benne a 2Gb net ami bőven elég a telón, mert van még pár eszközöm ami neten lóg 0-24-ben. Az meg aki nem spúr és kiadja a pénzt a hívásokért nem feltétlenül csíra és nem is biztos hogy gazdag azért teszi, csak 1xűen szüksége van arra is. Válogathatnád a jelzőket, mert kultúremberek közé tévedtél és itt nem bejövős.

  40. Avatar for tr86 tr86 says:

    5 ev után váltottam 5S-rol erre, azonnal megrendelve, múlt hét pénteken érkezett meg. Az igazsághoz hozza tartozik, hogy számlával, cégnél költségelve 142k-ra jött ki a történet.

    Ritkán nézek videót telefonon, nem is játszok rajta (ezekre ott van az otthoni PC-m 27 colon 2K-ban 8GB VGA-val), nagyon ritkán fényképezek barmit, ennél is ritkábban rögzítek videót (OK boomer…)

    Hagyományos telefonalas, safari, messenger, podcast-zene hallgatás, ritkábban face-time, amire telefont használok és sajna nagyon kismeretu kezem van, mar ennél is nyújtózkodni kell :slight_smile:, szóval a tepsi telefonok előnyei számomra nem szempontok.

    Nekem egy IOS-es, esszeru választásos, több évig frissíthető telefon kellett. Sztem, aki ilyet keres, annak a 2020-as SE jó választás.

    ui.: g*ci jó pirosban.

  41. iPhone 7 tulaj vagyok, annyira érdekelne, hogy a hétköznapokban mennyit éreznék egy váltás után. A sebességgel nincs bajom, a kamera nem érdekel, az akksi kibírja estig. Szívesen váltanék egy ideje, de nem látom értelmét számomra.

  42. Nem sokat fogsz érezni. Ma volt a kezemben egy példány huzamosabb ideig. Nekem i8 van de szinte semmi különbséget nem éreztem talán egy nagyon kicsivel volt gyorsabb az SE. Bár majd ha jönnek a frissítések akkor nagyobb lesz a sebesség különbség. De most sikerült eltántorítani engem a megvásárlásától. Csak 6s-ről vagy attól régebbi készülékről érdemes váltani.

  43. Avatar for gunar gunar says:

    Miért nem váltasz akkor egy Xs-re kb ennyiért azt is árulnak garisokat a hardveraprón és gariban cserélteket is ami ugye új bontatlan. Kicsi a valószinűsége hogy egy éven belül elszáll, bár Murphy él. Ott látványos lesz a különbség és méretben nem sok a novekedés, mint nálam volt amikor az SE-ről lett az Xs.

  44. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @gunar például vannak emberek, akik ragaszkodnak a Touch ID-hoz, számukra egy Face ID-s készülék nem opció.

  45. Avatar for gunar gunar says:

    Tudom, de sehol nem írja sőt nem is céloz erre, ezért is dobtam föl neki amit. Szvsz aki nem az X F-ID-jával kezd elsőre annak inkább bejövős a T-ID helyett. Csak hát ez megint a user napi felhasználási körülményeinek a függvénye ahogy látom. Na meg azzal ha vki csak kipróbálja párszor a F-ID-t és nem a napi használat közben derül ki, hogy számára nem opció, az nem tárgyilagos ebben a kérdésben, hogy melyik is a használhatóbb.

  46. Nem is az anyagi oldal, inkább a valós felhasználói élmény érdekel. A számokon túli élet a mindennapokban. Mi az a látványos különbség?

  47. Pont erre gondoltam, hogy a hétköznapi használat közben vajmi keveset éreznék. Köszi!

  48. Avatar for gunar gunar says:

    A megjelenése, a kijelzője, gyorsabb és az egész más mint az elődei. Neked már nem is kellene megszoknod a lekerekített oldalát, mint nekem az SE után. Ki kellene próbálnod és azután tudod csak eldönteni kell-e v mégsem. Nekem van erre jó módszerem, de csak leírom hogyan szoktam tesztelni ha olyan van amit nem tudok. MM és ott van 60 nap webáruházi visszavét ha mégis meggondolnám magam.
    Volt már rá precedens és simán szó nélkül állták a szavukat, egy 280e-s tv esetében, amiből végül a 3.-at vittem el végleg, igaz az már 400 felé tendált, de azóta is elégedetten használom, nem vettem zsákba cicót. De mással is jártam már így és valóban simán ment a visszavét majd másik elhozása máskor, tehát nem közvetlen csere volt. Csak persze vigyázni kell a kütyüre és akkor mint az új, de hát 1-2 hét után milyen is lenne, ha odafigyelek rá.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for cfman Avatar for Czo Avatar for pergabb Avatar for Jofejsrac Avatar for Agent_H Avatar for ConOfMan Avatar for peter84 Avatar for r3dsnake Avatar for szikszai11 Avatar for tr86 Avatar for Szifon Avatar for bklement Avatar for kukac7 Avatar for KAttila Avatar for weber770531 Avatar for onderon Avatar for talamasca Avatar for kchris Avatar for teddy212 Avatar for Jadeye Avatar for gunar Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for ef-dani