fbpx Skip to content

2016-ban még külön eseményen mutatta be az Apple az iPhone SE-t, és én első látásra beleszerettem. Akkoriban ez a kisebb kijelzős telefon tökéletes volt az Apple részéről, imádtam minden egyes részét.

Képes-e ezt az Apple 2020-ban elérni, valóban egy iPhone SE-ről beszélhetünk és nem egy iPhone 9-ről? Technikailag valóban egy iPhone SE, mivel 2016-ban is egy 3 éve bevált méretre és designra adta ki az Apple az “olcsó” iPhone-t. 2020-ban ugyanezt teszi, egyszóval igen. Ez egy iPhone SE, de már nem ugyanaz, ami volt, és őszintén nem is szerettem bele első látásra.


Nem tudom, ezt a cikket mivel kezdjem: a készülék jó részeivel vagy éppen a rossz részeivel? Igen, vannak rossz részei, de kezdjük a jóval, mert úgy illik.

Az új iPhone SE egy kicsit iPhone 11, de nagyrészt iPhone 8

A készülék megkapta az iPhone 11 lelkét, az A13 Bionic processzort, ami bámulatos sebességre képes, minimális pénzért. Ez már önmagában egy hatalmas súly, ami miatt a mérleg az iPhone SE felé billen, és itt még nincs vége. A gyorsabb processzor mellett végre a második generációs Touch ID került bele, tehát jobb, gyorsabb, és megbízhatóbb ujjlenyomat-olvasót is kaptunk ezzel a régi SE-hez képest.

Dual SIM! Jelenleg ez a legolcsóbb iPhone, ami két SIM-kártyát is képes kezelni. Ez önmagában egyébként egy szuper hír, igaz, jelenleg az eSIM kizárólag a Telekomnál érhető el hazánkban.

Ezen kívül természetesen új előlapi és hátlapi kamerát is kaptunk, de én alapjában véve nem teljesen sorolom ezt a pozitív jelzők közé, mivel illett volna kapnia egy ultra-wide kamerát is, ha már azt a vonalat követjük, ami 2016-ban van. Ettől függetlenül szoftveres portréra is képes az új iPhone SE, tehát ez ismét pozitív.

Lényegében a készülék az iPhone XR-nél megismert kamerát kapta, ami a már említett portré mellett Smart HDR funkcióra is képes. Az új, másodlagos képrétegek, a gyorsabb érzékelő és az A13 Bionic chip jóvoltából a fotóink fényes és árnyékos területei egyaránt részlet­gazdagabbak. Javult a dinamikatartomány is és az új érzékelővel a képek élet­hűbbek, a színek pontosabbak, a gyenge fény­viszonyok között készült felvételek pedig zajmentesebbek lettek az iPhone 8-hoz valamint régebb iPhone SE-hez képest. Nézd meg a korábbi tesztünkben lévő képeket ide kattintva.

iPhone XR portré

(Egykamerás portré mód, illetve fejlett HDR)

Végül az árazás, ami a mérleget totálisan az iPhone SE felé billenti. 180.000Ft-os bruttó árával egyszerűen a legjobb ár/érékű iPhone jelenleg a piacon, bármit is nézünk. Megvehetjük az Apple-től, iSTYLE-tól, 2 év garanciával, hibátlan sebességgel a következő 3-4 évre. Egyébként az Apple ezzel a lépéssel valamennyire keresztbe vágta a használt piacot is, mivel az összes, az iPhone 8-nál régebbi készülék ára jóval lejjebb fog menni.

2016-ban ezt írtam az iPhone SE-ről:

Az iPhone SE kézbevétele után az első dolgozom az volt, hogy megnézzem, elérem-e a sarkokat. El. Pipa. A 6-osnál nehezen lehet elérni, illetve az iPhone 5-öt, 5s-t anno úgy tartottam, hogy alul a kisujjamon megtámasztottam, majd úgy gépeltem egy kézzel. Ez még talán a 6-os méreten is kivitelezhető, de nem olyan kényelmes, mint az SE-n. Mondhatjuk úgy is, hogy rögtön kézre állt a készülék, a már megszokott mozdulatok kényelmesebbek, mint a 6-nál. Nyilván ez senkinek sem fog meglepetést okozni egy kisebb készüléknél.

Ez 2020-ban sajnos nem mondható el. Manapság azonban már egy okos alkalmazás fejlesztő oda helyezi a fontosabb gombokat, ahol a felhasználó kényelmesen eléri. Ezen kívül az iPhone SE 2020-ban a 2016-os iPhone 6 designját kapta meg, ami akkoriban indokolt volt a méret miatt, most már ez inkább ciki. Ezen kívül a kijelző tekintetében nem kaptuk meg az iPhone XR-nél bemutatott szuper LCD-t, maradt az iPhone 8-as változat. ??‍♂️

Akkumulátor – szégyelld magad Apple?

Ugyan éles tesztben még nem láttuk az akkumulátort, de a technikai adatok szerint az iPhone SE elméletben gyenge akkumulátor idővel fog rendelkezni. Az Apple honlapján azt írja a cég összehasonlításkor, hogy az iPhone 8-al megegyező akkumulátor időt kapunk – ami az iPhone 7-tel megegyező akkumulátor időt tudja, ami két órával többet tud, mint az iPhone 6s… Na mennyit bír az iPhone 6s? Senki se tudja már. ???‍♂️

Alapjában véve teljesen más hardverrel rendelkezünk már, mint korábban, tehát nehéz megtippelni, hogy mennyi akkumulátor időnk lesz. De azért próbáljuk meg! Az Apple 13 órás akkumulátor időt mond hivatalosan, ha videót nézünk. HA videót nézünk. Senki sem néz 13 órán keresztül videót, nem is életszerű, nem véletlen nem írják le, hogy mennyi ez az idő internetezés, chatelés, vagy bármilyen alkalmazás használata alatt.

Az iPhone XR jobb akkumulátor idővel rendelkezik, mint egy iPhone X. Egy iPhone 8 Plus pedig elég jó akkumulátor idővel rendelkezett már a megjelenéskor is. Ez azért van, mert fizikailag nagyobb az iPhone X, XS, XR és persze az iPhone 8 Plus is.

Sajnos ebből azt lehet következtetni, hogy akármennyire is jó az A13 Bionic, a jobb kamera, újabb hardver (értsd: Neural Engine, Bionic chip, új szenzor) több erőforrást igényel, tehát szerintem az iPhone SE-nek sajnos nem lesz jó akkumulátor ideje. Emlékszem, én az Apple akkumulátoros tokját megvettem az iPhone 6s-hez, majd az iPhone 7-hez is, mert egyszerűen reggel 9-kor a töltőről levéve maximum délután 4-ig bírta nálam. A Smart Battery Case-zel bírta ki az egész napot, aztán az iPhone 8-nál én Plus-t vettem, ami ismét elegendő akkumulátor időt adott egész napra. Ezen kívül egyébként ha a 2016-os iPhone SE-hez hasonlítjuk az újat, akkor a vezeték nélküli töltés mellett gyorstöltést is kapunk, ez nyilván azért jól jön majd.

Amennyiben az akkumulátor fontos, jóformán érdemes elgondolkozni azon, hogy használtan vásároljunk iPhone XR-t vagy iPhone X-et, esetleg iPhone XS-t. Persze nagyobb lesz akkor a telefon méretben, lassabb is lesz, illetve a kamera se lesz olyan jó, de ha az akkumulátor a fő szempont, akkor ez van.

Konklúzió

Számomra az egyetlen sarkalatos pont az akkumulátor lehet. Itt én azonnal megvásárolnám a külső akkumulátoros tokot, amivel érvényét veszti a mérete, a súlya a készüléknek. Igaz, már nem is egy iPhone 5 méretről beszélünk. Ezen felül egy álom és jár a taps az Apple-nek az árazásért! Nagyon jó iPhone 9-et SE-t tettek le az asztalra, és például 2 éves szolgáltatói hűséggel szerintem bármelyik magyar család megengedheti magának, és ez tetszik. Picit sajnálom, hogy ez nem az az iPhone SE, amibe beleszerettem 2016-ban, de szerintem sokan megvásárolják majd!

Remélem hamarosan kezembe kaphatom és részletesebben beszámolhatok majd. De addig is: Ti mit gondoltok róla?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Én nem írnám ennyire le az akksit, az A13 nagyon nagyon hatékony lett az energiagazdálkodás terén és amellett se menjünk el, hogy az egész vas kevesebből is elvan. Nincs FaceID hardver, kisebb a kijelző (az akksit javarészt úgy is az eszi meg), nincs U1 chip se.

    Várjuk meg a valós teszteket, de összegezve szerintem sokkal jobban fog teljesíteni, mint a méretazonos 7 és 8.

  2. Szerintem meg nem :slight_smile: De nyilván kiderül majd. Nekem szarok voltak az iPhone 7 és 8-ban lévő aksik is. Ezen nem változtatott az Apple. Nem hiszem hogy ennyivel jobb lenne az energia gazdálkodás. Az iPhone X-ben már elég volt az aksi, de nem teljesen. Az iPhone 11 pedig álom. Ezt nevezem akkumulátor időnek, simán bírja az egész napot.

    Szóval az ideális nyilván az iPhone 11 akkumulátor ideje, vagy legalább az iPhone 8 Plus akkumulátor ideje. Egyikre sem képes, tehát ebben a formában számomra gyenge. Rettentően.

    Persze majd a teszt alatt fog kiderül, direkt ezt fogom nyúzni majd és ki fog derülni hogy 14:00-16:00-kor már lemerül a francba.

  3. Avatar for Szanya Szanya says:

    Engem a mérete zavar. Tetszik viszont, hogy semmi olyan fölösleges dolgot nem erőltettek bele, ami nekem nem is kéne. Szeretek fényképezni a régi SE- vel is. De csak nagyon ritkán bosszankodtam, hogy bekorlátoznak a képességei. Többször adott okot mérgelődésre az, hogy épp nem volt nálam vagy nem volt szabad egyik kezem se vagy nem tudtam elég gyorsan elővenni. Sajnos manapság már nem elvárható, hogy egy telefon elférjen a kezemben. Talán az órák is ilyen rohamosan nőnek, és akkor majd arra térek át. A telefonokkal pedig majd a tableteket váltom ki. :blush:

  4. azert a XR tulajdonaagait ertelmetlen elvarni…

  5. Avatar for aw123 aw123 says:

    Erdekes, en 8rol (nem plus) valtottam 11re (nem pro) es a gyakorlatban ugyanazon hasznalat mellet NALAM egyaltalan nem tunik izmosabbnak a 11 akksiideje, sot bizonyos helyzetekben azt erzem a 8as jobban is birta.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @aw123 biztonsági mentés visszaállításával költöztél át az új készülékre, vagy új iPhone-ként beállítva?

  7. Avatar for aw123 aw123 says:

    Hat, eletemben most eloszor nem nullarol allitottam be az uj telefont, hanem a regirol koltoztem, de nem konkretan mentesbol, hanem ez a “van a kozelben telefon” atszippantok rola mindent :slight_smile: verzio volt. Egyebkent baromi gyorsan es baromi jol megcsinalta.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @aw123 ebben az esetben első körben próbáld meg, hogy biztonsági mentés után visszaállítod, majd visszatöltöd az adatokat a mentésből. ha utána sem javult érdemben, akkor érdemes megpróbálni új iPhone-ként beállítva.

  9. Egy fontos aspektus mellett elment a szerző, azóta kijött pár iOS verzió, ami drasztikusan tudja befolyásolni az üzemidőt.

    Amúgy szerintem korrekt ajánlat!

  10. Én vagyok az egyetlen aki ezt röhejesen felesleges terméknek tartja?

    Sokan írják, hogy az első iPhone SE a mérete miatt volt szerethető. Ez így igaz.
    De ez nem a kijelző méretére vonatkozott, hanem a telefonéra!

    Ezekkel az ósdinak ható, feleslegesen nagy kávákkal röhejes 2020-ban kiadni mobilt.
    Szerintem egy régi SE méret, kávák nélkül hatalmasat ütött volna, mellesleg a 2018-as iPad Pro vonalba is szépen belesimult volna. Voltak is ilyen látványtervek.

    Summa summarum, ezek a kávák egyszerűen nevetségesek.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Ilyenre gondoltál nem? Hát sokan még velem együtt, de sajna ők nem. Azért ez így nem lett volna ennyiért, de ki tudja talán többeket vonzott volna akkor is.
  12. Avatar for vjan vjan says:

    Ezek szerint az SE külsőleg (és részben belsőleg is) teljesen megegyezik a 8-al. Vagyis minden tartozék (tok, üveg) ugyanolyan. Akkor igazán nem értem azokat a pletykákat, amelyek az állítólagos SE tartozékokról szóltak.
    Ugyanúgy lehet használni a 8-as tartozékokat, mint anno a 2016-os SE-nél az 5- 5S tartozékait.
    Ez jó hír, nem kel várni a megjelenésükre.
    Bár az Apple árul kétféle tokot is az új SE-hez.

  13. Ez volt a legjobb ár-érték arányú telefon amit kitudtak adni. Ha régi SE-t “fejlesztették” volna akkor az meg a fogyasztók másik felének nem tetszett volna. Amúgy meg azt nem tudták volna ennyiért összehozni hisz az egy új készülék lett volna. Ez pedig a meglévő alkatrészek összegyúrása volt a lehető legolcsóbb telefonhoz. Ennyibe még sose került 64GB új iphone emlékeim szerint csak jóval többe.

  14. Az ugyanaz mint a 8-ashoz csak átnevezték, ha beállítod a filtert i8-ra, akkor is ugyanazt adja ki :slight_smile: Sőt a 7-re is passzol, a kompatibiltásnál fel vannak sorolva .

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez a modell a Touch ID-hoz ragaszkodóknak készült, annál pedig felül és alul nem kijelző van, hanem keret. a régi 5/5s/SE méretet az Apple elengedte.

  16. Na de azért milyen tróger dolog már, hogy az előlap színe nem egyezik a hátlapéval? Minek a fehér vagy a piros hátlap, ha az eleje amit látok használat közben fekete? Nekem ez a legnagyobb csalódás, mert ha le is cserélem a fehér 6-osomat erre, választhatom a … feketét :frowning:

  17. Avatar for pAnk pAnk says:

    " például 2 éves szolgáltatói hűséggel szerintem bármelyik magyar család megengedheti magának"

    Mennyiért megy most szolgáltatóknál?

  18. Hja amúgy teljesen rendben van. Simán vállalható.

  19. Telenor egészen jól árazta ha előfizetésre veszed. Gondolom a T ettől jobb lesz

  20. Avatar for Cylon Cylon says:

    Ettől nem lesz jobb.
    De ennél még lehet jobb.
    :wink:

  21. Az árazásra gondoltam :joy:

  22. Hamarosan érkezhet az se plus?
    Egyre több külföldi oldalon látom a pletykákat. Remélem tényleg sok i8 plus alkatrész maradt meg és erre fogják használni. Nagyon tudnék örülni neki. A hardver így is jó de nagyobb aksival elég ütős lenne már.

  23. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @teddy212 szerintem tuti nem lesz SE Plus. mert ha lenne, akkor azt ezzel az új modellel egyidőben elérhetővé tette volna az Apple. azoknak, akik az iPhone 5/5s és az első generációs SE utódját várták, így is érvágás, hogy már nem az általuk várt méretben érkezett az új modell, hanem nagyobb lett.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for aw123 Avatar for AbuSalem Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Cylon Avatar for talamasca Avatar for Szanya Avatar for pAnk Avatar for iRon242 Avatar for teddy212 Avatar for vjan Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Én nem írnám ennyire le az akksit, az A13 nagyon nagyon hatékony lett az energiagazdálkodás terén és amellett se menjünk el, hogy az egész vas kevesebből is elvan. Nincs FaceID hardver, kisebb a kijelző (az akksit javarészt úgy is az eszi meg), nincs U1 chip se.

    Várjuk meg a valós teszteket, de összegezve szerintem sokkal jobban fog teljesíteni, mint a méretazonos 7 és 8.

  2. Szerintem meg nem :slight_smile: De nyilván kiderül majd. Nekem szarok voltak az iPhone 7 és 8-ban lévő aksik is. Ezen nem változtatott az Apple. Nem hiszem hogy ennyivel jobb lenne az energia gazdálkodás. Az iPhone X-ben már elég volt az aksi, de nem teljesen. Az iPhone 11 pedig álom. Ezt nevezem akkumulátor időnek, simán bírja az egész napot.

    Szóval az ideális nyilván az iPhone 11 akkumulátor ideje, vagy legalább az iPhone 8 Plus akkumulátor ideje. Egyikre sem képes, tehát ebben a formában számomra gyenge. Rettentően.

    Persze majd a teszt alatt fog kiderül, direkt ezt fogom nyúzni majd és ki fog derülni hogy 14:00-16:00-kor már lemerül a francba.

  3. Avatar for Szanya Szanya says:

    Engem a mérete zavar. Tetszik viszont, hogy semmi olyan fölösleges dolgot nem erőltettek bele, ami nekem nem is kéne. Szeretek fényképezni a régi SE- vel is. De csak nagyon ritkán bosszankodtam, hogy bekorlátoznak a képességei. Többször adott okot mérgelődésre az, hogy épp nem volt nálam vagy nem volt szabad egyik kezem se vagy nem tudtam elég gyorsan elővenni. Sajnos manapság már nem elvárható, hogy egy telefon elférjen a kezemben. Talán az órák is ilyen rohamosan nőnek, és akkor majd arra térek át. A telefonokkal pedig majd a tableteket váltom ki. :blush:

  4. azert a XR tulajdonaagait ertelmetlen elvarni…

  5. Avatar for aw123 aw123 says:

    Erdekes, en 8rol (nem plus) valtottam 11re (nem pro) es a gyakorlatban ugyanazon hasznalat mellet NALAM egyaltalan nem tunik izmosabbnak a 11 akksiideje, sot bizonyos helyzetekben azt erzem a 8as jobban is birta.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @aw123 biztonsági mentés visszaállításával költöztél át az új készülékre, vagy új iPhone-ként beállítva?

  7. Avatar for aw123 aw123 says:

    Hat, eletemben most eloszor nem nullarol allitottam be az uj telefont, hanem a regirol koltoztem, de nem konkretan mentesbol, hanem ez a “van a kozelben telefon” atszippantok rola mindent :slight_smile: verzio volt. Egyebkent baromi gyorsan es baromi jol megcsinalta.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @aw123 ebben az esetben első körben próbáld meg, hogy biztonsági mentés után visszaállítod, majd visszatöltöd az adatokat a mentésből. ha utána sem javult érdemben, akkor érdemes megpróbálni új iPhone-ként beállítva.

  9. Egy fontos aspektus mellett elment a szerző, azóta kijött pár iOS verzió, ami drasztikusan tudja befolyásolni az üzemidőt.

    Amúgy szerintem korrekt ajánlat!

  10. Én vagyok az egyetlen aki ezt röhejesen felesleges terméknek tartja?

    Sokan írják, hogy az első iPhone SE a mérete miatt volt szerethető. Ez így igaz.
    De ez nem a kijelző méretére vonatkozott, hanem a telefonéra!

    Ezekkel az ósdinak ható, feleslegesen nagy kávákkal röhejes 2020-ban kiadni mobilt.
    Szerintem egy régi SE méret, kávák nélkül hatalmasat ütött volna, mellesleg a 2018-as iPad Pro vonalba is szépen belesimult volna. Voltak is ilyen látványtervek.

    Summa summarum, ezek a kávák egyszerűen nevetségesek.

  11. Avatar for gunar gunar says:

    Ilyenre gondoltál nem? Hát sokan még velem együtt, de sajna ők nem. Azért ez így nem lett volna ennyiért, de ki tudja talán többeket vonzott volna akkor is.
  12. Avatar for vjan vjan says:

    Ezek szerint az SE külsőleg (és részben belsőleg is) teljesen megegyezik a 8-al. Vagyis minden tartozék (tok, üveg) ugyanolyan. Akkor igazán nem értem azokat a pletykákat, amelyek az állítólagos SE tartozékokról szóltak.
    Ugyanúgy lehet használni a 8-as tartozékokat, mint anno a 2016-os SE-nél az 5- 5S tartozékait.
    Ez jó hír, nem kel várni a megjelenésükre.
    Bár az Apple árul kétféle tokot is az új SE-hez.

  13. Ez volt a legjobb ár-érték arányú telefon amit kitudtak adni. Ha régi SE-t “fejlesztették” volna akkor az meg a fogyasztók másik felének nem tetszett volna. Amúgy meg azt nem tudták volna ennyiért összehozni hisz az egy új készülék lett volna. Ez pedig a meglévő alkatrészek összegyúrása volt a lehető legolcsóbb telefonhoz. Ennyibe még sose került 64GB új iphone emlékeim szerint csak jóval többe.

  14. Az ugyanaz mint a 8-ashoz csak átnevezték, ha beállítod a filtert i8-ra, akkor is ugyanazt adja ki :slight_smile: Sőt a 7-re is passzol, a kompatibiltásnál fel vannak sorolva .

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez a modell a Touch ID-hoz ragaszkodóknak készült, annál pedig felül és alul nem kijelző van, hanem keret. a régi 5/5s/SE méretet az Apple elengedte.

  16. Na de azért milyen tróger dolog már, hogy az előlap színe nem egyezik a hátlapéval? Minek a fehér vagy a piros hátlap, ha az eleje amit látok használat közben fekete? Nekem ez a legnagyobb csalódás, mert ha le is cserélem a fehér 6-osomat erre, választhatom a … feketét :frowning:

  17. Avatar for pAnk pAnk says:

    " például 2 éves szolgáltatói hűséggel szerintem bármelyik magyar család megengedheti magának"

    Mennyiért megy most szolgáltatóknál?

  18. Hja amúgy teljesen rendben van. Simán vállalható.

  19. Telenor egészen jól árazta ha előfizetésre veszed. Gondolom a T ettől jobb lesz

  20. Avatar for Cylon Cylon says:

    Ettől nem lesz jobb.
    De ennél még lehet jobb.
    :wink:

  21. Az árazásra gondoltam :joy:

  22. Hamarosan érkezhet az se plus?
    Egyre több külföldi oldalon látom a pletykákat. Remélem tényleg sok i8 plus alkatrész maradt meg és erre fogják használni. Nagyon tudnék örülni neki. A hardver így is jó de nagyobb aksival elég ütős lenne már.

  23. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @teddy212 szerintem tuti nem lesz SE Plus. mert ha lenne, akkor azt ezzel az új modellel egyidőben elérhetővé tette volna az Apple. azoknak, akik az iPhone 5/5s és az első generációs SE utódját várták, így is érvágás, hogy már nem az általuk várt méretben érkezett az új modell, hanem nagyobb lett.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for aw123 Avatar for AbuSalem Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Cylon Avatar for talamasca Avatar for Szanya Avatar for pAnk Avatar for iRon242 Avatar for teddy212 Avatar for vjan Avatar for Jadeye Avatar for 83miki83 Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar