fbpx Skip to content

Reggel arra keltem, hogy éppen 10 éve fogtam először a kezembe az eredeti iPadet, és ugye azt még maga Steve Jobs mutatta be. Én akkor jóformán kukába dobtam a terméket, mert egy nagyranőtt iPhone volt. Aztán valamikor 8 évvel később már olyan stádiumba került a készülék, hogy elkezdett érdekelni, míg mára már az iPadOS-szel tulajdonképpen egy hordozható számítógéppé nőtte ki magát.

iPad 2020 teszt és vélemény

2018-tól egészen idáig az Apple nem frissítette az iPad Pro vonalat. 2018-ban kapott egy komolyabb frissítést, most pedig egy ráncfelvarrást. Igen, ez az iPad Pro tulajdonképpen egy minimális frissítés, de mégis érdekes lehet sok szempontból. Nézzük meg, mire is képes a 2020-as iPad Pro.

Én egy 2017-es iPad Pro-val rendelkezem, még múlt évben az iSTYLE-ban olyan akció volt a kifutó iPadre, hogy lecsaptam rá. Gondoltam, mennyire jó, hordozható táblagép lesz, tudok rajta cikket írni, végre nem kell a 15-ös gépemet hordoznom. Nos, ez nem vált be. De nyilván ez az én hibám, egyszerűen még mindig sokkal nehezebb az iPaden képeket beilleszteni, kivágni, másolni, és így tovább… Egészen ezidáig! Megérkezett a fejlett egér és trackpad támogatás az iPadOS 13.3-mal, amivel még könnyebbé tették számomra a cikkírást és persze itt az új iPad Pro is, amihez egy zseniális billentyűzetet vásárolhatunk majd meg.

iPad Pro 2020

Alapjában véve rögtön két táborra lehet bontani azokat, akik megvásárolhatják az új modellt. Mivel az Apple effektíve nem fektetett sok energiát ezen készülék fejlesztésébe, ezért külsőre nincs igazi különbség a korábbi modellekkel szemben. Azonban megkaptuk az iPhone 11-ben is elérhető kamera rendszert, LiDAR támogatással.

A LiDAR segítségével az iPad Pro 3D-ben is képes látni az előtte lévő tárgyakat.

A LiDAR tulajdonképpen egy lézer alapú távérzékelés rendszer, mely rengeteg lézersugár segítségével feltérképezi 3D-ben a szobát. Tehát a kamera tudja, hogy egy adott tárgy távolabb van, vagy közelebb. Ezzel végeredményben az AR rendszert bővítette ki az iPad, sokkal könnyebben mérhetünk meg dolgokat, rakhatunk le tárgyakat az adott helyen, sokkal jobb AR játékok készülhetnek. Az alábbi videó rendkívül jól bemutatja, hogy mit lát a kamera, nyilván a közelebb lévő tárgyakat sokkal jobban fel tudja térképezni az iPad, de alapjában véve egy egészen új aspektusból láthatjuk a világot, illetve láthatja a kamera.

Ezzel jóformán véget is ért a 2020-as iPad Pro újdonsága. ??‍♂️ Kaptunk még egy A12Z processzort, ami egy 8 magos “állat”. Tényleg, az Apple processzorban nem viccel, vághatunk rajtuk akár 8K-s videót, 3D-ben szerkeszthetünk és így tovább… Azonban azt érdemes megjegyezni, hogy nem sokkal gyorsabb az A12X-nél, amiben 7 mag található – vagy talán 8? Mókásan hangzik, azonban nem lepődünk meg azon, hogy úgy tűnik, az Apple egy magot kikapcsolt az előző generációban és azt most engedélyezte ennél a generációnál. Szóval van egy 7 8 magos A12XZ processzorunk, ami számokban így néz ki:

Geekbench:

 • iPad Pro 2018: 1113/4608/9020
 • iPad Pro 2020: 1114/4654/9894

Egyszóval sebességben való növekedést nem fogunk észrevenni, a két évvel ezelőtti modell ugyanúgy képes kiszolgálni az igényeket, mint a mostani. Sőt, még a 2017-es modell is bőven elég a videó vágásra és 3D modellezésre. Azt gondolom, hogy az Apple tényleg csak ráncfelvarrásként tekint erre az iPad Pro-ra, és ugyan belerakott egy teljesen új generációs kamerát, de azt tényleg csak egy bizonyos réteg tudja kihasználni.

Az iPad Pro mostantól 128GB-os változatban érhető el, ami – valljuk be – már kellett, de igazából nem oszt, nem szoroz. Mostantól 6GB RAM-ot kapott az összes modell, tehát nem úgy, mint a 2018-asnál, hogy csak az 1TB-os verzió kapott több RAM-ot, hanem effektíve a belépő változat is megkapta ezt.

iPadOS 13.3 – egér támogatás

Ami viszont az új iPad Pro-t még komolyabb munkatárssá teheti, az az új iPadOS, mely a legutóbbi frissítéssel egér támogatást is adott az új és korábbi generációs iPadeknek. Tehát nem kell hardver frissítés ahhoz, hogy egérrel használhassuk az iPadet, ez nem lett privilégiuma az új készüléknek. Így jóformán ezt sem sorolnám fel a 2020-as iPad újdonságaként, de mindenképp érdemes megnézni az alábbi videót róla:

Ezen kívül a videóban is láthatjuk a trackpaddel ellátott Apple billentyűzetet is, ami majd májusban válik elérhetővé a 2018-as és 2020-as iPad Pro-hoz!

Konklúzió

A 2020-as iPad Pro egy ráncfelvarrás. Frissíteni jóformán nem érdemes rá a 2018-as változatról, azonban ha kihasználjuk az iPad kameráját, akkor megfontolandó lehet. Ha viszont most vágnánk bele egy iPad Pro vásárlásba, mindenképp a 2020-ast érdemes megvenni, hogy az aktuális hardvert kapjuk meg. Az iPadOS az egyik legjobb terméke jelenleg az Apple-nek, így jóformán tényleg lecserélhető egy asztali számítógép egy iPadre, ami már egér támogatással is rendelkezik! Mi leginkább az új, trackpades billentyűzetet várjuk, így érkezik majd egy második teszt is ehhez a termékhez. ?

Az iPad Pro-t az iSTYLE adta nekünk tesztre, köszönjük nekik. Apropó, az iSTYLE szuper kedvezményeket ad a barátaidnak is: nézzétek meg ezt a linket, és használjátok ezt a kódot, ami érvényes még az egyébként akciós termékekre is: UBI9A (április 12-ig érhető el)!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Vágány nagyon!
  Az új SE mikor jön?

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  nincs róla információ, hogy a közeljövőben jönne.

 3. Én a 2017-es iPad Pro 10,5"-ről váltok az új 12,9"-re.

  Engem meg pont a kamera hagy hidegen. A leghasznosabb frissítés a RAM növelése. Akik komolyabban használják az iPadeket RAM igényes munkákra, azok mind értékelni fogják a növekedést. Erő szempontjából pont a 2018-as Pro nem volt nagy eresztés, mivel ott az 1TB-os kivételével ugyanúgy 4GB RAM volt, mint a 2017-eseknél. Persze ott volt a dizájn váltás, viszont a 3,5-es jack is akkor búcsúzott.

  Egyébként - a járvány miatt - a héten sehol sem volt kapható az új modell. Remélhetőleg jövő héten már vásárolható lesz.

 4. Pont ugyanilyen iPad Pro-m van és én pl nem érzem azt hogy váltanom kéne, mondjuk nekem a RAM is elég. :slight_smile:

 5. Avatar for expa expa says:

  Hátha javítottak ennél és nem hajlik el olyan könnyen mint a 2018-as verzió. Ezt nem tesztelték még?

 6. Avatar for expa expa says:

  Kár :frowning:

 7. Hihetetlen: én is vígan elvagyok a 2017-es 10.5-ös próval. :slight_smile:
  Az A10X, ami azt hajtotta, még ennyi év távlatában is cseszett jó! Szeretem a TouchID-t, a 3.5-es jacket, és hogy stabil, kézbe fogva tök kompakt a cucc, különösen 5000 forintos amazonos bőrtokkal.

  A 4 GB RAM gyengeségét viszont manapság már megérzem (különösen most, hogy javítás alatt áll a MacBookom, kínzom rendesen a multitaskingot), az USB-C hiánya is bosszantó. És a régi Smart Keyboard – ha valaki sokat használja – átlagosan bő egy év elteltével enyhe oszlásnak indul és nyomokban érintkezési hibákat kezd mutatni. Amúgy rém praktikus és jár hozzá a meghosszabbított billentyűzet csere egy év után is (már a másodikat nyúzom így).

  Ha a LiDAR kapott volna egy hosszú hatósugarú (~ 100 m) vonalas távolságmérőt is, meg nem lenne ilyen cseszettül drága az új billentyűzet, akkor USA árakon már esélyes lenne nálam a csere.

 8. Avatar for andoro andoro says:

  Nekem egy sima iPad 2018-asom van, és így hogy kapott egér támogatást, és raktam rá egy logitech slim folio billzetes tokot, egészen kiváló kis eszköz kezd lenni belőle. De még mindig nem érzem azt, hogy egy iPad ki tudná váltani a Macbook Prot, egyszerűen webfejlesztők még mindig nem tudják ezt megtenni. Nehézkes az egész, nincsenek olyan Desktop appok amikkel produktív lehetsz.
  Más a cikk írás, a management, task manager, Jira és társai - erre tökjó. De amíg nincs rendes konzol rá (Terminal), amíg nem tudsz böngésző development toolbart nyitni, amíg nincs rá IDE (intelliJ vagy egy vscode vagy bármi más), addig ez így nem megy. Utóbbira már vannak próbálkozások, de már régen néztem mi a jelenlegi helyzet ez ügyben. Ha vki mást tapasztal csak írjon, nyitott vagyok :grinning:

  Amúgy tényleg nem vágom mi az Apple végső célja. Szeretne az iPadből egy Surface szerű dolgot csinálni? Tehát előbb-utóbb macOS-t futtat, és egy érintőkijelzős notebook lesz belőle? Vagy marad iPadOS csak tud futtatni macOS appokat is? Hardverileg úgy tűnik elég erős lenne már most is.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for loserock Avatar for Szifon Avatar for andoro Avatar for talamasca Avatar for expa Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin