fbpx Skip to content

A Velvet hétfőn osztotta meg Varga Zsolt történetét, akinek a karácsonyra kapott Apple Watch Series 5-je menthette meg az életét.

Az Apple még 2018-ban, a Series 4-ben szerelte fel EKG funkcióval is az Apple Watch-ot, hogy így növelje tovább az óra egészségügyi és fitnesz kiegészítői mivoltát és azóta sokakon segített, de ez az első nyilvános eset, hogy ez itthon is bejött.

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy az Apple Watch különböző funkciói életet mentettek, legutóbb például az óra elesésfigyelője segített egy epilepsziában szenvedő nőn.

Most azonban a beépített EKG jött jól, melyet a watchOS 5.2-es frissítése tett elérhetővé Magyarországon a Series 4 modelleken. Ha bővebben olvasnál a funkcióról, bökj ide: Kardiológusokkal teszteltük és beszélgettünk az Apple Watch EKG funkciójáról!

Most pedig át is adnám a szót Zsoltnak, aki a Velvetnek részletezte, hogy mi is történt vele:

A történet szenteste, a fa alatt kezdődött. Zsolt így meséli el karácsonyi ajándéka történetét: „karácsonykor kaptam egy Apple Watch Series 5-ot. Rögtön felpróbáltam a kezemre, mert nagyon érdekelt – több, mint 20 éve dolgozom az IT-szakmában, érdekelnek az ilyen új dolgok. Amint felvettem a kezemre, az első mérésnél egyből kiírta az óra, hogy pitvarfibrillációm van, ami, mint később megtudtam, a szívritmuszavarnak az egyik fajtája. Először azt gondoltam, hogy valamelyik szenzorról nem húztam le a fóliát vagy valami ilyesmi lehet. Meg akartam róla győződni, hogy biztosan nem az eszközzel van-e probléma. Rápróbáltam családtagjaim kezére, ott is elvégeztem ezt a mérést, mindenkinél jót mutatott, csak nálam írta ki a pitvarfibrilláció üzenetet. Vártam egy napig, más családtagjaimnál is elvégeztem a mérést, mindenkinél minden jó volt.”

Mivel tünetmentes volt és kora miatt nem is aggódott egészségügyi állapota miatt először nem vette teljesen komolyan a dolgot, de azért elküldte egy orvos barátjának az Egészség alkalmazásból exportált PDF-et:

Bár soha nem voltak tünetei, végül úgy döntött, ha csak informálisan is, de mégiscsak megkeres egy orvost a dologgal, bármilyen jelentéktelennek is tűnik. „Van egy olyan funkció, hogy a manuálisan mért EKG-t egy PDF-ben tovább lehet egyből küldeni az iPhone-ról. Kimentettem, és ezt elküldtem egy orvos barátomnak, hogy nézzen rá. Ő azt mondta, hogy ez nem bagatell dolog, mindenféleképpen menjek el orvoshoz.”

Az ünnepeket követően el is ment egy orvoshoz, ahol megkezdődött kezelése:

”Amikor az első munkanap volt, elmentem az ügyeletre, rám kötötték az EKG-t, és ez beigazolta ugyanazt az eredményt, amit az óra mutatott: nekem tényleg pitvarfibrillációm van, és ez kockázatot jelent, mert vérrög alakulhat ki a szívemben, ami ha kilökődik és a tüdőbe, a szívbe vagy az agyba kerül, annak végzetes következményei is lehetnek, például stroke-ot okozhat.

Azonnal adtak egy beutalót sürgős kórházi vizsgálatra, hogy a kerületi kórház kardiológiai osztályára azonnal menjek be, de azt mondta a doktornő, hogy ebből a kórteremből csak mentővel vagy taxival mehetek tovább, nem engedték, hogy saját magam által vezetett autóval menjek. Már ide sem szabadott volna így jönni! Ott csak lifttel mehettem fel az emeletre, lépcsőn nem, ez már nagyon ijesztő volt.

Ekkor megkezdődött a komolyabb vizsgálat, nagyon kedvesek voltak velem, és egy percig sem viselkedtek negatívan az óra miatt. EKG, röntgen, vérvétel, azonnal kaptam vérhígítót. Az eredmények miatt befektettek a 24 órás subintenzívre. Ekkor nagyon rossz érzésem volt, ijesztő volt a helyzet, arra gondoltam, hogy ez a plafon, amit most bámulok, az utolsó lesz-e. Ekkor határoztam el, hogy ha egyszer sikerül ennek a végére járni, akkor mindenképpen továbbadom ezt a történetet, hogy ez az óra tényleg megmentette az életemet.”

Kezelésként elektromos kardioverziót végeztek el rajta, ami azt jelenti, hogy altatásban defibrillátorral kiütik, így úgymond visszaugrasztva a szabályos szívritmust. Ez rövid időre segített is, de szilveszter után ismét jelentkezett nála a pitvarfibrilláció.

„Másodikán megint jelzett az órám, hogy pitvarfibrillációm van. Másnap reggel felhívtam a főorvos urat, aki a kezelőorvosom volt a kórházban. Azt mondta, hogy menjek be, amint tudok – be is igazolódott, hogy az óra ismét jól jelzett. Megint felvettek az őrzőbe, 1 óra múlva már újra a subintenzíven feküdtem elektródákkal a testemen, és kaptam egy szívritmus-szabályzó gyógyszert. A kezelés három napig tartott, de sajnos nem hozott eredményt, ezért megpróbálták újra az elektromos kardioverziót.”

Zsoltnál ekkor két kiütés után állt újra helyre a szabályos szívritmus, de ezután azzal küldték haza, hogy szedje a szívritmus-szabályzó gyógyszert.

Természetesen az okosórát ezután is használta a szíve monitorozására: „ezek után csekkoltam mindig az EKG-mat az órán, és kiírta mindig, hogy szinuszban van a ritmusom. Otthon voltam két napig – de ezután újra előjött a szívritmuszavarom.”

Nem volt más hátra, Zsoltnak harmadszor is jelentkeznie kellett az orvosnál, de ezúttal már egy másik beavatkozás fog következni a számára. Ennek a neve katéter-abláció, és ennek során egy artérián keresztül katétert vezetnek be a szívhez, és ezen keresztül, rádiófrekvenciák segítségével roncsolják a szabálytalan impulzust adó gócot. Zsolt az óra által jelzett pitvarfibrillációt leszámítva továbbra is tünetmentes, azaz ha nem lenne az Apple Watch, továbbra sem tudná, hogy ez az életveszélyes állapot lépett fel nála. Amikor beszéltünk, éppen az időpontra várt a katéter-ablációhoz.

Amikor arra kérdeztem rá, hogy lehet-e tudni, hogy mitől alakult ki nála pitvarfibrilláció, a következő választ adta: „elvileg minden nagyobb okot kizártak, ami okozhatná: pajzsmirigy-probléma, cukor, magas vérnyomás… Ezek közül egyik sem lehet nálam az ok, tehát valószínűleg genetikai hátterű.”

Varga Zsolt az Apple Watch Series 5-nek köszönhetően értesült pitvarfibrillációjáról

Jelenleg itt tart Zsolt története, lezárásként ennyit fűzött még hozzá:

”Az orvosok azt mondták, hogy ilyet még ők se hallottak, hogy valaki lábon bemegy azzal, hogy az órája jelzett, hogy forduljon orvoshoz. De már egy ilyen korban élünk, amikor egy óra akár be is küldheti az embert a kórházba!”

A Velvet a téma iránt érdeklődőket a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapjára irányítja tovább, így ha érdekel szíved egészsége és szeretnél többet megtudni a pitvarfibrillációról, látogass el oda.

Forrás: Velvet

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.