fbpx Skip to content

A Velvet hétfőn osztotta meg Varga Zsolt történetét, akinek a karácsonyra kapott Apple Watch Series 5-je menthette meg az életét.

Az Apple még 2018-ban, a Series 4-ben szerelte fel EKG funkcióval is az Apple Watch-ot, hogy így növelje tovább az óra egészségügyi és fitnesz kiegészítői mivoltát és azóta sokakon segített, de ez az első nyilvános eset, hogy ez itthon is bejött.

Korábban már többször is beszámoltunk arról, hogy az Apple Watch különböző funkciói életet mentettek, legutóbb például az óra elesésfigyelője segített egy epilepsziában szenvedő nőn.

Most azonban a beépített EKG jött jól, melyet a watchOS 5.2-es frissítése tett elérhetővé Magyarországon a Series 4 modelleken. Ha bővebben olvasnál a funkcióról, bökj ide: Kardiológusokkal teszteltük és beszélgettünk az Apple Watch EKG funkciójáról!

Most pedig át is adnám a szót Zsoltnak, aki a Velvetnek részletezte, hogy mi is történt vele:

A történet szenteste, a fa alatt kezdődött. Zsolt így meséli el karácsonyi ajándéka történetét: „karácsonykor kaptam egy Apple Watch Series 5-ot. Rögtön felpróbáltam a kezemre, mert nagyon érdekelt – több, mint 20 éve dolgozom az IT-szakmában, érdekelnek az ilyen új dolgok. Amint felvettem a kezemre, az első mérésnél egyből kiírta az óra, hogy pitvarfibrillációm van, ami, mint később megtudtam, a szívritmuszavarnak az egyik fajtája. Először azt gondoltam, hogy valamelyik szenzorról nem húztam le a fóliát vagy valami ilyesmi lehet. Meg akartam róla győződni, hogy biztosan nem az eszközzel van-e probléma. Rápróbáltam családtagjaim kezére, ott is elvégeztem ezt a mérést, mindenkinél jót mutatott, csak nálam írta ki a pitvarfibrilláció üzenetet. Vártam egy napig, más családtagjaimnál is elvégeztem a mérést, mindenkinél minden jó volt.”

Mivel tünetmentes volt és kora miatt nem is aggódott egészségügyi állapota miatt először nem vette teljesen komolyan a dolgot, de azért elküldte egy orvos barátjának az Egészség alkalmazásból exportált PDF-et:

Bár soha nem voltak tünetei, végül úgy döntött, ha csak informálisan is, de mégiscsak megkeres egy orvost a dologgal, bármilyen jelentéktelennek is tűnik. „Van egy olyan funkció, hogy a manuálisan mért EKG-t egy PDF-ben tovább lehet egyből küldeni az iPhone-ról. Kimentettem, és ezt elküldtem egy orvos barátomnak, hogy nézzen rá. Ő azt mondta, hogy ez nem bagatell dolog, mindenféleképpen menjek el orvoshoz.”

Az ünnepeket követően el is ment egy orvoshoz, ahol megkezdődött kezelése:

”Amikor az első munkanap volt, elmentem az ügyeletre, rám kötötték az EKG-t, és ez beigazolta ugyanazt az eredményt, amit az óra mutatott: nekem tényleg pitvarfibrillációm van, és ez kockázatot jelent, mert vérrög alakulhat ki a szívemben, ami ha kilökődik és a tüdőbe, a szívbe vagy az agyba kerül, annak végzetes következményei is lehetnek, például stroke-ot okozhat.

Azonnal adtak egy beutalót sürgős kórházi vizsgálatra, hogy a kerületi kórház kardiológiai osztályára azonnal menjek be, de azt mondta a doktornő, hogy ebből a kórteremből csak mentővel vagy taxival mehetek tovább, nem engedték, hogy saját magam által vezetett autóval menjek. Már ide sem szabadott volna így jönni! Ott csak lifttel mehettem fel az emeletre, lépcsőn nem, ez már nagyon ijesztő volt.

Ekkor megkezdődött a komolyabb vizsgálat, nagyon kedvesek voltak velem, és egy percig sem viselkedtek negatívan az óra miatt. EKG, röntgen, vérvétel, azonnal kaptam vérhígítót. Az eredmények miatt befektettek a 24 órás subintenzívre. Ekkor nagyon rossz érzésem volt, ijesztő volt a helyzet, arra gondoltam, hogy ez a plafon, amit most bámulok, az utolsó lesz-e. Ekkor határoztam el, hogy ha egyszer sikerül ennek a végére járni, akkor mindenképpen továbbadom ezt a történetet, hogy ez az óra tényleg megmentette az életemet.”

Kezelésként elektromos kardioverziót végeztek el rajta, ami azt jelenti, hogy altatásban defibrillátorral kiütik, így úgymond visszaugrasztva a szabályos szívritmust. Ez rövid időre segített is, de szilveszter után ismét jelentkezett nála a pitvarfibrilláció.

„Másodikán megint jelzett az órám, hogy pitvarfibrillációm van. Másnap reggel felhívtam a főorvos urat, aki a kezelőorvosom volt a kórházban. Azt mondta, hogy menjek be, amint tudok – be is igazolódott, hogy az óra ismét jól jelzett. Megint felvettek az őrzőbe, 1 óra múlva már újra a subintenzíven feküdtem elektródákkal a testemen, és kaptam egy szívritmus-szabályzó gyógyszert. A kezelés három napig tartott, de sajnos nem hozott eredményt, ezért megpróbálták újra az elektromos kardioverziót.”

Zsoltnál ekkor két kiütés után állt újra helyre a szabályos szívritmus, de ezután azzal küldték haza, hogy szedje a szívritmus-szabályzó gyógyszert.

Természetesen az okosórát ezután is használta a szíve monitorozására: „ezek után csekkoltam mindig az EKG-mat az órán, és kiírta mindig, hogy szinuszban van a ritmusom. Otthon voltam két napig – de ezután újra előjött a szívritmuszavarom.”

Nem volt más hátra, Zsoltnak harmadszor is jelentkeznie kellett az orvosnál, de ezúttal már egy másik beavatkozás fog következni a számára. Ennek a neve katéter-abláció, és ennek során egy artérián keresztül katétert vezetnek be a szívhez, és ezen keresztül, rádiófrekvenciák segítségével roncsolják a szabálytalan impulzust adó gócot. Zsolt az óra által jelzett pitvarfibrillációt leszámítva továbbra is tünetmentes, azaz ha nem lenne az Apple Watch, továbbra sem tudná, hogy ez az életveszélyes állapot lépett fel nála. Amikor beszéltünk, éppen az időpontra várt a katéter-ablációhoz.

Amikor arra kérdeztem rá, hogy lehet-e tudni, hogy mitől alakult ki nála pitvarfibrilláció, a következő választ adta: „elvileg minden nagyobb okot kizártak, ami okozhatná: pajzsmirigy-probléma, cukor, magas vérnyomás… Ezek közül egyik sem lehet nálam az ok, tehát valószínűleg genetikai hátterű.”

Varga Zsolt az Apple Watch Series 5-nek köszönhetően értesült pitvarfibrillációjáról

Jelenleg itt tart Zsolt története, lezárásként ennyit fűzött még hozzá:

”Az orvosok azt mondták, hogy ilyet még ők se hallottak, hogy valaki lábon bemegy azzal, hogy az órája jelzett, hogy forduljon orvoshoz. De már egy ilyen korban élünk, amikor egy óra akár be is küldheti az embert a kórházba!”

A Velvet a téma iránt érdeklődőket a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapjára irányítja tovább, így ha érdekel szíved egészsége és szeretnél többet megtudni a pitvarfibrillációról, látogass el oda.

Forrás: Velvet

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Akkor most ez pozitív csalódás. Amikor külföldi történeket olvastam, hogy az óra jelzett, az illető besétált a sürgősségire, ahol azonnal mindenféle vizsgálatokat végeztek, azt gondoltam, hogy na itthon el is hajtanák az embert ilyesmivel. Ezek szerint mégsem.

 2. Lehet nem volt nekem eddig egyértelmű, de ezt a funkciót csak az S5 tudja? Cikkből az jön le számomra, hogy az 5.2-es frissítéssel megy a legújabb órán. Az S4-el mi a helyzet?

  Egyébként klassz dolog :slight_smile:

 3. Avatar for Manoo Manoo says:

  Sziasztok.

  Én Németországban élek itt is azonnal komolyan vették annyira ez év január 14-én meg is mütöttek , Nálam veleszületett rendellenesség volt ami 42 évig ki se derült.

  Természetesen bárki kérdezne szívesen válaszolok de nálam egyértelmű a saját és a családomnak vásárolt órák márkája.
  (Universitäts Herzzentrum Bad Krozingen)

 4. Igen csak az 5-ös tudja mert abban van benne a szükséges szenzor, az 5.2-es frissítéssel pedig elérhetővé vált a használata itthon is (előtte talán USA és Kanada volt csak - gondolom valami engedély hiányzott).

 5. Avatar for dokk dokk says:

  Ezt most nem értem. Én úgy tudtam az S4 is tudja.

 6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  @Jofejsrac, @Burgatshow, @dokk az Apple 2018-ban, a Series 4-gyel vezette be az EKG-t, tehát már az az óra is tudja az AFib észlelését. a Series 5 eleve watchOS 6.0-val érkezett.

 7. Mea culpa. S4-et akartam írni, az van nekem is.

 8. Az a VICC amúgy, hogy már 5. ismerősöm mondja, NEKEM KELL egy Apple Watch Series 5, hallottad hogy megmentette egy magyar életét? Mintha eddig ez a funkció nem létezett volna, vagy nem mentett volna életet… :confused: szomorú és egyben pozitív, hogy a Velvet miatt lett ez népszerű.

 9. Az r=1 felhasználó/olvasó nem olvas olyan szakmai portálokat, mint a 9to5mac vagy a macrumors, esetleg szifon.com, hogy ilyen esetekkel találkozzon. Nincs ebben semmi dráma, az első hazai esetet egy hazai sajtó (bocsánat, Velvet) lehozta, nagyobb audienciát kapott.

  Akik meg amúgy is benne vannak a témában, azok már kilószámra találkoztak vele. :slight_smile:

 10. Tudom. Sajnos. :frowning: Nem baj, legalább terjed!

 11. Kösz, így okés, csak nekem a cikk félre vezető volt. :slight_smile:

 12. Avatar for rgbx rgbx says:

  Tudod, hogy mi a szomorú? Hogy aki nem része a felső-középosztálynak, az is életben szeretne maradni, de így esélye sincs. Ha legalább a háziorvosi rendelőkben (Magyarországról beszélek) elérhető lenne egy ilyen pofonegyszerű egy elvezetéses automata kiértékelésű EKG készülék, és minden látogatás alkalmával rákötnék az emberekre, és kiderülnének a problémák, akkor nemcsak azok kapnák meg idejében a szükséges ellátást, akinél beütöttek a milliók, hanem azok is, akiknél nem.

  (Amúgy kétségeim vannak afelől, hogy az Afib annyira súlyos állapot lenne, hogy gyakorlatilag a szívinfarktussal azonos sürgősséggel kell kezelni, ha láthatóan vannak olyanok, akiknél évekig tünetmentes ez az állapot, de ezt az orvosoknak kell jobban tudni.)

 13. Avatar for pAnk pAnk says:

  PF eddig is létezett, nem attól fogsz belehalni, hogy nincs ilyen órád. Amúgy egy 3000 fős kis faluban lakom, egyáltalán nem világszínvonalú a háziorvosi ellátás nálunk, de attól függetlenül van egy elég kezdetleges - de a célnak megfelelő - EKG gép. Tudom, mert már feküdtem bent emiatt. A másik dolog, hogy te magad is nagyon könnyen kiderítheted, hogy PF-d van -e éppen vagy nincs? Vagy kitapintod a pulzusod 10-15 mp elég, hogy megállapítsd, hogy szabálytalan a szívverésed vagy sem, vagy megméred a vérnyomásod és a vérnyomásmérő hibát fog jelezni, mert képtelen mérni a szívritmus szabálytalansága miatt. Hidd el, észre lehet venni. Én inkább azon csodálkozom, hogy ehhez kell bármilyen műszer, elég kellemetlen dologról van szó, “sajnos” könnyen észreveszi az ember. Nem a levegőbe beszélek, kicsivel több mint fél év alatt 3 alkalommal volt, ebből 2x kórházban tettek helyre. '18 Novemberben én is túl lettem a cikkben is említett ablációs műtéten a Városmajori Szívklinikán (ez itt a reklám helye :slight_smile:), azóta kopp-kopp nyugi van velem.

  Az írásod második részére reagálva, a tartós, 24h-t (de rosszabb eserben 12h-t) meghaladó PF a vérrög kialakulás miatt lehet veszélyes. Nekem sajnos ez a első alaklom után bekövetkezett, “szerencsére” csak a hallóideg környékére jutott el a vérrög amitől azóta a jobb fülemre a hallás nagyjából kalap sz*rt sem ér. Szóval de, veszélyes és mielőbb orvosi vizsgálat szükséges.

  (részvétem annak aki ezt végigolvassa :smiley:)

 14. Avatar for rgbx rgbx says:

  Nagyon köszi a válaszod, a családunkban is előfordult már, nem órával vették észre, hanem “rendes” EKG géppel. De hiába lakom én meg megyeszékhelyen, a háziorvosi rendelőben csak egy régi higanyos vérnyomásmérő (mert a doktornő a hagyományosra esküszik) és egy alkalmanként használt pulzoximéter az egyedüli diagnosztikus műszerezettség. Szóval legalább jutnánk el oda a kis 3000 fős falu szintjére mindenütt, és akkor oké lenne minden. Persze hagyományos eszközökkel is meg lehet hallani/tapintani, ha valaki odafigyel erre.
  Részvét a hallásromlás miatt, rosszabbul is járhattál volna…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Manoo Avatar for Jofejsrac Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for kistamas Avatar for dokk Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for domidormi Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

 1. Akkor most ez pozitív csalódás. Amikor külföldi történeket olvastam, hogy az óra jelzett, az illető besétált a sürgősségire, ahol azonnal mindenféle vizsgálatokat végeztek, azt gondoltam, hogy na itthon el is hajtanák az embert ilyesmivel. Ezek szerint mégsem.

 2. Lehet nem volt nekem eddig egyértelmű, de ezt a funkciót csak az S5 tudja? Cikkből az jön le számomra, hogy az 5.2-es frissítéssel megy a legújabb órán. Az S4-el mi a helyzet?

  Egyébként klassz dolog :slight_smile:

 3. Avatar for Manoo Manoo says:

  Sziasztok.

  Én Németországban élek itt is azonnal komolyan vették annyira ez év január 14-én meg is mütöttek , Nálam veleszületett rendellenesség volt ami 42 évig ki se derült.

  Természetesen bárki kérdezne szívesen válaszolok de nálam egyértelmű a saját és a családomnak vásárolt órák márkája.
  (Universitäts Herzzentrum Bad Krozingen)

 4. Igen csak az 5-ös tudja mert abban van benne a szükséges szenzor, az 5.2-es frissítéssel pedig elérhetővé vált a használata itthon is (előtte talán USA és Kanada volt csak - gondolom valami engedély hiányzott).

 5. Avatar for dokk dokk says:

  Ezt most nem értem. Én úgy tudtam az S4 is tudja.

 6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  @Jofejsrac, @Burgatshow, @dokk az Apple 2018-ban, a Series 4-gyel vezette be az EKG-t, tehát már az az óra is tudja az AFib észlelését. a Series 5 eleve watchOS 6.0-val érkezett.

 7. Mea culpa. S4-et akartam írni, az van nekem is.

 8. Az a VICC amúgy, hogy már 5. ismerősöm mondja, NEKEM KELL egy Apple Watch Series 5, hallottad hogy megmentette egy magyar életét? Mintha eddig ez a funkció nem létezett volna, vagy nem mentett volna életet… :confused: szomorú és egyben pozitív, hogy a Velvet miatt lett ez népszerű.

 9. Az r=1 felhasználó/olvasó nem olvas olyan szakmai portálokat, mint a 9to5mac vagy a macrumors, esetleg szifon.com, hogy ilyen esetekkel találkozzon. Nincs ebben semmi dráma, az első hazai esetet egy hazai sajtó (bocsánat, Velvet) lehozta, nagyobb audienciát kapott.

  Akik meg amúgy is benne vannak a témában, azok már kilószámra találkoztak vele. :slight_smile:

 10. Tudom. Sajnos. :frowning: Nem baj, legalább terjed!

 11. Kösz, így okés, csak nekem a cikk félre vezető volt. :slight_smile:

 12. Avatar for rgbx rgbx says:

  Tudod, hogy mi a szomorú? Hogy aki nem része a felső-középosztálynak, az is életben szeretne maradni, de így esélye sincs. Ha legalább a háziorvosi rendelőkben (Magyarországról beszélek) elérhető lenne egy ilyen pofonegyszerű egy elvezetéses automata kiértékelésű EKG készülék, és minden látogatás alkalmával rákötnék az emberekre, és kiderülnének a problémák, akkor nemcsak azok kapnák meg idejében a szükséges ellátást, akinél beütöttek a milliók, hanem azok is, akiknél nem.

  (Amúgy kétségeim vannak afelől, hogy az Afib annyira súlyos állapot lenne, hogy gyakorlatilag a szívinfarktussal azonos sürgősséggel kell kezelni, ha láthatóan vannak olyanok, akiknél évekig tünetmentes ez az állapot, de ezt az orvosoknak kell jobban tudni.)

 13. Avatar for pAnk pAnk says:

  PF eddig is létezett, nem attól fogsz belehalni, hogy nincs ilyen órád. Amúgy egy 3000 fős kis faluban lakom, egyáltalán nem világszínvonalú a háziorvosi ellátás nálunk, de attól függetlenül van egy elég kezdetleges - de a célnak megfelelő - EKG gép. Tudom, mert már feküdtem bent emiatt. A másik dolog, hogy te magad is nagyon könnyen kiderítheted, hogy PF-d van -e éppen vagy nincs? Vagy kitapintod a pulzusod 10-15 mp elég, hogy megállapítsd, hogy szabálytalan a szívverésed vagy sem, vagy megméred a vérnyomásod és a vérnyomásmérő hibát fog jelezni, mert képtelen mérni a szívritmus szabálytalansága miatt. Hidd el, észre lehet venni. Én inkább azon csodálkozom, hogy ehhez kell bármilyen műszer, elég kellemetlen dologról van szó, “sajnos” könnyen észreveszi az ember. Nem a levegőbe beszélek, kicsivel több mint fél év alatt 3 alkalommal volt, ebből 2x kórházban tettek helyre. '18 Novemberben én is túl lettem a cikkben is említett ablációs műtéten a Városmajori Szívklinikán (ez itt a reklám helye :slight_smile:), azóta kopp-kopp nyugi van velem.

  Az írásod második részére reagálva, a tartós, 24h-t (de rosszabb eserben 12h-t) meghaladó PF a vérrög kialakulás miatt lehet veszélyes. Nekem sajnos ez a első alaklom után bekövetkezett, “szerencsére” csak a hallóideg környékére jutott el a vérrög amitől azóta a jobb fülemre a hallás nagyjából kalap sz*rt sem ér. Szóval de, veszélyes és mielőbb orvosi vizsgálat szükséges.

  (részvétem annak aki ezt végigolvassa :smiley:)

 14. Avatar for rgbx rgbx says:

  Nagyon köszi a válaszod, a családunkban is előfordult már, nem órával vették észre, hanem “rendes” EKG géppel. De hiába lakom én meg megyeszékhelyen, a háziorvosi rendelőben csak egy régi higanyos vérnyomásmérő (mert a doktornő a hagyományosra esküszik) és egy alkalmanként használt pulzoximéter az egyedüli diagnosztikus műszerezettség. Szóval legalább jutnánk el oda a kis 3000 fős falu szintjére mindenütt, és akkor oké lenne minden. Persze hagyományos eszközökkel is meg lehet hallani/tapintani, ha valaki odafigyel erre.
  Részvét a hallásromlás miatt, rosszabbul is járhattál volna…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for Manoo Avatar for Jofejsrac Avatar for rgbx Avatar for Szifon Avatar for kistamas Avatar for dokk Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for domidormi Avatar for SzifonAdmin