News Corp Australia: újabb életet mentett az Apple Watch

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple Watch Series 4 látványosabb újításai közül a nagyobb kijelző és az EKG mérési képesség jut először eszünkbe, pedig az elesés-érzékelés is lehet akár életbevágóan fontos.

Az elesés-érzékelés minden 65 év feletti Apple Watch Series 4 felhasználónak alapértelmezésben be van kapcsolva és a gyakorlatban annyit jelent, hogy ha az óra érzékeli, hogy viselője elesett és egy percen belül nem jelzi, hogy jól van, az óra értesíti a vészhelyzeti kontaktokat. Ezúttal egy ausztrál hölgyön segített az Apple Watch.

A News Corp Australia számolt be róla, hogy egy epilepsziában szenvedő nő, Kate Donald életét mentette meg az Apple Watch Series 4 elesés-érzékelése.

Nem ez az első ilyen eset, hogy az Apple Watch elesés-érzékelése segített. Alig egy hónappal a bemutatása után már írtunk róla, hogy jókor jelzett, de már idén áprilisban is segített a funkció egy 80 éves német hölgyön.

Kate Donald epilepsziáját az alváshiány hozza elő leggyakrabban. Férje érezte, hogy nincs jól, ezért elvitte otthonról a gyerekeket, hogy tudjon pihenni, de sajnos ennek eredményeképp Kate egyedül lett rosszul.

Az elesés-érzékelés azonban riasztotta a vészhelyzeti kontaktokat és a szomszédságban lévő barátok és a mentők segítségével sikerült segíteni Kate-en.

Kate eredetileg még azért vette az órát, mert tavaly ősszel várandós volt harmadik gyerekével és emiatt gyakran voltak rohamai.

Kate Donald: Úgy gondoltuk, hogy jól fog jönni epilepsziás rohamkor és elesésekkor. Amikor Tilly-vel várandós voltam a kórházban, sokszor elestem. A fejemet szó szerint horzsolások borították.

Azon tűnődtünk, hogy mit tehetnénk. Felmerült bennünk egy pánikgomb, amit az öreg emberek használnak, de ott észnél kell lenni a gomb megnyomásához, amit én nem tudnék megtenni. Most az óra értesítette Ben-t, aki felhívta a szomszédot, aki szólt pár ismerősnek az utcában, mert nem volt otthon, de tudta az otthonunk riasztójának kódját.

Ők végül bejutottak és hívták a mentőket, de a mentők ekkor már értesültek az esetről és úton voltak.

Így most az Apple Watch Series 4-nek köszönhetően a Donald család továbbra is egyben maradt.

Kate Donald és családja

Az Apple egészségügyi és fitnesz fejlesztéseinek köszönhetően az Apple Watch egyre több embernek tud egyre több mindenben segíteni. Ez az elesés-érzékelés is csak apróságnak tűnhet, de mégis életeket ment.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Czo says:

  Ezekutan mar csak az kellene, hogy a TGA is belassa, hogy mennyire jo dolog egy ilyen cucc, es legyen vegre ECG az orakon. Egyebkent ha jol latom, most a no telefonjanak latjuk a screenshotjait. Az itt lathato lokacio pedig a ferfi lokacioja lesz? Mert a 2 terkepreszlet, ami latszik, az elegge messze van egymastol. Meg sohasem probaltam ki ezt az emergency funkciot, igy nem tudom pontosan, hogy mit latszik a felek eszkozein.

 2. Az én lányom epilepsziás. Kiváló tanuló, várhatóan simán felveszik az állatorvosi egyetemre, és sokkal hasznosabb tagja lesz a társadalomnak, mint a többség, vagy akár én magam. Egy betegségből nem lehet megítélni egy leendő életpályát, pláne nincs jogunk előre megvonni az élet jogát. Nem akarok közhelyeket puffogtatni, de ha genetikai alapon szelektáltak volna 250 éve, akkor nem születhetett volna meg Beethoven és a világ legcsodálatosabb muzsikái sem.

 3. pergabb says:

  ebben most mi volt életmentő? hogy volt 6millió rohama már szülés előtt és most is volt egy? vagy a cikk nem teljes, vagy így semmi értelme. Amennyiben épp akkor szült is, akkor oké, amúgy meg lett volna még egy rohama, ahogyan előtte is volt már babával a hasában.

 4. Jadeye says:

  gondolom, itt az jelenti a problémát, hogy a roham alatt össze-vissza tudja magát törni az adott beteg, vagy akár meg is tud fulladni, ha a légutait elzárja a betegség tüneteként előforduló bővebb nyáltermelés és hányás.

  A generalizált, tónusos-klónus görcsroham esetén a beteget biztonságba kell helyezni, és megakadályozni, hogy súlyos sérüléseket szenvedjen, pl. beüsse a fejét. Célszerű megjegyezni, hogy pontosan mikor kezdődött a roham, a roham teljes időtartamának ismerete ugyanis fontos diagnosztikus segítséget jelenthet. A rángatózó beteget nem szabad lefogni, mert az súlyos izomsérüléseket okozhat, és a szájába sem szabad belenyúlni, vagy tárgyakat beletenni a nyelvsérülések megelőzésére, mivel a beteg könnyen megharaphatja az elsősegélynyújtót. Meg kell róla győződni, hogy a beteg lélegzik, és stabil oldalfekvésbe kell fordítani, hogy a betegség tüneteként előforduló bővebb nyáltermelés és hányás ne okozzon fulladást. A rohamok általában percek alatt maguktól is megszűnnek, az 5 perc alatt sem szűnő, vagy az egy órán belül ismételten jelentkező rohammal járó állapotot status epilepticusnak nevezik, mely sürgősségi ellátást tesz szükségessé.
  (Forrás: Wikipedia)

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!