fbpx Skip to content

Tíz évvel ezelőtt még a torrentről töltöttünk le zenéket, fimeket, sorozatokat. Mennyiben változott ez mára? Szerintem sokan a zenéket már inkább streaming szolgáltatáson keresztül hallgatjuk, mint például Spotify vagy Apple Music, azonban a filmek tekintetében még mindig egy picit “fapados” ez a részleg.

Apple TV+ szolgáltatás, sorozazok

A sorozatokat azért már elérjük itthon is, bár még mindig ott a felirat vagy éppen szinkron hiánya. Én kizárólag akkor nyúlok már az alternatív “kölcsönzésekhez”, ha nem érem el az adott sorozatot vagy filmet a Netflix és HBO GO szolgáltatásokon. Ez azért már viszonylag ritka, bár a filmek tekintetében tényleg kevesebb ez a szám, mint sorozatok tekintetében. Manapság pedig a legújabb sorozatok sorra magyar felirattal is elérhetőek, tehát fejlődünk! Az Apple TV+ szolgáltatás elsősorban a sorozatokra specializálódott és itt főleg saját gyártásúakkal találkozunk, amiket az Apple rendelt meg és készített el.

Persze ahogy azt az Apple-től megszokhattuk, a cég korlátozza a hozzáférést és az eszközöket, amiken nézhetjük ezeket. Jóformán csak az Apple ökoszisztémában nézhetjük az Apple TV+-t, de azért ez nem teljesen igaz. A legjobb élményt természetesen Apple TV-n és iOS eszközökön kapjuk, tehát iPhone-on és iPaden, de Mac-en is elérjük a TV appban a legfrissebb szoftververziókat használva. Ezek hiányában pedig Safariban, vagy éppen Google Chrome-ban is nézhetjük az adott sorozatot a tv.apple.com-on belépve, de olyan, mintha nem lenne optimalizálva, és a vetélytársakhoz képest a cég egyáltalán nem foglalkozna ezzel.

Apple TV+ előfizetés és ár

Azt gondolnánk, hogy a közel 1900Ft-os ár teljesen rendben van, legalábbis ha a saját kategóriájához nézzük. És így van, az árral semmi gond nincs, mivel az Apple a többiekhez mérte a szolgáltatását lásd:

  • Apple TV+: 1890 Ft / hó – 4K/offline (7 napig ingyenes, kivételes esetben 1 évig ingyenes)
  • HBO GO: 1890 Ft / hó – HD (30 napig ingyenes)
  • Netlfix: 2490 Ft / hó – HD/offline – 4K/offline verzió még drágább 3990Ft / hó (30 napig ingyenes)

Szóval végeredményben az Apple TV+ a vetélytársakkal szemben egész tűrhető ár/értéket ad – vagyis adna! Jelenleg ugyanis még nagyon az elején jár a cég az egésznek, ugyanis összesen 8 sorozatot tudunk megnézni ezért a pénzért, ebből is a legtöbb 3 résszel érhető el jelenleg. Még érkezik majd 2-3 sorozat novemberben, ezután havi egy új. Jól látható, hogy a Netflix több mint 5000 elérhető sorozatos és filmes könyvtárához képest ez jelenleg rettentő gyenge.

Az HBO GO is folyamatosan gyártja a saját sorozatait és ők is szépen vásárolnak régebbi filmeket, sorozatokat, tehát lényegében ott is sokkal nagyobb, komolyabb az elérhető tartalmak listája.

Ezzel szemben az Apple 1890Ft/hóért végeredményben ad nekünk néhány sorozatot, de továbbra is fizetősek maradtak a filmek, maga az iTunes Movies Store, ami miatt az egész megérné. Hányszor kívántuk már azt, hogy Apple lépjen be a streamingbe és a filmeket is adja havi előfizetéssel, végre ott lennének azon a bizonyos toplistán, de nem… És ez így jelenleg eléggé sovány.

Így aztán nincs nagyon min csodálkozni, ha sokan továbbra is alternatív forrásból “kölcsönzik ki” az adott tartalmakat. Én személy szerint nem igazán értem, miért nem adja oda ezeket is a cég egy adott esetben magasabb havidíjért cserébe? Legyen két ár, de legalább a lehetőség lenne rá. Úgy gondolom, ezzel nem állítják meg a torrentezést (még ha ez nem is volt a céljuk), ami persze mindig is lesz, mert kereslet lesz rá, viszont ha minden rendesen elérhető lenne, ráadásul országtól függetlenül, akkor szerintem az emberek nagy része biztosan előfizetne egy idő után.

Ezen felül a feliratok és a szinkronok száma az, amiben még mindig gyengék a Magyarországon elérhető streaming szolgáltatások, sokszor csak amiatt nem nézek meg Netflixen egy sorozatot, mert ott nem találok hozzá magyar feliratot, inkább beszerzem alternatív forrásból… És szerintem ezzel sokan mások is ugyanígy vannak.

Visszatérve az Apple TV+ szolgáltatásra, azért az offline és a 4K+HDR támogatás tényleg kiemelt versenyzővé teszi, főleg az HBO GO-val szemben, hiszen az utóbbi iOS-re és tvOS-re továbbra sem tette lehetővé az offline megtekintést. A Netflix hasonlóképpen 4K és HDR tartalmat ad, illetve offline lehetőséget, de közel dupla annyiért. Ezen felül az Apple TV+ összes sorozata elérhető magyar felirattal, ami egy lényeges szempont sokak számára, ami alapján elmondható, hogy a jövőben is várhatóan minden sorozatot megkapunk legalább magyar felirattal. Ez is plusz pont mellette.

Magyar leírást is találunk a sorozatokhoz, filmekhez, illetve az egész Apple TV+ szolgáltatás magyarul olvasható. Szóval nem lenne baj egyáltalán ezzel, csak éppen nagyon kevés sorozatot kapunk nagyon drágán.

Alapjában véve 7 napos ingyenes próbaidőszakot ad az Apple, viszont azoknak a felhasználóknak, akik szeptember 10. óta az elmúlt három hónapban vásároltak iPhone-t, iPadet, iPod touch-ot, Mac-et, vagy esetleg egy Apple TV-t, az Apple TV+ egy teljes évig ingyenesen használható. Én utóbbiba kerültem, mivel iPadet is vásároltam, illetve iPhone 11 Pro is volt a kezemben, így jól jött az ingyenes 1 év, ami ráadásul megosztható a családon belül is – de ha ez nem alakult volna így, akkor a jelenlegi kínálat alapján nem hinném, hogy egyébként megtartanám a 7 napos próbaidőszak után az előfizetést.

Neked hogy tetszik eddig az Apple TV+?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.