fbpx Skip to content

Freemium alkalmazásoknak nevezzük azokat, amik ingyenesek, de alkalmazáson belül vásárlásokat kínálnak. Ezek lehetnek egyszeri, de lehetnek havi szinten megújuló előfizetések is.

Ezeket az előfizetéseket előszeretettel alkalmazzák úgy, hogy az első hónap ingyenes, de muszáj feliratkoznunk, azonban bármikor lemondhatjuk. Persze ez általában ezzel végződik: “basszus, ezt elfelejtettem”, mikor levonja a kártyánkról az első hónap után. Ilyenkor természetesen nem figyelmeztet az alkalmazás, sem az Apple, hogy bizony ez le fog vonódni a kártyánkról, nekünk kell odafigyelnünk, és maga az előfizetés lemondása is kisebb tortúra, mert nem az alkalmazáson belül kell keresni.

iTunes és App Store előfizetés elmondása

 

Ahhoz, hogy lemondjuk az előfizetést, indítsuk el az App Store alkalmazást, majd csillag ikonnal ellátott “Kiemelt” menüpont alatt (az első), tekerjünk az oldal aljára, és kattintsunk rá az Apple ID-nkra, majd a felugró ablakon belül az Apple ID megtekintése opcióra.

 

Amennyiben volt, vagy van bármilyen előfizetésünk, akkor alul megtaláljuk az Előfizetések opciót, és ha rákattintunk, akkor láthatjuk az aktuális vagy régi előfizetéseinket. Innen már logikusan lemondhatjuk őket.

Szerintem a legjobb megoldás az lenne, ha magán az alkalmazáson belül is lemondhatnánk ezeket, de sajnos a fejlesztőknek ez nem érdekük, ha van rá úgymond más megoldás. Az pedig, hogy sem az Apple, sem az alkalmazás nem figyelmeztet azelőtt, hogy levonná a pénzt, szomorú dolog. Én ezért szoktam javasolni mindig az úgynevezett webes bankkártyát, mely egy virtuális kártya, amin csak annyi pénzt tartunk, amennyire szükségünk van az adott pillanatban. Így nem érhet minket meglepetés.

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. @arielkiraly: “Amennyiben volt, vagy van bármilyen előfizetésünk, akkor alul megtaláljuk az Előfizetések opciót”

  2. Üdv

    Ha előfizetek icloud tárhelyre és a telefonomon van olyan applikáció amely további appon belüli vásárlást lehetővé tesz,akkor azok automatikusan megvételre kerülhetnek?

  3. @Vas Tibor: Ezt most nem értem. Ha előfizetsz a tárhelyre, akkor arra fizetsz elő, nem az alkalmazásokon belüli vásárlásokra.

  4. @admin: arra gondoltam,hogy a bankártyám bekerül a rendszerbe,vagyis ha alkalmazáson belül van lehetőség vásárolni,gondolom újra nem kell beregisztrálni rá! – ebből kiindulva ha van olyan applikáció ami előzőleg ingyenes volt ,de további lehetőség adott az appon belüli vásárlásra,akkor automatikusan vonja le a számláról az összeget,vagy csak abban az esetben ha én valöban megakarom vásárolni?

  5. @Vas Tibor: értelemszerűen ha te nem indítod el a vásárlást, magától egyetlen app sem fog.

  6. @Jadeye: köszi! Viszont a cikk elsőfele ,pont erről szól!

  7. @Vas Tibor: a cikk arról szól, hogy ha előfizettél egyszer valamire, és azt nem mondtad le, akkor az utána automatikusan levonhatja a pénzt, ha megújuló előfizetésről van szó, ami esetén egyébként az első hónap lehet még ingyenes is: “az első hónap ingyenes, de muszáj feliratkoznunk, azonban bármikor lemondhatjuk”. a feliratkozás az előfizetésre akart utalni, de mivel az első hónap ingyenes a példában, így az nem nevezhető előfizetésnek, lehet emiatt volt félreérthető.

    olyat nem írt a cikk, hogy egy in-app purchases-t tartalmazó app csak úgy magától elkezdene pénzt levonni, mert ilyesmiről szó nincs.

  8. @Jadeye: Értelek és köszönöm!

  9. Na és mi van azokkal akiknek nincs bankszámlájuk, de szeretnének icloud tárhelyet venni? Jól sejtem hogy erre semmi más megildás nincs igaz, csak a bankszámla….!?

  10. Ez eszembe se jutott. Köszönöm!

  11. Vagy talán ez egyszerűbb mert nem kell keresgetni az App Store alkalmazásban:
    Beállítások/iTunes és App Store/Apple ID/Apple ID megtekintése…

  12. @xantos85: az több “gombnyomás”.

  13. Nekem egyszerűbb a beállításokból de döntse el mindenki, hogy neki, hogy kényelmesebb.

    Amúgy köszi a cikket, már gondolkodtam rajta, hogy ha lenne előfizetésem, hogy kellene lemondani.

  14. Úgy tudom lehet venni giftcardot és azzal feltölteni az egyenleget, ha nem akarsz bankkártyát rendelni hozzá.
    Amúgy az is megoldás, hogy banki alkalmazásból zárolva van a kártyád és csak akkor oldod fel, amikor felakarod. Így nekem mindig rákérdez az iCloud bővítésre. Fun fact hogy nem mindig vonja le ilyenkor a pénzt és nem is havonta emlékeztet, de az 50 giga megvan, ha meg nem vonta le 5 percen belül, akkor a bank visszazárja a kártyát én meg nyertem ????

  15. Sziasztok, én a runtastic results éves előfizetést szeretném lemondani, mert nemsokára megújulna.
    Viszont az a probléma, hogy amikor eljutok odáig, hogy kiválasztom az adott előfizetést, belemegyek, megjelenik az opció, hogy megújíthatom, de alatta nem jelenik meg az Előfizetés törlése pirossal.
    Mi lehet az oka? Előre is köszi a segítséget.
    Zsolt

  16. @Zsottix: Nekem is ilyen problémám van. 🙁


Add a Comment