fbpx Skip to content

Pár napja járta be a világsajtót annak a híre, hogy kigyulladt egy felfújódott akkumulátor egy iPhone-ban, amikor azt valaki éppen ki akarta cserélni. A 9to5Mac cikke igyekezett arra kihegyezni a történteket, hogy mindez azért volt, mert egyrészt a lítium alapú akkumulátorok nagyon veszélyesek, másrészt pedig ez nem is egy eredeti akku volt, ráadásul nem is hivatalos szervizben történt a csere, illetve azt is leírták, hogy az Apple és a hivatalos szervizpartnerei nem is cserélhetnek felfújódott akkumulátort éppen annak veszélyessége miatt.

Tucatnyi felfújódott Mac és iPhoneakkumulátor egy halomban, azt illusztrálandó, hogy hiába van felfújódva egy akku, nem gyullad ki magától.

Ezért nézzük, mit érdemes tudni az ilyen akkumulátorokról, illetve hogy akkor most kell-e aggódnunk, hogy egyszer csak magától kigyullad a készülékünk? (Nem.)

Miből állnak és hogyan készülnek a lítiumionos akkumulátorok?

A lítiumionos akkumulátorok általában alumínium fóliából álló katódra felvitt fém-oxid, illetve réz fóliából álló anódra felvitt grafit rétegből, a köztük elhelyezkedő szeparátor fóliából, és az elektrolitból állnak, amelyet egy légmentesen lezárt tokozással látnak el.

A lítiumion-technológia onnan kapta a nevét, hogy a töltés tárolásáról lítiumionok gondoskodnak, amelyek töltéskor a negatív, szénalapú elektródához, kisütéskor pedig a pozitív fém-oxid-elektródához vándorolnak. Az anódot és a katódot elválasztó elektrolit lítium-hexafluorofoszfát (LiPF6), vagy újabban a kevésbé korrodáló lítium-tetrafluoroborát (LiBF4), általában folyékony, szerves oldat formájában. (Forrás: Wikipedia)

A működési elvet és a gyártást is jól bemutatja például ez a videó:

Cserél-e az Apple vagy egy hivatalos szervizpartner felfújódott akkumulátort a helyszínen?

Korábban teljesen bevett dolog volt, hogy az Apple és hivatalos szervizpartnerei még a felfújódott akkumulátorokat is kicserélték a helyszínen, ehhez a hivatalos dokumentáció még egy vödör homok meglétét is előírta, arra az esetre, ha az akkumulátor megsérülne a kiszedés közben, és ami miatt kigyulladna. Erre elsősorban azért van szükség, mert a lítium elég magas hőmérsékleten ég, és bár a homok nem oltja el, abban legalább nem égeti át a környezetében található, éghető anyagokat – bár az égés során keletkező füst most még szóba sem került.

Ez valamikor 2018-ban változott meg, és azóta már a hazai szervizpartnereknek is el kell küldeniük az ilyen készülékeket az Apple szervizközpontjába. A központban aztán a technikusok döntik el a készülék állapota alapján, hogy csak az akkumulátort és adott esetben a kijelzőt is (már ha azt kinyomta, és eltörte az akku) cserélik-e, vagy pedig engedélyezik a teljes készülék cseréjét.

A múlt év óta tehát nincs ilyen esetben helyszíni cserére lehetőség, így ennek átfutási ideje várhatóan több nap.

Mitől gyulladhat ki egy lítiumos akkumulátor?

Minden akkumulátoron rajta van a figyelmeztető szöveg, hogy mi az, amit nem szabad megtenni vele – bár ezt a felhasználó értelemszerűen nem látja, hiszen az a készülékbe zárva található. Ez a szöveg tehát azoknak szól, akik magához az akkuhoz akarnak hozzányúlni, mert a problémát ez okozza elsősorban, nem az akku használata.

Figyelmeztető szöveg: Do not disassemble, puncture, crush, heat, or burn.

A legtöbb esetben az akkumulátor külső borításának a sérülése szokott a dolog háttere lenni, amikor azt kiszedéskor sikerül felsérteni, kiszúrni. Szintén nem könnyíti meg a cserét, hogy az akku a legtöbb készülék esetén bele van ragasztva az adott készülék házába, mert bár például az iPhone esetén a ragasztócsíkok elvben kihúzhatóak, és ezzel az akku kiszabadul, de ha ezek esetleg elszakadnak kihúzáskor, akkor sok esetben marad a kínlódás.

Ennek eredménye sok esetben az, hogy a cserét végző elkezdi feszegetni, vagy adott esetben meg is hajlítva húzni az akkut, ami megsértheti az annak a belsejében az anód és katód közti szeparátor fóliát, ezzel rövidre zárva a cellát, ami emiatt pillanatok alatt ki tud gyulladni, és mind addig ég, ameddig el nem fogy az “üzemanyag”. (Ehelyett például az akku alá csepegtetett benzin meg tudja lazítani a beszakadt ragasztót, és óvatosan felemelhető lesz az akku!)

Ha tehát nem sértjük fel az akku külső borítását, nem szúrjuk ki, nem ütögetjük kalapáccsal, nem hajtogatjuk össze-vissza, nem gyújtjuk fel, zárjuk rövidre, stb., akkor eléggé valószínűtlen, hogy bármi probléma történne a csere során, hiába van az akku egyébként felfújódva. Persze ettől függetlenül tapasztalat hiányában semmiképpen sem javasolt nekiállni szerelgetni, és egy felfújódott darab kiszedése pedig adott esetben nehezebb és így kockázatosabb is lehet.

Gyakrabban fújódnak fel a nem eredeti akkuk, mint az eredetiek?

Alapvetően ez így nem jelenthető ki, mert a felfújódás kémiai okokból következik be, ami pedig egységesen érinti az ilyen technológiájú akkumulátorokat, gyártótól függetlenül. Nincs tehát olyan, hogy mondjuk “az Apple lítiuma” jobb lenne.

A felfújódás mögöttes oka lehet egyszerűen az akku elöregedése, vagy pedig gyártási hiba. Előbbi értelemszerűen minden akkumulátort érint, hiszen idővel mindegyik elöregedik, bár még ekkor sem kézenfekvő, hogy felfújódjanak. Utóbbi, a gyártási hiba pedig általában tömegesen jelentkezik egy adott szállítmány esetén – jusson eszünkbe például pár évvel ezelőttről a Samsung Galaxy Note 7 esete, de az Apple-nek is van javítási programja egyes MacBook Pro modellek akkumulátorához.

Közeli kép a felfújódott akkukról.

A másik ok, ami egy akku felfújódását eredményezheti, ha nem megfelelő minőségű hálózati adapterre dugva töltjük a készülékünket. Az ismeretlen eredetű, végletekig leegyszerűsített elektronikával, és így megfelelő védelemmel nem rendelkező, filléres adapterek által okozott problémák is már többször végigjárták a világsajtót.

A nem eredeti akkumulátorok esetén emellett természetesen még kockázati faktor lehet azok saját elektronikája is, de önmagában még ez sem feltétlenül elegendő a probléma bekövetkezéséhez.

Egy beázott készülékeket szintén ne próbáljuk meg tölteni, mert ez az alaplapon található korrózió káros hatása mellett még akár az akkumulátor felfújódásához is vezethet.

Mit tehetünk, ha felfújódott a készülékünk akkumulátora?

A kis mértékű felfújódás általában nem vehető észre. A jobban felfújódott akku viszont már könnyen ki tudja nyomni és el is törheti a kijelzőt, legyen szó akár iPhone-ról, vagy Apple Watch-ról. Az alábbi képen jól látható, hogy fel van puffadva az óra akkumulátora, ami miatt a kijelző ragasztása elvált, és a modul emiatt leszakadt a tokozásról:

Apple Watch akkumulátor púposodás

Mac esetén pedig a trackpadet szokta alulról felnyomni, ami szintén el tud törni:

Amennyiben ilyesmit tapasztalunk, az első utunk vezessen egy hivatalos szervizpartnerhez: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

Ha ez bármi okból nem megoldható, akkor forduljunk egy garancián túli szervizhez. Ha pedig esetleg mi magunk állnánk neki megjavítani, akkor kezeljük elővigyázatosan a helyzetet, véletlenül se sértsük meg az akku külső borítását – viszont megfelelő tapasztalat hiányában semmiképp se álljunk neki mi magunk szerelgetni! A kiszerelt akkumulátor ráadásul veszélyes hulladéknak minősül, így azt adjuk le egy hulladékgyűjtő ponton – tehát véletlenül se dobjuk ki csak úgy a kukába!

Hogyan javíthatna ezen az Apple?

Lényegesen megkönnyíthetné az Apple az ilyen akkumulátorok cseréjét is, ha azokat nem ragasztaná be a készülékházba, legyen szó bármely újabb, hordozható készülékről.

A telefonok esetén arra valószínűleg hiába számítunk, hogy az Apple a felhasználó által is cserélhetővé teszi az akkumulátort, ahogyan az gyakorlatilag standard megoldás volt az összes gyártó esetén még az okostelefonok kora előtt, és maradt meg még pár gyártó esetén a mai napig is. Ennek a hiányát indokolhatják több dologgal is, kezdve a designtól egészen akár a készülékek leírásában jól mutató IP68-as védettségig – illetve elkezdhetünk filozofálni azon is, hogy milyen gyakran váltottuk le a készülékeinket régebben, és mi a helyzet most.

A hordozható Mac-ek esetén viszont a készülékek méretéből adódóan sokkal nagyobb az akkumulátor által kihasználható hely, így ott igazán visszatérhetne a cég az egyszerűen cserélhető, mindössze csavarokkal rögzített akkumulátorokhoz.

Ezzel ráadásul nem csak a szerviztechnikusok dolgát könnyítené meg, hanem a vásárlóknak sem kellene napokat várni egy-egy cserére, és a cégnek is olcsóbb lenne mindez, mert iPhone esetén nem kellene adott esetben teljes készüléket, Mac esetén pedig teljes topcase-t cserélniük.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. es a trackpad is “cserelheto” lenne

  2. Nem, nem kell félni, csak ha gyártási hibás, öreg, túlmelegedik a napon miközben játszol, vagy csak úgy. Szinte biztonságos.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    amit leírsz, az gyakorlatilag pánikkeltés. ha az lenne, amit írsz, akkor mindenütt, tömegesen jelentkezne ilyen hiba, amivel természetesen azonnal tele lenne kürtölve a világsajtó – illetve akkor minden gyártó minden lítiumion technológiás akkumulátorral szerelt készüléke esetén ugyanez lenne, ami szintén nincs így.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani

Népszerű hozzászólások

  1. es a trackpad is “cserelheto” lenne

  2. Nem, nem kell félni, csak ha gyártási hibás, öreg, túlmelegedik a napon miközben játszol, vagy csak úgy. Szinte biztonságos.

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    amit leírsz, az gyakorlatilag pánikkeltés. ha az lenne, amit írsz, akkor mindenütt, tömegesen jelentkezne ilyen hiba, amivel természetesen azonnal tele lenne kürtölve a világsajtó – illetve akkor minden gyártó minden lítiumion technológiás akkumulátorral szerelt készüléke esetén ugyanez lenne, ami szintén nincs így.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani