fbpx Skip to content

Rengeteg tokkal, autós töltővel találkoztunk már az évek során, és talán az egyik legjobb közülük a PITAKA, amiről már írtunk korábban is.

Az elmúlt hetekben a fejlettebb, új generációs autós tartóját / töltőjét teszteltem a cégnek, és a PITAKA család termékeit bátran merem ajánlani, mert minden szempontból jól vizsgáztak nálam. Kényelmes és gyors rögzítést tesz lehetővé a mágneses tok, amit a telefonunkra kell tennünk, valamint a szellőző rostélyokba csíptethető töltő egység.

Számomra az első szempont a kényelem. Azt hinné az ember, hogy ez egy nagyon egyszerű dolog és minden gyártó minden terméke kényelmes. Pár százezer kilométerrel a hátam mögött elmondhatom, hogy ez nincs így. Az első, ami számomra kényelmetlenséget okoz, az a kábel. Egyrészt be kell dugni, másrészt bele lehet akadni, ha meg elfelejti kihúzni az ember, akkor visz magával mindent, rácsatolja az ember az övet, a mosóban odacsukják a kábelt, miközben tologatják az üléseket… Szóval, ha lehet, legyen vezeték nélküli. A vezeték nélküli töltést már kiveséztem az előző cikkemben, akinek kérdése lenne a technológiával kapcsolatban, az itt mindenre választ kap: Kezünkben a moshi Otto Q vezeték nélküli gyorstöltő és a moshi Porto Q 5K vezeték nélküli töltő.

A PITAKA mágneses megoldása számomra megváltás volt. A mágnesek lehetővé teszik, hogy fektetve vagy állítva “rádobhassuk” a mobilt és az “odacuppanjon” a tartóhoz. Erősen fogják a készüléket, még a budapesti kátyúk sem rázzák le. Nagyon sokáig hagyományos tartókat használtam, ablakra cuppant, mobilt beleállít, katt-katt-katt és aztán jöhet a szerencsétlenkedés a kábellel.

Gondoltam, kényelmesebb lesz, ha olyan töltőm lesz, ami automatikus rögzítő karokkal rendelkezik. Ez érzékeli a fényviszonyok változását, és ha elé teszünk egy telefont, akkor ráfog, egy gomb érintésére pedig kiold. A probléma ezzel a típussal, hogy csak gyújtás alatt működött, így inkább nyűg volt, mint kényelmes. Ha leállítottam a kocsit és nem oldottam ki a telefont rögzítését, akkor újra gyújtást kellett adnom. Mondanom sem kell, hogy ez kényelmetlen és lassú volt.

A második szempont a gyorsaság. Ma már mindenki mobillal navigál, tehát egyértelmű, hogy a telefonnak a kocsiban a helye, sőt, stabilan a vezető látószögében kéne lennie és nem a lába között, a kormányon vagy a műszerfalnak támasztva. Ahogy az előbb is említettem, a vezetékkel csak a baj van, nyilván nem azon fog múlni az életem, hogy 1 másodperccel később indultam… És ahogy leírtam ezt a mondatot, végül is lehet, hogy mégis?

Mennyit ér egy ember élete?

KSH statisztikájából látszik, hogy 2018-ban 3556 közúti baleset volt. Ebből 47 halálos áldozattal járt, 770 súlyos sérüléssel. Aki vezet, az tudja, hogy a vezetés figyelmet és koncentrációt igényel. Ha épp a kábel végét próbáljuk becserkészni a telefon aljába miközben az autóval már mozgásban vagyunk, akár 50km/óra sebességgel, az nem a legbiztonságosabb dolog a világon… Ez idő alatt 14 métert teszünk meg úgy, hogy semmit nem láttunk belőle. Ha hozzá vesszük, hogy 1 másodperc a reakcióidőnk, akkor hatványozottan romlik a helyzet. Mert nyilván ha navigálunk, gyorsan merül a telefon és ahova megyünk, majd biztos nyomkodni fogjuk, úgyhogy kell a töltés, babrálunk menet közben. Ez halálos is lehet! Ha valaki magára vagy az ismerősére ismert, akkor inkább vegyen egy ilyen töltőt, mert az élet pótolhatatlan. Ha csak egy emberi életet menthetünk meg így, akkor ne sajnáljuk rá a pénzt.

Gyorstöltés – Pitaka autós töltő

A szivargyújtós adapter 36 watt teljesítményt tud leadni, USB-A és USB-C csatlakozók vannak rajta. Tehát 3 óra alatt 0-ról 100%-ra tölti a vezeték nélküli töltő, valamint marad még egy hely tölteni egy másik készüléket. Olyan jelentéktelennek tűnik ez a sor, pedig igen is nagyon fontos. Tegyük fel, elutazunk, van egy bérelt autónk és nem vittünk magunkkal autós töltőt. Beugrunk egy benzinkútra és leakasztjuk az első és legolcsóbb szivargyújtós tölőt. Igen ám, de aztán jön az apró betűs rész, amit már nem szoktuk elolvasni, hogy valójában csak 0,5 ampert tud és gyorsabban merül majd a telefon, mint ahogy tölteni tudná. A PITAKA 1,6 ampert képes felvenni és kiemelkedő, 72%-os hatékonysággal tölt ideális esetben! Ez azt jelenti, hogy komolyabb használat közben sem fog merülni a készülék, képes azt szinten tartani, vagy akár tölteni is

Aktív hűtés – PITAKA vezeték nélküli autós tartó/töltő

Miért kéne nekünk aktív hűtés? A vezeték nélküli töltéssel, ahogy a vezetékessel is, melegszik a telefon. Ez napos időben, a szélvédőnél, ahol 40-50 fok fölött van a hőmérséklet, azt jelenti, hogy például egy 10-15 perces videóhívás kikapcsolhatja a telefonunkat. Ez egy elég kellemetlen szituáció, megszűnik a navigáció, nem tudunk telefonálni, használhatatlan lesz a mobilunk. Én Szentendréről járok a III. kerületbe dolgozni, és többször előfordult velem, hogy ez a képernyő fogadott, amikor egy sima vezeték nélküli töltőt használtam:

aktív hűtés hiánya más gyártóknál

Ezzel szemben a PITAKA-ban van egy ventilátor, ami ha van rajta készülék, akkor folyamatosan hűti. A telefont érezhetően hidegen veszem le a töltőről, ami azért nagy szó! El kell ismerni, van hangja a ventillátornak, de meg lehet szokni, nem zavaró és menet közben nem is lehet hallani.

Az aktív hűtés felépítése

Végezetül a PITAKA egy praktikus és szerethető termék, végtelenül elegáns megoldás, hogy “a semmiben lebeg” a telefonunk, nincsenek zavaró karmok, fogantyúk, eltérő elemek, hanem csak a mobil. Ha nem is ezt választjátok, akkor is mindenképp ügyeljetek a biztonságra és előre gondolkozzatok! Jó utat mindenkinek!

A PITAKA termékei megvásárolhatóak az xpro.hu oldalon:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Nekem is saját tapasztalatom van a Pitaka termékével kapcsolatosan, egy szélvédőre rögzíthető Qi töltős változatot használok belőle, bár előtte járt nálam egy szellőzőnyílásra rakható változat is. Részemről az alábbi előnyök, hátrányok emelhetőek ki.
    Előnyök:

    • a tok nagyon minőségi, ráadásul egészen jól véd a kisebb ejtésekkel szemben (sajnos volt ilyen tapasztalat is), a benne lévő fémlapok jól vannak elhelyezve, a tartókhoz rögzítés miatt is, illetve NFC bankkártyás fizetésnél sem jelent akadályt
    • a tartóra való felhelyezés nagyon könnyedén megy, könnyű eltalálni és könnyű levenni, miközben tényleg nagyon stabilan tartja
    • a Qi töltés megfelelően működik, és korrektül tölti a készüléket (már amikor tölt, de erről a hátrányoknál)
      Hátrányok:
    • a Qi töltés nálam sajnos nem mindig folyamatos… 10-ből 6-7 esetben felhelyezést követően elkezd tölteni, majd pár perc múlva felgyullad az iPhone kijelzője és látszik, hogy abbahagyta a töltést, ilyenkor lekapom-visszarakom és már kezd is ismét tölteni (jó esetben ilyenkor már nem hagyja abba a töltést, de még ilyenkor is előfordul, hogy néhány perc múlva ismét abbahagyja)
    • a szellőzőnyílásos megoldás csak azoknál a szellőzőknél alkalmas, amelyeknek alapvetően egy irányú rácsozása van, ahol van pl. a függőleges rácsozás mögött vízszintes is, ott nagyon gyengén kap rá és lötyög
    • a szélvédőre helyezett változatnál (lehet ez csak az én konkrét példányom hibája) a gömbcsuklónál van egy picike lötyögése, amit az erőteljes rácsavarás sem old meg, így a zötyögősebb utakon van egy rezonálása a telefonnak, ilyenkor a képernyőt nehezebb olvasni (pl. navigációnál), mert rezeg az egész telefon, a képernyő is
    • a szélvédős megoldásnál ez az ún. aktív hűtés valójában annyi, mint halottnak a csók, semmit, de semmit nem ér, a telefon a mostani 30 fok feletti hőmérsékletek esetében villámgyorsan túlmelegszik, nálam 1/2 éves iPhone XS van, ami nem jelzi a túlmelegedést, ellenben úgy belassul, mintha iphone 3G-m lenne, a gombokra 5-10mp késleltetéssel reagál, szaggat, gépelés lehetetlen vele, hívásokat is ellehetetleníti (szinte tuti, hogy nem telefon hiba, mert kizárólag a kocsiban csinál ilyet, amikor a melegben fent van ezen a tartón legalább 15-20 percig)
    • a túlmelegedés oka, hogy a Qi töltés eleve baromira felmelegíti a telefont, így a forró szélvédős rész csak ront rajta, ezt pedig egy aprócska ventillátor nem fogja megoldani

    A cikk írója véleményem szerint vagy valótlant állít vagy napközben nem kocsikázik, csak kora reggel és késő este. Kvázi hidegen akkor veheted le a telefont erről a tartóról, ha szellőzőnyílásos változatot használsz, akkor pedig nem a Pitaka giga-mega ventillátora hűti le, hanem az autód légkondija, na attól aztán tényleg hideg a telefon…

    Mindettől függetlenül valóban egy nagyon jó és kényelmes tartó, minden eddig próbált változathoz képest jobb élmény vele autózni, de a nyári időszakra nem alkalmas. Talán áthidaló lehet a CD-lejátszóba helyezhető változat, ott ugyanis szorosabb lehet a rögzítés a szellőzőhöz képest, de mégis kap némi légkondit, így a hűtése is megoldott lehet (de ezt csak tippelem, nem próbáltam még).

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Hát az első felével nem, a másodikkal igen egyetértek mert miért is navigálnék a telefonnal mikor van erre direkt cucc autóba való, azokhoz a körülményekhez gyártva és nem kell a hőfokokkal szórakozni, a drága telót kitenni a napra, ráadásul akár jóval nagyobb kijelzővel is navigálhat az ember. Na meg az elv az, hogy használjunk mindent arra amire való és a teló az kommunikációs eszköz és nem navigációs, az ok hogy tudja, de azért van benne, ha netán vmiért szükség lenne vhova elnavigálni akkor mivel az mindig nálunk van rendszerint, hát ne legyünk bajban, ergo végszükség és biztonsági megoldás. Aki meg pl a VW konszern autóit használja, annak egy ilyen töltő a szellőzőn, hát simán lamella kipattanást is okozhat és elég sokan járnak VW, Skoda, stb -vel.

  3. Avatar for Ffx Ffx says:

    Jól értem, hogy csak akkor tartja meg a telefont, ha 15 pénzért megveszed hozzá a hozzá tartozó tokot is?
    A QI esetében a fémlap nem okoz egyébként problémát? Vagy a mágneses tartó? Nem forrósodik fel a fémlap?

  4. Lényegében párezerért mostantól nem a telefonba van dugva a kábel, hanem az azt tartó “tokba”. Ehja…

  5. Avatar for glizik glizik says:

    @murdock25 reagálván a hozzászólásodra:
    " * a Qi töltés nálam sajnos nem mindig folyamatos… 10-ből 6-7 esetben felhelyezést követően elkezd tölteni, majd pár perc múlva felgyullad az iPhone kijelzője és látszik, hogy abbahagyta a töltést, ilyenkor lekapom-visszarakom és már kezd is ismét tölteni (jó esetben ilyenkor már nem hagyja abba a töltést, de még ilyenkor is előfordul, hogy néhány perc múlva ismét abbahagyja)"
    A cikkben található a másik cikkem a vezeték nélküli töltésekről, ahol megemlítem, hogy ilyen akkor szokott előfordulni, ha nem elég nagy a teljesítménye a fali csatlakozónak itt jelen esetben a szivergyújtónak. Alapból 5V 1A lenne az alap, de az Otto töltőknél is ha iPhone (hoz járó) töltőről töltöttem, akkor meg-megszakadt míg iPad töltőről folyamatosan töltött. Neked is azt javasolnám, hogy nézd meg hány wattos és amperes a szivargyújtód és cseréld le egy jobbra.

    " * a szellőzőnyílásos megoldás csak azoknál a szellőzőknél alkalmas, amelyeknek alapvetően egy irányú rácsozása van, ahol van pl. a függőleges rácsozás mögött vízszintes is, ott nagyon gyengén kap rá és lötyög"
    Nyilván :slight_smile: de akit érdekel, az megnézi a termék honlapját és láthatja, hogy több csatlakozási lehetőség is van, öntapadós, szellőzős, kis karikán álló, … Mivel nálam csak ez az egy verzió járt, ezért csak erről tudtam véleményt írni.

    " * a szélvédős megoldásnál ez az ún. aktív hűtés valójában annyi, mint halottnak a csók, semmit, de semmit nem ér, a telefon a mostani 30 fok feletti hőmérsékletek esetében villámgyorsan túlmelegszik, nálam 1/2 éves iPhone XS van, ami nem jelzi a túlmelegedést, ellenben úgy belassul, mintha iphone 3G-m lenne, a gombokra 5-10mp késleltetéssel reagál, szaggat, gépelés lehetetlen vele, hívásokat is ellehetetleníti (szinte tuti, hogy nem telefon hiba, mert kizárólag a kocsiban csinál ilyet, amikor a melegben fent van ezen a tartón legalább 15-20 percig)"
    Ahogy a cikkben is említettem nekem bevált a régi töltőmhöz képest, igaz ez is a szellőző rostélyoknál van. Esetleg a CD slot-os tokjuk nem lenne kevésbé napon nálad?

    “* a túlmelegedés oka, hogy a Qi töltés eleve baromira felmelegíti a telefont, így a forró szélvédős rész csak ront rajta, ezt pedig egy aprócska ventillátor nem fogja megoldani”
    Hát a hőkamerával rámérhetek, hogy hány fokos lesz a telefon és a tokja mondjuk egy Balaton Bp táv után, de ahogy írtam, hidegnek érződik a telefon. Ha érdekel megmérem, nem lehet, hogy a gyenge tápellátás miatt nem működik megfelelően az aktív hűtés? A belső működését nem ismerem de lehet, hogy a töltést részesíti előnyben és az aktív hűtést másodlagosan.

    “A cikk írója véleményem szerint vagy valótlant állít vagy napközben nem kocsikázik, csak kora reggel és késő este. Kvázi hidegen akkor veheted le a telefont erről a tartóról, ha szellőzőnyílásos változatot használsz, akkor pedig nem a Pitaka giga-mega ventillátora hűti le, hanem az autód légkondija, na attól aztán tényleg hideg a telefon…”


    Kedves hozzászoló, napközben használom 40 fokban az autót :slight_smile: és az előző vezeték nélküli töltőm is a szellőző rostokon volt még is túlmelegedett. Tehát nem csak a klíma hűti le a telefont, hanem kell az aktív hűtés is. Te hallod egyébként a ventillátor hangját? Mert én igen és a szellőzőből jövő levegőt is eltériti. A klímád egyébként jó a kocsiban? Nekem 8,5 fokos levegőt fúj ki, most ezt is megmértem. Klíma nélkül ez biztos lenne 28 fok legalább.
    Ha odaadod a töltődet szívesen kipróbálom.

    Most látom a kommented végén te is a CD-s tartóra jutottál, hát egy próbát megér.

  6. Avatar for glizik glizik says:

    Kedves @gunar. A lamella kipattanást bármi okozhatja, például nálunk egy gyerek :smiley: szerencsére ki-be pattintható és egy szál cérnával orvosolható. Ezt nem rónám fel hátránynak. Azzal is egyetértek, hogy vannak olyan autók amiben van jó navigáció és CarPlay, de szerintem az olvasók nagy többségének nincs ilyen autója és nem is cserélgeti évente a legújabbra. Ha meg CarPlay-es a kocsi, akkor nincs is szükség ilyen töltőre, meg tokra. Szóval nem célközönség az akikről beszélsz. Ha viszont azokat nézzük akiknek navigációja sincs a kocsiban, vagy nem használják mert 10 éves térkép van rajta és a Waze-val navigál mert real time adatokat kap, akkor nekik szól a cikk. Szerintem egy olyan oldalon ami olyanoknak szól akik egész nap nyomkodják a telefonukat ez nem probléma. De tegyel fel a kezét aki Ferrari F12 Berlinetta-val jár és 4 éve használja a CarPlayt és nem érti miért írunk ilyenekről cikket.

  7. Avatar for glizik glizik says:

    Igen, jól érted @Ffx. Használom a cikkben említett Otto-val is, nem okoz problémát a Qi szabványnak ez a mágneses tok.

    itt látható a belső felépítése a töltőnek és a mágnesek elhelyezkedése is jól látható. Ha jól sejtem azért nem jelent problémát, mert nem a tekercs alatt van közvetlen a mágnes (fém), így a Qi töltő nem tilt le.
  8. Avatar for gunar gunar says:


    Vmi ilyenre gondoltam ez tudja saját maga az online és offline navit és sok mást is, kicsit 200€ fölötti az ára igez, de nem kell komolyabban beépíteni mint egy töltőt fixre, nem eszi a telót és a fejegységen is hallgathat aki amit akar, mert ez teljesen önálló cucc és tud még kihangosítani is, stb.
  9. Ez már kezd offtopic lenni :slight_smile:

  10. Avatar for gunar gunar says:

    jó ok! Csak a lényege miatt tettem be a képet hogy nem kell feltétlenül hű de gazdag csávónak lenni és új autóval futkosni ilyen 1xű kütyükkel is lehet tök jól dolgozni. Meg nem is konkurálni állt szándékomban, hiszen ez itt teljesen más felhasználói elveket vallóknak alternatíva. Csak én szinte mindig beszívtam a legrosszabbkor hívást navugálás közben, ha pont telóról futott.

  11. Ezzel csak annyi a gond h a Carplay igényli az USB-t…

  12. Az attól függ, nekem pl Wifin keresztül megy. Eddig rossz volt, mert az autó naviját használom, ha hívott valaki meg átváltott a Carplay kijelzőjére, de ez az ios13-al megoldódik.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem igényli, van vezeték nélküli CarPlay is már egy ideje.

  14. Akkor ezt kipróbálom, köszi

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ez nyilván attól függ, hogy a fejegységed tudja-e a vezeték nélküli CarPlay-t is, mert nem mindegyik, vagy lehet, hogy szoftverfrissítés kell neki.

  16. Megnéztem, nem tudja sajna (jelenleg legalábbis), de köszi még egyszer, majd rá kérdezek mert gyári cucc, lehet igen frissíteni kell

  17. Sziasztok! Akinek van ilyen autós töltője, attól kérdezem, hogy könnyen el lehet forgatni a telefont? Azt látom, hogy egy függőben álló PITAKA-ra vízszintesen nem lehet rátenni a telefont, mert leesik. Viszont ha ráteszem függőben a telót, és megpróbálom elforgatni, akkor vajon a gömbcsukló mozdul el, vagy csak a telefon? Láttam olyan videót, hogy a srácnak meg kellett lazítani a gömbcsuklót, vízbe állítani a töltőt, majd meghúzni a gömbcsuklót. Ez nagyon gáz lenne. Amúgy kösz a sok hozzászólást. Már biztos, hogy csak a CD-be valót veszek. (nekem is Passat B6-om van)

    Egy érdekesség a “gyújtás nélkül nincs töltés” témához: bármelyik riasztós, vagy autóvillamossági átköti neked a szivargyújtót, vagy mégjobb ha csinál egy új USB kimenetet ami gyújtás nélkül is áram alatt lesz. Ezt nagyon ajánlom, mert sokszor kéne úgy tölteni a telót, hogy NEM tudunk ott ülni az autóban.

    Én vettem kínai szivargyújtó-usb átalakítót (ami nagyon rövid és könnyen beépíthető… és világít) és kitettem a sebváltó mellé. KÉP: imgur(pont)com/a/wHf3bma
    De ha CD-Slotba való telefontartóm lesz, akkor valahogy föntről lesz megoldva az áramellátás, hogy ne lógjon fölöslegesen a drót.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Ffx Avatar for Szifon Avatar for hunor77 Avatar for kistamas Avatar for satti77 Avatar for murdock25 Avatar for glizik Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. Nekem is saját tapasztalatom van a Pitaka termékével kapcsolatosan, egy szélvédőre rögzíthető Qi töltős változatot használok belőle, bár előtte járt nálam egy szellőzőnyílásra rakható változat is. Részemről az alábbi előnyök, hátrányok emelhetőek ki.
    Előnyök:

    • a tok nagyon minőségi, ráadásul egészen jól véd a kisebb ejtésekkel szemben (sajnos volt ilyen tapasztalat is), a benne lévő fémlapok jól vannak elhelyezve, a tartókhoz rögzítés miatt is, illetve NFC bankkártyás fizetésnél sem jelent akadályt
    • a tartóra való felhelyezés nagyon könnyedén megy, könnyű eltalálni és könnyű levenni, miközben tényleg nagyon stabilan tartja
    • a Qi töltés megfelelően működik, és korrektül tölti a készüléket (már amikor tölt, de erről a hátrányoknál)
      Hátrányok:
    • a Qi töltés nálam sajnos nem mindig folyamatos… 10-ből 6-7 esetben felhelyezést követően elkezd tölteni, majd pár perc múlva felgyullad az iPhone kijelzője és látszik, hogy abbahagyta a töltést, ilyenkor lekapom-visszarakom és már kezd is ismét tölteni (jó esetben ilyenkor már nem hagyja abba a töltést, de még ilyenkor is előfordul, hogy néhány perc múlva ismét abbahagyja)
    • a szellőzőnyílásos megoldás csak azoknál a szellőzőknél alkalmas, amelyeknek alapvetően egy irányú rácsozása van, ahol van pl. a függőleges rácsozás mögött vízszintes is, ott nagyon gyengén kap rá és lötyög
    • a szélvédőre helyezett változatnál (lehet ez csak az én konkrét példányom hibája) a gömbcsuklónál van egy picike lötyögése, amit az erőteljes rácsavarás sem old meg, így a zötyögősebb utakon van egy rezonálása a telefonnak, ilyenkor a képernyőt nehezebb olvasni (pl. navigációnál), mert rezeg az egész telefon, a képernyő is
    • a szélvédős megoldásnál ez az ún. aktív hűtés valójában annyi, mint halottnak a csók, semmit, de semmit nem ér, a telefon a mostani 30 fok feletti hőmérsékletek esetében villámgyorsan túlmelegszik, nálam 1/2 éves iPhone XS van, ami nem jelzi a túlmelegedést, ellenben úgy belassul, mintha iphone 3G-m lenne, a gombokra 5-10mp késleltetéssel reagál, szaggat, gépelés lehetetlen vele, hívásokat is ellehetetleníti (szinte tuti, hogy nem telefon hiba, mert kizárólag a kocsiban csinál ilyet, amikor a melegben fent van ezen a tartón legalább 15-20 percig)
    • a túlmelegedés oka, hogy a Qi töltés eleve baromira felmelegíti a telefont, így a forró szélvédős rész csak ront rajta, ezt pedig egy aprócska ventillátor nem fogja megoldani

    A cikk írója véleményem szerint vagy valótlant állít vagy napközben nem kocsikázik, csak kora reggel és késő este. Kvázi hidegen akkor veheted le a telefont erről a tartóról, ha szellőzőnyílásos változatot használsz, akkor pedig nem a Pitaka giga-mega ventillátora hűti le, hanem az autód légkondija, na attól aztán tényleg hideg a telefon…

    Mindettől függetlenül valóban egy nagyon jó és kényelmes tartó, minden eddig próbált változathoz képest jobb élmény vele autózni, de a nyári időszakra nem alkalmas. Talán áthidaló lehet a CD-lejátszóba helyezhető változat, ott ugyanis szorosabb lehet a rögzítés a szellőzőhöz képest, de mégis kap némi légkondit, így a hűtése is megoldott lehet (de ezt csak tippelem, nem próbáltam még).

  2. Avatar for gunar gunar says:

    Hát az első felével nem, a másodikkal igen egyetértek mert miért is navigálnék a telefonnal mikor van erre direkt cucc autóba való, azokhoz a körülményekhez gyártva és nem kell a hőfokokkal szórakozni, a drága telót kitenni a napra, ráadásul akár jóval nagyobb kijelzővel is navigálhat az ember. Na meg az elv az, hogy használjunk mindent arra amire való és a teló az kommunikációs eszköz és nem navigációs, az ok hogy tudja, de azért van benne, ha netán vmiért szükség lenne vhova elnavigálni akkor mivel az mindig nálunk van rendszerint, hát ne legyünk bajban, ergo végszükség és biztonsági megoldás. Aki meg pl a VW konszern autóit használja, annak egy ilyen töltő a szellőzőn, hát simán lamella kipattanást is okozhat és elég sokan járnak VW, Skoda, stb -vel.

  3. Avatar for Ffx Ffx says:

    Jól értem, hogy csak akkor tartja meg a telefont, ha 15 pénzért megveszed hozzá a hozzá tartozó tokot is?
    A QI esetében a fémlap nem okoz egyébként problémát? Vagy a mágneses tartó? Nem forrósodik fel a fémlap?

  4. Lényegében párezerért mostantól nem a telefonba van dugva a kábel, hanem az azt tartó “tokba”. Ehja…

  5. Avatar for glizik glizik says:

    @murdock25 reagálván a hozzászólásodra:
    " * a Qi töltés nálam sajnos nem mindig folyamatos… 10-ből 6-7 esetben felhelyezést követően elkezd tölteni, majd pár perc múlva felgyullad az iPhone kijelzője és látszik, hogy abbahagyta a töltést, ilyenkor lekapom-visszarakom és már kezd is ismét tölteni (jó esetben ilyenkor már nem hagyja abba a töltést, de még ilyenkor is előfordul, hogy néhány perc múlva ismét abbahagyja)"
    A cikkben található a másik cikkem a vezeték nélküli töltésekről, ahol megemlítem, hogy ilyen akkor szokott előfordulni, ha nem elég nagy a teljesítménye a fali csatlakozónak itt jelen esetben a szivergyújtónak. Alapból 5V 1A lenne az alap, de az Otto töltőknél is ha iPhone (hoz járó) töltőről töltöttem, akkor meg-megszakadt míg iPad töltőről folyamatosan töltött. Neked is azt javasolnám, hogy nézd meg hány wattos és amperes a szivargyújtód és cseréld le egy jobbra.

    " * a szellőzőnyílásos megoldás csak azoknál a szellőzőknél alkalmas, amelyeknek alapvetően egy irányú rácsozása van, ahol van pl. a függőleges rácsozás mögött vízszintes is, ott nagyon gyengén kap rá és lötyög"
    Nyilván :slight_smile: de akit érdekel, az megnézi a termék honlapját és láthatja, hogy több csatlakozási lehetőség is van, öntapadós, szellőzős, kis karikán álló, … Mivel nálam csak ez az egy verzió járt, ezért csak erről tudtam véleményt írni.

    " * a szélvédős megoldásnál ez az ún. aktív hűtés valójában annyi, mint halottnak a csók, semmit, de semmit nem ér, a telefon a mostani 30 fok feletti hőmérsékletek esetében villámgyorsan túlmelegszik, nálam 1/2 éves iPhone XS van, ami nem jelzi a túlmelegedést, ellenben úgy belassul, mintha iphone 3G-m lenne, a gombokra 5-10mp késleltetéssel reagál, szaggat, gépelés lehetetlen vele, hívásokat is ellehetetleníti (szinte tuti, hogy nem telefon hiba, mert kizárólag a kocsiban csinál ilyet, amikor a melegben fent van ezen a tartón legalább 15-20 percig)"
    Ahogy a cikkben is említettem nekem bevált a régi töltőmhöz képest, igaz ez is a szellőző rostélyoknál van. Esetleg a CD slot-os tokjuk nem lenne kevésbé napon nálad?

    “* a túlmelegedés oka, hogy a Qi töltés eleve baromira felmelegíti a telefont, így a forró szélvédős rész csak ront rajta, ezt pedig egy aprócska ventillátor nem fogja megoldani”
    Hát a hőkamerával rámérhetek, hogy hány fokos lesz a telefon és a tokja mondjuk egy Balaton Bp táv után, de ahogy írtam, hidegnek érződik a telefon. Ha érdekel megmérem, nem lehet, hogy a gyenge tápellátás miatt nem működik megfelelően az aktív hűtés? A belső működését nem ismerem de lehet, hogy a töltést részesíti előnyben és az aktív hűtést másodlagosan.

    “A cikk írója véleményem szerint vagy valótlant állít vagy napközben nem kocsikázik, csak kora reggel és késő este. Kvázi hidegen akkor veheted le a telefont erről a tartóról, ha szellőzőnyílásos változatot használsz, akkor pedig nem a Pitaka giga-mega ventillátora hűti le, hanem az autód légkondija, na attól aztán tényleg hideg a telefon…”


    Kedves hozzászoló, napközben használom 40 fokban az autót :slight_smile: és az előző vezeték nélküli töltőm is a szellőző rostokon volt még is túlmelegedett. Tehát nem csak a klíma hűti le a telefont, hanem kell az aktív hűtés is. Te hallod egyébként a ventillátor hangját? Mert én igen és a szellőzőből jövő levegőt is eltériti. A klímád egyébként jó a kocsiban? Nekem 8,5 fokos levegőt fúj ki, most ezt is megmértem. Klíma nélkül ez biztos lenne 28 fok legalább.
    Ha odaadod a töltődet szívesen kipróbálom.

    Most látom a kommented végén te is a CD-s tartóra jutottál, hát egy próbát megér.

  6. Avatar for glizik glizik says:

    Kedves @gunar. A lamella kipattanást bármi okozhatja, például nálunk egy gyerek :smiley: szerencsére ki-be pattintható és egy szál cérnával orvosolható. Ezt nem rónám fel hátránynak. Azzal is egyetértek, hogy vannak olyan autók amiben van jó navigáció és CarPlay, de szerintem az olvasók nagy többségének nincs ilyen autója és nem is cserélgeti évente a legújabbra. Ha meg CarPlay-es a kocsi, akkor nincs is szükség ilyen töltőre, meg tokra. Szóval nem célközönség az akikről beszélsz. Ha viszont azokat nézzük akiknek navigációja sincs a kocsiban, vagy nem használják mert 10 éves térkép van rajta és a Waze-val navigál mert real time adatokat kap, akkor nekik szól a cikk. Szerintem egy olyan oldalon ami olyanoknak szól akik egész nap nyomkodják a telefonukat ez nem probléma. De tegyel fel a kezét aki Ferrari F12 Berlinetta-val jár és 4 éve használja a CarPlayt és nem érti miért írunk ilyenekről cikket.

  7. Avatar for glizik glizik says:

    Igen, jól érted @Ffx. Használom a cikkben említett Otto-val is, nem okoz problémát a Qi szabványnak ez a mágneses tok.

    itt látható a belső felépítése a töltőnek és a mágnesek elhelyezkedése is jól látható. Ha jól sejtem azért nem jelent problémát, mert nem a tekercs alatt van közvetlen a mágnes (fém), így a Qi töltő nem tilt le.
  8. Avatar for gunar gunar says:


    Vmi ilyenre gondoltam ez tudja saját maga az online és offline navit és sok mást is, kicsit 200€ fölötti az ára igez, de nem kell komolyabban beépíteni mint egy töltőt fixre, nem eszi a telót és a fejegységen is hallgathat aki amit akar, mert ez teljesen önálló cucc és tud még kihangosítani is, stb.
  9. Ez már kezd offtopic lenni :slight_smile:

  10. Avatar for gunar gunar says:

    jó ok! Csak a lényege miatt tettem be a képet hogy nem kell feltétlenül hű de gazdag csávónak lenni és új autóval futkosni ilyen 1xű kütyükkel is lehet tök jól dolgozni. Meg nem is konkurálni állt szándékomban, hiszen ez itt teljesen más felhasználói elveket vallóknak alternatíva. Csak én szinte mindig beszívtam a legrosszabbkor hívást navugálás közben, ha pont telóról futott.

  11. Ezzel csak annyi a gond h a Carplay igényli az USB-t…

  12. Az attól függ, nekem pl Wifin keresztül megy. Eddig rossz volt, mert az autó naviját használom, ha hívott valaki meg átváltott a Carplay kijelzőjére, de ez az ios13-al megoldódik.

  13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem igényli, van vezeték nélküli CarPlay is már egy ideje.

  14. Akkor ezt kipróbálom, köszi

  15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ez nyilván attól függ, hogy a fejegységed tudja-e a vezeték nélküli CarPlay-t is, mert nem mindegyik, vagy lehet, hogy szoftverfrissítés kell neki.

  16. Megnéztem, nem tudja sajna (jelenleg legalábbis), de köszi még egyszer, majd rá kérdezek mert gyári cucc, lehet igen frissíteni kell

  17. Sziasztok! Akinek van ilyen autós töltője, attól kérdezem, hogy könnyen el lehet forgatni a telefont? Azt látom, hogy egy függőben álló PITAKA-ra vízszintesen nem lehet rátenni a telefont, mert leesik. Viszont ha ráteszem függőben a telót, és megpróbálom elforgatni, akkor vajon a gömbcsukló mozdul el, vagy csak a telefon? Láttam olyan videót, hogy a srácnak meg kellett lazítani a gömbcsuklót, vízbe állítani a töltőt, majd meghúzni a gömbcsuklót. Ez nagyon gáz lenne. Amúgy kösz a sok hozzászólást. Már biztos, hogy csak a CD-be valót veszek. (nekem is Passat B6-om van)

    Egy érdekesség a “gyújtás nélkül nincs töltés” témához: bármelyik riasztós, vagy autóvillamossági átköti neked a szivargyújtót, vagy mégjobb ha csinál egy új USB kimenetet ami gyújtás nélkül is áram alatt lesz. Ezt nagyon ajánlom, mert sokszor kéne úgy tölteni a telót, hogy NEM tudunk ott ülni az autóban.

    Én vettem kínai szivargyújtó-usb átalakítót (ami nagyon rövid és könnyen beépíthető… és világít) és kitettem a sebváltó mellé. KÉP: imgur(pont)com/a/wHf3bma
    De ha CD-Slotba való telefontartóm lesz, akkor valahogy föntről lesz megoldva az áramellátás, hogy ne lógjon fölöslegesen a drót.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Ffx Avatar for Szifon Avatar for hunor77 Avatar for kistamas Avatar for satti77 Avatar for murdock25 Avatar for glizik Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar