fbpx Skip to content

Két vezeték nélküli töltőt szeretnék ma bemutatni nektek, a moshi Otto Q vezeték nélküli gyorstöltőt és a moshi Porto Q 5K vezeték nélküli töltőt, ami külső akkumulátor (5000 mAh) is egyben. Elég egyszerű termékekről van szó, “plug-and-play” ahogy az angol mondaná, azaz dugd be és már használhatod is, de szerintem azért akad egy-két érdekes dolog, amit most körbejárok.

Moshi Porto Q

Elsőként ami tetszik ezekben a töltőkben, hogy olcsók a telefon árához képest és sok készülékkel kompatibilisek. Legyen az Apple készülék vagy Android, a soha véget nem érő “vallásháború” kezd kicsit elmosódni így 10 év után, és a Qi-szabványt támogató telefonok egységesen tölthetők ezekkel az adapterekkel.

Folytatva az olcsóságot, a technológia nem drága, így az se keseredjen el, akinek esetleg nem támogatja a készüléke a vezeték nélküli töltést, mert még ennél is olcsóbban teheti azzá egy adapterrel. Ezért hiszek benne, hogy szép lassan szülinapi ajándéknak, karácsonyra, erre-arra egyre több embernek lesz ilyen töltője és ez lesz a természetes töltés pár év múlva.

A moshi Porto Q 5K, ami ugye a moshi külső akkumulátora és egyben vezeték nélküli tölője, kényelmesen elfér a zsebünkben, mivel körülbelül akkora, mint egy iPhone XS, picit talán még kisebb is. Egyáltalán nem nehéz, de igazából amúgy is a táskánkban fogjuk hordozni, azonban így már nem kell egy kábelt is cipelnünk magunkkal. Mindkét töltőre 360 fokban, bármilyen irányban rátehetjük a telefont, de arra figyelnünk kell, hogy koncentrikusan helyezzük el a telefon közepét és a töltőt, hogy a két tekercs egymás alatt legyen, különben nem tölt. Kb 1 centiméteres sugarú körben térhetünk el a középponttól.

Várjunk csak, milyen tekercs?

Röntgen felvétel, ahol látszik a készülékekben a tekercs

Röntgen felvétel, ahol látszik a készülékekben a tekercs

A 2018-ban bemutatott iPhone-okban található egy réz tekercs, ami gyorsabb töltést lesz tehetővé. Az iPhone 8-ban és X-ben még FPC (ferrite polymer composite), azaz valamilyen tekercselhető fém ötvözetet használt az Apple, ami vékonyabb helyen elfér mint a réz, látszik is, hogy az iPhone XS 0.5 miliméterrel vastagabb, ezért képesek az újabb iPhone-ok valamivel gyorsabban tölteni. A vezeték nélküli gyorstöltést egyébként a 11.2-es iOS frissítéssel tette elérhetővé az Apple.Tekercs az Otto Q-ban

Mennyi ideig tart a töltés?

A rövid válasz az, hogy körölbelül 3 óra. Ez nagyjából annyi idő, mint amennyi idő alatt a telefonnal kapott vezetékes töltővel fel tudnánk tölteni a telefont. Tekintve, hogy itt vezeték nélkül töltődik, szerintem ez egy elég jó eredmény, de folyamatosan fejlődik ez a technológia. Ha számít, hogy mennyi idő alatt tölti fel a készüléket, akkor olvasd el egy korábbi cikkünket. Az Apple egyelőre csak 7,5 wattos teljesítménnyel engedi a vezeték nélküli töltést, a Qi-szabvány viszont 15 wattot is megenged, így az Apple-nek van még hova fejlődnie. Ha egy 5 wattos vezeték nélküli töltőt használtunk volna, akkor azzal úgy 4 óra lenne a töltés, tehát egy órával több, mint az iPhone-hoz kapott vezetékes töltővel.

Mi történik, ha fém kerül a telefon és a töltő közé? Milyen vastag tokot használhatok?

Azért üveg az iPhone-ok hátlapja, mert a fém hátlap kölcsönhatásba lépne az elektromágneses mezővel és mivel nincs áramkör, ami elvezesse az áramot, ezért hővé alakulna az energia. A moshi töltők képesek észlelni, ha egy fém tárgy kerül a töltőre és az nem egy telefon tekercse, tehát például egy kulcs, kés, drót – ebben az esetben leállítják a töltést. A töltők túlmelegedés esetén is automatikusan kikapcsolnak. A leírás szerint 5 mm-es lehet maximum a tok vastagsága. Én ennél vékonyabb tokokkal próbáltam csak, de szerintem ez több mint elegendő. 10 wattig támogatja az Otto Q a gyorstöltést és a dobozon az szerepel, hogy “charger not included” azaz hálózati adaptert nem tartalmaz.

Bekapcsol a telefon, hogyha a töltő padra tesszük?

Az Otto Q-nál igen, mivel az állandóan be van dugva. Viszont engem meglepett, hogy a visszajelző fényt nem lehet állítani, mivel valószínűleg jogilag meghatározták, hogy kell egy jelző LED, ami tájékoztat minket a töltő állapotáról. Engem például zavart is egyik este, úgyhogy inkább elé tettem valamit. Sajnos a legtöbb töltő tartalmazza ezt a LED-et, így sok opciónk nincs. A Porto Q-nál (ami a hordozható külső akkumulátor), ha hálózatra van kötve, akkor az is automatikusan elkezdi a töltést. Ha ki van kapcsolva a készülékünk, vagy teljesen le van merülve, akkor is elkezdi a töltést. Viszont ha akkumulátorként használjuk, akkor jeleznünk kell a töltőnek, hogy kezdje el a töltést. Ezt az oldalán lévő egyetlen gombbal tehetjük meg.

A Porto Q-val más eszközt is tölthetek? Igen!

Porto Q-n látható visszajelző fények

A Porto nem csak vezeték nélküli töltésre alkalmas, hanem van rajta egy USB port is, amin keresztül mondjuk egy Apple Watch-ot tölthetünk. Érdekes jelenség, hogyha nem elég nagy teljesítményű töltőre tesszük, például 5 wattos fali csatlakozóra, akkor szakadozik két rákötött eszköz töltése. Ez mondjuk logikus, mivel több eszköz több energiát vesz fel. Ez abban mutatkozik meg, hogy felébred az iPhone kijelzője, bár azt mutatja, hogy folyamatosan tölt, de egy pillanatra mégis megszakad a töltés, ami elég zavaró, de ha 12 wattos töltőre tesszük, akkor ezt elkerülhetjük.

Milyen hatékonysággal működik a vezeték nélküli töltés?

A moshi töltők nagyjából 60%-os hatékonysággal töltik a telefont. Tehát egy példán szemléltetve egy teljes töltés kábelen keresztül fogyaszt 9283 miliwattórát, a vezeték nélküli töltőt használva pedig 15168 miliwattórát. Azaz 15168/9283 = 1,63395 szor több energiát használ, viszont kíméli a csatlakozót a telefonban. Mielőtt szívrohamot kapnánk, hogy micsoda pazarlást végzünk, egy évnyi telefontöltésünk nem éri el az egy dollárt (kalkuláció), tehát igazán nincs miért aggódnunk. ?

Porto Q

Ergonómia

Az idegen szavak szótára szerint az ergonómia definíciója: “A munkafolyamatokkal, illetve ezeknek az ember számára gazdaságos és a legkisebb erőkifejtést igénylő eszközök kialakításával foglalkozó tudomány.”

A hangsúly szerintem a legkisebb erőkifejtésen van, mert ez az, ami szerethetővé, használhatóvá tesz egy terméket. Örülök neki, hogy mindkét töltőt tesztelhettem, mert így kirajzolódott, hogy melyik töltő mikor előnyösebb. Mindkét töltő puha szövet borítású és egy csúszásgátló gyűrű is van rajta, hogy a telefon ne csússzon le róla. Ez azért hasznos, mert a régebbi modelleken nincs és azokról, ha töltés közben a kezünkbe fogtuk a telefont, akkor lecsúszott. Mind tapintásra mind praktikusságban megállják a helyüket.

Az akkumulátor töltöttségét jelző gomb ergonómikus abból a szempontból, hogy teljesen beleolvad a formába, de abból a szempontból nem, hogy nehéz rátalálni vakon a gombra. Nincs se egy bütyök, se egy gumiperem, vagy valami, ami segítené, vezetné az ujjunkat a helyes irányba. A gomb maga elég kicsi, tehát akinek nagyobb ujja van, még nehezebb is benyomni. Meg lehet szokni, de ha valaki mást megkérünk, hogy nyomja meg, tuti, hogy másodpercekig keresgél.

Mit jelentenek a fények?

A töltőkön van egy visszajelző LED fény, ami légzést utánozva erősödik majd gyengül. Ez jelzi, hogy a töltés folyamatban van. Ha fémet érzékel a töltő, akkor gyorsan villog. A Porto Q-nál pedig ha megnyomjuk a gombot, akkor folyamatosan világít, ezzel jelezvén, hogy töltésre készen áll, közben a gomb melletti visszajelző fények is kigyulladnak jelzvén az akkumulátor töltöttségét.

Működési elv csak nagy vonalakban

Ha fogunk egy vas magot és két tekercset helyezünk bele, aztán az első tekercsre egy 50 Hz-es színusz hullámot teszünk, akkor kimutatható, hogy az áramot indukál a másik tekercsben. Például egy rákötött LED világítani kezd. Viszont ha kivesszük a vas magból, akkor ez nem működik tovább, mert az áram nem marad bent, hanem “elszökik”, veszteség lesz belőle és nem megy át a másik tekercsbe. Azonban ha használunk egy-egy megfelelő kondenzátort, akkor ezt a veszteséget csökkentjük mindkét oldalon, így a vas magra sincs már szükség és áramot tudunk továbbítani vezeték nélkül két tekercs között. A Qi vezeték nélküli töltő szabvány azért ennél jóval bonyolultabb, 140kHz környékén működik és egy integrált alaplap van benne, ami a túlmelegedést figyeli és egyéb feladatokat lát el. A töltő átalakítja a váltóáramot egyenáramra, amivel a telefon tölteni képes, de az elv hasonló. Akit bővebben érdekel, annak ajánlom ezt a videót. Egyébként az elektromágneses indukciót Michael Faraday fedezte fel 1831-ben és Nikola Tesla 1894-ben dolgozta ki, hogyan lehet a két tekercset a fent említett módon hatékonyabb energiaátvielre bírni. Azóta csak beérett a technológia, megszülettek a szabványok és az alacsony fogyasztású elektronikai eszközök. Vezeték nélküli töltők 2008 óta vannak.

Az elegáns Porto Q
Az elegáns Porto Q

Jövőkép

Szerintem mindenképpen ez lesz a jövő és egyre több vezeték nélküli töltő fog bennünket körülvenni. A közös szabvány miatt kompatibilis az Apple és az androidos telefonokkal is, elrejthető akár a bútorokban is (repülőterek várójában vagy üzletek próbafülkéiben, ilyenre már van is itthon példa). Ahogy megyünk előre az időben, lassan minden iPhone olyan lesz, amiben ez már alapból benne van. Se szoftveresen, se hardveresen nem kell semmit beállítani, csak rátesszük a töltőre és már kapjuk is a visszajelzést, hogy tölt. Ahogy Steve Jobs mondaná: “Works like magic…”.

Ami szerintem még a töltők generációjának adhat egy következő lökést, az egy olyan vezeték nélküli töltő lehetne, amit magát is vezeték nélkül lehet tölteni, tehát igazán vezeték nélküli. Mert most a következő a probléma: az Otto Q töltőt folyamatosan bedugva kell tartani, tehát helyhez kötött; a Porto Q hordozható, de ha lemerül, akkor azt is töltőre kell tenni, tehát csak egy ideig ad szabadságot a kábelek fojtogató tengeréből, de a nap végén vagy másnap végül ezt is be kell dugni valahova. A feloldozást az adná, ha a töltő, ami külső akkumulátor is, az maga is tölthető lenne vezeték nélkül. Így hasonlóan a kulcsnélküli autókulcsokhoz, amiket nem kell kivenni a zsebünkből, nem kell betenni a kocsiba a kulcslyukba, elég ha csak nálunk van, ezt is csak elég lenne a ruhánkban hordani vagy a táskánkban és otthon a bútor, amire letesszük, automatikusan töltené.

Azon sem lepődnék meg, ha egyszer az Apple azt mondaná, hogy nincs többet semmilyen port a telefonon, csak vezeték nélkül töltő.

Összeségében a moshi termékei elnyerték a tetszésemet, és azt gondolom, mind otthon vagy az irodában, mind a táskánkban helyük van. Szép, ergonomikus kialakításról beszélünk, ahogy azt a moshitól elvárja az ember. A moshi Otto Q asztali vezeték nélküli gyorstöltőt ide kattintva tudjátok megvásárolni, a moshi Porto Q 5K vezeték nélküli töltőt és egyben külső akkumulátort pedig itt, szintén a Stylebolt.hu-n.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for hhx888 hhx888 says:

    Ezzel is csak az a bajom, hogy drága. (Jó, mihez képest, mert van 30-40k-ért is.)

    Nálam még mindig az Ikea töltője nyer. :slight_smile:

  2. Ez tetszik. awww
    Baromi jó, hogy csak lerakom valahova és nem kell bedugni semmit és tölt.

  3. Igen és nézd már meg hogy néz ki. :smiley:
    Azért a kettő között van különbség.
    Azért elég gáz, hogy csak 5W-t tud ez is ennyiért, így számomra ez is kuka… :triumph:

  4. Avatar for hhx888 hhx888 says:

    Mit legyen dizájnos, ha úgyis kitakarja a telefon? :smiley:

  5. Az asztali képes gyorstöltésre, a hordozható csak 5W-os valóban.

  6. Avatar for Lusta Lusta says:

    “olcsók a telefon árához képest”
    há mé kéne a telefon árához viszonyítani?!:joy:

  7. Sziasztok!
    Arról tudna valaki infóval szolgálni, hogy végülis mekkora teljesítménnyel, hány W-tal tölthető vezeték nélkül egy:
    iPhone 8 és 8 Plus és X
    illetve a friss Xs, XsPlus és Xr generáció?

    Jól sejtem, hogy a 2017-es készülékek max. 5W-tal, a 2018-ban megjelentek pedig már 7.5W-tal?
    Csak hogy világos legyen, van-e értelme gyors töltésre alkalmas wireless töltőt venni 2017-es készülékek esetén?!

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez ott van a cikkben leírva, konkrétan itt:

    A 2018-ban bemutatott iPhone-okban található egy réz tekercs, ami gyorsabb töltést lesz tehetővé. Az iPhone 8-ban és X-ben még FPC (ferrite polymer composite), azaz valamilyen tekercselhető fém ötvözetet használt az Apple, ami vékonyabb helyen elfér mint a réz, látszik is, hogy az iPhone XS 0.5 miliméterrel vastagabb, ezért képesek az újabb iPhone-ok valamivel gyorsabban tölteni. A vezeték nélküli gyorstöltést egyébként a 11.2-es iOS frissítéssel tette elérhetővé az Apple.

  9. Hamár vezetéknélküli powerbank akkor ezt ajánlom 1/3-ad áron…

  10. Nem biztos, hogy amúgy jobbak ezek a nonameek. Sokszor sajnos meg sem közelítik a kínai cuccok a megfelelő mAh-t. Ezzel most nem a Moshit védem, de pl a fentit nem venném meg. Persze teszt kérdése. Lehet jó :slight_smile:

  11. Egy éve van meg nekem, probléma nélkül üzemel. Picit talán gyorsabban tölt wireless mint egy 5W-os töltő.
    20%-ról 3,5x tölt fel egy X-et.
    Amúgy anno az istyle forgalmazta, ezért is vettem meg.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for hhx888 Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for Lusta Avatar for DJ_Q-Cee Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for hhx888 hhx888 says:

    Ezzel is csak az a bajom, hogy drága. (Jó, mihez képest, mert van 30-40k-ért is.)

    Nálam még mindig az Ikea töltője nyer. :slight_smile:

  2. Ez tetszik. awww
    Baromi jó, hogy csak lerakom valahova és nem kell bedugni semmit és tölt.

  3. Igen és nézd már meg hogy néz ki. :smiley:
    Azért a kettő között van különbség.
    Azért elég gáz, hogy csak 5W-t tud ez is ennyiért, így számomra ez is kuka… :triumph:

  4. Avatar for hhx888 hhx888 says:

    Mit legyen dizájnos, ha úgyis kitakarja a telefon? :smiley:

  5. Az asztali képes gyorstöltésre, a hordozható csak 5W-os valóban.

  6. Avatar for Lusta Lusta says:

    “olcsók a telefon árához képest”
    há mé kéne a telefon árához viszonyítani?!:joy:

  7. Sziasztok!
    Arról tudna valaki infóval szolgálni, hogy végülis mekkora teljesítménnyel, hány W-tal tölthető vezeték nélkül egy:
    iPhone 8 és 8 Plus és X
    illetve a friss Xs, XsPlus és Xr generáció?

    Jól sejtem, hogy a 2017-es készülékek max. 5W-tal, a 2018-ban megjelentek pedig már 7.5W-tal?
    Csak hogy világos legyen, van-e értelme gyors töltésre alkalmas wireless töltőt venni 2017-es készülékek esetén?!

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ez ott van a cikkben leírva, konkrétan itt:

    A 2018-ban bemutatott iPhone-okban található egy réz tekercs, ami gyorsabb töltést lesz tehetővé. Az iPhone 8-ban és X-ben még FPC (ferrite polymer composite), azaz valamilyen tekercselhető fém ötvözetet használt az Apple, ami vékonyabb helyen elfér mint a réz, látszik is, hogy az iPhone XS 0.5 miliméterrel vastagabb, ezért képesek az újabb iPhone-ok valamivel gyorsabban tölteni. A vezeték nélküli gyorstöltést egyébként a 11.2-es iOS frissítéssel tette elérhetővé az Apple.

  9. Hamár vezetéknélküli powerbank akkor ezt ajánlom 1/3-ad áron…

  10. Nem biztos, hogy amúgy jobbak ezek a nonameek. Sokszor sajnos meg sem közelítik a kínai cuccok a megfelelő mAh-t. Ezzel most nem a Moshit védem, de pl a fentit nem venném meg. Persze teszt kérdése. Lehet jó :slight_smile:

  11. Egy éve van meg nekem, probléma nélkül üzemel. Picit talán gyorsabban tölt wireless mint egy 5W-os töltő.
    20%-ról 3,5x tölt fel egy X-et.
    Amúgy anno az istyle forgalmazta, ezért is vettem meg.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for hhx888 Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for Lusta Avatar for DJ_Q-Cee Avatar for farkas63 Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin