fbpx Skip to content

Az akkumulátor állapota az iPhone egyik kritikus pontja. Ha jelentősen gyengül a kapacitása, akkor az a készülék sebességén is meglátszik. Az Apple az iOS 13-ban egy olyan funkciót épített be, amely a töltés optimalizálásával megnöveli a az akkumulátor élettartamát.

A mobiltelefonokban lévő lítium-ion akkumulátorok a használat során a töltési ciklusok számától függően veszítenek kapacitásukból, elöregszenek. Ezeket az akkumulátorokat nem kell teljesen lemeríteni és utána 100%-ra feltölteni, célszerűbb akár naponta többször, rövidebb ideig tölteni, például 20%-ról 60%-ra. A batterygate botrány után az Apple beépített egy kapcsolót az operációs rendszerbe, mellyel egy váratlan kikapcsolás után eldönthetjük, hogy gyenge akksi és fokozott igénybevétel esetén inkább belassuljon a telefon vagy pedig lépjen ki az adott alkalmazás, illetve esetleg újrainduljon a készülék is.

A csepptöltést kifejezetten nem szeretik ezek az akkumulátorok. De mi az a csepptöltés? Este 10-kor felrakom tölteni a telefont, ami 3 óra alatt feltölt 100%-ra. Utána persze elkezd merülni. Merül 3%-ot, erre beindul újra a töltés 100%-ra. És ez így megy reggelig, amíg le nem veszem töltőről a telót. Na, ezt a problémát eszközöli az Apple az iOS 13-ban.

A keynote-on nem került szóba ez az új funkció, az optimalizált akkumulátortöltés, de az iOS 13-at bemutató oldalon az Apple leírja, mit is jelent ez az optimalizálás. E szerint a rendszer figyeli a töltési rutinunkat, tanul belőle és ennek megfelelően feltölti a készüléket 80%-ra, majd csak akkor tölti tovább, hogy éppen feltöltődjön addigra, mire szükségünk van a telefonra.

A fenti példát tovább gondolva, este 10-től két és fél óra alatt feltölt 80%-ra, majd leáll a töltés és hajnalban újra bekapcsol, hogy amikor reggel 6-kor felkelünk, már 100%-on legyen az akksi. Ezzel csökken az az idő, amíg 100%-on van a telefon, ami növeli az akkumulátor élettartamát.

Ez az funkció be- vagy kikapcsolható, és alapból egyébként be van kapcsolva. Úgy gondolom, ez egy hasznos dolog, az Apple olyasmit épített be a rendszerbe, ami sokak megelégedésére szolgálhat.

Az iOS 13 hivatalosan ősszel jelenik meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Ezt nem a három illetve négy műszakban dolgozóknak találták ki. Hanem az olyanoknak akik mindig ugyan akkor kelnek. De az is jó ha épp például egy nap korábban kelsz egy utazás miatt. Nah akkor már cseszheted is a 100%-ot. Pont mikor kellene a Power. Előző nap tuti nem ez jár az eszedben, hogy kikapcsolod hanem koncentrálsz a holnapra. Lesz itt még sok ideges ember. Azt az USB töltési védelmet is jól meg szívtuk először. Meg kell érteni. Ha az aksi szar akkor kuka. Új. Kész pont. 15€ az eBayen. Cseréltem már párat. YouTubeon ott van mi képen kell megcsinálni. A szerszámok jönnek az aksi al. 400000Ft van telefonra, akkor van meg aksira is. Nem kell itt játszani vele. Figyeld meg pár év múlva a cserélhető aksi lesz a nagy Apple találmány. Mint a régi Nokia telefonon. :rofl::rofl::rofl::poop::poop::poop:

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  a funkciónak az a lényege, hogy megtanulja a napi ritmusodat. ha tehát három műszakban, váltottan dolgozol, akkor elvben ezt is meg fogja tanulni. ha meg nem így tenne, akkor egyszerűen kikapcsolod a funkciót, ahogyan kikapcsolhatod egy korán kelés előtt is.

 3. Úgy látom a kedves kollégának nem sikerült belőle kiemelni a lényeget. Akkor ki kell kapcsolni a funkciót azt cseszd szét az aksidat ha ilyen nagy szervizes vagy cserélgessed. Nekem egy év után is 100%-os a 6s ben az aksim sosem hagytam rajta éjszakára. Most az xs-nel is ugyanez az eljárás. Én várom ezt a funkciót és én sem mindig ugyanakkor kellek de mindig meg tudom oldani.

 4. Avatar for diario diario says:

  Valoszinu hogy az ebresztooradat is figyelembe veszi, hogy akkora toltse fel mikorra csorrenne a telo…

 5. Ez okos huzas lenne :slight_smile:

 6. Én repülő módba teszem évek óta és úgy rakom fel éjjelre … az iPhone 7 plusz is két éves volt 96 %-os akumulátorral mikor eladtam… repülő módba van és nem szinkronizál nincs internet, akkor nem merül 1 %-ot sem ergo nem is kapcsol be a töltés …

  Ezen felül én sem engedem le merülni stb,pedig 7-8 órás kijelzőidőim is vannak😂

 7. Avatar for kchris kchris says:

  szerintem aki most leirja hogy 10 evesen adta el 98%osan a telefont ott az szamit igazan hogy nappal mennyire ment le… nem mindegy hogy pl biztiorkent egesz nap van ideje az embernek a telefont buzizni vagy dolgozik is es a munka az nem a telefonos idotoltesrol szol…

 8. Ha feltoltott 100%ra utana miert is kezdi el hasznalni az aksit ha kabelen van??? Ekkora hulyeseget nem hallotam meg.

 9. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  nem tölti fel 100%-ig, épp ez a lényeg. merülni pedig pont ugyanezért hagyja, hogy ne terhelje folyamatosan a cellát, mert nem tesz jót neki, hogy 100%-on tartja.

 10. Sajnálom, hogy valaki nem tudja értelmezni ami ide levan írva a cikkbe.
  Én konkrétan minden nap 5:00kor kelek, és mindig este dugom töltőre, úgy vagyok vele hogy az iPhone van értem, nem én ő érte… eddig sok hibát elkövettem a használat során, vagyis évek során.
  Kíváncsi vagyok milyen lesz ez a funkció, a béta már fent van. Xs max

 11. Nekem az a tapasztalatom, hogy a 20% alá merítés sokkal rosszabb akku élettartam szempontból, mint a 100%-on tartás…
  De mindenesetre ez egy jó funkció.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for eclips21 Avatar for CsacsaHC Avatar for White64GB Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for diario Avatar for kchris Avatar for Nrbrtbgg Avatar for Jadeye Avatar for varangy Avatar for SzifonAdmin