fbpx Skip to content

Most, hogy hazánkban is elérhető már az Apple Pay május 21-e óta, a legtöbb felhasználó engedélyezte azt a kényelmi funkciót is a bankkártyája hozzáadása után, hogy telefon típustól függően az oldalsó illetve főgomb dupla megnyomására előugorjon a Wallet, benne a fizetéshez a bankkártyánk – és mellette adott esetben több más kártyánk is.

Ez néha problémát jelenthet, mert ha mondjuk elhagyjuk a készülékünket, akkor bár a bankkártyánkkal azonosítás nélkül nem fog tudni fizetni a nem becsületes megtaláló, de egyes hűségkártyáink QR-kódja már sok esetben használható hűségpontos vagy feltöltött egyenleggel történő vásárlásra. Nézzük, mit kell erről tudni, és mit tehetünk ellene!

Az első és legfontosabb kiemelni, hogy a bankkártyáink védve vannak, így azokkal a jelkóddal, Touch ID-val vagy Face ID-val történő azonosítás nélkül semmit nem lehet kezdeni.

A másik fontos dolog, hogy a dupla kattintásos megnyitáskor csak az olyan kártyáink jelennek meg, amelyek (elvben!) nem tartalmaznak kényes információt – mielőtt azonban továbblépnénk, itt kell tenni egy lényeges kitérőt.

Vannak ugyanis olyan kártyák, amelyek esetén azok kibocsátója nem állított be megfelelő biztonsági követelményeket, így azok megjelenhetnek a választható kártyák között még azonosítás nélkül is. Ilyen lehet egy viszonylag régi beszállókártya egy repülőúthoz, vagy valami hűségkártya, aminél például a vonalkódot olvassák le az adott üzletben.

A beszállókártyák esetén ott van általában a teljes nevünk és a foglalási szám, amivel már adott esetben le is lehet mondani egy repülőutat, bár ennek az esélyét nagyban csökkenti az, hogy egy “élő” beszállókártyát csak a becsekkolás után kapunk meg, ami pedig jellemzően maximum 48 órával az utazás előtt engedélyezett. Persze ettől még egy régebbi, de még a Walletban tárolt beszállókártyának a másik oldalán ott lehet a születési dátumunk és az utazáshoz használt okmányunk azonosítója is annak lejárati dátumával, ami már igencsak problémás lehet.

Nekem például ilyen az a két Wizz Air beszállókártyám, amivel annak idején Londonba utaztunk admin kollégával az Apple Watch legelső generációjának a kipróbálására, még 2015. április 10-én. Ezt a két beszállókártyát, és a “hátoldalukat” is gond nélkül meg tudom nézni.

Emellett viszont egyetlen régebbi és újabb beszállókártyám sem jelenik már meg a dupla kattintásos megnyitásnál, még azonosítás után sem, azokat csak a készülék zárolásának feloldása után, a Wallet appot megnyitva érem el. (Illetve nyilván ha engedélyezzük, akkor a beszállókártya megjelenhet időpont és helyszín alapján javaslatként a zárolt képernyőn is, de ez utóbbi már teljesen más kérdés.)

Szintén megjelenik a dupla kattintás után az App Store & iTunes kártyám (iTunes Pass), ami az aktuális, feltöltött egyenlegemet mutatja, illetve egy QR-kódot – de ezzel csak feltölteni tudna az egyenlegemre a nem becsületes megtaláló, arról vásárolni nem, feltölteni meg tuti nem fog. Ha meg mégis, akkor arra inkább nem mondanék semmit. ???

Az így elérhető kártyákat egyébként nem tudja törölni az illetéktelen felhasználó, de azok adatait adott esetben meg tudja tekinteni – kivéve a bankkártyák esetén, mert azokhoz minden esetben szükséges az azonosítás.

Hogyan küszöbölhető ez ki?

A leginkább kézenfekvő dolog kitörölni az összes lejárt kártyát. Ez persze nem megoldás mondjuk az olyan hűségkártyákra, amelyek biztonsági szempontból nem megfelelőek, viszont használatban vannak.

A másik lehetőségünk a dupla kattintásos gyors megnyitás kikapcsolása. Ehhez menjünk a Beállításokban a Wallet és Apple Pay menüpontba, és kapcsoljuk ki az Oldalsó gomb dupla kattintása (illetve a Főgomb dupla kattintása) opciót:

 

Ezután a fizetéshez elegendő csak odatartanunk a készüléket, fel fog ugrani csak a bankkártyánk az azonosításhoz, de a többi kártya már nem.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for kukac7 kukac7 says:

  kicsit szomoru, hogy ez nincs rendesen lekezelve a rendszerben.

  a masik, hogy az erinteses megoldasnal ugyan ez a felulet jon fel fizetesnel? (azt meg nem probaltam, csak a dupla gombosat)

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  igazából le van kezelve, mert rengeteg kártya fel sem jön, itt inkább az van mögötte, hogy az adott kártyát kiadó nem állította azt be megfelelően, így feldobja ilyenkor is.

  az érintéses megoldás alatt erre gondolsz?

 3. Avatar for Czo Czo says:

  Ez biztos? Nekem a 6s es a 8 es az Xs Max is ugy mukodik, ha terminal fele (vagy barmilyen NFC/RFID olvaso fele, akar egy Androidhoz ami eppen scannel) tartom, akkor magatol elougrik a fizetes, es ekkor csak azonositasra van szukseg.

 4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  frissítem a cikkben.

 5. Avatar for kukac7 kukac7 says:

  nem, arra gondolok, mint masik megoldas, mikor lockolt allapotban a terminalhoz erinti az ember a telefont fizetes miatt.
  elvileg nem kell a dupla gomb, csak erinteni, mikor a terminal keri a “kartyat”.
  csak eddig en igy nem probaltam.

  yepp, @Czo verziojara gondolok.

 6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  igen, ilyenkor csak a bankkártyát dobja fel. frissítem a cikkben.

 7. Avatar for kukac7 kukac7 says:

  oke, csak akkor a felulet mas, nem latszanak a berakott kartyak?

 8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  igen, csak a bankkártyát dobja fel, semmi mást.

 9. Face ID azonosításnál nem igazán megfelelő az, hogy rátartom a terminálra és akkor akar azonosítani. Viszont én eddig nem használtam a walletet, így nem is dob fel semmit

 10. Avatar for tt22 tt22 says:

  Pontgyűjtőkártyát is hozzá lehet adni valahogy a wallethez? Supershop, clubsmart, kapcsolat, tesco stbstb. (Nyilván amelyik nem csak mágnescsíkos, mondjuk vonalkódot telefonról is le tudnának olvasni)

 11. Clubsmartot a Shell alkalmazáson belül lehet használni a telefonon.

 12. Fizettem az iWatch-al egy üzletben, és meglepődtem hogy 5db pisztolyorrú Mátyás után nem kéri a kártya kódot. Mondjuk király mert utálom beírni.

 13. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  ez azért van így, mert a PIN kód helyett a jelkódoddal, Touch ID-val vagy Face ID-val azonosítod magad. kényelmesebb, bár egyúttal a PIN kód elfelejtését is eredményezheti. :slight_smile:

 14. Avatar for viraxo viraxo says:

  Kérdeznék tőletek valamit! Amióta elindult használom az ApplePay-t! Telefonnal fizetek nem órával és ugye a Wallet-ben látszanak szépen a tranzakciók. Az egyenlegből levonódik az amit fizettem, de a tranzakciós listában mindegyikre azt írja, hogy függőben. Van olyan, ami kedd óta így áll! Mennyi idő lehet, amíg az OTP le is könyveli ezeket? Mert a smartbank-on belépve sem látszanak ezek a tranzakciók folyószámla lekérdezéseknél. Órával fizetve meg a telefonon sem listázza ugye, így a nyomonkövetése az ember költéseinek elég macerás! Erről tud valaki valamit esetleg?

 15. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  órával fizetve a Watch appon belül a Wallet és Apple Pay menüpont alatt láthatod. a könyvelt vagy nem könyvelt tranzakciókkal kapcsolatban az OTP ügyfélszolgálatát érdemes megkeresni.

 16. Avatar for kukac7 kukac7 says:

  3-5 nap, amig konyveli az otp. hello 2019.

 17. Sziasztok, ha több bankkártyát adok hozzá a Wallethez, akor hogyan működik a vásárlás?
  Van egy alapértelmezett kártya, vagy minden vásárlásnál ki kell választani, hogy melyikkel fizetek?

 18. Van alapértelmezett, de ki is választhatod. Érdemes pl tesco önkiszolgalo kasszanal probalgatni, ott nem zavar senki

 19. Sziasztok! Walletthez csak a QR kódos kártyákat tudom tárolni? Vonalkódosakt nem?
  Köszönettel
  Adam

 20. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  a kártya kiadójától függ, hogy hozzá tudod-e adni a Wallethez, vagy sem.

 21. Avatar for kukac7 kukac7 says:

  ma direkt kiprobaltam. ha csak az odatartos modszert hasznalja az ember, akkor csak a bankkartyak jonnek bel, a masfajta kartyak nem.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Czo Avatar for bagyula71 Avatar for CsacsaHC Avatar for viraxo Avatar for n0rby25 Avatar for Szifon Avatar for kistamas Avatar for baloghadam74 Avatar for kukac7 Avatar for tt22 Avatar for mecsek20 Avatar for Jadeye