fbpx Skip to content

Azt nem mondom, hogy az Apple szeret pereskedni, de a telekommunikációban tapasztalható szabadalmi zűrzavar miatt rendszeresen nagyobb értékű perekbe bonyolódik. Most a Qualcomm van soron.

Apple-Qualcomm

Múlt héten két különböző jogvitáról is érkezett híradás. Míg az egyikben fizetésre kötelezték a cupertinói vállalatot, addig a másikban sokkal jelentősebb összeggel tartoznak neki. Állásban döntetlen, de dollárban egyáltalán nem: 31 millió áll szemben 1 milliárddal. Mi van az összegek mögött?

Az egyik perben az Apple indított eljárást a Qualcommal szemben, az almás cég szerint a másik 1 milliárd dollárral tartozik neki jogdíjak visszatérítésének elmaradása miatt. Ezt a komoly összeget a bíróság előzetes bírói döntés alapján meg is ítélte az Apple-nek.

Az ügy egy kissé bonyolult: maguknak a telefonokat összeszerelő üzemeknek kell jogdíjat fizetniük a Qualcomm részére, hogy az általa birtokolt technológiát beépíthessék a telefonokba, cserébe az Apple megtéríti számukra ezt az összeget, ami évente több milliárd dollárra rúg. A dolgot bonyolítja, hogy az Apple és a Qualcomm között van egy külön megállapodás is, miszerint a Qualcomm fizet az Apple-nek, ha az nem támadja meg őket a bíróságon vagy valamelyik felügyeleti szervnél. Két évvel ezelőtt az almás cég beperelte a másik felet, hogy nem fizet visszatérítést számára. A Qualcomm szerint azért, mert az Apple más telefongyártókat biztatott, hogy forduljanak szabályozó hatóságokhoz, valamint hamis és félrevezető nyilatkozatot tett a koreai hatóság előtt.

A bíró az Apple javára döntött, amit a cég üdvözölt is: a Qualcomm törvénytelen üzleti gyakorlata az Apple-t és az egész iparágat sérti. Ez ugyan még nem végleges döntés, mivel csavar a történetben, hogy a hírek szerint az összeszerelő gyárak 1 milliárd dollár kifizetését visszatartották. Szóval lesz itt még bonyodalom.

A másik per, ahol egymásnak feszül a két cég, összegben jóval kisebb, de ennek messzemenő következményei lehetnek. Ebben a Qualcomm perelte be az Apple-t, hogy az megsértette három szabadalmát, mely az energiatakarékossággal és a működési hatékonysággal függ össze. Itt már ítélet is született: az esküdtszék szerint az almás cégnek 31 millió dollárt kell fizetnie a Qualcomm felé, mely összeg úgy jött ki, hogy megnézték, 2017 júliusa és 2018 ősze óta hány darab telefont adtak el és ezt beszorozták telefononként 1.40 dollárral. Ha az időszakot kiterjesztik, akkor az összeg még nőni fog.

A perben az Apple azzal jött, hogy a fejlesztésben egy korábbi mérnöke is részt vett, így próbálta meg hitelteleníteni a vádat. Az ügyben az is érdekes, hogy az említett mérnök meghallgatását törölték a perben, valószínűleg azért, mert megpróbálták a tanút befolyásolni. A mérnök egyébként eskü alatt azt vallotta, hogy az egyik szabadalom az ő ötlete volt, de a feltalálók felsorolásába való bevétele már elmaradt.

A felek eltérően nyilatkoztak az ítéletről. Az Apple szóvívője szerint a Qualcomm kampánya el akarja terelni a figyelmet a nagyobb problémáról, miszerint az üzleti praktikáit az Egyesült Államokban és világszerte vizsgálják. Ugyanakkor a Qualcomm jogi vezetője nyilatkozatában üdvözölte a bíróság döntését, miszerint fizetség nélkül akarja az értékes technológiáját használni, amely lehetővé tette az Apple számára, hogy belépjen a piacra és ott gyorsan sikeressé váljon.

Szóval megy a jogi adok-kapok, kezd hasonlítani az évtized elején vívott Apple-Samsung vitára, mely évekig tartott és komoly bevételt hozott a jogi képviselőknek. Itt sem várható más.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok