fbpx Skip to content

John Gruber, a Daring Fireball alapítója igazi véleményvezér, ráadásul jó kapcsolatokat ápol belső Apple-körökkel, így értesülései általában helyénvalóak. Azonban most lehet, hogy mellélőtt.

Apple TV, HomePod

Az egész azzal kezdődött, hogy saját podcastjében azt állította, belső forrásból tudja, hogy az Apple a 4K-s Apple TV-t bekerülési költségen árulja. A készülék 179 dollárba kerül, legköltségesebb alkatrésze a kiváló grafikai képességekkel rendelkező, 26 dolláros A10 chip. A HomePod esetében még tovább ment.

Szerinte (illetve tuti forrása szerint) a HomePod okoshangszórót veszteséggel árulja az Apple. Ugyan nem naggyal, de veszteséggel. Ezt az elméletet bizonyítja a megjelenés utáni szétszerelés is, melyben arra jutottak, hogy a cégnek 216 dollárjába kerül minden egyes HomePod. És ebben még nincs benne a kutatás-fejlesztési és a marketingköltség sem. Az Apple azért árulja akár veszteséggel is a hangszórót, mert a járulékos bevételek (Apple Music előfizetések, iTunes és App Store eladások) nyereségessé teszik a terméket.

A veszteséges eladásnak némileg ellentmond az az általános Apple-gyakorlat, mely szerint a termékeken átlagban 38%-os nyereségkulcs van. Ez alapján magának a hardvernek is tisztán nyereségesnek kell lennie, nem veszteségesnek.

Beszállt a buliba Mark Gurman is, aki szintén tuti tippekkel rendelkezik az Apple háza tájáról. Szerinte nem igaz, hogy a HomePod veszteséges. Legfeljebb attól lehet az, ha túl sokat gyártottak belőle és a raktárakban porosodik az el nem adott mennyiség.

Jómagam is úgy gondolom, hogy az Apple semmit nem árul veszteséggel, így a fenti két terméket sem. Ha nem is 38%-os haszonkulcsot alkalmaz, de nyernek ezen is. Mint ahogyan a többi terméken is.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.