fbpx Skip to content

Az Apple január 29-én nyilvánosságra hozta előző negyedéves eredményeit. A naptári 2018-as év utolsó, de az Apple könyveiben a 2019-es I. negyedévben már hozták a korrigált számokat.

Apple eredmények

Az elmúlt két hónapban sorra jelentek meg cikkek a szenvedő iPhone-eladásokról. A valóságot Cupertinóban is érzékelték, mert Tim Cook január elején levelet írt a befektetőknek, melyben csökkentette a negyedéves bevételi célt: a korábbi 89-93 milliárd dollárról 84 milliárdra. A kedden nyilvánosságra hozott adatok alapján ezt tartani tudták, hiszen 84,3 milliárd dollár bevétel tértek el csaknem 20 milliárdos (pontosan 19,97 milliárd dollár) profit mellett.

A bevétel visszaesése egyértelműen a csökkenő iPhone eladásoknak volt köszönhető, éves szinten ez 15%-ot jelent. Mivel a teljes bevételből 61%-os a telefon részesedése, ez az Apple húzóterméke, ami meg is látszott a bevételeken. Egy évvel ezelőtt a cég 88,3 milliárdos, két évvel ezelőtt 78,4 milliárdos bevételt ért el. A kínai eladások tették be a kaput, 4,8 milliárdos csökkenés volt ott tapasztalható. A cég ettől a negyedévtől nem közöl értékesített darabszámot, ami egy kicsit nehezebbé teszi az átláthatóságot, de a Strategy Analytics nevű elemző cég szerint 65,9 millió készüléket értékesítettek, ami 15%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ők a csökkenést a magas árnak, a feljövő konkurenciának (Huawei), az akkumulátor-csereprogramnak, a telefonok megnövekedett életciklusának és az elolvadó szolgáltatói támogatásnak tudják be.

Látható, hogy megtört a lendület, ami figyelmeztető lehet.

Apple revenue

Január végéig még tart a készülékbeszámítási program (ami Magyarországon sajnos nem érhető el) és a cég vizsgálja az árcsökkentés lehetőségét is. Voltak olyan országok, ahol a helyi valuta jelentősen gyengült a dollárhoz képest, így sokak számára elérhetetlen lett a telefon, például Törökországban. Ezeken a piacokon árcsökkenés várható.

Sajnos Magyarország nem tartozik ezek közé. Jelenleg az USD/HUF árfolyam tulajdonképpen ugyanazon a szinten van, mint tavaly szeptemberben, tartja a 276-280-as szintet, tehát itthon nem valószínű, hogy meglépik ezt.

Szerencsére csak a telefonoknál volt megfigyelhető csökkenés, egyéb termékeknél és a szolgáltatásoknál 19%-os növekedést tapasztaltak. A Szolgáltatások üzletág minden idők legjobb eredményét érte el 10,9 milliárdos bevétellel, a Mac számítógépek is igen kelendőek voltak a maguk 9%-os növekedésével, a Hordozható eszközök is rekordot döntöttek a +33%-kal, és még az iPad is növekedni tudott 17%-kal.

Szóval a baj csak a telefonoknál jelentkezik, a többi termék jól teljesített. Az aktivált készülékek száma elérte az 1,4 milliárdot, ami szintél “all-time-high” adat, a nettó pénzpozíció 130 milliárd dollár.

Még jó, hogy a cég sok lábon áll, így ha valamelyik üzletág megbicsaklik, akkor nem az egész test esik el, hanem csak megszédül. Úgy látszik, a részvényárfolyam is kezd kijönni a szédülésből, mert tegnap a piaczárás utáni kereskedésben 5%-os emelkedést tapasztaltak a brókerek. Ha az Apple helyre teszi a telefonok árát, akkor jóval többen lennének bizakodóak a jövőt illetően, mint manapság. Hamarosan meglátjuk, mit is lépnek Cupertinóban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. “Hamarosan meglátjuk, mit is lépnek Cupertinóban.”
    Szeptemberben a következő iPhone-k ára emelkedik 100 dollárral. :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for farkas63

Népszerű hozzászólások

  1. “Hamarosan meglátjuk, mit is lépnek Cupertinóban.”
    Szeptemberben a következő iPhone-k ára emelkedik 100 dollárral. :smiley:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for farkas63