fbpx Skip to content

Nem, ez még nem a lemondó levél. De ha így mennek tovább az események, akkor annak megírására is hamarosan sor kerülhet. Egyszerűen botrányos, amit napjainkban az Apple művel. De min is akadtam ki ennyire így az év elején?

Tim Cook

Sokan hirtelen kijózanodtak szilveszteri részegségükből, amikor is az év első munkanapján meglátták Tim Cooknak, az Apple elnök-vezérigazgatójának befektetőkhöz írt levelét. Ebben a levélben – az Apple-től szokatlan módon – csökkentette a korábban bejelentett 2018. IV. negyedéves pénzügyi elvárásokat. De mi is csökkent?

Legfőképpen – és ez hozta lázba leginkább a befektetőket – a bevétel 89-93 milliárdról 84 milliárdra lett helyesbítve. Tim Cook négy plusz egy okot nevezett meg:

  1. Az iPhone XS és a XS Max még szeptemberben jelent meg, míg az iPhone X 2017. novemberében, ami nehezebbé tette a negyedévek összehasonlítását és a becslést.
  2. Az erős dollár mintegy 2%-kal csökkentette a bevétel növekedését.
  3. Az ősszel bemutatott sok új termék a beszállítói láncban problémákat okozott. Az Apple Watch Series 4 és az iPad Pro többnyire nehezen volt megvásárolható, de hasonló probléma lépett fel az AirPods és a MacBook Air esetén is.
  4. Néhány fejlődő piacon gazdasági gyengeség jelei mutatkoztak, aminek nagyobb hatása lett, mint várták.
  5. Plusz pontként még elmondható, hogy kevesebben váltottak új telefonra, mint ahogyan azt várható volt.

Cook szerint legfőképpen a két utolsó pont miatt kellett a várakozásokat csökkenteni. De nézzük meg ezeket részletesebben.

Ugyan visszaesést vártak néhány fejlődő piacon, de a legkomolyabb probléma Kínában lépett fel. Tulajdonképpen a teljes bevételcsökkenés a kínai iPhone-eladások miatt van. A kínai gazdaság a szeptemberi negyedévben az elmúlt 25 év második legalacsonyabb növekedését produkálta, és a gazdaságnak nem tett jót az amerikai-kínai kereskedelmi háború sem, ami óvatossággal tölti el a kínai vásárlókat is.

Cook szerint azért váltottak kevesebben új készülékre, mert néhány fejlődő országban kedvezőtlen a gazdasági helyzet, az erős dollár növelte az árakat és a kedvezményes akkumulátor-csereprogram is kitolta a telefonok életciklusát.

Mindezek ellenére a vezérigazgató lát pozitív jeleket is. Az aktív készülékek száma 100 millióval nőtt az elmúlt egy évben, néhány üzletágban minden idők legnagyobb bevételét produkálták (Szolgáltatások, Hordozható eszközök és a Mac), számtalan termék van a csőben és az Apple a világ leginnovatívabb vállalata.

Na, ennyit a maszatolásról, olvassunk a sorok között! Először nézzük végig a 4+1 pontot:

  1. Az, hogy egy készülék mikor jelenik meg, kizárólag az Apple döntése. iPhone X 2017. októberében, míg a XS és a XS Max pedig tavaly szeptemberben. Elég béna magyarázat, hogy az eltérő megjelenések miatt nehezebben tudták becsülni a bevételt, hiszen ők napra lebontott értékesítési számokat látnak, így könnyen kiszámítható, mennyi esett a szeptemberi időszakra és mennyi októberre. Szóval a pont bukott.
  2. Az erős dollár csökkentette a bevétel növekedését. Az erős dollár valóban szívás annak, aki nem ért a pénzügyekhez. Azonban már elég régen kitalálták az FX forward pénzügyi terméket, mellyel előre le lehet fedezni a jövőben árfolyammozgásokat és biztos bevétellel lehet számolni. Cupertinóban mit csinálnak a pénzügyesek? Azon kívül, hogy Dagobert bácsiként számolják a pénzt, úgy látszik, mást nem. Szóval ez a pont is annulálva.
  3. Ősszel túl sok terméket mutattak be: könyörgöm – ki szabja meg a termékek bemutatásának idejét? Hát persze, hogy az Apple! Az írják, tudták, hogy ellátási nehézségek léphetnek fel. Ha tudták, miért nem léptek ellene? Harmadik pont is kuka.
  4. A fejlődő országokban gazdasági gyengülés jelei mutatkoztak. Erre az Apple-nek valóban nincs különösebb ráhatása. Maximum lobbizni tud Trumpnál, hogy az iPhone-t ne sújtsa importvám az Egyesült Államokban.

De gond nem az USA-ban, hanem Kínában van. Olyan szempontból érthető a bevételcsökkenés, hogy az okostelefonpiac világszerte visszaesést mutat, azonban a Huawei kis gyártóból a világ második legnagyobb telefongyártójává vált, megelőzve az Apple-t. Hogyan tudták ezt megtenni egy csökkenő piacon? Jó telefonokkal és olcsó árazással. A jó telefon még megvan az Apple-nél, azonban a cég az olcsóságról soha sem volt híres. A 2017-ben megjelent iPhone X már elért egy lélektani határt (1000 dollár), azonban az új formaterv miatt még vitték, mint a cukrot. A tavaly ősszel megjelent XS csak ráncfelvarrás volt, és a XS Max a maga 1149 dollárjával rablás. Ennyit soha nem adnék egy telefonért, ami három-négy év múlva úgyis kuka.

A készülékváltás késleltetését magyarázó ok a kedvezményes akkumulátorcsere. Nos igen, ez meghosszabbíthatja egy régebbi készülék élettartamát, azonban az Apple hirdette meg a programot, tehát vulgáris kifejezéssel élve magukat szúrták tökön. A program ráadásul tavaly évvégén lejárt, tehát az idei bevételeket nem csökkenti.

Tim Cook levelében nincs benne, de van még egy ok, amiért a felhasználók megtartják régi telefonjukat. Ez pedig az iOS 12, mely érezhető sebességnövekedést eredményezett a régebbi készülékeken. Na, ilyet sem fog többé csinálni az Apple…

A bajt látva a cég még novemberben meghirdette az USA-ban a kedvezményes készülékbeszámítási programot. A vásárló leadja régi készülékét és az évjárattól függően eltérő nagyságú kedvezménnyel vásárolhat iPhone XS, XS Max vagy XR telefont. Az akciót karácsony előtt kiterjesztették elég sok országra: Kína, Japán, Anglia, Németország, Franciaország, Olaszország, de Kelet-Európa és Ausztria sajnos még nincs benne. Remélhetőleg itthon is elindul a program, én már nagyon várom, le is cserélném a haldokló iPhone 6 Plus-omat.

A cég továbbá tervezi részletfizetési lehetőség bevezetését is. Ennek keretében a vásárló 24 hónapon keresztül havi részletekben fizetne a telefonért.

Közgazdaságtan, 2. óra: ha valaminek emelem az árát, akkor csökken az értékesített mennyiség. Azt az ideális pontot kell megtalálni, ahol még nem csökken a bevétel. Cupertinóban próbálkoztak, meddig lehet elmenni, és most a falhoz értek, ahonnan nincs előre. Jobs utolsó éveiben, ha egy új terméket mutattak be, azt olcsóbban vagy maximum ugyanolyan áron adták, mint az előző generációját. Sőt, még évközi árcsökkentésre is volt példa: az első iPhone 600 dollárról indult, majd egy hónap múlva az árat levitték 200 dollárra.

A fentiekből is látható, hogy tulajdonképpen mindenkit okolnak a bevételcsökkenésért, csak önmagukat nem. Itt az ideje, hogy belássák: az új készülékek alapból baromi drágák, és ezen változtatni kell. Az iPhone a cég húzóterméke, a bevétel több mint 50%-a ebből az egy termékből jön. Szóval a cég szempontjából létfontosságú, hogy megoldást találjanak a csökkenő bevételekre, de amíg nem néznek magukba, addig én nem várok változást.

A cég január 29-én hozza nyilvánosságra az előző negyedéves számait. Kíváncsi leszek, addig lépnek-e valamit, vagy minden marad a régiben. A befektetők mindenesetre nem lesznek türelmesek, tegnap a zárás utáni kereskedésben 8%-ot esett a részvény árfolyama.

Te mit gondolsz, mit kellene tegyen az Apple?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.