Tim Cook a levelét megírta – azaz mi a baj az Apple-lel? (vélemény)

Nem, ez még nem a lemondó levél. De ha így mennek tovább az események, akkor annak megírására is hamarosan sor kerülhet. Egyszerűen botrányos, amit napjainkban az Apple művel. De min is akadtam ki ennyire így az év elején?

Tim Cook

Sokan hirtelen kijózanodtak szilveszteri részegségükből, amikor is az év első munkanapján meglátták Tim Cooknak, az Apple elnök-vezérigazgatójának befektetőkhöz írt levelét. Ebben a levélben – az Apple-től szokatlan módon – csökkentette a korábban bejelentett 2018. IV. negyedéves pénzügyi elvárásokat. De mi is csökkent?

Legfőképpen – és ez hozta lázba leginkább a befektetőket – a bevétel 89-93 milliárdról 84 milliárdra lett helyesbítve. Tim Cook négy plusz egy okot nevezett meg:

 1. Az iPhone XS és a XS Max még szeptemberben jelent meg, míg az iPhone X 2017. novemberében, ami nehezebbé tette a negyedévek összehasonlítását és a becslést.
 2. Az erős dollár mintegy 2%-kal csökkentette a bevétel növekedését.
 3. Az ősszel bemutatott sok új termék a beszállítói láncban problémákat okozott. Az Apple Watch Series 4 és az iPad Pro többnyire nehezen volt megvásárolható, de hasonló probléma lépett fel az AirPods és a MacBook Air esetén is.
 4. Néhány fejlődő piacon gazdasági gyengeség jelei mutatkoztak, aminek nagyobb hatása lett, mint várták.
 5. Plusz pontként még elmondható, hogy kevesebben váltottak új telefonra, mint ahogyan azt várható volt.

Cook szerint legfőképpen a két utolsó pont miatt kellett a várakozásokat csökkenteni. De nézzük meg ezeket részletesebben.

Ugyan visszaesést vártak néhány fejlődő piacon, de a legkomolyabb probléma Kínában lépett fel. Tulajdonképpen a teljes bevételcsökkenés a kínai iPhone-eladások miatt van. A kínai gazdaság a szeptemberi negyedévben az elmúlt 25 év második legalacsonyabb növekedését produkálta, és a gazdaságnak nem tett jót az amerikai-kínai kereskedelmi háború sem, ami óvatossággal tölti el a kínai vásárlókat is.

Cook szerint azért váltottak kevesebben új készülékre, mert néhány fejlődő országban kedvezőtlen a gazdasági helyzet, az erős dollár növelte az árakat és a kedvezményes akkumulátor-csereprogram is kitolta a telefonok életciklusát.

Mindezek ellenére a vezérigazgató lát pozitív jeleket is. Az aktív készülékek száma 100 millióval nőtt az elmúlt egy évben, néhány üzletágban minden idők legnagyobb bevételét produkálták (Szolgáltatások, Hordozható eszközök és a Mac), számtalan termék van a csőben és az Apple a világ leginnovatívabb vállalata.

Na, ennyit a maszatolásról, olvassunk a sorok között! Először nézzük végig a 4+1 pontot:

 1. Az, hogy egy készülék mikor jelenik meg, kizárólag az Apple döntése. iPhone X 2017. októberében, míg a XS és a XS Max pedig tavaly szeptemberben. Elég béna magyarázat, hogy az eltérő megjelenések miatt nehezebben tudták becsülni a bevételt, hiszen ők napra lebontott értékesítési számokat látnak, így könnyen kiszámítható, mennyi esett a szeptemberi időszakra és mennyi októberre. Szóval a pont bukott.
 2. Az erős dollár csökkentette a bevétel növekedését. Az erős dollár valóban szívás annak, aki nem ért a pénzügyekhez. Azonban már elég régen kitalálták az FX forward pénzügyi terméket, mellyel előre le lehet fedezni a jövőben árfolyammozgásokat és biztos bevétellel lehet számolni. Cupertinóban mit csinálnak a pénzügyesek? Azon kívül, hogy Dagobert bácsiként számolják a pénzt, úgy látszik, mást nem. Szóval ez a pont is annulálva.
 3. Ősszel túl sok terméket mutattak be: könyörgöm – ki szabja meg a termékek bemutatásának idejét? Hát persze, hogy az Apple! Az írják, tudták, hogy ellátási nehézségek léphetnek fel. Ha tudták, miért nem léptek ellene? Harmadik pont is kuka.
 4. A fejlődő országokban gazdasági gyengülés jelei mutatkoztak. Erre az Apple-nek valóban nincs különösebb ráhatása. Maximum lobbizni tud Trumpnál, hogy az iPhone-t ne sújtsa importvám az Egyesült Államokban.

De gond nem az USA-ban, hanem Kínában van. Olyan szempontból érthető a bevételcsökkenés, hogy az okostelefonpiac világszerte visszaesést mutat, azonban a Huawei kis gyártóból a világ második legnagyobb telefongyártójává vált, megelőzve az Apple-t. Hogyan tudták ezt megtenni egy csökkenő piacon? Jó telefonokkal és olcsó árazással. A jó telefon még megvan az Apple-nél, azonban a cég az olcsóságról soha sem volt híres. A 2017-ben megjelent iPhone X már elért egy lélektani határt (1000 dollár), azonban az új formaterv miatt még vitték, mint a cukrot. A tavaly ősszel megjelent XS csak ráncfelvarrás volt, és a XS Max a maga 1149 dollárjával rablás. Ennyit soha nem adnék egy telefonért, ami három-négy év múlva úgyis kuka.

A készülékváltás késleltetését magyarázó ok a kedvezményes akkumulátorcsere. Nos igen, ez meghosszabbíthatja egy régebbi készülék élettartamát, azonban az Apple hirdette meg a programot, tehát vulgáris kifejezéssel élve magukat szúrták tökön. A program ráadásul tavaly évvégén lejárt, tehát az idei bevételeket nem csökkenti.

Tim Cook levelében nincs benne, de van még egy ok, amiért a felhasználók megtartják régi telefonjukat. Ez pedig az iOS 12, mely érezhető sebességnövekedést eredményezett a régebbi készülékeken. Na, ilyet sem fog többé csinálni az Apple…

A bajt látva a cég még novemberben meghirdette az USA-ban a kedvezményes készülékbeszámítási programot. A vásárló leadja régi készülékét és az évjárattól függően eltérő nagyságú kedvezménnyel vásárolhat iPhone XS, XS Max vagy XR telefont. Az akciót karácsony előtt kiterjesztették elég sok országra: Kína, Japán, Anglia, Németország, Franciaország, Olaszország, de Kelet-Európa és Ausztria sajnos még nincs benne. Remélhetőleg itthon is elindul a program, én már nagyon várom, le is cserélném a haldokló iPhone 6 Plus-omat.

A cég továbbá tervezi részletfizetési lehetőség bevezetését is. Ennek keretében a vásárló 24 hónapon keresztül havi részletekben fizetne a telefonért.

Közgazdaságtan, 2. óra: ha valaminek emelem az árát, akkor csökken az értékesített mennyiség. Azt az ideális pontot kell megtalálni, ahol még nem csökken a bevétel. Cupertinóban próbálkoztak, meddig lehet elmenni, és most a falhoz értek, ahonnan nincs előre. Jobs utolsó éveiben, ha egy új terméket mutattak be, azt olcsóbban vagy maximum ugyanolyan áron adták, mint az előző generációját. Sőt, még évközi árcsökkentésre is volt példa: az első iPhone 600 dollárról indult, majd egy hónap múlva az árat levitték 200 dollárra.

A fentiekből is látható, hogy tulajdonképpen mindenkit okolnak a bevételcsökkenésért, csak önmagukat nem. Itt az ideje, hogy belássák: az új készülékek alapból baromi drágák, és ezen változtatni kell. Az iPhone a cég húzóterméke, a bevétel több mint 50%-a ebből az egy termékből jön. Szóval a cég szempontjából létfontosságú, hogy megoldást találjanak a csökkenő bevételekre, de amíg nem néznek magukba, addig én nem várok változást.

A cég január 29-én hozza nyilvánosságra az előző negyedéves számait. Kíváncsi leszek, addig lépnek-e valamit, vagy minden marad a régiben. A befektetők mindenesetre nem lesznek türelmesek, tegnap a zárás utáni kereskedésben 8%-ot esett a részvény árfolyama.

Te mit gondolsz, mit kellene tegyen az Apple?

Ezek még érdekelhetnek:


 1. swayze says:

  Cook csődbe viszi a céget? Vagy végre kirugják ezt a majmot! Ez az ember semmibe se hasonlít Jobs-ra, ebből is látszik, hogy ő se volt tévedhetetlen, mert erre az emberre ráhagyni a céget, tejjesen felesleges volt!

  A termékek maradtak olyanok amilyenek voltak jó minőség, jó kinézet, remek összeszerelés. Viszont ezzel szemben innováció egy nagy 0, árak plusz 50%, mellébeszélés 100%.

  Nem tudom, hogy a következő telefonom iPhone lesz-e, mert az árát nem éri meg!!!

 2. A cikkíró valamiféle szaktekintélynek számít a témában?
  Csak azért kérdezem, hogy mennyire vegyem komolyan az okfejtéseit?

 3. Jadeye says:

  ahhoz nem kell szerintem szaktekintélynek lenni, hogy logikusan végiggondold az egészet. itt egy csomó dologban pont az Apple a hunyó, lásd például a készülékmegjelenések idejét vagy az árazást.

 4. Véleményem szerint (10 év távlatából) a legnagyobb baj, hogy legalább 4 éve ugyanazt adják el, csak egyre drágábban. Technológiailag elismerem a notch-ot, de felhasználói élményben semmit sem tett hozzá a telefon használatához. Nincs fejlesztés, nincs újdonság. Az új készülékeknél ez egyértelműen látszik.

 5. pAnk says:

  Véleményem szerint nem attól lesz sikeres egy cég ha olcsón adja a készülékeit. A Huawei sem olcsón adja hanem megtalálta az arányt annál a bizonyos ár/értéknél (persze bele lehet kötni, hogy kinek mennyit ér egy telefon). Emlékszem anno amikor a 4S-t vettem mindenki elképedt az árától de akkor a konkurencia a közelébe sem ért. Ma már ez nem mondható el az epölről, egyszerűen nincs meg az az előny.

 6. Ezzel csak részben értek egyet, mert a notch mint design megoldás valóban kicsit idétlen, de mivel a FaceID miatt tenyleg lett egy edge to edge képernyő az szerintem király.

  Pont ez volt a bajom a Plusszal, hogy 5,5 colért egy benga telefonom volt. Most van egy 7-es fizikai méretem és egy 5,8 colos képernyőm.

  +1: a FaceID 10x gyorsabb és pontosabb mint a TouchID.

 7. A Huawei csúcs készüléke ugyanúgy 300k környékén van mint az XR. Márpedig almát almával.

  A Huawei és sok más gyártó vitathatatlan előnye, hogy nem sokkal gyengébb készülékkel is rendelkezik a portfolióban, ami fele vagy harmad annyiba kerül. Ezért nem is értem miért kellett megölni a SE vonalat.

 8. Egyébként ha valakinek megy az angol és érdekel még több részlet, akkor érdemes megnézni a tegnapi CNBC videóriportot Timmel.

  Szerk.: a 9to5mac-nél van átirat is ha úgy könyebb.

 9. Mi a gond a készülék megjelenésekkel? Minden évben ugyanakkor jelennek meg a készülékek.
  Egy előre nem tervezhető/látható beszállítói probléma simán kinyír egy jól megtervezett product launch-ot…
  Pl az elmúlt negyedévben az Intel szana-szét kefélte a PC/szerver bizniszt, mert nem tudtak eleget gyártani… és még csak nem is új alkatrészekről beszélünk.
  Nem hülyék ők…

 10. @Agent_H alapvetően az, hogy szeptember az 3. negyedév, az október meg 4.

  Ettől még tényleg meg tudnák mondani - ahogy a cikkíró is mondja, csak valamiért nem akarják.

 11. Jadeye says:

  hát de pont ez az egészben az önellentmondás: ha egyszer tudható, hogy mikor lesz új termék, azt nem két nappal előtte kezdik el gyártani, így az is látható közben, hogy hogyan is áll a beszállítói oldal. az Apple-t senki nem kötelezi arra, hogy minden évben ugyanakkor dobja piacra az új készülékeket. az iPhone XR is később jelent csak meg, mint a XS.

 12. pAnk says:

  Nyugodtan elolvashatod újra amit írtam, hátha másodszorra átjön a mondanivalóm :wink:

 13. Most összezavartál, mert nekem az jön le, hogy 300k egy Huaweinél oké, Applenél már drága?

 14. pAnk says:

  Oké, ezt direkt csinálod. Hagyjuk.

 15. Eskü nem, tényleg nem értelek.

 16. Szeptember Q4, Október Q1…

 17. Igazad van, de a mondanivalóm lényegén szerintem nem változtat.

 18. Én úgy látom,hogy az Apple “kicsit” elszállt magától. Görbe az $1000 iPad pro? Apple:Az úgy jó, nincs vele gond. Hülyére veszik a felhasználókat, pedig be kellene látniuk ,hogy belőlük élnek. Utóbbi pár hétben yt-on nézegettem videókat, és 80% ban arról szólt, hogy Apple kapja össze magát mert baj lesz, vagy arról hogy ennyi volt, többet nem vesz Apple terméket. Az már csak hab a tortán amikor az emberünk bevitte a mac book pro-ját asszem, hogy nem megy a kijelző vagy mi, genius bar -nál $1200 ért csinálták volna meg, egy srác meg ingyen megjavította azzal hogy párás környezetben volt a laptop és valamelyik érzékelő letíltott. Szétkapta, reset…és láss csodát ment. Apple válasza az volt erre is hogy azért annyi mert ők eredeti cuccokat tesznek a gépbe. :smiley: Csak így tovább. Nem kívánom az Apple bukását, de most nagyon rohad és belülről…

 19. Abu007 says:

  Én inkább maradok az ujlenyotosnál, most váltottam i7-ről, i8-ra, csak a vezetéknélküli töltés miatt. A 4,7” tökéletesen jó, gatya zsebbe, legugolásnál sem törik, vagy görbül. Az x-töl felfelé, már mind retina szkenes, hát szerintem tolják fel maguknak(és mondom: SZERINTEM). Egy nagyobb kijelzöt csak kabát belső zsebben lehet hordani, mivel vékony a készülék, de legalább nagy! Én kétkezi munkás vagyok(vill.szer), nem figyelhetek mindig a telóra( pakolás, szerelés), aki azt mondja, hogy jobban olvasható, a nagyobb, az kamu duma, nekem már olvasáshoz közelre szemüveg kell, ugyhogy mind1. Elég ha az ujnyomom megvan nekik(ugye senki nem hitte, hogy nem tárolják), nem még az arc is. A kamerák már az arcfelismerést használják, hát enyi. Persze akinek kell a drágaszág, hát az ő döntése, de légyszi ne szidjatok a saját véleményem miatt, ez 1 forum! BUJÉK!

 20. Köszi a segítséget! :slight_smile:

 21. Szerintem nagyon jól összefoglaltad a cikk lényegét. Ha valaki nem akarja vagy nem tudja megérteni az legyen az illető baja. Kérdés az, hogy jelenleg van-e olyan ütemű fejlődés a kütyüiparban, ami az évenkénti csinnadrattákat kiszolgálja?

 22. Ezzel egyetértek, de akkor igen, felmerül a kérdés, hogy van-e értelme az évente való frissítésnek. Például az Apple Watch esetén 2-3 év is eltelhetne. A mostani Series 4 instant get, ahogy anno a series 1 is volt.

  Idén én sem váltottam iPhone XS-re a X-ről, pedig minden évben váltunk.

 23. Egy előnye van az Applenek az pedig a rendszer. Amíg a többi gyártó androiddal csinálja a telefonokat addig az iPhone verhetetlen lesz de sajnos tényleg nagyon elszálltak az árakkal. Más gyártó a kategória azonos hardverrel ellátott telefonjait sokkal kedvezőbb áron kínálja és jól haladnak előre.

 24. Önmagában az alkalmazások futtatásához szükséges rendszerhez szvsz egy 6S is elég már, de asszony 6-osán is minden elfut, miután ápdáteétem az új ios-ra. Szerintem ez sokaknál fontos érv lesz, hogy megint kiadjanak 3-4száz rugót egy új készülékért évente, vagy ki tudja, mennyi lesz a következő idén.
  10 éve az iPhone minden idők leginnovatívabb terméke volt számomra, azért szálltam fel a hajóra. Beleszerettem a használhatóságába, mégha volt is némi felára. Ma már azt látom, hogy a zsetonon kívül semmi sem érdekli őket. Idén még nem tervezek készüléket váltani, mert kiszolgál a 8 Plus, de jövőre sanszos, hogy megnézem a konkurenciát.

 25. Én nem gondoltám, hogy a következő X évben váltok másik cégre. Nekem a rendszer megfelel, Mac-em van, így nyilván maradok. Az új Huawei tetszik, mint telefon. De nem tudom szoftveresen mennyire vállna be.

 26. pAnk says:

  Abszolút nincs meg az a fejlődés a mobiliparban ami pár évvel ezelőtt még megvolt. És ez választ is ad a felvetésedre, évek óta nincs értelme az évenkénti frissítésnek, egyik gyártónál sem. De nem is az innovatív megoldások miatt csinálják, sajnos.

 27. Iphone 8 már nem kapható az Apple storeba

 28. Erre a magyarázkodásra csak ez jutott eszembe:

  Timothy a döglött ló nem alszik!

 29. Ezt a bejegyzést töröld, mert fals info.

 30. Csak a németeknél.

 31. Jadeye says:

  ez kizárólag a német piacra igaz, és a szolgáltatóknál ott is elérhető maradt. itthon (jelenleg?) még az iPhone 7 és 8 is fent van a kínálatban.

 32. Nem idevágó téma de, tegnap gondoltam csinálok egy biztonsági mentést a telefonról(6s )mert már rég volt. Rádugom és kírja, hogy elérhető újabb iOS verzió a telefonhoz a 12.1.2. :slight_smile: A megjelenés napján frissítettem OTA-n ugyancsak a 12.1.2 re. Kipróbáltam egy 7, és egy 7pluson is ugyan ez a jelenség! Miért akarja ugyan arra a verzióra frissíteni? Köszönöm

 33. gunar says:

  Bár kicsi a valószinűsége, de az SE-t is két év kihagyással adták elénk, most kb megint eltelt az az idő mint akkor és ha idén tavasszal kidobnak egy mentő széria SE utódot, akkor simán az asszonynak adom az Xs-t és váltok rá, kerüljön amibe kerül, persze ha szintet tartva dobnák a piacra, azaz A12+full kijelző+vmi jó biometria, ami nem hátul van. Kár hogy ez nagy valószinüséggel csak álom marad
  A fentebbi villanyszerelőnek a gondolatmenetét nem vágom, mert a koszos kezűeknek pont hogy a FID a jobb és a cimborám aki szintén zenész (villanyszerelő) áldja a FID-t a TID-vel szemben, de vannak autószerelő ismerősök is akiknek szintén az a bejövősebb. és még sorolni lehetne azokat akiknek kezet kellett törölni ha TID-t akarták használni, s már az X óta nem kell.

 34. Jadeye says:

  mert pár nappal később jött egy új build a 12.1.2-ből, aminek csak a build száma más, de ugyanúgy 12.1.2.

 35. Tutu55 says:

  Az iPhone X novemberben jelent meg nem pedig októberben.

 36. Larkin says:

  Teljesen egyetértek a cikkel, pont valami hasonlóról beszélgettem a barátnőmmel a napokban. Cooktól ezek az ultragáz mosakodások meg tényleg elképesztőek. Szemét Kínaiak! Meg mostmár szemét németek! Nálam amúgy az új iPad meghajlásának kezelése volt az uccsó csepp. Váltottam XS Maxra, hogy az jó lesz. Nem lett. Eladtam, gondoltam elég lesz az XR. Egy oled panel után iszonyúan gyenge a kijelzője, plusz rettentően bumfordi. Eladtam, jött a sima XS, most is arról gépelek. Viszont besétáltam a Vodafonehoz, hogy figyumar, mondjatok valami jó árat a Mate 20 Pro-ra. Így hoztam el 250-ert egy dual simes, gyári független változatot belőle. Teljesen paff vagyok tőle, pontosan azzal a gyermeki örömmel nyomkodom, mint mondjuk az első szifont. Az én konklúzióm az, hogy a Macbook és iPad marad, de a Mate 20 Pro annyira durván jó (főleg h így és ennyiért tudtam megvenni), hogy az lesz a telóm. Cook meg monnyon le.

 37. Nem értem! Az még sem lehetséges, hogy egyedül vagyok aki látja a hibákat és sajnos tapasztalja is… Mit is hozott ki sok új termékként az APPLE…? Hozott egy új MacBook-ot…? ÉN nem láttam. használom a 2015-ben kihozottat. Kihozott egy új Airpods fülest…? Én nem látom. Mindenről beszélünk de semmi nem történik. Közben még arra sem képesek, hogy a költöztető asszisztens szerencsétlensége folytán eltűnt adatokat vissza állítsák… 3 hét kellett az adatok 75 százalékos visszaállításához. Eltűnt mind két gépről és a ICloud-ból is…! Hova is…? Mit is csináltak 3 hétig…? Na igen azt nem mondták hogy : bocs vagy valami ilyesmi. Totális katasztrófa. Nem lehet üveget cserélni az Iphone-kon mert nem és kész. Cseréld kijelzővel együtt ! Akár csak a nagyobb asztali gépeken… Korábban miért lehetett…? Miért is. /Nem Cook volt a "főnök/ Olyanokat már meg sem merek említeni, hogy az állítólagos tanácsadói hálózat egy olyan emberek halmaza akik olvassák a monitorokról a feladatokat de magához a készülékhez és sok esetben az APPLE termékeihez abszolút nem értenek! /Mielőtt bárki bármit írna saját tapasztalatokról írok. Nem azt hallottam, hogy…/ Kéne már egy hozzáértő a céghez mielőtt csődbe megy. Nem mennek az eladások…mondják. Én meg kérdezem: miért is nem vehetek egy Apple Store-ban egy Appla Watch-ot…? Mert zafír üvegest szeretnék…? És még Bécsben sem! Totális butaság, hozzá nem értés! Nem megy az eladás, mert nem akarnak eladni…? Hol tanulták, ha tanulták egyáltalán a kereskedelem alapjait…? Vennék én egy új laptopot is, ha lenne. De nincs, 2015 óta! Vennék egy AirPods-t, de lassan két éve mondják, hogy jön az utód. Már bocsánat: mit csinálnak a fejlesztőik… És akkor olyanokról nem beszélek, ami eddig elképzelhetetlen volt, hogy különféle a gépre nem illő apró kis bosszantó file-k kerülnek az internetről… Például olyan amitől a wifi kapcsolat nem működik rendesen… /Persze erre sem tud mondani semmit az APPLE “segítsége”/ Nem változtak a felhasználói szokásaim, csak az APPLE süllyed egyre mélyebbre. Le fagy az Iphone Smax…? Mi van? Nem látott még telefont az APPLE gárdája…? Ki s lehet kapcsolni!!! VUf inkább nem folytatom, csak szomorkodom, hogy hogyan tesz tönkre néhány ember hozzá nem értése egy komoly nagy vállalatot.

 38. pAnk says:

  S-max az ford :blush:

 39. Jadeye says:

  nem azért nem lehet, “mert nem”, hanem mert össze van ragasztva az üveg és a kijelző (laminált). korábban azért lehetett, mert nem volt laminált. az iPhone 4 retina kijelzője óta viszont laminált.

  azért nem vehetsz, mert a rozsdamentes acél tokozású órából kizárólag LTE-s van, és az LTE szolgáltatás jelenleg nem érhető el az osztrák szolgáltatóknál az Apple Watch számára. emiatt nem forgalmazza az Apple az adott országban az LTE-s modelleket, így a rozsdamentes acél változatot sem.

  az internetről csak úgy magától nem kerülnek ilyesmik a gépedre. az viszont értelemszerű, hogy a különböző kártékony dolgokat fejlesztők nem fognak válogatni a módszerekben, és minden lehetőséget és platformot megragadnak, így a Mac sem lehet sosem védett 100%-ban. sőt, mivel hibák nélküli rendszer jelenleg nem létezik, így teljes védettséged sem lehet soha. még így is elenyésző azoknak a kártevőknek a száma, amelyek a macOS-t képesek támadni, szemben mondjuk azzal a szabadrablással, ami a Windows esetén van. futtass egy MalwareBytes-t, és válogasd meg jobban, milyen linkekre kattintasz és miket nyitsz meg.

 40. gunar says:

  Na igen ameddig nem volt sok kézben Mac addig nem is volt értelme rá fejleszteni olyan módszereket amikkel a windows felhasználói évek óta szembesülnek és védekezni próbálnak ellenük. DE már sokan használnak Mac-et és ezért nagyobb a fejlesztői háttér is az ilyen kis vírusokra és fergekre, stb. Na ezért kell már védekezni azon is.

 41. Kedves Főszerkesztő úr!

  Nem hülye vagyok csak felhasználó. Nem megbántani akarom Önt így ismeretlenűl, de azt hiszem lenne még mit fejlődnie néhány fronton. Legalábbis tudomásul venni, hogy nem minden szifon olvasó alul iskolázott, IQ light, Amit az Ön válasza mutat. /Amit írt azt egy bizonyos szinten túl mindenki tudja…/ Nem gondolhatja komolyan amit írt, ha mégis, itt az ideje pályát módosítani. Megvilágítom Önnek a gondolatot: miért is nem vehetem meg a rozsdamentes acélból készült terméket Budapesten egy APPLE kereskedésben? Nem APPLE termék…? Nem tudnám használni…? És ha nem…? És ennek ellenére vennék egy APPLE terméket…? MOndjuk dísznek… vagy csak azért hogy használhassam az EKG funkcióját a szükséges beállítások módosításával… Ejnye ejnye. A gondolkodás mód a probléma. Tudom, hogy laminálják, de minek? stb stb. A lényeg a hanyatlás folyamata. Ami sajnos itt is látszik a oldalon. Nem véletlenül írtam, hogy a használati szokások változatlanok. stb. stb. Én személy szerint 1993 óta használom az APPLE termékeit. Sajnos van rálátásom a komoly hanyatlásra végzettségeimtől és felkészültségi szintemtől függetlenül. Személy szerint kifejezetten felhasználó ellenes pl. az IMac üvegének cseréje kijelzőstül egy vagyonért. Példának okáért. Lehet hogy Önnek ez jó. Nekünk felhasználóknak nem, akár a telefonok esetében. Az összes többiről nem beszélve. Ami pedig az “APPLE segítségeket illeti” no coment.

 42. fordít jobbra balra az oldal? vagy mi okozza ezt az idiota szöveg megjelenítést…?

 43. Már hogyne lehetne üveget cserélni…
  Azért mert nem hallani róla kishazánkban még lehet.
  Érdemes megnézni a Rewa videókat a jutubon :slight_smile:
  Azért az döbbenetes, hogy a hozzászólók nagy többsége milyen jól tudja, hogy ezt meg azt kellene csinálni meghogy nincs innováció, miközben valószínűleg semmi értékelhetőt, kézzel foghatót nem raktak le az asztalra :).

 44. Jadeye says:

  az iPhone 4 óta lamináltak a kijelzők, tehát a hanyatlás akkor már 2010 óta folyamatos. miért lamináltak a kijelzők? például mert így vékonyabb lehet az egész kijelzőmodul, és a háttérvilágítás is jobban teljesít erős napfényben, és az egész kijelző szebb képet ad, és némileg talán a betekintési szög is jobb attól a pár tized millimétertől is, amivel közelebb van az üveghez. szívás a javítás szempontjából? igen, mert speciális gépek nélkül nem lehet csak az üveget cserélni, ha csak az tört be, de az LCD maga nem.

  (legjobb tudomásom szerint egyébként a legelső iPhone esetén sem lehetett csak az üveget cserélni, és nem is volt erre a lehetőségre példa a szervizes környezetben az iPhone 3G és 3GS megjelenéséig, de persze akkor is kizárólag a nem hivatalos szervizekben.)

 45. gunar says:

  “Megvilágítom Önnek a gondolatot: miért is nem vehetem meg a rozsdamentes acélból készült terméket Budapesten egy APPLE kereskedésben?”
  Tudom nem az én posztom megválaszolni, de nem a hanyatlás és nem csak Budapesten, hanem sehol ahol nem lehet használni vagy szolgáltatói oldal miatt, vagy a hálózat még nem megfelelő a hibátlan használathoz (itt a T forgalmazására gondolok és aktiválni sem engedik) Az meg hogy a rozsdamentes már csak LTE-s verzióban létezik, hát igen az hagy némi kívánnivalót maga után, de ki tudja nem esetleg ezzel akarják közelebb hozni a szolgáltatókat ahhoz, hogy végre eSIM-et is bevezessenek, mert pl a felhasználói nyomásra apellálnak, bár ez kérdéses. Amúgy meg senki sehol nem tiltja hogy ilyen estben ha mindegy a használati lehetőség, a német T-nél megvegye vki. nincsen messze. Az lesz rozsdamentes és az sem fogja tudni az EKG-t az USA-n kívül. Ez mitől is hanyatlás? Ez van és kész, addig ameddig ezek ellenére sokan veszik a termékeiket, nem is fognak változtatni és nem kell jönni ezután a szokásos “bezzeg Steve idejében”-nel mert ő is azt mondta mikor kiderült az i4 antenna bibije, hogy fogjuk másképp. Az egyik kutya a másik eb, arról nem is beszélve hogy hány csúcs okostelónak nem lehet még külön cserélni az üvegét egy ideje, mert azok is lamináltak (csak jobban körül kell nézni) de mivel ez apple termék, hát minden apróságot sokkal jobban felfúj a nép!

 46. Jadeye says:

  én ezt nyilván tudom… és lásd fentebb, le is írtam ezt. de az Apple egyáltalán nem és még a garancián túli szervizek sem fognak neked csak üveget cserélni, utóbbiak is teljes kijelzőmodullal cserélnek, a te törött kijelződet meg majd feldolgozzák később a kijelzőfelújítósok: így eredeti marad az LCD, és csak az üveget cserélik. viszont speciális eszközök, gépek nélkül nem tudod megcsinálni, ráadásul nehézkes és nem pár perces a dolog, mint egy helyszínen megvárható csere. (de hadd ne kelljen már minden ilyen lehetséges részletet minden alkalommal leírni, mert sosem jutunk akkor előre.)

 47. gunar says:

  Mivel nem szeretnek olvasni a legtöbben, hát ezért nem tudják már régen le volt írva itt is.A másik meg sok esetben a szövegértelmezéssel is gondban vannak többen mint kellene, emlékezzünk csak az evenkénti iphone csere lehetőségére a T-nél, mikor azt sem értették rengetegen, pedig csak a belinkelt T-s leírást kellett volna elolvasni és megérteni. Na mindegy. :roll_eyes:
  Azt már el sem tudom képzelni mi lett volna, ha egy iphone széria csinál olyant mint a szintén drága Note7 !?

 48. Kéne egy ilyen biznisz kishazánkba mert amúgy elég egyszerű a folyamat… Ahogy mondod, bele kell dobni pár millát és ennyi.
  Aranybánya lenne :). Nyilván nem vidéken…

 49. Jadeye says:

  van ilyen itthon.

 50. Ezt nem tudtam…

 51. Szimplán ez az ok ami miatt nem veszek ilyen telefont. Túl van árazva és nem éri meg. Már már azon gondolkodom hogy megyek és veszek valami android telefont.

 52. Bob says:

  bosszantó fájlok kerülnek a gépére az internetről csak úgy… atyaég :slight_smile:

 53. Kukori says:

  Nekem nincs bajom a notch-al, viszont újításnak egyáltalán nem mondanám. Az egy szükség megoldás arra, hogy az érzékelők és a kamera megmaradhasson az előlapon, miközben elmondhatják, hogy mégis faltól-falig ér a kijelző.

  FaceID szerintem egyáltalán nem gyorsabb, mint a TouchID volt, pláne nem 10-szer, sőt, kifejezetten lassabb. Nekem az X-em néha baromi lassan akar feloldani, van hogy kifejezetten nógatni kell, ez meg baromi zavaró. Különösen, ha azt veszem, hogy a vadi új Huawei Mate 20 Pro-mon az arcfelismerés pokoli gyors és sosem kell nógatni és ugyanúgy nem hibázik.

  Viszont most már értem azt, hogy miért nem használja az Apple az új iPhone-okon a kijelző alá építhető ujjlenyomat felismerés technológiáját. Az ugyanis a Mate 20 Pro-n valami kriminálisan rossz. Van, hogy 3-ból egyszer sem ismeri fel az ujjamat. Ha pedig valamilyen kijelző védő fóliát teszek rá, teljesen használhatatlanná válik. Viszont ilyenkor értelemszerűen lehet használni az arcfelismerését.

 54. Kukori says:

  Én előre szóltam anno, hogy ez a Tim Cook bácsi nem jó vezető, mert baromira nem ért semmihez. Akkor leintettetek, plusz ki is tiltottatok. Érdekes, mostanra ti is rájöttetek. Olyannyira, hogy cikket is írtatok erről. Nem kell elnézést kérnetek, nekem már ez önmagában is elégtétel. :smiley: Ugyanakkor elismerésem is, mivel - ha kicsit utógyujtás módján is - , de fejlődtök.

  Cook-nak valójában nem csak mérnöki végzettsége nincs, de semmilyen reál végzettsége sem. Tehát a valós szakértelme szerintem kb. nulla lehet, vagy talán épp annyi, amit felszedett a cégnél, mióta ott dolgozik. Igaz, Jobs-nak sem volt, viszont neki megvolt az az előnye, hogy - többnyire - jók voltak a meglátásai és nagyon ötletes volt. Hát Cook-ról ez sem mondható el.

  A mellébeszélés az sajnos az Aplle-nél sosem volt idegen. Hallhattunk már példát erre Jobs-tól is, amikor azt állítótta, hogy az i4-eseknek azért rossz a térereje, mert nem jól fogják a felhasználók, meg ugye volt olyan kijelentés is, hogy 4"-tól nem kell nagyobb kijelző és hasonlóak.

  Szerintem épp ez a legnagyobb gond egyébként az Almával, hogy a felhasználóik egyébként egyáltalán nem fikázó, inkább figyelem felhívó kritikáira így válaszolnak. Fellengzősen és mellébeszélve. Na ezen nagyon kéne javítani. Az ilyen melldöngetős, ámde semmire se igazán jó építkezéseket, mint a Campus 2 meg el kéne felejteni és a fejlesztés, gyártás szempontjából valóban hasznos dolgokra költeni azt a sok pénzt.

  Ezeket az s verziókat meg szerintem szintén el kellene felejteni és minden évben egy vadi új készülékkel kellene kijönni. Új innovációkkal, új ötletekkel és ha kell, új dizájnnal. A maradi dolgokat, melyekhez még mindig makacsul ragaszkodnak, mint pl. hogy csak Apple-Apple közt van bt. kommunikáció, meg hogy nincs telefon közbeni hangrögzítés pedig megint csak el kellene felejteni. És persze nem utolsó sorban árazással is lejjebb kéne menni, hogy kicsit vékonyabban fogjon az a toll, különben így fognak járni, ahogyan most is. Apple története egyébként is erőteljesen hullámzó. Több csúcson és több mély völgyben is volt már a cég. Szerintem nem kéne egy újabb völgyet kockáztatniuk.

 55. pAnk says:

  Én személy szerint köszönöm neked, hogy előre megmondtad mi lesz az epöllel Tim vezetése alatt. Egyébként külföldi fórumokon is több helyen rád hivatkozva írták meg a hasonló hangvételű cikkeket. Persze itt is ez történt, akármennyi is próbálják titkolni az illetékes kollégák.

  Annak meg külön örülök, hogy az utolsó bekezdésben leírtad mit kell tenni a cégnek ahhoz, hogy életben maradjanak.Biztos forrásokra hivatkozva állíthatom, hogy már meg is kezdték a munkálatokat Cupertinoban. Szóval még egyszer, köszönjük!

 56. Pont ugyanigy jartam en is. Amikor azt mereszeltem irni itt a forumon, hogy belassitja az apple a 4s emet, es hogy Cook maradna inkabb a divatnal, olyan savazast kaptam jadeye tol, hogy kinyilt a bicska a zsebemben. Itt is hagytam a forumot is es megvolt az utolso lokes hogy valtsak masik rendszeru telora. Utolag koszonet erte, sok millat sporoltal meg jadeye! :wink:

 57. Habár Cook helyére nem keresnek senkit, úgyhogy a pozíciójában nem tudod megmutatni, hogy mekkora Jani vagy de a remény hal meg utoljára.
  Interjúra szedd össze magad, mert csak egy esélyed van… ezeket a remek ötleteidet is elmondhatod majd, persze kicsit összeszedettebben…
  Hajrá!

 58. Larkin says:

  Ez érdekes. Az én Mate 20 Pro-m tökéletesen felismeri az ujjlenyomatom, még úgy is, hogy egy közepesen vastag fólia van rajta. De igen, az arc felismerése brutális, ezzel egyetértek.

 59. Kukori says:

  Értékelem a szarkazmusodat, bár kicsit erőltetett.
  Ettől függetlenül, igazam van. Számomra és a tárgy szempontjából is, csak ez a lényeg. :wink:

 60. Kukori says:

  Az enyém van hogy igen, van hogy nem. Mióta frissítették a rendszert pár napja, azóta egyértelműen jobb lett, de így is sokszor előfordul, hogy nem ismeri fel.

  Kérdés; Te milyen fóliát használsz hozzá? Mert nekem eddig még mindegyik lejött róla a hajlított kijelző miatt, sőt, igazából meg se tapadtak a kijelzőjén normálisan, ezért nem is használok most rá semmit. Szerintem amúgy ez a hajlított kijelző elhibázott dolog lett. Különösen, hogy jelentőséggel sem bír, mint mondjuk a Galaxy-k esetében.

 61. Bob says:

  Akkor annyira jött ez be neked, mint hogy fej vagy írás, rajtad kívűl még sok millióan mondták ugyanezt, sőt Jobs-ról is sokan azt tartották, hogy szar vezető… majd az utókor eldönti :slight_smile:

 62. Bob says:

  Egyébként érdekes milyen gyorsan leírják egyesek TC-t mint vezetőt, végül is az elmúlt nyolc évben folyamatosan zuhant az Apple értéke… ja nem. Nyilván itt mindenki szuper képességű vezető és jós is persze, aki 10 évre előre lát, és aki soha nem hozott még rossz döntést. Jó nektek.

 63. Egy részével egyetértek azzal amit mondasz, de azért az szerintem mindenféle cégvezetői képesítés nélkül belátható, hogy összességében mióta TC van a legmagasabb székben, Steve-hez képest sokkal de sokkal több baki volt a cég életében, mint anno.

 64. Kukori says:

  Nézd, nem volt nehéz feltételezni, hogy nem lesz túl jó, mivel nulla reál végzettsége és képzettsége van. Jobs se volt jó vezető, viszont baromi jó ötletei voltak és persze a személyisége elég megnyerő és erőteljes volt, ez pedig jócskán kompenzálta más hiányosságait. “TC”-nek viszont szerintem nincs ami kompenzálna. Van viszont Jobs-hoz hasonlatos arroganciája, ami szintén nem teszi szimpatikussá.

 65. Kukori says:

  Hét lesz az a nyolc szerintem, de végül is tök mindegy. Apple lényegében két évente rukkol elő valami újjal, addig csak az előzőekből él, tehát a hét is felezhető nagyjából.
  Apple eddig még legalábbis mindig akkor romlott le, amikor Jobs-t kitették. Mikor visszavették, újra jólmenő céget csinált belőle. Én csak levontam a következtetést a most történtekből. Kicsit lassabban ment végbe mint a legutóbb, de ma már - nyilván Te is belátod -, hogy más időket élünk.
  Egyébként olyan helyet túrt ki mára magának az Apple a piacon, hogy valszeg ezúttal egy szar vezetéssel sem fog a csőd szélére kerülni, legalábbis szerintem ettől nem kell tartani. A bevételei, felhasználói köre viszont az eddigiekhez képest jócskán csökkenhet szerintem. De persze nem akarok jósolgatni. :slight_smile:

 66. Nagy ötletei Jobsnak nem voltak. Az ötleteket mindig hozta valaki. Ezek az emberek többségében a mai napig kulcspozíciót töltenek be a cégnél.

  Edit: Mellékesen Cook mérnök, Jobs nem volt az soha. A reál végzettségről, mintha bármit is jelentene az életben, csak ennyit…

 67. Plusz Steve ugyanúgy az iPhone 4 -ig ott volt, meg tovább is adott instrukciókat, amikor évente frissítette a termékét az Apple, tehát nem Tim találta ezt ki, hogy évente milyen frissítések legyenek. Amit az Apple most is folytat és mutogatunk Tim-re.

 68. Bob says:

  Akkor azt mondod nem mérnökként végzett hanem bölcsész, vagy hogy kell ezt érteni?

 69. Bob says:

  Akkor összefoglalhatom?
  Tehát az Apple már nem menő, leromlott és már végbe is ment a változás… értem :slight_smile:

  Akkor most mégse fog a csőd szélére kerülni, csak leromlik… és elhagyják a felhasználói, vagy pontosan mi is a jóslat? :smiley:

  Szerintem jobban járnánk, ha konkrétumokról beszélnénk, pl meddig fog zuhanni a részvény, hány százalákét veszti el a vásárlóinak, meddig zuhan az elégedtségi indexük stb… mert ilyeneket bárki tud mondani, hogy leáldozott nekik, kb 10 éve ezzel van tele minden Apple hír, minden applegate cikk stb. Ehhez nem kell nagy jós tehetség.

 70. Kukori says:

  Igazán nagy ötletei főleg Jobsnak voltak szerintem. Hiszen ő volt aki az iPhone-t is kitalálta, ami 2007-től szinte folyamatosan az Apple fő bevételét képezi. De ő volt az, aki az Apple nevet és logot is kitalálta, meg az iMac-et, ami akkora siker lett, hogy majdnem a nulláról hozta fel újra a céget, stb… Úgyhogy de, voltak nagy ötletei. Megint más kérdés, hogy a megvalósításukban mások segítségére szorult, de ez természetes dolog az ötlet emberek esetében.

  Cook az Auburn University-n szerzett végzettséget üzemszervezésből. Ez kb. menedzsmentet, irányítást jelent, tehát nem a tényleges műszaki termékek készítésével, működésével kapcsolatos valódi mérnöki végzettséget, noha az USA-ban ezeket is mérnöknek nevezik, szerintem tévesen és megtévesztően. Ezen kívül pedig kizárólag business végzettségei vannak, melyek szintén inkább a szervezéssel kapcsolatosak. Tehát maradjunk abban, hogy valós műszaki végzettsége nincs.

 71. Kukori says:

  Nem igazán foglalkoztat, hogy mi mennyire menő, én ezen a koron már bőven túl vagyok. :smiley: Ha hiszed, ha nem, a változás nem mindig jó. :wink:

  Nem tudom, hogy a csőd szélére kerül-e, szerintem egyelőre tuti nem, mert a hozzád hasonlóak mindig meg fogják vásárolni a termékeiket, az USA-ban pedig ha mobiltelefont említesz, azt a “menőző” fiatalok kizárólag az iPhone-nal tudják azonosítani. :smiley: Tehát egyelőre valszeg nem.

  Konkrétumokról az Alma esetében a cikk már beszélt, írt. Azon nincs már mit megbeszélni, vagy szépíteni. Rugózni azt persze lehet rajta, meg nyavalyogni, csak hát annak meg nincsen sok értelme. :slight_smile: Lehetséges következményekről, illetve levonható tanulságokról van értelme csak ezzel kapcsolatban dumcsizni. A részvényárfolyamok meg engem pl. nem igazán izgatnak - szerintem jó eséllyel rajtad kívül az olvasókat se nagyon -, hiszen az itt olvasók, fórumozók többsége azt gondolom sem nem befektető, sem nem tőzsdei spekuláns. :wink: Azt viszont érdemes és érdekes is “boncolgatni”, hogy ezek után mi lesz és hogyan lesz.
  Ja! Az Apple-nek már többször is voltak hullámvölgyei, történetük során két alkalommal is majdnem be kellett csukniuk. Ebből mindkét alkalommal Jobs húzta ki a céget. (Nyilván, aki a 80-as évek végén, vagy az után született, az nem nagyon emlékezhet erre. :smile:) Tehát a dolog, sajnos, vagy nem sajnos, egyáltalán nem lehetetlen.

 72. Kicsit túltolod ezt a Jobs dolgot.
  Az iPhonet nem ő találta ki. Az iMacet nem ő találta ki, és egyébként nem az húzta ki őket a szarból, hanem az iPod, amit szintén nem ő talált ki. Ezeken komplett csapatok dolgoztak, és hozták az ötleteket, megvalósításokat. Az Apple nevet, na azt valószínűleg tényleg ő találta ki, mert amúgy a logót sem.

  Eddig ugye reál végzetségről beszéltél (Jobsnak nem volt ilyen). Nevezd az industrial engineert aminek akarod, az reál terület. És továbbra is igaz, hogy az hogy ki milyen területen végez top vezetői szinten teljesen lényegtelen, meg egy-két spéci területet leszámítva egyébként is.

 73. Kukori says:

  Na akkor a második módosítást inkább átteszem ide. :slight_smile:
  Érdekes megfigyelni, hogyan változnak a vélemények. Nem is olyan régen, mikor Jobs a felhasználókat hibáztatta, szapulta az i4-ek elmenő térereje kapcsán, meg amikor kijelentette, hogy 4"-os kijelzőnél nem kell nagyobb és nem is lesz, akkor mennyire védték a fanok és folyamatosan arról ment a szöveg, hogy még ha magas lóról beszél is, ő a fő mozgatórugó, az ötlet zseni, nem szabad őt bántani. Most meg, hogy ő már sajnos nincs az élők sorában és romlik szinte minden - egyértelműen kikövetkeztethetően emiatt -, arról megy a diskurzus, hogy valójában nem is talált ki semmit, igazából nem is volt jó semmire, nélküle is jól megy, eddig se kellett volna. De hát mint azt tudjuk; “Milyen nevetséges világ idegenje az, aki az élet dolgai közül bármin is csodálkozik?” /Marcus Aurelius/ :wink:

  Nos, az iMac-et is ő találta ki és az iPhone-t is ő találta ki. És igen, ezek húzták ki a céget a kakából 1998-ban, majd 2007-ben. Olvasgassál és tanuljál kicsit:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Apple_Inc.
  Ja! és a logot is ő találta ki, sőt, én tovább mennék ezen, szerintem nélküle a cég sem létezne, mert Wozniak lehet, hogy technikai zseni volt, de nem egy “belevágok és megcsinálom” ember. Szóval 1976-ban, ott abban a kis garázsban, ahol megalapították a céget, még ott is ő volt a főzseni.

  Reál terület, az ebben az esetben a műszaki terület. Azt gondolom ez megintcsak nem lehet vita tárgya, hiszen az Apple abból él, hogy termékeket állít elő, műszaki termékeket. A menedzsment az nem reál terület egy ilyen cégnél. Azt írtam, hogy Jobsnak sem volt, viszont azt is, hogy neki viszont voltak ötletei és ez erőteljesen kompenzált. TC-nek nincs se ez, se az. Ha véded a mundért, ha nem. :wink:

 74. Nagyon nem ő találta ki egyiket sem. És rohadtul nem az iMac húzta ki őket a szarból. Olvasgass egy kicsit a wikipédiánál tovább, van egy pár könyv… a logót pl. egy Rob Janoff nevű designer találta ki… Kezdem azt hinni, hogy csak szórakozol.

  Nem. A reál terület az reál terület. Nincs “ebben az esetben”. Ha valami reál terület az reál terület.

  Ezt írtad:

  Azon már túljutottunk, hogy ezen kijelentésed hülyeség, de most ellent is mondasz ennek:

  Tehát Cook azért szar vezető mert nincs reál végzettsége (ami van), de egyébként sem kell egy ilyen cégnél.
  Egyébként ez sem igaz, mert egy menedzsment az pont reál terület…

 75. Bob says:

  Szerintem a “menőségen” már mindenki túl van aki nem 18 éves.

  Milyenek a hozzám hasonlók, mesélj kérlek. Fingod nincs rólam, hogy mit vásárolok, mennyit és mikor. Hagyjuk ezt a részét. Nem kell az ilyen fajta személyeskedés.

  Az összes konkrétum annyi, hogy három hónap alatt zuhant a részvény árfolyam. Láttunk már ilyet? Élt már meg ilyet a cég? Igen, elég csak megnézni a chart-ot. Ebből te már oda lyukadtál ki, hogy a bezzeg te már 10 éve megmondtad. Nekem mindössze csak ezzel van gondom, mert ez kb a feldobtam egy érmét 10 éve és most pont írás lett mint akkor :slight_smile:

 76. Bob says:

  Ne magyarázd már meg, hogy a mérnök végzettség az nem reál terület. Értem én, hogy mit akartál ezzel, neked az ő végzettsége az nem ér semmit, de akkor inkább mond ezt, világosabb. Mellesleg ha Jobs TC-t találta a legalkalmasabbnak, hogy elvezesse a cégét, amit imádott, akkor valószínűleg ő is volt az aki a legjobban megfelelt erre.

  Egyébként ugyanezek mentek Jobs idején is, csak akkor nem TC-t szidták az emberek, hogy szar vezető, nem ért hozzá, hanem Jobs-t :slight_smile:

 77. Kukori says:

  Az a gond veled, hogy sarkítasz. Ez azért is rossz, mert rossz következtetéseket vonsz le belőle. Reál végzettség egy olyan cégnél, amelyik műszaki cuccokat állít elő, az műszaki, vagy informatikai végzettséget takar. Ennyi. Tehát szakirányú végzettséget, ha hiszed, ha nem.

  Nem. Cook azért szar vezető, mert nincs sem szakirányú reál végzettsége, sem ötletei. Ő egy olyan figura, aki ragyogóan levezérli a beszállítást, pl. hogy kevesebb raktár kelljen és gyorsabb legyen, viszont nem ért pl. egy telefon műszaki tartalmához és ezzel kapcsolatban ötletei sincsenek. Nem csoda, sosem volt ez a dolga, amíg Jobs élt. Nem is ezért vették fel.

  Rob Janoff egy grafikus, aki megrajzolta amit Jobs kitalált. Kezdem azt hinni, hogy nem tudod mi a különbség aközött, hogy valaki valamit kitalál és hogy valaki valamit megalkot.

  És DE az iMac húzta ki őket a szarból 1998-ban, 2007-ben pedig az iPhone! Mindkettőt Jobs találta ki (fel).
  Sőt! Jobbat mondok, a grafikus felhasználói felület is az ő nevéhez fűzhető, bár nem ő találta fel, hanem a Xerox Parc mérnőkei, ám ő volt az, aki első ránézésre tudta, hogy ez a jövő és, hogy a jövőben egyszer az összes számitógép valami hasonlóval fog működni.

 78. Kukori says:

  Nem magyarázok meg semmit. Csak elmagyarázok.
  Dehogy érted mit akartam. Akkor nem kötnéd az ebet.
  Hogyne érne az ő végzettsége. Mindenki végzettsége ér valamit, csak nem mindegy, hogy hol és hogy milyen területen. Egy asztalossal is megpróbálhatsz egy nyákot terveztetni és még az is lehet, hogy valamennyire menne is neki, ha mondjuk hobbiként foglalkozott a témával, ám még sincs tisztában dolgokkal, melyek jó szakemberré tehetik az adott területen. De ettől még bazi jó asztalos lehet. Érted-e, vagy tovább próbálsz még kicsit te is sarkítani? Esetleg félremagyarázni? Segítsek? :smiley:

  Jobs sem volt mindenható. Kiváló ötletei voltak, de baromi szar emberismerő volt. És úgy tűnik, abban is tévedett, hogy kit jelölt utódául. Ugyanúgy, ahogyan sok más emberrel kapcsolatban is tévedett, akiket magamellé vett a céghez, majd végül simán kitúrták a cégből 1985-ben. Bill Gates-t is félreismerte, aki meg lényegében lenyúlta a grafikus kezelőfelületet a Windows számára. Maradjunk ennyiben

  Egen, valóban hasonló vélemények voltak Jobs idején is. Főleg amikor beszólt a felhasználóknak, mikor igazuk volt. Épp erről írtam fentebb, ha visszaolvasol. Most meg TC-t védik a fanok… Hogy változik a világ… És mégis megismétli magát valahogy másképp. :smiley:

 79. Kukori says:

  Tévedés. Az emberek nagyjából 90 %-a valamilyen szinten “menő” szeretne lenni. Ez alól nem képeznek kivételt a 18-tól idősebbek sem. Pontosan ezt használják ki a reklámokban, vagy a burkolt reklámokban. Különben nem hirdetnének dolgokat ismert, akár idősebb színészekkel, vagy modellekkel, mely dolgokat simán megvásárolnak idősebbek is, akár 40-es, 50-es emberek is, sőt, kifejezetten olyan dolgok is vannak köztük, melyeket inkább az idősebb korosztálynak szántak.

  A hozzád hasonlóak nyilván hasonlóak, mint te. Ha ezen valamit magyarázni kell, akkor valszeg nem értesz magyarul. :slight_smile: Azért van sejtésem arról, hogy mit vásárolhatsz. Pláne, ha itt fórumozgatsz és ennyire vadul véded a mundért. A mikor az nem lényeg ebből a szempontból. Ez nem személyeskedés, ez hasonlat volt. A személyeskedés az lenne, ha mondjuk azt írnám, hogy ostoba vagy. De ilyent nem írtam. :wink:

  Nem 10 éve, csak kb. egy éve (vagy még annyi sem, pontos dátumot nem tudok, de nem is érdekes szerintem) “mondtam meg”, bezzeg, vagy nem bezzeg, igazam volt. Lehet ezen keseregni, lehet rágni a kakát, hogy hányszor élt már meg ilyent vagy hasonlót az alma, de ez nem változtat azon, hogy akkor is igazam volt. :blush: És ez a lényeg.
  Valójában őszintén leszarom, hogy mivel van gondod. :wink: Ez a te egyéni szoc. problémád. De azért remélem nincs harag.

 80. Annyira bele vagy ebbe a végzettségbe szerelmesedve, hogy az beteges. Vagy még egyetemista vagy és bekajálod azt a sok szart amit tömnek a fejedbe, hogy milyen fontos a végzettség. Vagy te magad vagy az aki mossa az hallgatók agyát a végzettség fontosságáról. Utóbbi esetben gratulálok, előbbit meg majd kinövöd.
  Cook egy 58 éves ember, aki lassan 40 éve, a pályája kezdete óta IT cégeknél dolgozik, ennek az időszaknak jelentős részét vezető beosztásban. A végzettsége iránti bármilyen megjegyzés, kötekedés egész egyszerűen nevetséges. Pláne ha nem is igaz amit mondasz, de amúgy is teljesen lényegtelen. Cook képességeit nem az a 3-4 év határozza meg, amíg bebiflázta a sok baromságot meg végül keretbe foglalva az egész semmit összeollózott 25 oldalt teletömve képekkel, hanem az a 40 év amit az iparban töltött. És (szakmailag) minden embert ez minősít, nem a végzettsége. Onnantól, hogy elhelyezkedsz egy iparban, az iparban végzett tevékenységet határoz meg pályád végéig, nem a diploma.
  Egy cégvezetőnek pedig a cég irányítása a feladata, nem a napi operatív munka. Arra megvannak a megfelelő emberek, akik felügyelik az adott területeket, és főleg azok akik kitalálják és megvalósítják a dolgokat.

  Rob Janoff meg lett bízva, hogy tervezzen egy logót. Nem azzal, hogy rajzoljon egy kiharapott almát… kitalálni, hogy kell egy logó, nem a logó kitalálását jelenti…

  Nem, továbbra sem az iMac húzta ki őket és nem ő taláta fel. Nem is volt rajta mit feltalálni, az Jony Ive dizájnjának köszönhetően lett ikonokus, de. Aszarból nem húzta ki őket… Ellenben az iPoddal. Az iPhonenál (amit szintén nem ő talált fel /továbbra is: a kell egy valami, nem minősül feltalálásnak/) már rég nem voltak szarban, köszönhetően az iPodnak és az iTunesnak.

 81. Bob says:

  És ugye az ő nem reál mérnöki végzettsége pont nem jó a cégvezetéshez :smiley:

  Végül is már Jobs vezetése alatt is csak ott lopta a napot, a nagy semmi tudásával, senkinek nem tűnt fel, hogy ő csak egy asztalos. Most tényleg innen akarod megmondani, hogy mihez ért TC? Komolytalan vagy.

 82. Bob says:

  Ennyi idő alatt senki nem jött rá, hogy Cook szar vezető, csak kukori :slight_smile:

 83. Kukori says:

  Ha visszaolvasol rájössz, más is rájött, írta is, meg azt is, hogy ő is ki lett vágva a fórumról emiatt. :wink:

 84. Kukori says:

  Nagyjából 26 évvel ezelőtt voltam utoljára egyetemista. Már akkor is másodszor és akkor is a munka mellett. :slight_smile: Szóval alaposan mellélőttél. Nem vagyok beleszerelmesedve a végzettségekbe, hiszen ha bele lennék, akkor nem állítanám, hogy a teljesen végzettség nélküli Steve Jobs jobb vezető volt, mint most TC. :wink: De ennyire már ne rinyáljunk a gondolatmeneted logikátlanságán. Mindazonáltal nyilvánvalóan, elsősorban a végzettség határozza meg, hogy valaki mihez ért. Ha valakinek nincs mondjuk asztalos végzettsége, az persze attól még fusiban készíthet asztalokat, még az is lehet, hogy nem is rosszul. Viszont szakirányú állásba nem fog tudni elhelyezkedni, csak végzettséggel. Mérnöknek pláne. Ha egy mérnöki állásra pályázol, az első az önéletrajzod mellett amit kérnek, az a szakirányú diploma. Ezen nincs mit megvitatni, mert ez mindenütt így van, még az USA-ban is.
  TC az Apple előtt először a IBM-nél dolgozott. Ott kb. ő volt a huszadik senki. Majd Compaq-nál dolgozott, a végén elnökhelyettesként, ami kb. akkor tájt fuccsolt be, majd olvadt össze a HP-vel, amikor TC az elnökhelyettes volt és eljött onnan. Kb. elhagyta a süllyedő hajót. :smile: Ezzel azért nem annyira lehet dicsekedni, de hát persze ki tudja… Az önéletrajzában nyilván benne van, mert az “elnökhelyettes” ott is jól mutat.
  Hogy mit biflázott be, azt én nem tudom - nyilván te se -, de az tuti, hogy mióta ő van, azóta új ötletek se nagyon vannak. Sokadjára ismétlem, EBBŐL és abból, hogy a Compaq-nál se tett le valami sokat - és nem annyira a végzettségéből -, nem volt nehéz kikövetkeztetni, hogy a vezetéshez nem penge. Ha tettszik, ha nem. TC egyébként nem 2-3 évet töltött az Almánál, 2002 óta van ott, tehát, ha jól számolok, akkor nagyjából úgy 15-16 éve. Ő volt az értékesítésért felelős alelnök, vagyis abban az időben azt csinálta, amihez valóban értett. 2011 augusztusától vette át a vezetést SJ-tól. Én erre írtam, hogy szerintem hiba volt és úgy tűnik, hogy ez igazolódik.

  Az Apple nevet Steve Jobs találta ki. Nem volt nehéz, mivel abban az időben az alma volt a kedvenc étele, szinte csak azt ette. Ebből jött azután az, hogy a cégnek, amit Wos-zal alapítottak is ez legyen a neve, ami ellen senki sem tiltakozott akkor. :slight_smile: Mikor logot is kellett már tervezni, az jóval később jött és jah, meg lett vele bízva egy grafikus, tervező, aki pont Rob Janoff lett. Az, hogy ez a logo egy alma lett, meg az is, hogy egyszer bele van harapva, szintén Jobs ötlete volt. Ez is magától értetődött, egyfelől a cégnévből, másfelől abból, hogy akkor még mindig szerette enni az almát. A garfikus csak formába öntötte az elképzelést. Én is dolgoztam már grafikussal. Hidd el, ha nem rágod a szájába, hogy mit szeretnél, borzalmas dolgokat tudnak művelni. :blush:

  DE, továbbra is kijelenthető, az iMac huzta ki őket a kakából. Abban igazad van, hogy nem nagyon volt rajta mit feltalálni, hiszen nem volt más, mint egy akkori divatos dizájnnak megfelelő módon összeépített, monitorral egybeépített, sima számitógép. Ami megjegyzem, hogy elnyerte a Chrysler Design Institute díját. :wink: Mégis siker lett, hiszen annyit adtak el belőle, mint a cukrot, a cég részvényei pedig hihetetlen mértékben kezdtek nőni 1998-ban, ENNEK köszönhetően. Fel nem foghatom, hogy te viszont miért lovagolsz pont ezen? :smile:
  Az iPod csak 2001-ben jött ki, akkor a részvények már az egekben voltak nélküle is. Az viszont igaz, hogy az iPod indított a cég életében “egy teljesen új fejezetet”, és a siker így megtöbbszöröződött általa. iPhone-t is ő találta ki. Az iTunes meg nem értem hogy jön ide, az csak egy program, ráadásul nem is túl jól, logikusan megkostruált dolog. Épp ez az egyik dolog, amin változtatni kellene. Persze a régi beidegződésektől nehéz szabadulni, ezt mondjuk megértem, csak éppen nem értem. :slight_smile:

 85. Kukori says:

  Nem mindegy milyen cég vezetéséhez.

  Jobs idejében - ahogyan már írtam - TC egy értékesítésért felelős alelnök volt. Abban jó is volt. Újra is szervezte még 2004 környékén és az királyul is sikerült. Nem értem mit nem lehet ezen érteni?

 86. Még mindig ezen a rohadt vegzettségen lovagolsz, aminek az egészhez semmi köze. Sem a vezetői képességét, sem a mérnöki kvalitásokhoz semmi. De ezt továbbra sem érted… neked ez az alfaja és omegája mindennek. Ebben a pozícióban ez teljesen lényegtelen.

  A név nem a logó. A logót pedig nem ő találta ki.

  A részvényárfolyamnak a cég kasszájához gyakorlatilag semmi köze. Hiába indul el fel, hogyha a meglévő hatalmas adósságot csak apránként tudják pozitívba fordítani. Ez a Mackel csak baromi lassan sikerült volna.

  Itt azt hiszem be is fejezhetjük. A nagy okoskodásod közepette a cég egyik legjelentősebb és talán legúttörőbb, fejőstehén szolgáltatásáról nem tudod mi az. :clap:

 87. Bob says:

  Rájött, hagyjuk már :smiley:

 88. A két vezető közti különbség nagy.
  Jobs (a név is kötelez) nagyon jó belső képeket tudott alkotni, és volt elegendő önbizalma hozzá, hogy ezt kizsarolja a világból, a környezetéből.
  Cook analitikus, kereső, kevés önbizalommal rendelkező, ezért folyamatosan kompenzál. Egy törtető.
  Ez a vezetői képességeikben meglátszik.
  Cook nem alkalmas Jobs helyére.
  Jobs egy karizmatikus vallásalapitó - látnok - tipus, Cook sajnos nem. Cook karaktere már leköszönt a konkurencia éléről is, Bill ilyen.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!