Az Apple decembertől nem közli többé az eladott készülékek darabszámait

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple magyar idő szerint csütörtök este nyilvánosságra hozta negyedéves eredményeit. Forgalom és nyereség szempontjából ugyan a valaha volt legjobb negyedik negyedévet produkálták (a pénzügyi év októbertől szeptemberig tart), de azért voltak pirossal aláhúzott sorok is eredmények között: stagnált az iPhone és a Mac eladási darabszáma, az iPadé pedig csökkent. Ezek után az Apple döntő lépésre szánta el magát.

iPhone XR

Rendszeresen beszámolunk az Apple negyedéves eredményeiről, részletesen közöljük, hogy milyen termékből mennyit is értékesített az almás cég az előző negyedévben. Na, ez nem lesz többet. És nem azért, mert megharagudtunk volna a cégre és bojkottáljuk az ilyen típusú híreket, hanem azért, mert az Apple nem teszi közzé az értékesítési darabszámokat.

Az eredmények közzétételét követő konferencia-beszélgetésen jelentette be Luca Maestri pénzügyi vezető, hogy a következő negyedévtől csak pénzügyi adatokat fognak nyilvánosságra hozni, iPhone-, Mac- és iPad eladási darabszámokat nem. Mindezt abból a megfontolásból, hogy a negyedéves eladott darabszám nem reprezentálja megfelelően a mögöttes üzleti állapotot.

Az Apple már eddig sem hozta nyilvánosságra az Apple Watch és az AirPods darabszámait, de ez abból a szempontból érthető volt, hogy új termékként nem akarták, hogy a konkurencia megtudja a darabszámokat és egy esetleges lebőgés esetén a kevés eladott darabszámon élcelődjenek. Ezek a számok az ’Egyéb termék’ kategóriában voltak elrejtve, amit az Apple most átnevezett ’Hordozhatóak, Otthon és kiegészítők’ névre. Bizonyára ebben van benne az Apple Watch, a Beats, a HomePod és az iPod touch is.

Ez az újfajta kommunikáció feladja a leckét az elemzőknek és a piacnak is. Leginkább az iPhone darabszámának hiánya lesz fájó. Már az előző negyedévben is stagnálást láthattunk és tudva azt, hogy az iPhone XS, XS Max és XR nem hozta azokat a számokat, amiket az Apple elvárt, a jövőben csak beszállítói pletykákra lehet alapozni a jóslatokat. Márpedig tudjuk, hogy azok nem teljesen megbízhatóak.

Ilyen chartot a jövőben nem fogunk látni:

iPhone sales

Ehelyett mondjuk ez lesz:

Az Apple védelmében azért érdemes megjegyezni, hogy a konkurensek, így a Samsung sem hozza nyilvánosságra eladási darabszámait.

Minden esetre a piac nem díjazta ezt a fajta titkolózást, a cég részvényei a cikk írásakor 6%-ot estek előző napi záró árukhoz képest. Ebben szerepet játszott a fenti hír és az, hogy már külföldön is kezdenek rájönni, hogy az Apple termékei újabban baromi drágák. (Erről egyébként Admin kolléga írt egy nagyon jó cikket). A beszállítók aggódnak, hogy a héten bemutatott MacBook Air és iPad Pro túl van árazva és közel sem fognak annyit eladni belőlük, mint amennyit a nyereségességükhöz szükséges gyártani.

Az a probléma, hogy amíg az Apple hozza a kiemelkedő pénzügyi negyedéveket, addig Cupertinóban nem fognak elgondolkodni az árcsökkentésen. A fák pedig nem nőnek az égig, egyszer lesz pofára esés és akkor kénytelenek lesznek lépni valamit. De addig mi felhasználók szívunk a magas árakkal – vagy megyünk a használtcikk piacra.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. pAnk says:

  Tipikus. Elég lesz kevesebbet is eladni a drágább készülékekből ahhoz, hogy a cég nyereséges legyen és úgy beállítani ezt, hogy viszik mint a cukrot. Én nem csalódtam bennük.

 2. kchris says:

  egyetertek. esnek a szamok… csak kerdes mikor huzza ez majd magaval a beveteleket is…

 3. megerdemlik… na nem veszek androidot/wint… de a kapjakbe…
  (a beats megvetelenek volt “ertelme”?)

 4. info1 says:

  Sajnos ami igaz az igaz…
  Ezek már tényleg nagyon magas árak amiket ad az Apple és mindig van valami probléma a softwarrel, hol ez a hiba hol az a hiba…
  Mostmár gyakorlatilag a kínai telefonok 2-3 éven belül át fogják venni a vezetést, olcsóbbak és jobbak lesznek…
  Ha a készülékek a mostani árak felébe kerülnének akkor lehetne arról beszélni, hogy jó árban van…
  Szerintem talán az lenne a reális…

 5. Egyre inkább azt látom, hogy az üzletpolitika az, hogy rántsuk le a felhasználókat.

 6. Szinte már vártam ezt. Emlékszem még valamikor 2016-ban beszélgettünk erről és akkor azt mondtam, hogy figyeljétek meg, eljön az az idő, amikor nem teszik nyilvánossá a számokat. És eljött a nap. Azért gondoljunk bele, hogy ennek mi is az oka… Egyértek veletek, egyszer jön a pofára esés és majd ott dől el az apple sorsa, hogy abban a szituációban mit lép. Erre a legjobb példa az Activision (igaz az más mert játékfejlesztő), blátta a piac alakulását és az ellenfelek megerősődését és úgy döntött hogy a Destiny 2 inegyenes lesz mindenkinek és a hozzá érkező két kiegészítő is. Egyszer hasonló lesz az applel is csak kérdés h nem lesz e késő.

 7. Egyszer réges régen a 90-es évek elején a csőd szélén táncolt az Apple. Tény,hogy rengeteg melléfogásuk volt sok sok termékkel.De amerikai mércével is borzasztóan drágák voltak a termékeik. Jelen pillanatban az látszik az utóbbi időben ,hogy minden terméküknél nagyon megugrottak az árak de (!) már nincs a termékek mögött az az előny a többiekhez képest mint pár éve. Lásd: iPhone,iPad,stb… egyedül még a Mac ahol én előnyt érzek a winhez képest. Szóval nehogy ismétlődjön a múlt… ezekkel az árakkal túl lőttek a célon .

 8. Arról nem is beszélve, hogy már az értéküket sem ugy tartják mint régen…

 9. szegény Steve forog a sírjában… főleg azt látva ,hogy az új termékek mennyire nem forradalmi termékek…

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!