fbpx Skip to content

Az Apple magyar idő szerint csütörtök este nyilvánosságra hozta negyedéves eredményeit. Forgalom és nyereség szempontjából ugyan a valaha volt legjobb negyedik negyedévet produkálták (a pénzügyi év októbertől szeptemberig tart), de azért voltak pirossal aláhúzott sorok is eredmények között: stagnált az iPhone és a Mac eladási darabszáma, az iPadé pedig csökkent. Ezek után az Apple döntő lépésre szánta el magát.

iPhone XR

Rendszeresen beszámolunk az Apple negyedéves eredményeiről, részletesen közöljük, hogy milyen termékből mennyit is értékesített az almás cég az előző negyedévben. Na, ez nem lesz többet. És nem azért, mert megharagudtunk volna a cégre és bojkottáljuk az ilyen típusú híreket, hanem azért, mert az Apple nem teszi közzé az értékesítési darabszámokat.

Az eredmények közzétételét követő konferencia-beszélgetésen jelentette be Luca Maestri pénzügyi vezető, hogy a következő negyedévtől csak pénzügyi adatokat fognak nyilvánosságra hozni, iPhone-, Mac- és iPad eladási darabszámokat nem. Mindezt abból a megfontolásból, hogy a negyedéves eladott darabszám nem reprezentálja megfelelően a mögöttes üzleti állapotot.

Az Apple már eddig sem hozta nyilvánosságra az Apple Watch és az AirPods darabszámait, de ez abból a szempontból érthető volt, hogy új termékként nem akarták, hogy a konkurencia megtudja a darabszámokat és egy esetleges lebőgés esetén a kevés eladott darabszámon élcelődjenek. Ezek a számok az ’Egyéb termék’ kategóriában voltak elrejtve, amit az Apple most átnevezett ’Hordozhatóak, Otthon és kiegészítők’ névre. Bizonyára ebben van benne az Apple Watch, a Beats, a HomePod és az iPod touch is.

Ez az újfajta kommunikáció feladja a leckét az elemzőknek és a piacnak is. Leginkább az iPhone darabszámának hiánya lesz fájó. Már az előző negyedévben is stagnálást láthattunk és tudva azt, hogy az iPhone XS, XS Max és XR nem hozta azokat a számokat, amiket az Apple elvárt, a jövőben csak beszállítói pletykákra lehet alapozni a jóslatokat. Márpedig tudjuk, hogy azok nem teljesen megbízhatóak.

Ilyen chartot a jövőben nem fogunk látni:

iPhone sales

Ehelyett mondjuk ez lesz:

Az Apple védelmében azért érdemes megjegyezni, hogy a konkurensek, így a Samsung sem hozza nyilvánosságra eladási darabszámait.

Minden esetre a piac nem díjazta ezt a fajta titkolózást, a cég részvényei a cikk írásakor 6%-ot estek előző napi záró árukhoz képest. Ebben szerepet játszott a fenti hír és az, hogy már külföldön is kezdenek rájönni, hogy az Apple termékei újabban baromi drágák. (Erről egyébként Admin kolléga írt egy nagyon jó cikket). A beszállítók aggódnak, hogy a héten bemutatott MacBook Air és iPad Pro túl van árazva és közel sem fognak annyit eladni belőlük, mint amennyit a nyereségességükhöz szükséges gyártani.

Az a probléma, hogy amíg az Apple hozza a kiemelkedő pénzügyi negyedéveket, addig Cupertinóban nem fognak elgondolkodni az árcsökkentésen. A fák pedig nem nőnek az égig, egyszer lesz pofára esés és akkor kénytelenek lesznek lépni valamit. De addig mi felhasználók szívunk a magas árakkal – vagy megyünk a használtcikk piacra.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!