fbpx Skip to content

Magyarországon a KSH adatai alapján a 2017-es évben összesen 16489 közúti baleset volt, ebből 575 esetben halálos kimenetelű volt és 4896 pedig súlyos sérüléssel járó. Az autózás továbbra is a legveszélyesebb közlekedési forma a statisztikák alapján, pedig a balesetek nagy része megelőzhető lenne, aminek sok módja van, de most nem ez a cikk témája. Sok esetben személyi sérülés nem keletkezik a baleset során, de anyagi kár annál több, amelyek esetén sokszor vitatott, hogy kinek a felelőssége volt az egész. Egy fedélzeti kamera felszerelésével balesetet nem fogunk tudni megelőzni, kikerülni, de az eset tisztázásában hasznos lehet. Ilyen a mostani cikkünk főszereplője is, az Anker Dashcam C2 Pro is.

Anker Roav Dashcam C2 Pro menetfigyelő kamera

Orosz közlekedési balesetekről már biztos mindenki látott legalább egy videót, ez szólhatott akár valami komoly esetről is, de akár valami humoros dologról is, mint például egy kocsiban utazó medvéről. Ott az ilyen kamerák használata eléggé mindennaposnak számít, nagyon sok kocsiban alap kiegészítőnek számít, de Magyarországon teljesen más a helyzet és a fedélzeti kamerát elég ritkák és elég új dolognak számítanak. Most viszont mutatunk nektek egy elég jó választást az Ankertől.

Nemrég kaptam a Stylebolttól tesztelésre egy Anker Roav Dashcam C2 Pro-t, aminek előző változata a C1-es már korábban járt nálam, de ez a cikk nem a két termék összehasonlításáról szól. Az Anker márkát nem hinném, hogy nagyon be kellene mutatnom, hiszen már olvashattatok a külső akkumulátoraikról, otthoni erőműjükről, hordozható projektorukról, vezeték nélküli töltőikről vagy a Roav családba tartozó Bluetooth-os FM-transmitteres autóstöltőjükről is. Ez a márka abszolút minőséget képvisel, épp a napokban rendeltem még néhány kábelt is tőlük, hogy az utazásaim során kellően strapabíró darabokkal tudjak dolgozni.

Mire is jó egy fedélzeti vagy menetkövető kamera?

Az ilyen eszközök célja, hogy rögzítse a váratlant is, ahogy a termék dobozán is áll. Ez persze csak egy jól hangzó marketing szöveg, de a lényeget jól megfogalmazza. Azért szerelünk ilyen eszközt az autónkba, hogy az rögzítse mindazt, ami a kocsi előtt (esetenként mögött is) menet közben történik. Ez lehet mindenféle közlekedési tényező, ami lehet másik jármű, gyalogos, biciklis, a környezet maga, az útviszonyok, az időjárás és a látási viszonyok is. Ezek mindegyike baleset illetve káreset megtörténtekor fontos lehet a rendőrségnek, a biztosítónak, a közútkezelőnek és persze az eset szereplőinek. Nem mellékesen egy ilyen kamera parkolás közben bekövetkezett kár elkövetőjét is tudja rögzíteni azzal, hogy ha a kocsi megmozdul, bekapcsol.

Anker Roav Dashcam C2 Pro menetfigyelő kamera

A menetkövető kamerák használatának jogi szabályozásai országonként eltérőek, Ausztriában például tilos és meg is büntetnek érte, Magyarországon szerencsére ez nincs így, de a téma iránt érdeklődőknek érdemes ezt a két cikket (1, 2) elolvasni, mert itt minden fontos információ össze van gyűjtve az itthoni jogszabályokról, és a cikk folyamán én is innen idézek majd.

Mi van a dobozban?

A Roav családra jellemző narancssárga-fehér doboz rejti a kamerát és tartozékait. Természetesen a fedélzeti kamerán túl kapunk egy 2 USB-A-s szivargyűjtős töltőt, (de persze másik töltővel is használható), egy irgalmatlanul hosszú (legalább 3 méteres) mikro-USB kábelt, egy üvegre cuppanthatós tartót, amely a GPS-ért is felelős, illetve egy kis műanyag “fesztítővasat”, aminek mondjuk a funkciójára csak a kézikönyvből sikerült rájönnöm. Ezzel tudjuk a töltőkábelt a kis résekbe betömködni és elvezetni. Emellett még hatalmas pozitívum, hogy egy 32 GB-os microSD kártyát is kapunk ajándékba. Egy szóval elég jó kis csomagot kapunk a pénzünkért.

Anker Roav Dashcam C2 Pro menetfigyelő kamera

Felvétel minősége

A kamera menet közben folyamatosan rögzít, ha áram alatt van, illetve parkoló módban is, ha a kocsinkat valamilyen mozgás éri, például nekünk tolatnak. Ezért fontos, hogy mekkora kártyát teszünk bele (32 GB a minimum, amit ajánl, de 16-ost is megeszi, csak néha szól, hogy nagyobbal hajlandó csak menni) és milyen minőségben rögzítünk, hiszen a tárhely elfogyásakor az eszköz felülírja a legrégebbi felvételt. Három minőség közül választhatunk: 1080P 30FPS, 720P 60FPS, 720P 30FPS.

Roav Dashcam C2 Pro felbontás és felvételi percek

Magyarországon kicsit érdekes a fedélzeti vagy menetkövető kamerák használatára vonatkozó szabályozás, ugyanis kimondják azt, hogy a felvétel nem lehet túl jó minőségű, illetve túl nagy képkocka/másodperc számú. A felvételeket maximum 5 munkanapig őrizhetjük meg, nem férhet más hozzájuk, és ha nyilvánosságra szeretnénk hozni, akkor arra már az adatvédelmi jogszabály rendelkezései vonatkoznak, vagyis az összes arc és rendszám ki kell legyen pixelezve. A Roav Daschcam C2 Pro-ban Sony szenzor és optika dolgozik ƒ2.0-s széles látószöggel, így a minőségre nem lehet panasz, persze azért ne ezzel csináljuk az utazós videónkhoz a kocsiútról a time-lapse-et, de hát nem is erre van ez.

Anker Roav Dashcam C2 Pro menetfigyelő kamera

Nappal egyértelműen jó képet készít a kamera, de ugyebár nemcsak szikrázó napsütésben szoktunk vezetni, hanem este akár vaksötétben is. Három éjszakai mód közül választhatunk: kiegyensúlyozott mód (környezet és rendszámtáblák is jól látszanak), rendszám mód és panoráma mód. Mindenkinek ki kell próbálnia, melyik mód felel meg az ő igényeinek a legjobban. Nappali módból viszont csak egy van, ahol minden jól látszódik.

A videókhoz hang is társulhat, de ez persze kikapcsolható. Ennek igazából nem tudom mennyi haszna lehet, ha egy balesetnél az igazunkat akarjuk bizonyítani, de szerintem ártani biztosan nem árthat, vagy akár arra is jó lehet, hogy egy necces helyzet után visszahallgassuk magunkat.

Funkciók

Mivel ez egy menetkövető kamera, ezért alap funkcióban folyamatosan rögzít, amint áram alá kerül és a kocsi el is mozdul a helyéről, egészen addig, amíg az áram ellátás meg nem szűnik és a kocsi parkoló állásba nem kerül. Van benne egy parkoló mód is, ami arra jó, ha a kocsinknak jönnek parkolás közben, de a tettes nem hagy üzenetet, hogy hol is érhetjük el a káreset rendezése véget, akkor a kamera vészhelyzeti videóként mindent rögzít. Mivel nincs a kamerában SIM-kártya és ezzel mobilnet elérés, ezért azt ne várjuk tőle, hogy push üzenetben értesítsen az esetről, bár nem lenne egy rossz funkció. A G-sensor nemcsak parkolás közben hasznos, hanem a balesetekkor, amikor is váratlan erőhatás éri az autót és ez a leglényegesebb funkciója is, de persze ez érzékenységtől függően (állítható) rosszabb útviszonyok, kátyúk esetén is bekapcsol.

Anker Roav Dashcam C2 Pro menetfigyelő kamera

Anyaghasználat és egyebek

A kamera testét elölről acél lemez fedi, nagy része amúgy műanyag, de abszolút nincs “gagyi” érzete. A készülék hátulján található egy viszonylag nagy LCD-kijelző, aminek a felbontásától ne várjunk csodát, de nem is ez a célja. Tovább itt kapott helyet a felvételt jelző apró LED is és a négy nyomógomb a menüben való navigáláshoz. Alul és felül szellőzőnyílások találhatóak, annak érdekében, hogy töltőről -20°C és 70°C közt, akkuról pedig (nincs információ az akkumulátor méretéről) 0–70°C üzemelni tudjon túlmelegedés nélkül, amire azért nyáron, tűző napon a parkolóban bőven lehetne példa. A kamera tetején kapott helyet a bekapcsológomb, az USB-csatlakozó és persze az üvegre cuppantható tartó kamera felőli része.

Anker Roav Dashcam C2 Pro menetfigyelő kamera

Alkalmazás

A fedélzeti kamera használatához nem szükséges letöltenünk a Roav appot az App Store-ból vagy a Google Play Store-ból, de ahhoz, hogy a memóriakártya kivétele nélkül a felvételekhez jussunk, már ajánlott letölteni és a kamera Wi-Fi-jére kapcsolódni. Továbbá itt is beállíthatjuk mindazt, amit a kamera nyomógombjaival is, ilyen például a felvétel minősége, az érzékenység, a videók hossza (hány percenként kezdjen új fájlt), vagy épp az, hogy hangot is rögzítsen-e. A felvételeket dátum szerint csoportosítva láthatjuk itt és azt is láthatjuk, tartozott-e hozzájuk GPS adat (parkoló módban, mivel akkuról meg nincs adata, vagy ha a tartója nélkül használjuk akkor se), illetve, hogy vészhelyzeti felvétel volt-e vagy sem.

Anker Roav Dashcam C2 Pro menetfigyelő kamera alkalmazás Anker Roav Dashcam C2 Pro menetfigyelő kamera alkalmazás Anker Roav Dashcam C2 Pro menetfigyelő kamera alkalmazás

Az utóbbiakat külön is kilistázhatjuk, hiszen ezekben lesznek a fontos pillanatok, amelyekre balesetkor és káresetkor szükségünk lehet. Mivel a kamera menet közben folyamatosan rögzít, ezért a felvételek folyamatosan cserélődnek a kártyán, a felvétel minőségének függvényében, a vészhelyzeti videókat addig őrzi, amíg csak tárhellyel bírja, de hogyha bármi más miatt szükségünk van egy felvételre, akkor az alkalmazásban le is tudjuk menteni őket a telefonunkra. A kamera szoftverének frissítése is itt zajlik, de erre azért ritkán van példa.

Összegzés

Szerencsére eddigi autós pályafutásom alatt még összesen csak két kisebb koccanásom volt, egy saját hibából, másik esetben pedig abszolút a másik sofőr volt a hunyó és majdnem a tükreinkbe került az eset. Vannak viszont, akik szerencsétlenebbül jártak már, és mint már a cikk elején is írtam, egy ilyen kamera balesetet megelőzni nem fog, de a helyzet tisztázásban nagy segítség lehet. A Roav Dashcam C2 Pro-ról abszolút csak jókat tudok mondani: kialakítás, funkciók, anyaghasználat, kiegészítők, alkalmazás mind tökéletes, talán csak az akku ideje lehetne kicsit nagyobb, hogy ha épp kell a kocsiban a töltő mindkét kimenete, akkor ne merüljön le olyan hamar. Hatalmas pozitívum az elődjéhez képest, hogy a tartója üvegre cuppantható, nem ragasztani kell, így autók közt cipelhető, ami nekem nyaranta életmentő tud lenni, illetve, hogy oldalirányba is mozgatható, nem csak felfelé és lefelé, mint az elődje.

[wp-review id=”108306″]

Megvásárolni a Styleboltban tudjátok mind a Pro változatot, mind pedig a sima C2-est, ami árában is tükrözi, hogy némileg kevesebbet tud, de aki le tud mondani a Wi-Fi-ről, a GPS-ről, és beéri, hogy a kamera szenzora picit gyengébb, akkor annak az is egy jó választás lehet, illetve ahhoz nem jár ajándék memóriakártya sem.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Azt azert erdemse hozzatenni,hogy a kozterulet kamerazasa tiltott.igy hivatalosan nem rogzitheted a Gk in kivul eso teruletet.

  2. Környezeti hangok rögzítése hasznos lehet (pl. sziréna, duda) helyzet tisztázásakor, utólagos kielemzésnél.

  3. Nekem az a bajom hogy minden ami nem beépített azt megpróbálják elvinni. Barátom autóját pont egy dashcam miatt törték fel. Lehet hogy az elkövető nem is tudta mi az, csak azt látta levehető kamera forma és biztos értékesíthető! Kb 150 volt az üvegkár a kamera meg kb 20at ért.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for hondatomi Avatar for Szifon Avatar for seaky77

Népszerű hozzászólások

  1. Azt azert erdemse hozzatenni,hogy a kozterulet kamerazasa tiltott.igy hivatalosan nem rogzitheted a Gk in kivul eso teruletet.

  2. Környezeti hangok rögzítése hasznos lehet (pl. sziréna, duda) helyzet tisztázásakor, utólagos kielemzésnél.

  3. Nekem az a bajom hogy minden ami nem beépített azt megpróbálják elvinni. Barátom autóját pont egy dashcam miatt törték fel. Lehet hogy az elkövető nem is tudta mi az, csak azt látta levehető kamera forma és biztos értékesíthető! Kb 150 volt az üvegkár a kamera meg kb 20at ért.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for hondatomi Avatar for Szifon Avatar for seaky77