fbpx Skip to content

Az Apple Watch Series 4-ről már írtunk korábban ebben a cikkben. Az óra hardvere a világ minden táján megegyezik, csak éppen a funkciók azok, amiket sajnos nem tudunk használni mindenhol. Ilyen például, hogy nincs Apple Pay hazánkban, vagy éppen LTE-támogatás sem itthon az órához.

Apple Watch Series 4 EKG

Az EKG vagyis az elektrokardiogram ugyancsak nem érhető el Magyarországon és sajnos semmilyen módon nem tudjuk egyelőre működésre bírni, ha csak nincs egy, az USA-ból származó Apple Watch-unk. Ugyan a külföldön, vagy hazai boltban vásárolt Apple Watch rendelkezik az EKG-hoz szükséges szenzorokkal, de az Apple egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban megvásárolt órákra engedélyezte azt. Amennyiben onnan van az óránk, akkor a következőképpen használhatjuk az EKG-t.

Az EKG aktiválása, beállítása az Apple Watch Series 4-en

Ahhoz, hogy az Apple Watch-on használhassuk az EKG-t, először frissítsük az iPhone-t iOS 12.1.1-re. Ezután frissítsük az Apple Watch-ot watchOS 5.1.2-re. A következő lépéshez nyissuk meg az Watch appot a telefonon, majd görgessünk le a Szív (Heart) menüponthoz. Ekkor az alábbit kell látnunk:

Itt “Az EKG alkalmazás beállítása az Egészség…” menüpontra kattintva elkezdhetjük az EKG-t beállítani, ahol megkérdezi majd az Apple, hogy hány évesek vagyunk. 22 év alatt ezt a funkciót nem használhatjuk.

Mi az a szinuszritmus és pitvarfibrilláció (AFib)?

Szinuszritmus: az eredményül kapott szinuszritmus azt jelenti, hogy a szíve egyenletesen ver. Ez akkor szokott bekövetkezni, ha a szív pitvarainak és kamráinak összehúzódása szinkronban van egymással. Az eredményül kapott szinuszritmus csak az adott felvételre vonatkozik, és nem jelenti azt, hogy a szíve mindig egyenletesen ver.

Pitvarfibrilláció: az eredményül kapott pirvarfibrilláció azt jelenti, hogy a szíve szabálytalanul ver. A pitvarfibrilláció a súlyos szívritmuszavarok egyik leggyakoribb formája. Pitvarfibrilláció akkor szokott bekövetkezi, ha a szív pitvarainak és kamráinak nincs szinkronban egymással, ami szabálytalan szívverést okoz.

Mennyire komoly a pitvarfibrilláció? A pitvarfibrilláció egy kezelhető állapot, amely azonban kezelés nélkül vérrög képződéshez vezethet a szívben. Ha a szív kipumpálja a vérrögöt, az stroke-ot, szívrohamot, vagy egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Pitvarfibrilláció a 65 éveseknél fiatalabbak 2%-ánál, illetve a 65 évesek és annál idősebbek 9%-ánál fordul elő. Ez az állapot lehet ideiglenes vagy állandó, de orvosi felügyelet mellett és gyógyszerekkel kezelhető. A pitvarfibrillációban szenvedő emberek gyakran egészséges, aktív életet élnek.

A pitvarfibrilláció tünetei. Néhány pitvarfibrillációval élő ember nem érez tüneteket. Akik éreznek, azoknál leggyakoribb tünetek a következők:

 • Gyors, kalapáló vagy lüktető szíverés
 • Kimaradt szívverés
 • Kimerültség
 • Légszomj
 • Szorítás vagy fájdalom a mellkasban
 • Ájulás
 • Szédülés

Miután az Apple elmagyarázta a fentieket, az alkalmazás végigvezet azokon a problémákon, amik esetleg befolyásolhatják a mérést, ezeket figyelmesen olvassuk el. A legfontosabb ezek közül, hogy nyugodt helyzetben, például asztalra lerakott karral, ülve mérjük meg az EKG-nkat, illetve megfelelően legyen a csuklónkon az óra.

Ezután végre megkezdhetjük az első mérésünket, amire fel is szólít az alkalmazás. Üljünk le, indítsuk el az órán az EKG appot, majd pedig helyezzük rá a digitális koronára valamelyik ujjunkat, a lényeg, hogy kényelmesen, nyugodt állapotban kerüljön erre sor.

Ahogy látható, nálam semmi problémát nem talált, a pulzusom magas, de erről tudomásom is van, illetve betudható annak is, hogy az első mérés volt, és figyeltem az órát, a telefont, mindent. ???? (Egyébként nekem volt korábban egy tüdőembóliám már, így sajnos emiatt is magasabb átlagosan a pulzusom.) Íme a második, nyugodtabb mérés, amit letölthettek, megnézhettek:

Miután készen vagyunk a méréssel, az Egészség alkalmazásban megtaláljuk az egész 30 másodpercest, illetve azt exportálhatjuk az orvosunk számára, hogy elemezhesse nekünk. Ebben a PDF-ben az alján további információkat kapunk a mérésről, illetve,hogy az “csupán” egy érzékelővel készült. (Bár ez utóbbi tekinthető hibás fordításnak, hiszen kapásból két elektróda van az órán, az EKG esetén meg ezeket elvezetésnek nevezik.)

 

További funkció a szabálytalan szívritmussal kapcsolatos értesítések. Ahogy az fenti is olvasható a háttérben az Apple Watch időnként ránéz a pulzusunkra, és értesít, ha a szívünk szabálytalan ritmusban ver.

Az EKG-val szemben viszont ennél az óra a GPS-t is használja ahhoz, hogy megállapítsa, olyan országban tartózkodunk-e, ahol ez a lehetőség elérhető. Így noha ez a funkció elővarázsolható a régió átállításával, és nem kell hozzá mindenképpen amerikai forrású óra, ettől függetlenül mégsem működik a GPS-es helyzetellenőrzés miatt.

Konklúzió

Az EKG egy olyan funkciója az Apple Watch-nak, amit szerintem minden gyártó megirigyelhet, és ezt nevezem innovációnak. Nyilván nem fogunk naponta EKG-t készíteni, de bámulatos, hogy a technológia mire képes a mai világban, és az ilyen dolgok emlékeztetnek mindig arra, hogy miért használunk Apple termékeket. Reméljük, gyorsan engedélyezik majd az európai országokban is.

Végezetül pedig egy rövid videó, hogy hogyan is működik az EKG mérés:

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. “Ha a szív kipumpálja a vérrögöt, az store-ot, szívrohamot, vagy egyéb egészségügyi problémákat okozhat. ”
  Store helyett inkább stroke-ot tud okozni. :slight_smile:

  “és az ilyen dolgok emlékeztetnek mindig arra arra

 2. már nem elég a régiót átállítani?

 3. Sose volt elég, az csak egy hibás feltételezés volt…

 4. Avatar for hard hard says:

  Lesz értelme újra Jailbreak-elni az iPhone-okat, hogy működjön mindenhol az EKG :smiley:

 5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  ehhez inkább az órát kellene jailbreakelni, mert a watchOS korlátozza ezt le, nem az iOS. az órára eddig nem igazán volt értelmesen használható jailbreak, de hát ki fog derülni. bosszantó.

 6. Tüdőembólia? :open_mouth: Nem vagy ahhoz egy kicsit túl fiatal? Amúgy jól megoldotta ezt is az Apple, remélem mihamarabb tudom használni az EU órámon is.

 7. De, sajnos külföldön elkaptam valami vírust, ami kiváltotta belőlem. Szerencsém volt. :roll_eyes:

 8. Avatar for jul jul says:

  Óemdzsí, nagyon komolyan vették, hogy figyelmeztessék a népet, hogy ez nem egy mindent vivő megoldás! Ennek ellenére fantasztikus látni működés közben.

  Bár nekem mindkettő angolra van állítva (telefon + óra) és így végignézhettem az egészet angolul, de nagyon jóra sikerült a magyar fordítás is.

 9. Avatar for hard hard says:

  Én úgy tudom hogy az iPhone jailbreak-el már lehet az órán is futtatni tweak-eket, viszont lehet hogy az EKG-hez nem elég. Ezen a videón a limitált watch face-eket nyit meg és ehhez elég volt: https://youtu.be/rPbKq-TYgfg

 10. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  igen, mert a watchface-eket az iPhone-on keresztül, a Watch appban állítod be, azok azért mennek, mert az iOS-t át tudod verni, hogy azt higgye, elérhetővé kell tennie ezeket. de az EKG-t meg elvileg maga a watchOS nem engedélyezi. persze fene tudja, lehet valaki majd megmókolja, de egyelőre nincs erről hír.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Vikitorony Avatar for hard Avatar for jul Avatar for Agent_H Avatar for Gabor22 Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin