Kezünkben az Apple Watch Series 4 – teszt, vélemény

Én személy szerint idén ősszel az Apple óráját vártam a legjobban. Az új Apple Watch Series 4 egy hatalmas lépés az Apple óraszegmensében, és már a bemutató alatt is kiderült, hogy bizony rengetegen fogják megvásárolni.

Apple Watch Series 4 teszt velemeny

Az Apple Watch Series 4 kívülről és belülről is megújult, az elmúlt 3 évben az Apple továbbfejlesztette a teljes hardvert. A Series 4 egy alapjaiban átalakított és újra­tervezett Apple Watch, melynek minden részletét aprólékosan kidolgozták. Kapott egy vadonatúj, nagyobb kijel­zőt lekere­kített sarkokkal és persze a dupla magos S4 chip-et.

Apple Watch Series 4 teszt velemeny

(Jobbról a 44mm-es tokozású óra a lekerekített szélekkel, nagyobb kijelzővel. Teljesen megújult az Apple Watch)

Az új Apple Watch kijelzője több mint 30%-kal lett nagyobb és a keskenyebb szélek miatt az egész jóval nagyobbnak is tűnik. A lekerekített órasarkok pedig a klasszikus óra designokra hajaznak, ez nekem személy szerint tetszik. A tokozás is nőtt: 38 helyett 40mm, 42 helyett pedig 44mm-es órákat vásárolhatunk meg.

Mivel az egész óra tokozása megváltozott, így egy picit vékonyabb is lett, de a lekerekített sarkok miatt ez mondjuk úgy, “jól áll neki”. Nekem az új design kifejezetten tetszik. A fenti képen is látszik, hogy bizony sokkal nagyobb kijelző területtel rendelkezik, és ezáltal jóval több dolgot tud megjeleníteni.

Érezhető frissítésen esett át a digitális korona. Sokkal jobb tekergetni 🤷🏻‍♂️😂, nem tudom máshogyan leírni, lágyabb lett, és persze a haptikus visszajelzés is pozitív, egészen elképesztő, mennyire gyorsan dolgozik a haptikus motor, ezt meg kell tapasztalni. Az Apple Watch Series 4 is kerámia hátlapot kapott, lényegében azért is, hogy az LTE-képes órák sokkal jobb térerőt kapjanak.

Apple Watch Series 4

Pulzus mérés, EKG

Az Apple Watch egyik legfontosabb funkciója a pulzusmérés. A Series 4-ben ezt is továbbfejlesztette a cég, mind hardver, mind szoftver szinten. Elektródok kerültek az óra hátuljára és a digitális korona gombra, amellyel ezentúl bárhol lehet majd EKG-t készíteni. Az egész 30 másodpercig tart csak. Az óra automatikusan elemzi az eredményt és az Egészség appban tárolja majd őket. Az Apple Watch Series 4 az amerikai FDA hivataltól is engedélyt kapott, így EKG-képes készülékként is hirdetheti az Apple az órát, ami azért nem kis szó! Az EKG funkció egyelőre csak az USA-ban lesz elérhető az év végétől, a többi országban később.

Az óra mostantól azt is észleli, ha 10 perc nyugalmi idő után a pulzusunk a megadott küszöb alá esik, és értesít az alacsony értékről. Ez ugyanis a bradikardia, a kórosan alacsony pulzusszám jele lehet, amire érdemes odafigyelni, mert ilyenkor a szív nem tud a sejtek számára elegendő oxigénnel telített vért keringetni a testben. Tehát az Apple Watch figyelmeztet, ha alacsony vagy magas a pulzusunk. Utóbbi elérhető a régebbi Apple Watch-okon is, ha frissítünk a watchOS 5-re.

Sebesség

Vadonatúj S4 chip. Az S4 nem csupán egy processzor, hanem teljes Silicon in Package (SiP) modul, mely egyetlen hordozóban tartalmazza a komplett rendszert. Ez az architektúra teszi lehetővé, hogy ennyi szuper képesség elférjen az Apple Watch vékony tokjában. Alapjában véve nem sokkal gyorsabb az Apple Watch Series 3-nál, de azért a dupla mag jól jön majd a későbbiekben. A Series 1 és 2-nél azért lényegesen gyorsabb lett az új készülék, de várható is volt. A A háttértár már 16GB-ra bővült az összes modell esetén, és a hangszóró is 50%-kal hangosabb. Valóban nem kell most már odatartani a fülünkhöz, ha mondjuk telefonálnánk vele, elég csak közel tartani hozzánk.

Csomagolás

Érdekes újdonság az Apple Watch Series 4 csomagolása, most már külön csomagban kapjuk a szíjat, és az órát is kis szövet borítja, nézzétek meg az alábbi videót:

Új óra felület

Az Apple Watch Series 4 új órafelülettel is rendelkezik, az Apple ezt Infograph-nak nevezi. Itt már akár 8 kompikációt is megadhatunk, és ahogy a lenti képen látszik, lényegében ezzel a számlappal tudjuk a legtöbb információt megjeleníteni az órán. Ez sajnos nem érhető el régebbi órákra, nyilván a sok komplikációt számolni, frissen tartani akkumulátort és processzort igénylő feladat.

Apple Watch Series 4

Konklúzió

A nagyobb méret és a lekerekített szélek jót tettek az órának. Sokkal jobban tetszik ez a generáció, kevésbé tűnik bumszlinak. Természetesen a korábban megvásárolt szíjak továbbra is kompatibilisek vele, így ha van már egy kisebb gyűjteményünk, akkor azokat megtarthatjuk és használhatjuk gond nélkül. Az óra továbbfejlesztett pulzusmérő képessége, és a jövőben elérhető EKG mérés miatt is érdemes megvásárolni. A nagyobb kijelző is egy hatalmas plusz pont, és ugyan az akkumulátor időt egy fél nap alatt nem tudtuk még tesztelni, nyilván jobban fogja bírni, mint az eddigi órák. Amennyiben nem a Series 4 mellett döntenénk, érdemes elolvasni a korábbi cikkünket: Mi a helyzet most az Apple Watch háza táján?

Hazánkban továbbra sem kapható a rozsdamentesacél változat, és egyik LTE-képes óra sem. Maradtak a szokásos sport változatok:

Ez egyébként nem túl jó hír, mivel én például csak akkor szeretnék váltani, ha elérhető a rozsdamentesacél, illetve az LTE. Ugyan a Telekom korábban már tett lépéseket ezzel kapcsolatban, de úgy látszik, a rajtra nem sikerült összehoznia egyik hazai szolgáltatónak sem. Amennyiben nem sport típust akarunk venni, úgy külföldön kell ismét keresgélni, ott olyan 255 000 Ft-tól tudjuk megvásárolni a 44mm-es változatot.

Hazánkban az Apple Watch Series 4 és Series 3 árai a következőképpen alakultak:

  • Apple Watch Series 4 40mm: 147 990 Ft
  • Apple Watch Series 4 44mm: 157 990 Ft
  • Apple Watch Series 3 38mm: 102 990 Ft
  • Apple Watch Series 3 42mm: 112 990 Ft

Az új generáció szeptember 28-tól kapható hazánkban, az előrendelésről nincs hivatalos információ, de ha minden igaz, ez szeptember 24-re eshet.

A teszt készüléket köszönjük szépen a We Love Apple szerviznek, amennyiben van kedvetek nézzetek be hozzájuk, hogy megtapasztaljátok, mekkora az új, 44mm-es Apple Watch Series 4 a kezeteken, és mellette egy 5%-os kedvezmény kupont is kaptok!

Apple Watch Series 4
  • Külső jegyek, design
  • Hardver
  • Szoftver, watchOS 5
  • Ár/érték

Végleges Pontszám:

4.3

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!