fbpx Skip to content

Én személy szerint idén ősszel az Apple óráját vártam a legjobban. Az új Apple Watch Series 4 egy hatalmas lépés az Apple óraszegmensében, és már a bemutató alatt is kiderült, hogy bizony rengetegen fogják megvásárolni.

Apple Watch Series 4 teszt velemeny

Az Apple Watch Series 4 kívülről és belülről is megújult, az elmúlt 3 évben az Apple továbbfejlesztette a teljes hardvert. A Series 4 egy alapjaiban átalakított és újra­tervezett Apple Watch, melynek minden részletét aprólékosan kidolgozták. Kapott egy vadonatúj, nagyobb kijel­zőt lekere­kített sarkokkal és persze a dupla magos S4 chip-et.

Apple Watch Series 4 teszt velemeny

(Jobbról a 44mm-es tokozású óra a lekerekített szélekkel, nagyobb kijelzővel. Teljesen megújult az Apple Watch)

Az új Apple Watch kijelzője több mint 30%-kal lett nagyobb és a keskenyebb szélek miatt az egész jóval nagyobbnak is tűnik. A lekerekített órasarkok pedig a klasszikus óra designokra hajaznak, ez nekem személy szerint tetszik. A tokozás is nőtt: 38 helyett 40mm, 42 helyett pedig 44mm-es órákat vásárolhatunk meg.

Mivel az egész óra tokozása megváltozott, így egy picit vékonyabb is lett, de a lekerekített sarkok miatt ez mondjuk úgy, “jól áll neki”. Nekem az új design kifejezetten tetszik. A fenti képen is látszik, hogy bizony sokkal nagyobb kijelző területtel rendelkezik, és ezáltal jóval több dolgot tud megjeleníteni.

Érezhető frissítésen esett át a digitális korona. Sokkal jobb tekergetni ????????‍♂️????, nem tudom máshogyan leírni, lágyabb lett, és persze a haptikus visszajelzés is pozitív, egészen elképesztő, mennyire gyorsan dolgozik a haptikus motor, ezt meg kell tapasztalni. Az Apple Watch Series 4 is kerámia hátlapot kapott, lényegében azért is, hogy az LTE-képes órák sokkal jobb térerőt kapjanak.

Apple Watch Series 4

Pulzus mérés, EKG

Az Apple Watch egyik legfontosabb funkciója a pulzusmérés. A Series 4-ben ezt is továbbfejlesztette a cég, mind hardver, mind szoftver szinten. Elektródok kerültek az óra hátuljára és a digitális korona gombra, amellyel ezentúl bárhol lehet majd EKG-t készíteni. Az egész 30 másodpercig tart csak. Az óra automatikusan elemzi az eredményt és az Egészség appban tárolja majd őket. Az Apple Watch Series 4 az amerikai FDA hivataltól is engedélyt kapott, így EKG-képes készülékként is hirdetheti az Apple az órát, ami azért nem kis szó! Az EKG funkció egyelőre csak az USA-ban lesz elérhető az év végétől, a többi országban később.

Az óra mostantól azt is észleli, ha 10 perc nyugalmi idő után a pulzusunk a megadott küszöb alá esik, és értesít az alacsony értékről. Ez ugyanis a bradikardia, a kórosan alacsony pulzusszám jele lehet, amire érdemes odafigyelni, mert ilyenkor a szív nem tud a sejtek számára elegendő oxigénnel telített vért keringetni a testben. Tehát az Apple Watch figyelmeztet, ha alacsony vagy magas a pulzusunk. Utóbbi elérhető a régebbi Apple Watch-okon is, ha frissítünk a watchOS 5-re.

Sebesség

Vadonatúj S4 chip. Az S4 nem csupán egy processzor, hanem teljes Silicon in Package (SiP) modul, mely egyetlen hordozóban tartalmazza a komplett rendszert. Ez az architektúra teszi lehetővé, hogy ennyi szuper képesség elférjen az Apple Watch vékony tokjában. Alapjában véve nem sokkal gyorsabb az Apple Watch Series 3-nál, de azért a dupla mag jól jön majd a későbbiekben. A Series 1 és 2-nél azért lényegesen gyorsabb lett az új készülék, de várható is volt. A A háttértár már 16GB-ra bővült az összes modell esetén, és a hangszóró is 50%-kal hangosabb. Valóban nem kell most már odatartani a fülünkhöz, ha mondjuk telefonálnánk vele, elég csak közel tartani hozzánk.

Csomagolás

Érdekes újdonság az Apple Watch Series 4 csomagolása, most már külön csomagban kapjuk a szíjat, és az órát is kis szövet borítja, nézzétek meg az alábbi videót:

Új óra felület

Az Apple Watch Series 4 új órafelülettel is rendelkezik, az Apple ezt Infograph-nak nevezi. Itt már akár 8 kompikációt is megadhatunk, és ahogy a lenti képen látszik, lényegében ezzel a számlappal tudjuk a legtöbb információt megjeleníteni az órán. Ez sajnos nem érhető el régebbi órákra, nyilván a sok komplikációt számolni, frissen tartani akkumulátort és processzort igénylő feladat.

Apple Watch Series 4

Konklúzió

A nagyobb méret és a lekerekített szélek jót tettek az órának. Sokkal jobban tetszik ez a generáció, kevésbé tűnik bumszlinak. Természetesen a korábban megvásárolt szíjak továbbra is kompatibilisek vele, így ha van már egy kisebb gyűjteményünk, akkor azokat megtarthatjuk és használhatjuk gond nélkül. Az óra továbbfejlesztett pulzusmérő képessége, és a jövőben elérhető EKG mérés miatt is érdemes megvásárolni. A nagyobb kijelző is egy hatalmas plusz pont, és ugyan az akkumulátor időt egy fél nap alatt nem tudtuk még tesztelni, nyilván jobban fogja bírni, mint az eddigi órák. Amennyiben nem a Series 4 mellett döntenénk, érdemes elolvasni a korábbi cikkünket: Mi a helyzet most az Apple Watch háza táján?

Hazánkban továbbra sem kapható a rozsdamentesacél változat, és egyik LTE-képes óra sem. Maradtak a szokásos sport változatok:

Ez egyébként nem túl jó hír, mivel én például csak akkor szeretnék váltani, ha elérhető a rozsdamentesacél, illetve az LTE. Ugyan a Telekom korábban már tett lépéseket ezzel kapcsolatban, de úgy látszik, a rajtra nem sikerült összehoznia egyik hazai szolgáltatónak sem. Amennyiben nem sport típust akarunk venni, úgy külföldön kell ismét keresgélni, ott olyan 255 000 Ft-tól tudjuk megvásárolni a 44mm-es változatot.

AppleCare+

Szinte minden évben elmondom, hogy az Apple Watch órákhoz, főleg a sport változatokhoz mennyire fontos az AppleCare+ védelem. Az Apple Watch-hoz például közel 35.000Ft ez a védelem és hazánkban az Apple évi kétszer (2 évig) cseréli az órát, ha azt mi magunk törnénk össze vagy bármilyen okból hibás lenne.

Ez lényegében előrevetíti azt is, hogy nem kell a fóliákkal tokokkal szenvedni, mivel ha odacsapjuk az órát, akkor csak bevisszük az Apple-höz és elbírálás után kapunk egy cserét. Erről egy részletes cikket itt írtam, de ha nem boldogulnál az AppleCare+ aktiválással, akkor a Szifon.com csapat külön díj ellenében segít és aktiválja az órádra, telefonodra vagy bármilyen más Apple eszközödre. Fontos! Az AppleCare+ kizárólag az aktiválástól számított 60 napon belül köthető meg!

[wp-review id=”105668″]

Hazánkban az Apple Watch Series 4 és Series 3 árai a következőképpen alakultak:

  • Apple Watch Series 4 40mm: 147 990 Ft
  • Apple Watch Series 4 44mm: 157 990 Ft
  • Apple Watch Series 3 38mm: 102 990 Ft
  • Apple Watch Series 3 42mm: 112 990 Ft

Az új generáció szeptember 28-tól kapható hazánkban, az előrendelésről nincs hivatalos információ, de ha minden igaz, ez szeptember 24-re eshet.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!