fbpx Skip to content

Ugyan még nincs itt február 2-a, amikor is az állatkertben azt vizsgáljuk, hogy a medve kibújt-e a barlangjából, kint is marad-e és vége van-e a télnek, de tőzsdei kifejezésként medve piacnak nevezik azt az árfolyamalakulást, amikor az egy éven belüli csúcsárfolyamához képest több mint 20%-ot esett egy részvény árfolyama. Nos, az Apple belépett a medve piacra.

Apple stock price

A részvényárfolyam október 3-án volt a csúcson, meghaladva a 232 dollárt. Azóta viszont kisebb megszakításokkal folyamatosan esik, pénteki záróárfolyama 172,29 dollár volt, ami 25%-os esésnek felel meg, tehát a részvény elveszítette értékének 25%-át. Ez igen komoly veszteség 1,5 hónap alatt. Minek tudható be a beszakadás?

Több oka is van az esésnek:

  • Egyrészről az elmúlt 1 hónapban igen kedvezőtlen hírek jelentek meg a cég termékeiről. Az új MacBook Air ára a csillagoknál kezdődik, már egyáltalán nem belépő gép, mint anno Steve Jobs idejében volt. Pluszban egyre több iPhone-beszállító jött ki profitfigyelmeztetéssel, azaz már nem várnak akkora nyereséget, mint amit korábban prognosztizáltak. Ez a gyenge iPhone-eladások következménye, az Apple jelentősen csökkenthette a készülékmegrendeléseket, mivel nem fogynak úgy az idén bemutatott telefonok (főleg az olcsóbb iPhone XR), mint ahogy azt Cupertinóban várták. Ráadásul a hírek szerint ahhoz, hogy teljesíteni tudják a Samsunggal kötött, a kijelzőkre vonatkozó szerződésüket, újra elkezdték gyártatni az iPhone X-et, amit szeptemberben már egyszer nyugdíjba vonultattak. Ezen készülékeket csak bizonyos piacokon fogják értékesíteni.
  • Másrészről az utóbbi időben a tech cégekre rájár a rúd. A FAANG részvények (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), árfolyama is több mint 20%-ot esett, tehát annyira nem kirívó az Apple esése. Az Amazon és az Apple megúszta 20%-kal, de a Netflix 36, a Facebook pedig 38%-ot bukott az éves csúcsához képest.

Mit tegyenek a befektetők? Adják el eső piacon a papírjaikat? Vagy inkább vegyenek ezeken az alacsony árakon, hiszen éves szinten még mindig 15%-kal magasabb az árfolyam?

Nehéz megjósolni. A befektetők kénytelenek lesznek félig-meddig sötétben tapogatódzni. Ettől a negyedévtől ugyanis az Apple már nem ad közre értékesítési darabszámokat, csak bevételeket. Ezzel ügyesen próbálják manipulálni a befektetőket, ugyanis a a csúcsmodellek a valaha volt legdrágább iPhone-ok, ami megdobja a bevételt, így nem ütközik ki a jelentős darabszám esés. Az Apple próbál szabadulni az iPhone-függőségtől, a Szolgáltatásokból valamint az Egyéb termékek kategóriájából származó bevétel jelentősen nőtt az utóbbi egy évben. Nyilván nem léphetnek még az iPhone helyébe, de a tendencia biztató.

Korábban már admin kolléga és én is írtam az elszállt árazásról, ami elolvasható itt és itt. Ha a menedzsment csak a pénzt számolja és nem törődik a vásárlók hangjával, akkor rövid távon ugyan jól járhatnak (mármint a menedzsment), azonban ez hosszú távon visszaüthet, hiszen értékes vásárlókat veszítenek el. Azért az sokat elárul a cégről, hogy piaci kapitalizációban a Microsoft nemsokára behozhatja az Apple-t, ők válhatnak a világ legértékesebb cégévé…

Ugyan az Apple nagyon ritkán él azzal a lehetőséggel, hogy árat csökkentsen, de lehet, hogy előbb-utóbb rá lesznek kényszerülve. Ha csak nem indul el újra felfelé a piac, magával ragadva az Apple-t is, és akkor egy jó ideig megint lekerül a napirendről a találgatás az alacsony értékesítési darabszámról… Nem tűnik túl biztatónak a jövő.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. “Jobs idejében” a Macbook Air egy rohadt drága gép volt. Halála előtt egy évvel normalizálták az árát, de tényleges belépőgépet már Cookék csináltak belőle.

  2. Személy szerint nagyon tudnék örülni valami árcsökkentésnek, mert az itteni áfa meg egyebek miatt számomra egy ideje az iPhone és a Mac is a megfizethetetlen kategóriába esik. 2013-ban 365 ezer forintot fizettem egy MacBook Próért, most egy ugyanolyan gépért kb. 500 ezret kéne kiadnom legalább, és akkor az ilyen-olyan átalakítókat meg a CD/DVD-olvasót (igen, nekem szükségem van rá) nem is számoltam hozzá.

  3. Avatar for kchris kchris says:

    ez igy volt szerintem is, akkor volt arcsokkentes mikor evek ota kb hozza se nyultak csak a procit csereltek le az ujabb generaciora, maradt a tn+ os nem retina kijelzo…

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Due to changes in outstanding share counts, Apple still leads Microsoft by $26 billion. This means Microsoft did not pass Apple in market cap as we reported, and others continue to report. Apple’s market cap is $817.6 billion, compared to Microsoft’s $791 billion.

  5. Avatar for swayze swayze says:

    Sziasztok!

    Végre pofára esnek 5-ös óta iPhone-m van (volt 6-os meg most 7-es van), de a 8 óta várom, hogy bukjanak (ugyan az a formaterv 3-djára), mert azóta csak a befektetők segge van nyalva. Kîvánom nekik, hogy életük legrosszabb évei jöjjenek (csődbe ne menjenek, mert azért nem rossz ami van csak kapzsik lettek)! Tessék visszamenni a régi vonalra!

    1. Felhasználó és csak 2. a befektetők!
  6. Avatar for info1 info1 says:

    Nagyon sokszor le lett már írva, hogy ez egy bazári fesztivál…elszállt ez a cég magától azt hiszik hogy a végtelenségig lehet ezt játszani…hamarosan le esik az alma a fáról és szépen lassan elrohad…

  7. Az a szegyen hogy evek ota iphone-t hasznalo ismeroseim kozul akik iden terveztek mobilt venni egyik se vett iphone-t es en is ugy gondolom hogy nem lesz tobbet nekem se. Azert en bizok benne hogy megjon a ceg esze es ujra “rendes” arat kernek majd a telefonokert.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    kérünk, moderáld magad. megint kezdesz túlzásokba esni, és már többször figyelmeztettünk ezzel kapcsolatban.

  9. Avatar for firka firka says:

    4s óta iPhone-t használok, teljes megelégedéssel, de a mostani árazás miatt nem tudnám őket sajnálni, ha belefutnának egy nagy pofonba. :frowning:

  10. Visszanyalt a fagyi. Pofátlanul szemtelen lett az Apple és kihúzták a gyufát a felhasználóknál.

  11. En 4s nel kiszalltam az Apple korhintabol, es jol tettem. Azota egy millaval tobb maradt a zsebemben es egy 50k s telefon tokeletesen kielegit. Ja es azt nem lassitjak be, csak mukodik. Kacagok a haveromon aki az iden latta be ugyanezt, es valtott :rofl:

  12. Az jó rég volt, azóta rengeteg jó termék érkezett. :slight_smile:

  13. Iphone 7-et androidos telefonra cseréltem, nem bántam meg.
    Az iMacet szerettem volna az új MacMinire cserélni az idén, de 320e ftert nem fogok i3-as 128gb ssd-s gépet venni.

  14. i3G óta használtam iPhone-t i6SPlus-ig aztán lett helyette Galaxy S8 Plus. Nagyon nem bántam meg. Sőt!! Irgalmatlanul elszálltak az áraikkal is.
    Nagyon szeretem az OS X rendszert 2006 óta használom. Lassan váltanom kellene 2011-es MBP gépemről ami ki van maxolva (16Gb Ram ,512SSD) stb… de vazz vegyek 6kilóért egy másik MBP gépet amit tudnék is használni. De most komoly?? Normálisak ezek? Nagyon kellene az Applenek egy tasli végre

  15. Egy ismerősömmel pont ugyanezen beszélgettünk, hogy elszállt az Apple az árakkal. Azonban azt is tudni kell, hogy minden drágult, tehát ha 5-6 éve vettél Apple terméket, akkor bizony alapból drágábbnak kell lennie az újnak. Időközben az Apple persze úgy is döntött, hogy az új készülékeit ismét a felső rétegnek pozicionálja, ami miatt az átlag felhasználó megrökönyödik. Mivel nem csak egy sima áremelésről beszélünk, hanem effektíve tényleg drágultak az Apple termékek (a pozicionálás miatt), azok akik akkor váltottak néhány éve, már nem fogják megvenni.

    Ez kevesebb eladást fog eredményezni, nálunk főleg. Amivel ők számolnak, de a termékeiket ismét egy tehetősebb réteg fogja használni, és igen néhány évig most sokkal drágábbak lesznek.

    Persze ez sokaknál kiveri a biztosítékot, mert elhúzta a cég a mézes madzagot, és az a réteg, aki az elmúlt években vett Apple terméket már nem teheti meg. Ez van.

    Ebbe a rétegbe egyébként a Szifon csapat is beletartozik, idén egyikünk sem váltott iPhone XS-re mert nem érte meg, nem vagyunk azok, akik csak úgy megtehetik. De tény mindegyikünknek jó Retina MacBook Pro-ja van, Series 2 vagy újabb órája és persze iPhone X-e. Ezek a következő években kitartanak, és amikor az Apple lerak egy értelmes frissítést, akkor váltani is fogunk, mint most a Series 4-es órákra. Kérdés nélkül.

    Ettől még nem fogunk átmenni másik céghez, mert a szoftver, az ökoszisztéma, amit lerak az cég nekünk kedvez, szeretjük használni ezeket, és nem morgolódunk, hogy drága. Használjuk, ami van. Ha pedig nem lesz rá pénzünk, okosan veszünk használtan.

    Nekem ez a rövid véleményem, de elfogadom és megértem azokat, akik átmennek a másik céghez, mert az Apple tényleg a felső rétegnek szánja a következő néhány évet.

  16. “mivel fogynak“ egy “nem” kimaradt(?)

  17. en a xet is kihagytam… (8 plus), de talan az eri meg (most hasznaltan [X]).

  18. Egyszer volt hol nem volt…
    Ugye mindenki emlékszik arra ,hogy egyszer már
    a csőd szélén volt ez a cég a töketlen vezetés és a felhasználók hülyének nézése miatt.

  19. Avatar for viraxo viraxo says:

    Az a helyzet, hogy abban mindenki biztos lehet, hogy akik az Apple-t irányítják pontosan tudják milyen márkán ülnek, mit várhatnak a döntéseik után a piactól, és merre kell továbbmenniük. És abban is biztos lehet mindenki, hogy van B, C, D, E és F tervük is minden szituációra, valamint egy ennyi pénzzel és halál profi managment-tel dolgozó gárda improvizálni is kiválóan tud. Tehát aki egy pillanatig is temetni szeretné a céget, az bizony nyugodtan felejtse ezt el. Az árakra visszatérve: hát azok nálam is kiverték a biztosítékot rendesen. iPhone XS Max-ot használok, imádom, de egyben minden nap amikor ránézek, eszembe jut, hogy nem vagyok normális. iPhone 7-ről váltottam (elpusztult egyik reggelre a töltőn) és vettem egy nagy levegőt és belevágtam. Egy esetben nem vettem volna meg… Ha hamarabb jön ki a Huawei Mate 20 Pro. Ugyanis azon a telón sikerült nekem először kipróbálnom a legújabb Androidot, aminek a gesztusvezérlései egy az egyben az iPhone X, Xs, Xr, Xs Max-ot tükrözi. Egyszerűen nem érzem, hogy nem iPhone-t használok. És ugye a Mate 20 pro is nagyon drága telefon, de ha hamarabb látom ezt, megvártam volna egy olcsóbb de jó androidos telót, az új oprendszerrel…Mindegy, ez így alakult, nagyon jó az új teló, én nem vagyok Apple ökoszisztémához kötve, tehát nem zavarna ilyen szempontból a váltás, de imádom az iOS kezelését és ez nagyon fontos érv volt amellett, hogy 3GS óta csak iPhone-t használok… de ha az árképzés ebben az irányban megy, akkor a következő nem iPhone lesz, az hétszentség…

  20. Avatar for pAnk pAnk says:

    Xs max-od van és szerinted drága a mate 20 pro? :slight_smile:

    Amúgy ez ökoszisztéma dolog véleményem szerint olyan, hogy csak lustaság kérdés váltani másra.

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha fizettél alkalmazásért az App Store-ban, akkor az veszteség platformváltás esetén.

  22. A telefonok ára annyi, amennyi. A Glamourt az életérzést meg kell ám fizetni.
    De a macmini, egy belépő szintű középszerű hardverrel felszerelt gép.
    En le is tettem az Apple által gyártott gépekről.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Vhol az este beírtad, hogy “primitív hozzászólásokra nem tartasz igényt” MI SEM!
    Sztem ne állj sosem földre mert ott fogsz azonnal kihajtani és ezt az esti “munkásságodra” értem itt!
    Nem tudom honnan jöttél, de vissza is mehetnél azzal a lendülettel. Na bééékeee, hogy értsd. :sheep:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Most hogy ilyen szépen teleszemetelted az oldalt, vagy csak szét vagy szóródva? Hát seperd össze a darabjaidat legyél szíves, majd húzd fel a narancs szinű mellényt és hordd el magad az előző helyedre. Köszönjük szépen!

  25. Már moderáltam (pontosabban @Jadeye) , de nagyon elemében érezte magát.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for eclips21 Avatar for info1 Avatar for zsebike5 Avatar for Ugyankerem Avatar for viraxo Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for firka Avatar for swayze Avatar for boki1981 Avatar for pzstm Avatar for mekkintos Avatar for jimny Avatar for jojo-chan Avatar for kchris Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar

Népszerű hozzászólások

  1. “Jobs idejében” a Macbook Air egy rohadt drága gép volt. Halála előtt egy évvel normalizálták az árát, de tényleges belépőgépet már Cookék csináltak belőle.

  2. Személy szerint nagyon tudnék örülni valami árcsökkentésnek, mert az itteni áfa meg egyebek miatt számomra egy ideje az iPhone és a Mac is a megfizethetetlen kategóriába esik. 2013-ban 365 ezer forintot fizettem egy MacBook Próért, most egy ugyanolyan gépért kb. 500 ezret kéne kiadnom legalább, és akkor az ilyen-olyan átalakítókat meg a CD/DVD-olvasót (igen, nekem szükségem van rá) nem is számoltam hozzá.

  3. Avatar for kchris kchris says:

    ez igy volt szerintem is, akkor volt arcsokkentes mikor evek ota kb hozza se nyultak csak a procit csereltek le az ujabb generaciora, maradt a tn+ os nem retina kijelzo…

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Due to changes in outstanding share counts, Apple still leads Microsoft by $26 billion. This means Microsoft did not pass Apple in market cap as we reported, and others continue to report. Apple’s market cap is $817.6 billion, compared to Microsoft’s $791 billion.

  5. Avatar for swayze swayze says:

    Sziasztok!

    Végre pofára esnek 5-ös óta iPhone-m van (volt 6-os meg most 7-es van), de a 8 óta várom, hogy bukjanak (ugyan az a formaterv 3-djára), mert azóta csak a befektetők segge van nyalva. Kîvánom nekik, hogy életük legrosszabb évei jöjjenek (csődbe ne menjenek, mert azért nem rossz ami van csak kapzsik lettek)! Tessék visszamenni a régi vonalra!

    1. Felhasználó és csak 2. a befektetők!
  6. Avatar for info1 info1 says:

    Nagyon sokszor le lett már írva, hogy ez egy bazári fesztivál…elszállt ez a cég magától azt hiszik hogy a végtelenségig lehet ezt játszani…hamarosan le esik az alma a fáról és szépen lassan elrohad…

  7. Az a szegyen hogy evek ota iphone-t hasznalo ismeroseim kozul akik iden terveztek mobilt venni egyik se vett iphone-t es en is ugy gondolom hogy nem lesz tobbet nekem se. Azert en bizok benne hogy megjon a ceg esze es ujra “rendes” arat kernek majd a telefonokert.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    kérünk, moderáld magad. megint kezdesz túlzásokba esni, és már többször figyelmeztettünk ezzel kapcsolatban.

  9. Avatar for firka firka says:

    4s óta iPhone-t használok, teljes megelégedéssel, de a mostani árazás miatt nem tudnám őket sajnálni, ha belefutnának egy nagy pofonba. :frowning:

  10. Visszanyalt a fagyi. Pofátlanul szemtelen lett az Apple és kihúzták a gyufát a felhasználóknál.

  11. En 4s nel kiszalltam az Apple korhintabol, es jol tettem. Azota egy millaval tobb maradt a zsebemben es egy 50k s telefon tokeletesen kielegit. Ja es azt nem lassitjak be, csak mukodik. Kacagok a haveromon aki az iden latta be ugyanezt, es valtott :rofl:

  12. Az jó rég volt, azóta rengeteg jó termék érkezett. :slight_smile:

  13. Iphone 7-et androidos telefonra cseréltem, nem bántam meg.
    Az iMacet szerettem volna az új MacMinire cserélni az idén, de 320e ftert nem fogok i3-as 128gb ssd-s gépet venni.

  14. i3G óta használtam iPhone-t i6SPlus-ig aztán lett helyette Galaxy S8 Plus. Nagyon nem bántam meg. Sőt!! Irgalmatlanul elszálltak az áraikkal is.
    Nagyon szeretem az OS X rendszert 2006 óta használom. Lassan váltanom kellene 2011-es MBP gépemről ami ki van maxolva (16Gb Ram ,512SSD) stb… de vazz vegyek 6kilóért egy másik MBP gépet amit tudnék is használni. De most komoly?? Normálisak ezek? Nagyon kellene az Applenek egy tasli végre

  15. Egy ismerősömmel pont ugyanezen beszélgettünk, hogy elszállt az Apple az árakkal. Azonban azt is tudni kell, hogy minden drágult, tehát ha 5-6 éve vettél Apple terméket, akkor bizony alapból drágábbnak kell lennie az újnak. Időközben az Apple persze úgy is döntött, hogy az új készülékeit ismét a felső rétegnek pozicionálja, ami miatt az átlag felhasználó megrökönyödik. Mivel nem csak egy sima áremelésről beszélünk, hanem effektíve tényleg drágultak az Apple termékek (a pozicionálás miatt), azok akik akkor váltottak néhány éve, már nem fogják megvenni.

    Ez kevesebb eladást fog eredményezni, nálunk főleg. Amivel ők számolnak, de a termékeiket ismét egy tehetősebb réteg fogja használni, és igen néhány évig most sokkal drágábbak lesznek.

    Persze ez sokaknál kiveri a biztosítékot, mert elhúzta a cég a mézes madzagot, és az a réteg, aki az elmúlt években vett Apple terméket már nem teheti meg. Ez van.

    Ebbe a rétegbe egyébként a Szifon csapat is beletartozik, idén egyikünk sem váltott iPhone XS-re mert nem érte meg, nem vagyunk azok, akik csak úgy megtehetik. De tény mindegyikünknek jó Retina MacBook Pro-ja van, Series 2 vagy újabb órája és persze iPhone X-e. Ezek a következő években kitartanak, és amikor az Apple lerak egy értelmes frissítést, akkor váltani is fogunk, mint most a Series 4-es órákra. Kérdés nélkül.

    Ettől még nem fogunk átmenni másik céghez, mert a szoftver, az ökoszisztéma, amit lerak az cég nekünk kedvez, szeretjük használni ezeket, és nem morgolódunk, hogy drága. Használjuk, ami van. Ha pedig nem lesz rá pénzünk, okosan veszünk használtan.

    Nekem ez a rövid véleményem, de elfogadom és megértem azokat, akik átmennek a másik céghez, mert az Apple tényleg a felső rétegnek szánja a következő néhány évet.

  16. “mivel fogynak“ egy “nem” kimaradt(?)

  17. en a xet is kihagytam… (8 plus), de talan az eri meg (most hasznaltan [X]).

  18. Egyszer volt hol nem volt…
    Ugye mindenki emlékszik arra ,hogy egyszer már
    a csőd szélén volt ez a cég a töketlen vezetés és a felhasználók hülyének nézése miatt.

  19. Avatar for viraxo viraxo says:

    Az a helyzet, hogy abban mindenki biztos lehet, hogy akik az Apple-t irányítják pontosan tudják milyen márkán ülnek, mit várhatnak a döntéseik után a piactól, és merre kell továbbmenniük. És abban is biztos lehet mindenki, hogy van B, C, D, E és F tervük is minden szituációra, valamint egy ennyi pénzzel és halál profi managment-tel dolgozó gárda improvizálni is kiválóan tud. Tehát aki egy pillanatig is temetni szeretné a céget, az bizony nyugodtan felejtse ezt el. Az árakra visszatérve: hát azok nálam is kiverték a biztosítékot rendesen. iPhone XS Max-ot használok, imádom, de egyben minden nap amikor ránézek, eszembe jut, hogy nem vagyok normális. iPhone 7-ről váltottam (elpusztult egyik reggelre a töltőn) és vettem egy nagy levegőt és belevágtam. Egy esetben nem vettem volna meg… Ha hamarabb jön ki a Huawei Mate 20 Pro. Ugyanis azon a telón sikerült nekem először kipróbálnom a legújabb Androidot, aminek a gesztusvezérlései egy az egyben az iPhone X, Xs, Xr, Xs Max-ot tükrözi. Egyszerűen nem érzem, hogy nem iPhone-t használok. És ugye a Mate 20 pro is nagyon drága telefon, de ha hamarabb látom ezt, megvártam volna egy olcsóbb de jó androidos telót, az új oprendszerrel…Mindegy, ez így alakult, nagyon jó az új teló, én nem vagyok Apple ökoszisztémához kötve, tehát nem zavarna ilyen szempontból a váltás, de imádom az iOS kezelését és ez nagyon fontos érv volt amellett, hogy 3GS óta csak iPhone-t használok… de ha az árképzés ebben az irányban megy, akkor a következő nem iPhone lesz, az hétszentség…

  20. Avatar for pAnk pAnk says:

    Xs max-od van és szerinted drága a mate 20 pro? :slight_smile:

    Amúgy ez ökoszisztéma dolog véleményem szerint olyan, hogy csak lustaság kérdés váltani másra.

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha fizettél alkalmazásért az App Store-ban, akkor az veszteség platformváltás esetén.

  22. A telefonok ára annyi, amennyi. A Glamourt az életérzést meg kell ám fizetni.
    De a macmini, egy belépő szintű középszerű hardverrel felszerelt gép.
    En le is tettem az Apple által gyártott gépekről.

  23. Avatar for gunar gunar says:

    Vhol az este beírtad, hogy “primitív hozzászólásokra nem tartasz igényt” MI SEM!
    Sztem ne állj sosem földre mert ott fogsz azonnal kihajtani és ezt az esti “munkásságodra” értem itt!
    Nem tudom honnan jöttél, de vissza is mehetnél azzal a lendülettel. Na bééékeee, hogy értsd. :sheep:

  24. Avatar for gunar gunar says:

    Most hogy ilyen szépen teleszemetelted az oldalt, vagy csak szét vagy szóródva? Hát seperd össze a darabjaidat legyél szíves, majd húzd fel a narancs szinű mellényt és hordd el magad az előző helyedre. Köszönjük szépen!

  25. Már moderáltam (pontosabban @Jadeye) , de nagyon elemében érezte magát.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for eclips21 Avatar for info1 Avatar for zsebike5 Avatar for Ugyankerem Avatar for viraxo Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for firka Avatar for swayze Avatar for boki1981 Avatar for pzstm Avatar for mekkintos Avatar for jimny Avatar for jojo-chan Avatar for kchris Avatar for pAnk Avatar for Jadeye Avatar for ef-dani Avatar for SzifonAdmin Avatar for gunar