fbpx Skip to content

Manapság lassan már nincs olyan elektronikai eszköz, amiből ne lenne okos változat is a piacon. Már már a tévénk, hűtőszekrényünk, porszívónk, óránk, telefonunk is mind-mind okos, ahogyan a hordozható hangszórónk is lehet az. Sok nagy gyártó az otthonunk központjába képzeli el az okos hangszóróját, de az invoxia a Triby-vel mindezt hordozhatóan oldotta meg.

Triby IO okos hangszóró borítókép

Amennyiben megkérdeznénk valamelyikőtöket, hogy mondjon gyorsan egy okos hangszórót, akkor szinte biztos, hogy a következő három közül valamelyiket felelnétek: Apple HomePod, Google Home, Amazon Echo. Ezzel nincs is baj, hiszen ezekről lehet a legtöbbet hallani, illetve legtöbbször találkozni velük, nekem is egy Amazon Echo Dot van otthon, de admin kollégánál például fellelhető mindhárom termék. A Triby sokban hasonlít ezekhez a termékekhez, de pont annyiban tér el tőlük, hogy egyszerűen nem lehet egy kalap alá venni velük. No de akkor mit is tud ez az okos hangszóró?

Funkciók

Mivel a Triby nem csak egy sima Wi-Fi-s vagy Bluetooth-os hangszóró, ezért először a funkcióiról fogok írni, arról, hogy miért lehet egy jó vétel és csak aztán fogok szót ejteni a hangzásáról. Már a készülék dobozáról nagy betűkkel figyelnek ránk az következő szolgáltatások logói: HomeKit, Amazon Alexa, Spotify Connect, AirPlay, IFTTT. Elég izgalmasan hangzik ez így egyben, ugye?

Jól látszik, hogy ez sokkal inkább egy okos otthon központ-szerűség, mint csak egy vezeték nélküli hangszóró. A készülék füle alatt találjuk az audiovezérlő gombokat, a termék jobb oldalán, a töltőcsatlakozó felett kapott helyet az Alexa gomb, de ez hangutasítással kiváltható, bal oldalt pedig egy Doodle gomb és egy kis sárga valami található, de erről majd később. A hangszóró elején egy e-ink kijelző terpeszkedik, ami minden lényeges információt kiír a sajátos fehér-fekete villódzós módján. A kijelző két oldalán 3-3 nyomógomb található, amelyek mindegyike tetszőleges funkciókra programozható. Érdemes már egyből letölteni a Triby alkalmazást, ugyanis abban tudjuk beállítani az “okosságokat”, nem ezt a 6 nyomógombot nyomkodva. A hátulján pedig két erős mágnes van, amivel például a hűtőre könnyedén felrakható és így hasznos kiegészítője lehet a konyhánknak.

Triby HomeKit képernyőfotó   Triby HomeKit képernyőfotó

Hő- és páratartalom mérő is helyet kapott a termékben, ezért miután a HomeKithez is hozzáadtuk, már nemcsak az e-ink kijelzőt használhatjuk a mért adatok leolvasásására, hanem az Otthon appot is. Persze nemcsak arra jó a HomeKit támogatás, hogy legyen egy hőmérőnk, hanem a Triby távirányítóként is használható a szabvánnyal kompatibilis eszközökhöz. Kapcsolgathatjuk vele akár a lámpáinkat, de persze akár összetettebb szcenáriók végrehajtásához is használható. Ilyen például, ha belépünk a konyhába, és egyetlen gomb segítségével elindítjuk a zenét, a kávéfőzőt és a világítást. Az IFTTT segítségével akár szolgáltatásokat is rárakhatjuk a különböző gombokra.

Az Amazon személyi asszisztense, Alexa is beköltözhet a Triby-ba. A szokásos módon hangutasítással hívható elő, de aki ezt nem annyira szereti, annak ott van erre egy külön gomb is. Alexa több dolog miatt is hasznos. Egyrészt minden kérdésre válaszol, amit felteszünk neki, az okos otthon eszközeinket is tudja irányítani, ha azok támogatják, időzítőként is használhatjuk, de a Spotify Connect irányítására is. Alexáról már többször írtunk, érdemes elolvasni ezeket a cikkeket.

   

Az IFTTT hozza el igazi okosítást a Triby-nak. Aki nem ismerné az IFTTT (If This Then That), annak röviden azt kell tudnia róla, hogy ez egy olyan alkalmazás, ami összeköt rengeteg netes szolgáltatást olyan jelleggel, hogy ha az egyikben történik valami, akkor mit csináljon a másik. Ilyen lehet akár az, hogy ha megjelelölnek Facebookon egy képen, akkor azt lementi nekünk egy külön mappába a telefonunkra, vagy akár szinkronban tartja az Alexának diktált emlékeztetőinket az iOS-es listával. A Triby esetén amit hasznosnak találtam, az például az időzítő elindítása volt, mondjuk egy 3 perces lágytojáshoz, de akár ébresztőként is használhatjuk így a hangszórót egy netes rádióval, vagy ha WeMo okos kávéfőzőnk van, akkor egy gombnyomással távolról elindíthatjuk a reggeli kávénk elkészítését. Az IFTTT-ben óriási lehetőség van, igazából csak rajtunk, az okos eszközeinken és különböző netes szolgáltatásainkon múlik, hogy mit tudunk kihozni belőle, de a lényeg, hogy a Triby nemcsak egy HomeKit vezérlő, hanem egy IFTTT távirányító is, így a lehetőségek száma végtelen.

Zenehallgatásra több módon is lehetőségünk van. Netes rádiókat hallgathatunk az ország kiválasztása után, de ha saját zenékre vágyunk, akkor választhatjuk a Bluetooth-os megoldást vagy épp az AirPlay-t is, amivel ugyebár az Apple Music kínálatát is hallgathatjuk a Triby-n. A Spotify Connectnek és Alexának hála akár telefon nélkül, hangutasítással is vezérelhetjük, hogy mi szóljon a streaming szolgáltatásból, egyszerűen csak a neten kell lennie a hangszórónak. Ezt a funkciót már az Echo Doton is imádtam, csak az ugye helyhez kötött. Az akkumulátor időre se lehet panaszunk, ugyanis 12 óra zenehallgatást bír Wi-Fi-n keresztül, de standyban módban 3 hetet simán kibír töltés nélkül, persze ez sokban köszönhető az e-ink kijelzőnek is.

Triby IO Doodle üzenet érkezett

A cikk elején említettem a Doodle gombot és a kis sárga valamit a Triby bal oldalán, de akkor nem magyaráztam meg, mi ennek a funkciója. Az alkalmazás segítségével kiírhatunk vagy rajzolhatunk üzeneteket a hangszóró kijelzőjére és ha érkezik egy, akkor a sárga kis kártya kicsúszik oldalra, hogy biztosan észrevehessük, hogy jött egy üzenet. Ez akkor lehet mondjuk hasznos, ha haza szeretnénk üzenni a családunknak, hogy ebéd a hűtőben van, de nem szeretnénk mindenkinek írni mondjuk egy iMessaget. Amikor elolvastuk az üzenetet, benyomhatjuk a sárga kártyát és ezzel együtt a küldő is értesül arról, hogy az üzenete eljutott hozzánk, de az alkalmazásban külön visszanézhető az is, mikor lett elolvasva.

A Triby telefonként is használható, két módon is. Egyrészt az összes olyan barátunkat fel tudjuk rajta keresztül hívni, akik használják a Triby appot, illetve ők is hívhatnak minket az alkalmazással és mi fel tudjuk venni a hívást a hangszórón. Ebben az esetben ténylegesen fel kell venni a hívást vagy a hangszórón vagy a telefonon. Másik opció az intercom, ami egy akár egy walkie-talkie-ként is értelmezhető, hiszen itt nem kell felvenni a hívást, egyből hall a másik fél, akár akarjuk, akár nem. Az intercom működik telefonról indítva a hangszóróra, de fordítva nem indítható, viszont ha van legalább kettő Triby-nk, akkor már egymással is tud a két eszköz kommunikálni és kirakható az egyik nyomógombra a funkció

Hangzás

Nem épp a legegyszerűbb írni egy termék hangzásáról, sőt, videót is majdnem olyan nehéz készíteni róla, hiszen egyik se adja vissza azt, ahogy a termék élőben szól. Mindenki más körülmények közt használja az audio eszközöket, más zenéket hallgat rajta, ezért mindenkinek mások az igényei.

Triby IO zenelejátszás

A Triby hasznos kiegészítője lehet a konyhánknak, de kerti partiban vagy egy rögtönzött házibuliban is megállja a helyét. A hangerőre abszolút nem lehet panaszunk, brutálisan hangosan szól, de mindezt úgy, hogy maximum hangerőn se torzít, nem recseg, ami sok más termékről nem mondható el. Nincsen doboz hangja, van benne elegendő basszus – persze csodát ne várjunk egy ekkora eszköztől, de szerencsére arra se lehet panasz, hogy a basszus elnyomna minden mást. Alapjában véve egy nagyon dinamikus hangzásról beszélhetünk, ami kényelmesen betölti az adott helyiséget és még csak teljes hangerőn sem kell használnunk.

Konklúzió

Tudásban szerintem jelenleg egyszerűen verhetetlen a Triby. Nem találkoztam még egy olyan termékkel, ami egyben HomeKit és Amazon Alexa kompatibilis, IFTTT parancsokat is tud kezelni és még Spotify Connecttel és internetes rádió kapcsolattal is rendelkezne. Annak köszönhetően, hogy a kis fülénél fogva bárhova magunkkal vihetjük és az erős mágneseinek hála pedig elég sok helyre felrakhatjuk, ezért számomra konkrétan “alázza” a többi okos hangszórót. Természetesen aki fix helyen jobb hangzást szeretne kapni, az válassza nyugodtan mondjuk a HomePodot, vagy akár az Amazon Echo Dotot saját hangfalakat rákötve, de a Triby-ban annyival több lehetőség rejlik, hogy én inkább azt választanám. Ide kattintva megvásárolható az iKiegészítőknél.

[wp-review id=”106319″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Tutu55 Tutu55 says:

    Mennyire szól rosszabbul mint egy homepod illetve hogyan szól egy jbl charge3-hoz képest? Jelenleg ezt a kettőt használom de lehet hogy kiváltanám mind a kettőt mert így elsőre elég bejövős ez a Triby.

  2. Szia,

    A HomePod mindennél jobban szól, annak még a közelébe se ért egyik hangszóró sem, ami hasonló kaliberű. Nyilván egy sztereó szett lenyomja, de ugye nem az a szegmens. A JBL charge 3 szerintem basszusban jobb mint a Triby, bár azt csak elvétve hallottam.

    Szerintem ez a termék inkább mellékjük jó, a JBL-t kitudja váltani, de ott kérdés a hang.

  3. Avatar for Tutu55 Tutu55 says:

    Köszönöm a választ. Nincs kirakva valahol belőle esetleg egy demo hogy kipróbálhassam?

  4. Szerintem a hét vége fele már vissza kerül az ikiegesztok.hu -hoz ott meg lehet hallgatni. @ikiegeszitok szerintetek?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Tutu55 Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Tutu55 Tutu55 says:

    Mennyire szól rosszabbul mint egy homepod illetve hogyan szól egy jbl charge3-hoz képest? Jelenleg ezt a kettőt használom de lehet hogy kiváltanám mind a kettőt mert így elsőre elég bejövős ez a Triby.

  2. Szia,

    A HomePod mindennél jobban szól, annak még a közelébe se ért egyik hangszóró sem, ami hasonló kaliberű. Nyilván egy sztereó szett lenyomja, de ugye nem az a szegmens. A JBL charge 3 szerintem basszusban jobb mint a Triby, bár azt csak elvétve hallottam.

    Szerintem ez a termék inkább mellékjük jó, a JBL-t kitudja váltani, de ott kérdés a hang.

  3. Avatar for Tutu55 Tutu55 says:

    Köszönöm a választ. Nincs kirakva valahol belőle esetleg egy demo hogy kipróbálhassam?

  4. Szerintem a hét vége fele már vissza kerül az ikiegesztok.hu -hoz ott meg lehet hallgatni. @ikiegeszitok szerintetek?

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for Tutu55 Avatar for SzifonAdmin