fbpx Skip to content

Pár órával azután, hogy a szaksajtó is felkapta, már nem elérhető az aukció annak az állítólagos első generációs iPhone prototípusnak az esetén, ami most bukkant fel a piacon.

Az ilyen aukciók eltávolítása persze egyáltalán nem meglepő, általában rövid időn belül sor kerül rá. Egyrészt a licit összege is elég magasra, akár 10.000 dollár fölé is kúszhat a készülékek egyedi mivolta miatt, másrészt az Apple értelemszerűen szintén lecsap az ilyen esetekre, és valószínűleg egyúttal meg is próbálja visszaszerezni az illetéktelen kezekbe került darabokat.

Az ilyen prototípusokat nyilván nem a használati, hanem az eszmei értéke, az egyedisége miatt veszi meg, akinek lehetősége adódik rá (a másik lehetőség nyilván a befektetési cél, látva, hogy milyen magasra kúszhat az ár egy-egy aukción). Attól eltekintve ugyanis, hogy egyébként mennyire használható napjainkban az első generációs iPhone az iOS 3.1.3-mal, ezeken a készülékeken speciális firmware fut, ami gyakorlati használatukat egyben nem is teszi lehetővé.

Az ilyen aukciók esetén egyébként rögtön felmerül az is, hogy tényleg létező eszközt kínál-e valaki eladásra, vagy csak máshonnan összelopkodott képeket használ fel egy hamis aukcióhoz bármi okból – viszont nyilván utóbbi esetben is lép az eBay az adott esetben visszaélő ellen.

A máshonnan lelopott képek általában könnyen visszakereshetőek fordított képkereséssel például a Google vagy a TinEye segítségével – a fordított képkeresés egyébként a közösségi oldalakon terjedő, kattintásvadász fotók esetén is sokszor le tudja leplezni, hogy igaz-e egyáltalán a melléjük csapott szöveg, valóban az van-e a képen, amit a szöveg állít. De ez már más téma.

Ebben az esetben a képeken szereplő készülék kapcsán érdekesség, hogy ahogyan az a cikk borítóképén is látszik, a jelek szerint annak hátlapjába bele van gravírozva pár adat az eszközről, illetve hogy a némító gombon egy kis harang ikon is megtalálható, miközben a forgalomba került készülékeken a gombon nem volt ilyen jelzés.

 

A prototípusokon futó teszt firmware-ről meg már többször láthattunk az évek során képeket, így várhatóan most sem okoz meglepetést az ezt mutató fotó. Ez a firmware elsősorban a hardverelemek működését hivatott ellenőrizni, mint például mobilhálózati és vezeték nélküli kapcsolatok (Wi-Fi, Bluetooth), akkumulátor, gyorsulásmérő, gombok, hangszóró, mikrofon, kamera, érintésérzékelés, környezeti fény, közelségérzékelés, fülhallgató illetve hőmérséklet.

A hőmérséklet egyébként érdekes, hiszen maga az iPhone a készülék hőmérsékletét közvetlenül nem jelzi ki sehol, csak ha az mondjuk túlmelegedett, akkor figyelmeztet minket, hogy várnunk kell, ameddig az le nem hűl, de hőfokot ott sem ír.

Az érdekesség kedvéért szívesen megtapogatnánk egy ilyen prototípust élőben is, de erre várhatóan elég kevés az esély, hacsak nem látogatunk el például a prágai múzeumba, ahol akár ilyen különlegességgel is találkozhatunk, még ha ott azt a darabot nem is vehetjük kézbe.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok