fbpx Skip to content

Az elmúlt pár napban eléggé megszaporodott azoknak az eseteknek a száma, amikor az érintettek bankszámláit számukra ismeretlen tranzakciók összegeivel terhelték meg. Ezek a legtöbb esetben az “itunes.com/bill” szöveget is tartalmazták, így rögtön az Apple-re mutogattak az erről hírt adó oldalak, noha olyanok számláin is jelentkezett ilyen terhelés, akik nem is használnak Apple eszközöket.

A problémát mindezeken túl az is súlyosbítja, hogy az Apple ID-val rendelkezők egy része nem is talál a vásárlási előzményeit illetve megújuló előfizetéseit ellenőrizve ilyen tranzakciókat a fiókja alatt. Egyes oldalak cikkei viszont sajnos még az átutalást is összekeverik a kártyás tranzakciókkal, így megtévesztőek, pedig ezek mind kártyás tranzakciók. Az Apple július 27-én közzé is tett ezzel kapcsolatban egy támogatási szócikket, ezért most lássuk, mit tehetünk, ha érintettek vagyunk!

Ha nem ismerjük fel a kivonaton szereplő összeget akkor lehetséges, hogy több vásárlás egyetlen tranzakcióba csoportosítva szerepel rajta. Ilyenkor előfordulhat, hogy nem kapunk külön bizonylatot az egyes vásárlásokhoz. A terhelések néha pár nappal a vásárlás után jelennek meg a bizonylaton. Ezek például így nézhetnek ki a bankunk online felületén az egyik híroldal cikkében szereplő kép alapján:

Az iTunes Store-ban és az App Store-ban megvásárolható, azonnal számlázásra kerülő zenék, filmek, tv-műsorok, matricák és alkalmazások mellett a kivonaton szerepelhetnek az alkalmazásokon belüli vásárlások, a zenék és a filmek előrendelése, valamint az automatikusan megújuló előfizetések is.

A vásárlási előzmények összevetése a kivonaton szereplő terhelésekkel

A vásárlási előzmények megtekintéséhez és a bennük való kereséshez kattintsunk vagy koppintsunk ide: A vásárlási előzmények megtekintése.

Ha jelenleg nem vagyunk bejelentkezve ugyanazzal az Apple ID azonosítóval, amelyet a vásárlásokhoz használunk az App Store és az iTunes Store áruházakban, vagy ha nem találjuk a megvásárolt tartalmat, innen megtudhatjuk, hogyan tekinthetjük meg vásárlási előzményeit iPhone, iPad, iPod touch készülékünkön, illetve Mac vagy PC számítógépünkön.

A reportaproblem.apple.com weboldal segítségével is áttekinthetjük a vásárlási előzményeket és a számlákat.

(A Probléma jelentése webhelyen megjelenik a legtöbb előfizetés, kivéve az Apple-szolgáltatásokkal és az iCloud-tárhellyel kapcsolatos terheléseket.)

Ellenőrizzük az előfizetések állapotát

Ellenőrizzük, hogy a terhelések nem egy olyan előfizetéshez kapcsolódnak-e, amelyet mi vagy az egyik családtagunk aktivált. Ezek megtekintéséhez vagy kezeléséhez kattintsunk ide: Előfizetések kezelése.

Ha jelenleg nem vagyunk bejelentkezve ugyanazzal az Apple ID azonosítóval, amelyet a kezelendő előfizetéshez használunk, ha egy másik készüléket használunk, vagy ha nem látjuk előfizetésünket, innen megtudhatjuk, hogyan tekinthetők meg, módosíthatók, illetve mondhatók le az előfizetések. Ha az előfizetést az alkalmazáson kívül rendeltük meg, a lemondása érdekében forduljunk közvetlenül a szolgáltatóhoz.

Figyelem! Egy alkalmazás törlésével nem mondjuk fel a hozzá kapcsolódó előfizetést!

Ellenőrizzük az összes Apple ID azonosítót

Ha korábban egy másik Apple ID azonosítóhoz is társítottunk egy fizetési eszközt, akkor elképzelhető, hogy az ismeretlen terhelések ahhoz a fiókhoz kapcsolódnak. Ellenőrizzük a vásárlási előzményeket minden olyan Apple ID azonosító esetén, amelyhez ezt a fizetési módszert használjuk.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy rendelkezünk-e egy másik Apple ID azonosítóval, az Apple azt is segít kideríteni.

Ha le szeretnénk állítani az adott Apple ID azonosítóhoz kapcsolódó terheléseket, korlátozhatjuk az alkalmazásokon belüli vásárlásokat, illetve bekapcsolhatjuk a korlátozásokat (Szülői felügyelet) az iOS-készülékünkönaz iTunes alkalmazásban Mac-en vagy PC-n, valamint Apple TV-n.

Ha másokkal együtt használjuk a készülékeinket

Ha másokkal – például gyerekeinkkel – közösen használjuk készülékünket, olvassuk el, hogyan lehet kezelni a jelszóbeállításokat.

Ha olyan személyekkel együtt használjuk a készülékünket, akik rendelkeznek saját készülékkel, akkor érdemes lehet beállítani a Családi megosztást: Családi megosztás az iOS-ben.

Ha valaki más is tudja az Apple ID-nk jelszavát

Aki tudja az Apple ID-nk jelszavát, az vásárolni is tud a fiókunkkal. Ha nem engedélyezett terheléseket találunk, akkor módosítsuk az Apple ID azonosítóhoz használt jelszót.

Itt egyébként érdemes kiemelni, hogy ez nem feltétlen van így minden esetben, mert első alkalommal a készülék vagy az iTunes visszaellenőrzésként elkéri az adott bankkártya CCV/CVV kódját, ami nélkül nem enged vásárolni. Ettől függetlenül ha azt gyanítjuk, hogy valaki tudja a jelszavunkat, akkor azt mindenképpen és mihamarabb változtassuk meg!

Ha nincs és nem is volt Apple ID-nk

Ha nincs és nem is volt Apple ID-nk, illetve soha nem adtuk hozzá a kártyaadatainkat senki más Apple ID-jához, akkor először hívjuk fel a bankunkat és jelezzük ezt feléjük az esetleges kártyás visszaélések megakadályozása érdekében, illetve hívjuk fel az Apple támogatást is.

További információk

Ha összevetettük a kivonatot a vásárlási előzményekkel, és továbbra sem tudjuk, hogy milyen terhelésről van szó, forduljunk az Apple támogatáshoz. Ehhez a legegyszerűbb, ha felhívjuk őket az egyébként a terhelésekről szóló SMS-ben is megtalálható, díjmentesen hívható 06 80 983 435-ös telefonszámon, ami hétköznaponként 8 és 17 óra között érhető el.

Ha nem használjuk vásárláshoz az Apple ID-nkat az iTunes Store és az App Store áruházban, és terhelések szerepelnek a bizonylaton, kérjünk segítséget az Apple-től az Apple ID-fiók védelmének biztosításához.

Ha úgy gondoljuk, hogy ugyanazért a tartalomért kétszer kellett fizetnünk, akkor az is elképzelhető, hogy nem tényleges terhelésről, hanem hitelesítési zárolásról van szó. A terhelés el fog tűnni, amint megtörtént a vásárlás összegének kiegyenlítése. Erről részletesen: Gyakori kérdések: miért von le 2 eurót az Apple bankkártya hozzáadásakor vagy vásárláskor?

(2018. 07. 27-i információk)

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Pont azon gondolkodtam én is ha nem volt az illetőnek Apple id-hoz regisztrálva bankkártyája ahogy az a cikkben is szerepelt az egyik portálon akkor simán ellopták a kártya adatait és azzal vissza élve vásároltak az itunes-on belül. Amihez ha bele gondolok semmi köze az Apple-nek hanem a banknál kell kártyát tiltani és vissza kérni a pénzt. Nekem anno volt téves vásárlásom nem is kis összeg. Nyitottam rá egy ticket-et és 2 nap múlva már jóvá is írta az Apple.

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    így-így, de mint tudjuk, ha az Apple szerepel egy cikkben, akkor az húzónév, jobban kattintják. engem inkább az döbbent meg kissé minden ilyen alkalommal, hogy egy tech rovatba (is) cikkeket író újságíró a láthatóan kártyás tranzakciókra leírja, hogy az érintett személy számlájáról utaltak… ez szerintem nem csak sajnálatos, de egyben az újságírói felelősséggel mintegy visszaélő, aggályosnak tekinthető jelenség. :frowning:

  3. Itt inkább arra gondolok, hogy a Mastercard/Maestro rendszer egy héttel ezelőtti “leállásáról” van szó.

  4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    a hírek szerint VISA kártyák is érintettek.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for n0rby25 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye Avatar for szorian