Van-e értelme a True Tone kijelzőnek az új 2018-as Touch Bar Retina MacBook Pro-ban?

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Néhány nappal ezelőtt az Apple frissítette a MacBook Pro szériát, azon belül pedig a Touch Bar-os gépeket.

A teljesítménynövelő fejlesztéseken kívül a legnagyobb újdonságot az új True Tone Retina kijelző jelenti, amely többcsatornás érzékelők segítségével igazítja a kijelző színeit és intenzitását a környező fényviszonyokhoz. Kérdés azonban, hogy ennek a funkciónak van-e bármi értelme egy professzionális felhasználókat megcélzó készülékben.

Mi is az a True Tone kijelző?

A True Tone kijelzőt az Apple először a 9.7-es iPad Pro készülékben mutatta be. A kijelző különlegessége, hogy a többcsatornás érzékelők segítségével a kijelző fehéregyensúlya fokozatosan változik.

A gyakorlatban tehát ha egy sárgásabb környezetben nézzük a kijelzőt, akkor annak a képe is sárgásabb lesz, ugyanígy ha például kékesebb megvilágításban használjuk, akkor a kijelző is kékes színezetet kap.

A funkció lényege tehát, hogy a kijelző egyre közelebb kerüljön a hagyományos papír olvasásánál kapott élményhez, amely a fény visszatükröződést is magába foglalja, ezáltal kevésbé terhelve hosszabb használat esetén a szemünket.

Miért érdemes True Tone kijelzőt használni?

A True Tone kijelző előnyeit főleg a hosszú időn át tartó olvasás közben lehet igazán értékelni, hiszen kevésbé fárasztó a szem számára a világos háttéren való sötét betűk olvasása.

A funkció másik előnye pedig a kékes fények csökkentése, amely több tanulmány szerint is az alvás minőségének romlásához vezet, amennyiben kékes árnyalatú fényekkel vagyunk körülvéve lefekvés előtt, beleértve a kijelzők világítását is.

Az Apple ezért is vezette be a Night Shift funkciót az összes készülékében, még a nem True Tone kijelzővel rendelkező eszközökön is.

Hasznos lehet a True Tone kijelző a professzionális felhasználók számára?

Röviden: nem igazán. Mint UI/UX designer, magam is professzionális szinten használom napi 6-8 órán át a Touch Bar Retina MacBook Pro számítógépemet és első dolgom volt a Night Shift funkciót kikapcsolni, valamint telefon esetén is elsőként kapcsoltam ki a True Tone lehetőséget az iPhone X-ben.

Azon professzionális felhasználók számára, akik képekkel, videókkal és egyéb vizuális tartalommal dolgoznak, azoknak a legfontosabb, hogy a lehető legpontosabb színeket kapják munka közben. Emlékszem, egyszer elfelejtettem kikapcsolni a True Tone opciót fotószerkesztés közben az iPhone X esetén és másnap igencsak meglepődtem a végeredményen, mikor rájöttem, hogy bekapcsolva maradt a funkció.

Persze vannak ellenkező véleménnyel rendelkezők is, miszerint a True Tone kifejezetten hasznos lesz a professzionális felhasználók számára, mivel különböző megvilágítási körülmények között a színek mindig azonosak lesznek, hiszen kijelző mindig képes igazodni a környezeti fényekhez, így a környezeti fények kevésbé lesznek hatással a végeredményre.

Véleményem szerint ez akkor lehet csak hasznos, ha valaki nem megfelelő megvilágítású környezetben dolgozik, de tapasztalataim szerint a True Tone funkció maximum olvasás közben lehet jó, professzionális munkánál nem igazán, mivel meglehetősen zavaró, hogy nem tudunk bízni a kijelzőnk színhelyességében a folyamatosan változó fehéregyensúly miatt.

Te bekapcsolva hagyod a True Tone beállítást fénykép szerkesztése közben?

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. nem hasznalom
  mert mindn sarga lesz
  :jack_o_lantern:

 2. zgrf says:

  Én is professzionális módon használom, de én jávát és SQL-t kódolok, folyamatábrákat rajzolok, ajánlatokat és projektterveket írok. Tökéletes lesz a true tone, már nagyon vártam. Szintén jó lesz zenészeknek, vagy bárkinek, aki nem képet és videót manipulál. Nem csak a grafikus a professzionális felhasználás :slightly_smiling_face:

 3. Persze ez jogos, programozás alatt vagy bármilyen más monoton monitor használatkor ez nagyon nagyon jól jön, csak azokhoz a dolgokhoz nem kell több mint fél milliós gép. Ergo nem nagyon veszik meg az emberek a True Tone-os Pro-t.

  Inkább az Air-be kéne belerakni, bloggereknek, irodai munkásoknak, de ott még retina kijelző sincs :frowning:

 4. Lehet rosszul teszem, de a True Tone-t nem kapcsolom ki editálás közpen, kifejezetten hasznosnak találom. Más kérdés a Night Shift, amit semmi esetre sem szabad bekapcsolva hagyni.p

 5. Már miért ne kéne fél milliós gép programozáshoz vagy mondjuk szinte bármilyen mérnöki munkához?

 6. Hát sztem nem kell hozzá, hogy PHP-t kódolj félmilliós gép. Lehet az xcode-hoz kell, vagy más olyan dolgokhoz ahol lefordítod az appot, de ott is inkább várok még félórát mint kiadjak fél millióval többet egy gépért.

 7. A PHP meg a programozás azért nem ugyanaz :smiley:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!