Van-e értelme a True Tone kijelzőnek az új 2018-as Touch Bar Retina MacBook Pro-ban?

Néhány nappal ezelőtt az Apple frissítette a MacBook Pro szériát, azon belül pedig a Touch Bar-os gépeket.

A teljesítménynövelő fejlesztéseken kívül a legnagyobb újdonságot az új True Tone Retina kijelző jelenti, amely többcsatornás érzékelők segítségével igazítja a kijelző színeit és intenzitását a környező fényviszonyokhoz. Kérdés azonban, hogy ennek a funkciónak van-e bármi értelme egy professzionális felhasználókat megcélzó készülékben.

Mi is az a True Tone kijelző?

A True Tone kijelzőt az Apple először a 9.7-es iPad Pro készülékben mutatta be. A kijelző különlegessége, hogy a többcsatornás érzékelők segítségével a kijelző fehéregyensúlya fokozatosan változik.

A gyakorlatban tehát ha egy sárgásabb környezetben nézzük a kijelzőt, akkor annak a képe is sárgásabb lesz, ugyanígy ha például kékesebb megvilágításban használjuk, akkor a kijelző is kékes színezetet kap.

A funkció lényege tehát, hogy a kijelző egyre közelebb kerüljön a hagyományos papír olvasásánál kapott élményhez, amely a fény visszatükröződést is magába foglalja, ezáltal kevésbé terhelve hosszabb használat esetén a szemünket.

Miért érdemes True Tone kijelzőt használni?

A True Tone kijelző előnyeit főleg a hosszú időn át tartó olvasás közben lehet igazán értékelni, hiszen kevésbé fárasztó a szem számára a világos háttéren való sötét betűk olvasása.

A funkció másik előnye pedig a kékes fények csökkentése, amely több tanulmány szerint is az alvás minőségének romlásához vezet, amennyiben kékes árnyalatú fényekkel vagyunk körülvéve lefekvés előtt, beleértve a kijelzők világítását is.

Az Apple ezért is vezette be a Night Shift funkciót az összes készülékében, még a nem True Tone kijelzővel rendelkező eszközökön is.

Hasznos lehet a True Tone kijelző a professzionális felhasználók számára?

Röviden: nem igazán. Mint UI/UX designer, magam is professzionális szinten használom napi 6-8 órán át a Touch Bar Retina MacBook Pro számítógépemet és első dolgom volt a Night Shift funkciót kikapcsolni, valamint telefon esetén is elsőként kapcsoltam ki a True Tone lehetőséget az iPhone X-ben.

Azon professzionális felhasználók számára, akik képekkel, videókkal és egyéb vizuális tartalommal dolgoznak, azoknak a legfontosabb, hogy a lehető legpontosabb színeket kapják munka közben. Emlékszem, egyszer elfelejtettem kikapcsolni a True Tone opciót fotószerkesztés közben az iPhone X esetén és másnap igencsak meglepődtem a végeredményen, mikor rájöttem, hogy bekapcsolva maradt a funkció.

Persze vannak ellenkező véleménnyel rendelkezők is, miszerint a True Tone kifejezetten hasznos lesz a professzionális felhasználók számára, mivel különböző megvilágítási körülmények között a színek mindig azonosak lesznek, hiszen kijelző mindig képes igazodni a környezeti fényekhez, így a környezeti fények kevésbé lesznek hatással a végeredményre.

Véleményem szerint ez akkor lehet csak hasznos, ha valaki nem megfelelő megvilágítású környezetben dolgozik, de tapasztalataim szerint a True Tone funkció maximum olvasás közben lehet jó, professzionális munkánál nem igazán, mivel meglehetősen zavaró, hogy nem tudunk bízni a kijelzőnk színhelyességében a folyamatosan változó fehéregyensúly miatt.

Te bekapcsolva hagyod a True Tone beállítást fénykép szerkesztése közben?

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!