fbpx Skip to content

Az AppleInsider hozzájutott egy dokumentumhoz, amely egy belső irányelvet ír le azokra a ritka esetekre, amikor az iPhone X Face ID funkciója nem működik megfelelően. Ezt a problémát az Apple technikusai vagy a hivatalos szervizpartnerek munkatársai első lépésben egy diagnosztika lefuttatása után a TrueDepth kamerarendszer cseréjével próbálják meg orvosolni.

Face ID az iPhone X-ben

Amennyiben ez nem oldja meg a hibát, a következő lépés a hátlapi kamerák cseréje, és ha ez sem segít, akkor pedig a teljes készülék cseréjét javasolja a cég a további javítási kísérletek helyett.

A javítás maga egyébként meglehetősen macerás, mert a TrueDepth kamerarendszer kicseréléséhez nem csak a ragasztással szigetelt kijelzőmodult kell leszerelni, hanem elég mélyen bele kell nyúlni a készülék “lelkivilágába”. A másik nehézséget az jelenti, hogy a TrueDepth érzékelőmodul ráadásul két külön alkatrészcsoportból tevődik össze.

Ezek egyike magán a kijelzőmodulon kapott helyet, ezen az alkatrészcsoporton található az infravörös fényvető (a képen pirossal bekeretezve), aminek köszönhetően az azzal megvilágított arcunkat akár teljes sötétségben is képes felismerni a készülék infravörös kamerája, illetve itt található még a környezeti fény érzékelő (narancssárga keret) és a közelségérzékelő (világoskék keret):

Az iPhone X előlapi érzékelőmodulja: környezeti fényérzékelő, infravörös fényvető, közelségérzékelő.

A működéshez szükséges másik érzékelőmodul a két előlapi kamerát és a pontprojektort tartalmazza, és a kiszereléséhez előtte jóformán minden mást ki kell szedni a készülékből – a kép bal oldalán az alkatrészen elsőként a pontprojektor látható, őt követi az iSight kamera, ami a “rendes” előlapi kamera, majd jobb oldalt az infravörös kamera a sárgás színű lencsével:

Az iPhone X előlapi kameramodulja: pontprojektor, iSight kamera, infravörös kamera.

Amennyiben ezek cseréje nem orvosolja a Face ID problémáját, akkor a következő alkatrészként a hátlapi kamerákat cseréli ki a szerviz, ezeket már viszonylag könnyű kiszedni:

Az iPhone X hátlapi kameramodulja a két kamerával.

A hátlapi kamera azért szólhat bele a Face ID működésébe, mert a jelek szerint az összes kamera össze van hangolva, így egyetlen komponens problémája kihathat a többire is.

Ha pedig a fentiek cseréje nem oldja meg a gondot, akkor az egyébként is kényes TrueDepth kamera miatt az Apple egyszerűen inkább ad egy másik készüléket. Eszünkbe juthat, hogy a TrueDepth kamerarendszer gyártási nehézségei miatt már a megjelenéskor is eleve alacsonyabb volt a kezdő készlet, tehát várhatóan emiatt döntött úgy a cég, hogy ilyenkor inkább nem kell tovább próbálkozzanak a javítással, biztosabb egy új készülék.

Az AppleInsider azt is leírja, hogy az ilyen “makacs” probléma kifejezetten ritka, az általuk megkérdezett Genius Bar alkalmazottak, illetve nem hivatalos szervizek technikusai közül legfeljebb csak a felük látott egyáltalán ilyen problémát.

Mindenesetre ha problémát tapasztalunk a Face ID működésével, és azt egy visszaállítás sem oldja meg, akkor látogassunk el egy hivatalos szervizpartnerhez: Gyakori kérdések: melyek az Apple hivatalos szervizpartnerei Magyarországon?

(Alkatrészfotók: iFixit)

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Nekem pont ez a gondom,először azt hittem hogy bejött a vakító napsütés miatt hunyorgatok,reset majd újra Face ID,továbbra sem ismer fel csak negyedik,ötödikre !
    Itt Fehérváron úgy tudom ,nincs HIVATALOS GARIS szerviz ,ahová betudnám vinni,csak ezért menjek fel Pestre hogy beadjam és ott hova ,megtudom várni vagy adnak cserekészüléket és ha elkészült megint fel Pest stb…….elég macerás ,nincs más megoldás ?

  2. Sziasztok. Az lehetséges, hogy az itthoni “Apple szervíz” X esetén csak kijelzőt hajlandó cserélni? Minden egyéb más hiba esetben a teljes telefont cseréli?

  3. @cabrio01: linkeltük, hogy melyek a hivatalos szervizek. más opciód nem nagyon van, esetleg hívd fel az Apple Supportot, hogy küldenek-e futárt érte: https://apple.com/hu/contact

    @Mosat6: mivel itthon nincs level 2-es szerviz, így a legtöbb esetben nem cserélnek alkatrészt, a weboldalaikon felsoroltak kivételével.

  4. Nem Face ID probléma, de nekem a kijelzőm kergült meg tegnapelött. Önállósitotta magát, ugrált jobbra-balra, nem lehetett semmit vele csinálni. Bevittem Apple Storeba nálunk, ránézett a srác és rögtön mondta, hogy már viszi is hátra kijelzőt cserélni garanciába. Aztán megkérdeztem tőle, hogy elöfordult-e már ilyen és azt mondta, hogy már nem az első. Nem tudom Ti foglalkoztatok már ezzel esetleg vagy hallotatok-e már hasonlóról. Egy biztos nagyon “rutinosak” voltak. 🙂

  5. Ekem volt gondom vele. Írta a face id nem elérhető, próbálja később, vagy valami ilyesmit. DFU telepítés és már működött. Előtte próbáltam backup nélkül, jó volt, adatok visszatöltése után is.

    Azt nem lehet valahol beállítani, hogy felismeri a fejemet és egyből a főképernyő jön be, hogy ne kelljen lentről simogatni?

  6. @Ferenc1: nem lehet ilyet beállítani.

  7. Jadeye, köszi!

  8. Sziasztok!
    Jelenleg elég jó áron vannak használtan face id hibás Iphone X készülékek. Ezeket még mindig cseréli az Apple, vagy ez csak akkor lehetséges, ha van még rajta garancia? Köszi!


Add a Comment