fbpx Skip to content

Az Apple közzétette az idei első negyedéves eredményeit. Az elemzők már előre siratták a céget – főleg a gyengének várt iPhone X eladások miatt –, azonban a számok rácáfoltak a várakozásokra.

Apple Store

Az elmúlt hetekben cikkek jelentek meg, amelyben az újságírók jól értesült forrásokra hivatkozva tulajdonképpen bukásnak ítélték az iPhone X-et, a magas ár miatt nem kelendő, nagy raktárkészletek halmozódtak fel és az Apple visszamondta az alkatrész megrendeléseket. Mivel az iPhone az Apple húzóterméke, ezért már temették a céget is.

Ugyan az iPhone X valóban nagyon drága a telefon, de úgy látszik, ez kevésbé érdekelte a vásárlókat. A korábbi évek azonos negyedéveivel összehasonlítva, rekordszámban fogyott az iPhone-okból: 52,2 millió darab kelt el, míg tavaly ez a szám 50,8 millió volt. Tim Cook vezérigazgató el is mondta, hogy az iPhone X a legkelendőbb telefon, a negyedévben minden héten ebből adtak el a legtöbbet. Érdemes elolvasni az összefoglaló cikkeinket róla ide kattintva.

És akkor ennyit a jól értesült beszállítói forrásokról és a “mindmeghalásról”… ????????‍♂️

A többi mutató tekintetében sem kell a cégnek szégyenkeznie:

  • a forgalom 61,1 milliárd dollár volt az előző évi 52,9 milliárdhoz képest;
  • 9,1 millió iPad fogyott, egy évvel korábban 8,9 millió. Az idei számban még nincs benne a március végén megjelent új, olcsó iPad, tehát van ok a bizakodásra;
  • Mac-ből 4,1 millió darab fogyott, ami 100 ezerrel kevesebb, mint tavaly, de figyelembe véve a PC-piac hanyatlását, annyira nem rossz szám ez.

Tim Cook még elmondta azt is, hogy ez volt a valaha teljesített legjobb január-márciusi negyedév, bevételben kiemelkedtek az iPhone, a Szolgáltatások és a viselhető eszköz üzletágak. Minden földrajzi régióban növekedett a bevétel, különösen Kínában és Japánban, ahol több mint 20%-os növekedést sikerült elérniük.

Luca Maestri pénzügyi vezető kiemelte, hogy az egy részvényre jutó eredmény 30%-kal nőtt és 15 milliárd dollár cash flow-t termeltek. Azzal, hogy Trump elnök adóreformja lehetővé tette a nyereség kedvezőbb adózás melletti hazavitelét, hatékonyabban tudnak amerikai befektetéseket végezni, így optimálisabbá válik a tőkestruktúra. Az igazgatótanács meghirdetett egy 100 milliárd(!) dollárból álló részvény-visszavásárlási programot és a negyedéves osztalékot is növelik 16%-kal.

Az eredmények közzétételét követő konferenciabeszélgetésen a következő érdekességek hangzottak el:

  • a Szolgáltatások üzletág rekordbevételt ért el;
  • több mint 270 millió iTunes felhasználó van;
  • hamarosan indul az Apple Pay Norvégiában, Lengyelországban és Ukrajnában is (Magyarországról nem esett szó, bár ez a GVH 100 millió forintos bírsága után annyira nem meglepő);
  • a viselhető eszközök kategória 50%-kal növekedett, ebben az AirPods, a Beats és az Apple Watch található;
  • az App Store minden idők legnagyobb bevételét érte el a negyedévben;
  • az iPad már negyedik negyedéve folyamatosan nő darabszámban és bevételben is;
  • 502 darab Apple Store van a világon;
  • Kínában az iPhone X volt a legnépszerűbb okostelefon.

A tőzsde is reagált a számokra, tegnap 7%-kal nőtt a részvényárfolyam, elérve a 176 dollárt. Már többször temették az Apple-t, de a számok eddig mindig rácáfoltak a várakozásokra. Szóval a cég köszöni szépen, él és virul, termeli a tonna pénzt a részvényeseknek. A kutya ugat, a karaván halad.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. A PC piac hanyatlas azert kicsit eros szerintem ???? A gamer szegmens vegett meg boven viragzo ag a PC piac, sot mar minden ertelmes hardver kezd olyan pusztulat draga lenni (igaz nem csak a gamer, hanem a btc minerek miatt), hogy mar lassan egy ertelmes workstation PC ami kb egy szintre hozhato mondjuk egy iMac tudasaval, az mar majdnem belekerul egy iMac araba.

  2. Srácok, olvassátok el mégegyszer az eredeti elemzést. Nem az iPhone X-ből adtak el 52.2M darabot, hanem az összes iPhone-ból.

  3. @lberes: félreérthetőre sikerült az a mondat. egyértelműsítettem, hogy az összes iPhone-ra vonatkozó legyen, és ne csak az iPhone X-re.

  4. @Jadeye: korrekt, köszi 🙂

  5. Lesz ApplePay Lengyelországban és Ukrajnában? ?

    Mi mikor fogunk kapni? Nigéria és Zimbabwe után?

  6. A BTC bányászat és a PC piac közt semmi összefüggés nincsen. A bánya gépek már speckó cuccok.

  7. @White64GB: a probléma csak az, hogy a speckó mining cuccokat nem igazán vesszük. Valóban van olyan VGA, aminek nincs kimenete (!!!), de ha bedől a btc, akkor mit kezdesz vele?! Inkább használjuk a jó kis 1080Ti-ket miningra, amit aztán nyugodtan el tudsz adni. Tehát részben az van, amit zsoxxa ír, hogy cefet drága egy gamer PC most. Elég ha csak a VGA-m árát említem, ami jelenleg 20.000 Ft-al ér többet használtan, mint 2 éve újonnan..!

  8. Lesz- e 5- 10 év múlva gazdasági világ válság, ha kiderül, hogy egy hatalmas cégóriás 20 éven át meghamisította a bevételeiről szóló kimutatásokat? ????????


Add a Comment