Erős Apple-negyedév, nem haldoklik az iPhone X sem

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Apple közzétette az idei első negyedéves eredményeit. Az elemzők már előre siratták a céget – főleg a gyengének várt iPhone X eladások miatt –, azonban a számok rácáfoltak a várakozásokra.

Apple Store

Az elmúlt hetekben cikkek jelentek meg, amelyben az újságírók jól értesült forrásokra hivatkozva tulajdonképpen bukásnak ítélték az iPhone X-et, a magas ár miatt nem kelendő, nagy raktárkészletek halmozódtak fel és az Apple visszamondta az alkatrész megrendeléseket. Mivel az iPhone az Apple húzóterméke, ezért már temették a céget is.

Ugyan az iPhone X valóban nagyon drága a telefon, de úgy látszik, ez kevésbé érdekelte a vásárlókat. A korábbi évek azonos negyedéveivel összehasonlítva, rekordszámban fogyott az iPhone-okból: 52,2 millió darab kelt el, míg tavaly ez a szám 50,8 millió volt. Tim Cook vezérigazgató el is mondta, hogy az iPhone X a legkelendőbb telefon, a negyedévben minden héten ebből adtak el a legtöbbet. Érdemes elolvasni az összefoglaló cikkeinket róla ide kattintva.

És akkor ennyit a jól értesült beszállítói forrásokról és a “mindmeghalásról”… ????????‍♂️

A többi mutató tekintetében sem kell a cégnek szégyenkeznie:

 • a forgalom 61,1 milliárd dollár volt az előző évi 52,9 milliárdhoz képest;
 • 9,1 millió iPad fogyott, egy évvel korábban 8,9 millió. Az idei számban még nincs benne a március végén megjelent új, olcsó iPad, tehát van ok a bizakodásra;
 • Mac-ből 4,1 millió darab fogyott, ami 100 ezerrel kevesebb, mint tavaly, de figyelembe véve a PC-piac hanyatlását, annyira nem rossz szám ez.

Tim Cook még elmondta azt is, hogy ez volt a valaha teljesített legjobb január-márciusi negyedév, bevételben kiemelkedtek az iPhone, a Szolgáltatások és a viselhető eszköz üzletágak. Minden földrajzi régióban növekedett a bevétel, különösen Kínában és Japánban, ahol több mint 20%-os növekedést sikerült elérniük.

Luca Maestri pénzügyi vezető kiemelte, hogy az egy részvényre jutó eredmény 30%-kal nőtt és 15 milliárd dollár cash flow-t termeltek. Azzal, hogy Trump elnök adóreformja lehetővé tette a nyereség kedvezőbb adózás melletti hazavitelét, hatékonyabban tudnak amerikai befektetéseket végezni, így optimálisabbá válik a tőkestruktúra. Az igazgatótanács meghirdetett egy 100 milliárd(!) dollárból álló részvény-visszavásárlási programot és a negyedéves osztalékot is növelik 16%-kal.

Az eredmények közzétételét követő konferenciabeszélgetésen a következő érdekességek hangzottak el:

 • a Szolgáltatások üzletág rekordbevételt ért el;
 • több mint 270 millió iTunes felhasználó van;
 • hamarosan indul az Apple Pay Norvégiában, Lengyelországban és Ukrajnában is (Magyarországról nem esett szó, bár ez a GVH 100 millió forintos bírsága után annyira nem meglepő);
 • a viselhető eszközök kategória 50%-kal növekedett, ebben az AirPods, a Beats és az Apple Watch található;
 • az App Store minden idők legnagyobb bevételét érte el a negyedévben;
 • az iPad már negyedik negyedéve folyamatosan nő darabszámban és bevételben is;
 • 502 darab Apple Store van a világon;
 • Kínában az iPhone X volt a legnépszerűbb okostelefon.

A tőzsde is reagált a számokra, tegnap 7%-kal nőtt a részvényárfolyam, elérve a 176 dollárt. Már többször temették az Apple-t, de a számok eddig mindig rácáfoltak a várakozásokra. Szóval a cég köszöni szépen, él és virul, termeli a tonna pénzt a részvényeseknek. A kutya ugat, a karaván halad.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. A PC piac hanyatlas azert kicsit eros szerintem ???? A gamer szegmens vegett meg boven viragzo ag a PC piac, sot mar minden ertelmes hardver kezd olyan pusztulat draga lenni (igaz nem csak a gamer, hanem a btc minerek miatt), hogy mar lassan egy ertelmes workstation PC ami kb egy szintre hozhato mondjuk egy iMac tudasaval, az mar majdnem belekerul egy iMac araba.

 2. @White64GB: a probléma csak az, hogy a speckó mining cuccokat nem igazán vesszük. Valóban van olyan VGA, aminek nincs kimenete (!!!), de ha bedől a btc, akkor mit kezdesz vele?! Inkább használjuk a jó kis 1080Ti-ket miningra, amit aztán nyugodtan el tudsz adni. Tehát részben az van, amit zsoxxa ír, hogy cefet drága egy gamer PC most. Elég ha csak a VGA-m árát említem, ami jelenleg 20.000 Ft-al ér többet használtan, mint 2 éve újonnan..!

 3. Lesz- e 5- 10 év múlva gazdasági világ válság, ha kiderül, hogy egy hatalmas cégóriás 20 éven át meghamisította a bevételeiről szóló kimutatásokat? ????????

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!