fbpx Skip to content

Viszonylag újnak mondható az arcfelismerési technológia, a piacon csak néhány telefon rendelkezik vele, többek között az iPhone X is. A gyártók még úgy gondolják, hogy az ujjlenyomat-olvasó biztonságosabb, megbízhatóbb és strapabíróbb is.


A Vivo kijelző alatti ujjlenyomat-olvasó technológiája

A felhasználók véleménye is megoszlik a témáról, hiszen sok év ujjlenyomat-olvasós használat után nehézkes lehet megszokni, hogy nincs Touch ID a telefonon, helyette mindössze csak az arcunk elé kell tartani a készüléket.

A Digitimes új beszámolója szerint az androidos mobilgyártók továbbra is jobban pártolják az ujjlenyomatos feloldást. Szerintük az iPhone X-ben alkalmazott 3D arcfelismerés túl költséges technológia még, így inkább a Qualcomm ultrahangos ujjlenyomat-szkennerére hagyatkoznak. Ez sokaknak lehet jó hír, viszont biztos vannak olyan Android-felhasználók, akik inkább már egy újfajta feloldási módszert használnának.

A jelentés szerint egy infravörös mélységérzékelő arcfelismerő rendszer – ami az iPhone X-ben is szerepel – túl drága az olyan, Android alapú okostelefonok számára, amelyek árban jóval olcsóbbak, mint például az Apple zászlóshajója. A Digitimes azt állítja, hogy a TrueDepth 3D szenzorok gyártási költsége az iPhone X-nél 60 dollárra esett egységenként, ami igen magas árnak mondható (és akkor a fejlesztésének költségeit még nem is adtuk hozzá). Továbbá az androidos telefongyártók óvakodnak az esetleges szabadalmi jogsértésektől, így inkább ezért is maradnak az ujjlenyomat-olvasó technológia mellett.

Nem rossz megoldás az ujjlenyomat használata sem, hiszen a különálló gomb helyett újabban már a kijelző alá beépített olvasóval próbálkoznak a gyártók. A Vivo például elsőként rukkolt elő ezzel a technológiával, de arról is szólnak a pletykák, hogy a Note 9-ben és a Huawei Mate 11-ben is ilyesfajta technológia felel majd a feloldásért. Ezzel a módszerrel már akár vizes vagy zsíros ujjal is életre kelthető a telefon, nem úgy, mint a különálló gomb esetében. Az Apple ugyanakkor várhatóan továbbra is a 3D arcfelismerési technológiát kívánja alkalmazni a jövőben megjelenő telefonok esetében. A napokban írtunk arról is, hogy a 3D arcfelismerési technológia még nagyon kezdetleges, az alkatrészgyártók nincsenek még eléggé felkészülve, így az Apple nyeregben érezheti magát.

Szerintetek melyik a jobb, megbízhatóbb technológia? Az ujjlenyomat-olvasó vagy az arcfelismerés?

Olvasd el a hozzászólásokat is

32 Comments

  1. Ujjlenyomat olvasó forever!

  2. +1

  3. Face ID

  4. FaceID egy fos. Igen, próbáltam nem csak mondom. Akkor már inkább ujjlenyomat olvasó. Remélem kihal mielőbb.

  5. Szerintem mind a kettő! A helyzet döntse el, hogy melyiket alkalmazzuk.

  6. Nekem, ha látja az arcomat (és meglepő, hogy milyen hegyes szögből is látja) 100%-ban működik. Az ujjlenyomat olvasóval előfordult, hogy csak második, néha harmadik próbálkozásra sikerült feloldani a telefont. Egyszer, némi lúgos behatás után, néhány napig egyik ujjammal sem működött, csak miután újranőtt a bőröm :). Persze ez nem a technológia hibája, nyilván ha egy kocsmalátogatás után átrendeznék az arcomat, a Face ID sem teljesítene túl jól…
    Amikor megjelent az ujjlenyomat olvasó imádtam, nagyom kényelmessé tette a telefon használatát, de az arcfelismerő finomított a dolgon, főleg az alkalmazásokban: a bank bejelentkezés gomb után pl. nem kell még a home gombra is rátenni az ujjam. Ráadásul ha ilyenkor véletlen megnyomtam a gombot, kilépett az alkalmazás.

  7. Ujlenyomat olvasót tartom jobbnak. A barátom iphone x e például kinyílik a testvére arcára aki nála 3 évvel idősebb. Ráadásul igen könnyű feloldani az x et idegennek. Csak kivettem a zsebebol o ranezett hogy mit csinalok, en kozben felloktem rajta az ujam es mar enyem is volt a keszulek kinyitva minden adatot latva. Ezt ujlenyomatossal soha nem tudtam volna elerni.

  8. Emlékszem mekkora volt a sárdobálás anno az Apple-re amikor az 5S-el bemutatta az ujjlenyomat-olvasót, hogy mekkora egy szemét cég és majd biztos ellopják mindenkinek az ujjlenyomatát, és hogy” fenének sem kell ujjlenyomat-olvasó”, aztán most meg már elengedhetetlen….Hát kérem ez az Apple hatás 😀

  9. FaceID nem kérdés. Az ujjlenyomat is jó volt, de sokszor hibázott elsőre, vagy ha nem úgy tettem rá az ujjam, vizes volt, kesztyűben volt, stb míg az arcolvasó tökéletes, kb soha nem kellett még kódot írni, amióta megvan.

  10. Touch ID.

  11. Szerintem legyen mindkettő. Kivéve ha ezzel megint nomális árban lehetne a telefon ára. Bár tudom nem ettől függ.

  12. FaceID

  13. Azért kedvelik mert nem tudnak összehozni egy használható, pontos, gyors face ID megoldást.
    Face ID, nem kérdés, Touch ID-s telefon már nem kellene.

  14. Face ID +1

  15. Ujfent megpróbálkozom azzal, hogy akiknek vmiért nem jön be vmi adott telón, próbálják már meg nem IQ mínusz stílusban leírni mi is vele a bajuk, mikor lehet azt teljesen kulturáltan is közölni másokkal mi is vele a bajuk és miért is ragaszkodnának a régebbi megoldásokhoz.

  16. Nagyon szeretem a face id-t , az ujjlenyomat nagyon sokszor nem nyilt ki. Ha egy picit is nedves az újj nem nyilik! És ha koszos a kezem nem kell koszos kézzell nyomkodnom. Aki azt mondja nem jó a face id az egy irígy dőg! De azok szokták ocsárolni akik vágynak rá csak nem tudják megvenni

  17. Ja és Gunãrnak igaza van..

  18. Azt kell szeretni ami van. 🙂

  19. TouchID. Közös iPad-em van a párommal. Hasznos ha mindegyikünk ujját ismeri 🙂

  20. @Kovács Péter: Na ezt én is hiányolom a F.ID-ból, hogy nem tudja más arcát is rögzíteni a feloldáshoz, akár olyan admin/user viszonyban is a tulajjal. Én is a T.ID-ra mindig rátettem a párom ujját is, mert ha titkolni valóm van akkor azt nem őrzöm ott ahol hozzáférhet, de az rég rossz ha olyan van kapcsolaton belül

  21. Nekem asszony tudja a feloldási kódot és már meg is oldodott a probléma 😉 Amúgy touch id-vel nekem is sok problémám volt és ki is volt kapcsolva mert koszos, sérült, vízes ujjal nem müködött.

  22. Nekem Touch ID.
    Én négy ujjamat programoztm fel rá. Kb. akárhogy nyúlok, már oldom is fel a telefont.
    Tény, hogy ha vizes az ember keze akkor nehezebben old fel. De akkor ott a kód.
    A FaceID pedig rögtön nyit ahogy ránézel. És ha pont egy olyan üzenet érkezik és csak rápillantok a telefonra, már nyitja is meg. Meg jobb, ha mondjuk nem zárom be a chrome-ot….na nem. 😀

    8 Plus-t vettem, miután kipróbáltam a FaceID-t, de egyébként tetszik. Én szeretnék TouchID-t is.

  23. @Gunar: “hogy nem tudja más arcát is rögzíteni a feloldáshoz”
    ez így nem pontosan igaz, mert bár a hozzáadott ujjakkal ellentétben itt csak egy arc lehet, de a Face ID folyamatosan tanul, és pont ez tud adott esetben gondot okozni, csökkentve a felismerés pontosságát, engedékenyebbé téve azt.

    ha ugyanis valaki megpróbálja feloldani a zárolást a saját arcával a tiéd helyett, ami ugye nem sikerül, majd te ezután megadod a jelkódot, akkor a korábbi sikertelen beolvasást is hozzáadja a rendszer a már ismert arc-adatokhoz, így keveredni fog benne az eredeti arc és az új, ezzel voltaképp “engedékenyebbé” téve a felismerést, ami így az eredeti és az új arcot is hajlandó lesz felismerni. ez azért van így, mert így tudja megtanulni a Face ID, ha új frizurád van, vagy van rajtad sapka, vagy nincs, vagy szakállat növesztettél (ami pláne vicces, ha valaki tételesen nő), esetleg megborotválkoztál.

    @83miki83: az előbbi két bekezdést ajánlom neked is, előbb-utóbb a te készüléked esetén is ez lehet majd, hogy az ő arcának adatai keverednek majd a tiéddel, így feloldhatja majd az ő arca is, de emiatt egyúttal a felismerés pontossága is csökkenhet.

    tény, hogy mindez egyszerűbb (és jobban szeparálható) a Touch ID esetén, hiszen ott lehetőség van több ujj hozzáadására, míg a Face ID jelenleg csak egy arcot kezel.

  24. Úgyvöszintén megmondva én csak arra használom igazán, hogy a banki , beregbiztositasi meg hasonlo appokba egyszerübb belépni. De bármilyen müveletet végrehajtani már természetesen nem elég az arcfelismerés.
    Azon felül az se nagyon érdekel, ha valaki ki tudná nyitni az arcával. Nem tárolok semmi “hasznos” információt a telefonon. Nem nagyon tudnának kárt okozni, ha kinyitnák is 🙂 Nekem ez egyszerübb mint a Touch ID kinyitni a feloldáshoz, hogy telefonálhassak meg emailt olvassak, írjak.

  25. @Jadeye: Ha ez valóban így működik, akkor miért állítja annyira az epöl, hogy sokkal biztonságosabb mint a táccsájdí? Hiszen ezek alapján egyáltalán nem működik megbízhatóan.

  26. @pAnk: Csak, ha beírod a kódot miután nem ismerte fel az arcot kezdi el tanulni másik arcot. De szerintem itt több ezer feloldásról beszélünk.

  27. @Jadeye: Azt írják, mondják, hogy csak egy bizonyos számú hibás kisérletig tárolja és csak a nagyon jó minüségüeket teszi hozzá.

  28. @heimtamas: Mert az Apple nem tud ujjlenyomat olvasót gyártani. Próbáld a xiaomi-t 100-ból 100x feloldja villámgyorsan. Az iPhone 7-es elbújhat mellette…

  29. @Jecy: oké, nem működött kesztyűben a touch id, és most face id vel feloldod és mit csinalsz vele kesztyűben ? 😀

  30. invezz: használom rendesen a telefont, mint bármikor, mondjuk most már nincs olyan kesztyűs idő.. Mi a kérdés? Szerintem már itt is volt bőven reklámozva olyan kesztyű, aminek taccsosak az ujjai (iGloves pl), néha nem árt utána olvasni a témának, mielőtt megpróbálsz viccesen beszólni ????

  31. No sh#i sherlock

  32. A faciId-t még nem volt alkalmam kipróbálni, de számomra minimális kényelmetlenséget se jelent a touchId használata.
    Ha a 2 technológia ára nem tér el jelentősen, lehet váltanék, de amíg az ujjlenyomatos telefon sokkal olcsóbb, addig ez a lehetőség nem éri meg számomra


Add a Comment