fbpx Skip to content

Több RHA terméket is teszteltünk már, járt nálunk az RHA T10i és az MA750i is, most pedig az MA650 Wireless típusú fülest próbáltuk ki. A brit székhelyű cég elsődlegesen in-ear füleseket gyárt, vannak vezetékes, illetve vezeték nélküli modelljei is.

Közel egy hónapja használom már az RHA MA650 Wireless fülhallgatót. Elöljáróban csak annyit, hogy kellemes csalódást okozott ez a jó árral bíró füles. Ez a második RHA füles, amit hosszabb ideig teszteltem, próbáltam az RHA T20i-t is, de az nem fogott meg ennyire, és hát az egy más kategóriájú in-ear füles, én pedig inkább a könnyedebb kialakítást szeretem. Az MA650 Wireless tökéletes hétköznapi használatra, valamint sportoláshoz is. Na de nézzük, mit is tud.

Design

A doboz és maga a füles is nagyjából tükrözi a korábbi RHA-modellek designját. Egyszerű, letisztult, mégis elegáns. Az RHA MA650 Wireless egy sportos verziónak is mondható, hiszen a nyakbahelyezős kialakításnak köszönhetően tökéletesen funkcionál futás vagy egyéb edzés közben is. Az RHA-tól megszokhattuk, hogy jó pár darab harangot kínál a fülhallgatóhoz, az MA650 Wireless esetében sincs ez másképp. A gumiharangok mellett egy pár COMPLY™ fülillesztéket is találunk, amelyek garanciát jelentenek, hogy ez a füles tökéletesen illeszkedik majd a hallójáratunkba, hiszen memóriahab anyagú. Emellett még kapunk egy puha tokot, zsinórvezetőt, valamint az USB-kábelt és a termékleírást.

A fülhallgató Aerophonic™ alumínium designnal rendelkezik, amely valósághű hangreprodukciót és zajszűrést kínál. A kiváló minőségű, 6063-as ötvözetű alumínium váz nemcsak könnyű, de egyben rendkívül merev, így ellenáll a rezgéseknek, azaz maga nem jön rezgésbe a benne dolgozó hangszóró működése közben. Ennek köszönhetően az eltérő rezgések nem interferálnak egymással, így megvalósítva a kimagasló, torzításmentes hangminőséget és egyben a tartósságot. Minden elfogultság nélkül állítom, hogy kevés olyan fülessel találkoztam, aminek ilyen jól van kialakítva a fülhallgató része. Két-három óra zenehallgatás után sem nyom, nagyon kényelmes. A rugalmas, gumírozott, nyakba tehetős kialakításnak köszönhetően nagyon jól illeszkedik a nyakunkba, nem csúszkál és nem is zavaró például futás közben sem.

Hangzás, üzemidő

Ami a hangzást illeti, vannak pozitív és negatív oldalai is. Az RHA M650 Wireless esetében nagyon jól eltalálták a magas, illetve a középhangzást, a basszus viszont nekem hiányos (bár ez valamennyire függ a használt fülillesztéktől is), de ezt kárpótolja a szép, tiszta hangzás. A zajszűrésnek köszönhetően teljesen kizárhatjuk a külvilágot a füles használatakor, valamint a körülöttünk levő emberek sem tudják, hogy mit hallgatunk épp. A másik pozitívum számomra a vezeték nélküli használat. A Bluetooth és aptX™ technológiáknak köszönhetően páratlan vezeték nélküli zenehallgatási élményt nyújt. Eddig a mindennapokban főként EarPods-ot használtam, de áttértem erre a fülhallgatóra, mert egyrészt sokkal szebb hangzást kínál, másrészt pedig nem kell a folyton összetekeredő kábellel sem küszködni.

A fülhallgatóhoz társul még egy univerzális távirányító is, amellyel a hívásokon túl a digitális beállításokon át az egész készüléket vezérelni tudjuk. Az NFC funkciót is támogatja a füles, melynek segítségével könnyen és gyorsan kapcsolódik a kompatibilis eszközökkel, bár az Apple készülékei ezt nem támogatják. Az RHA 12 órás üzemidőt ígér, ami reális is, nagyjából ennyi zenelejátszásra képes egyetlen feltöltéssel. Aktív zenehallgatóknak ez kevés lehet, viszont kárpótlásul nagyon hamar feltöltődik az akkumulátor. Egy LED-es töltöttség jelző is került a nyakpánt részre, valamint egy energiatakarékos, automatikus – öt perc inaktivitás utáni – kikapcsolási funkciót is kapott. A fülhallgatófejek mágneses betéttel is el vannak látva, így ha éppen nem használjuk, csak a nyakunkban lóg a füles, akkor a két fejrészt összetapaszthatjuk. Érdemes megemlíteni, hogy az IPX4 szabványnak is megfelel, ami azt jelenti, hogy cseppálló, valamint védve van a fröccsenő víz és az izzadság ellen, tehát ez is bizonyítja azt, hogy mennyire alkalmas a mozgásra is.

Konklúzió

Összességében nagyon meg vagyok elégedve a fülessel. Ahogy korábban említettem, szép, tiszta hangzást ad, számomra kicsit kevés basszussal, de ettől eltekintve egy nagyon jó ár/érték arányú fülesnek mondanám az RHA M650 Wireless-t, hiszen mind hangzásban, mind pedig igényességben hozza azt, amit elvártam tőle. A füles ide kattintva vásárolható meg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Szívesen olvasnék a nagyobb tesó, MA750i Wireless-ról. 3 éve nyúzom a vezetékes változatot, sok mindent kipróbáltam az (ár)kategóriájában illetve alatta és felette is. Az én alsó kategóriás audiofil füleimnek ez pont megfelel, a drágább fülesek nekem nem adnak már igazán hallható különbséget. Most az i7-hez egy Trust BT vevővel csatlakozik, ha meg jobb minőséget akarok (sajnos hallhatóak a BT korlátai) akkor rádugom az iPad-re. Az MA750i Wireless-ről nem sok jót írtak a külföldi portálok eddig, tartok tőle, hogy nincsenek csodák és a BT lerontja az amúgy még mindig nagyon jó hangszórók és meghajtók teljesítményét.

  2. @sandrew: Hetek óta használom, lesz róla cikk. Röviden ott is érzékelhető hogy tisztább jobb a hangja, de picivel kevesebb basszust kapsz. Viszont tényleg sokkal de sokkal tisztább, és több funkciót is kapsz!

  3. @admin: Ha minden kívánságom így teljesülne! Nem tudom összehasonlítható-e, hogy iPhone-on milyen a hangzása a vezetékeshez képest. Lehet nem jól fogalmaztam, nekem a sima 750i van, ami valóban tiszta, kiegyensúlyozott hangzású középkategóriás fülhallgató, mellesleg strapabíró – vagy csak nekem van szerencsém vele.

  4. @sandrew: Össze is hasonlítottam már. A 750i-hez képest magas és a közép jóval tisztább, a basszus kevesebb. Összességében jobb hangja van. A vezeték nélküli változat 13 órát képes működni, vibra motor van az akkumulátor mellett, így híváskor értesít és gombnyomásra megmondja az akkumulátor időt is. Szerintem érdemes rá lecserélni, jó választás lehet, egyedül a basszus lehet elsőre fura, de megszokható.

  5. @admin: Köszi, de azért ne lődd le a poént;-) Majd kitárgyaljuk ha kész lesz a cikk róla!

  6. @sandrew: Ott nem a bt korlátait hallod, hanem a Trust lowbudget megoldását.

  7. Igen, így is lehet mondani. De az még a jobbak közül való, hidd el, teljesen vállalható a hangzása. Csak ha melléhallgatod vezetékkel csatlakoztatva akkor hallani, hogy van egy kis fátyolosság és valamivel halkabb, de a lányom közepes JBL fülesével nincs is különbség.

  8. Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne, ha tudnátok segíteni a döntésben. Ez a füles vagy egy JayBird BlueBuds X? Köszi


Add a Comment