fbpx Skip to content

Lassan 4 hónapja teszteltem az RHA MA750i-t, amivel nagyon meg voltam elégedve. Azon a napom, amikor megkaptam azt a típust, akkor léptem be a minőségi fülhallgatók világába. Persze azt nem állítom, hogy kidobtam az Apple EarPods-át, de most már jóval többet tudok erről a témáról.

22826_694844553955258_5022803881040630411_n

Ráadásul 2 hónapja kaptam kézhez a T10i-t is, amely a márka jelenlegi csúcsmodellje. Ez tulajdonképpen a nagytestvére 750i-nek, és bizony az RHA méltán büszke lehet a teljesítményére. Mikor megkaptam, mondták, hogy ne úgy tekintsek rá, mint a 750i-re, mert jóval több annál. Persze ezt kéne most szavakba öntenem, ami nem lesz egyszerű.

A T10i külsőre jóval “vaskosabb”, nehezebb, mint elődje. Az egyedi kialakításnak köszönhetően hibátlanul illik a fülembe. Az első 1 hétben szokásosan használtam a fülvájathoz igazodó memóriahabbal,  aztán sajnos elhagytam az egyik felét. Nagyon sajnáltam, de ez vezetett rá, hogy bizony nem az volt a tökéletes számomra. A fülhallgató mellé a már megszokott számú és rendkívül gazdag felszereltségű fülillesztéket kapjuk, amit a fent említett okok miatt kezdtem el kipróbálni.

Screen Shot 2015-05-20 at 10.37.38

Végül nekem a dupla peremű szilikon gumiharang lett a tökéletes, amivel hibátlanul illeszkedik a T10i a fülemhez. (Nem ide tartozik, de sajnos ezt is elhagytam egy tisztítás alatt, viszont külön tudtam rendelni plusz 6 párt az RHA-tól. 🙂 Azóta jobban vigyázom rá.) Szóval míg a 750i-nél ezeket nem teljesen vettem szemügyre, addig a T10i-nél rájöttem, nem véletlen ad az RHA számtalan fülharangot.

Screen Shot 2015-05-20 at 10.45.29

A meghajtókat tartalmazó ház magas sűrűségű, rendkívül merev, fröccsöntött acélból készült, amely technológia az RHA szabadalma. Nem is láttam még egyébként fülest acélból készíteni a kisebbik RHA modellen kívül. Ez nem csak azt jelenti, hogy teljes mértékben érezni, hogy valami van a fülünkben, hanem egy ilyen erős és masszív anyag komoly bizalmat ébreszt. Nem könnyű, ellenben szerintem az emberek 90%-nak a fülébe tökéletesen illeszkedik. Érdemes kipróbálni, mielőtt az ember megveszi. Az RHA lehetővé teszi, hogy ahol a termék kapható, ott ki is lehessen próbálni, úgy, hogy mielőtt beteszed a füledbe, vadonatúj szilikon fülillesztéket tesznek rá. Így aztán nem kell aggódnod, hogy kinek a fülében volt előtted.

Ahogy a 750i-nél, itt is be kellett járatni az egyedi meghajtókat, ami jelen esetben a 770.1-es modell. A bejáratásra egyébként legalább 48 órát érdemes rászánni, és a hatása konkrétan észrevehető, nem csak placebo. Finomodik a hangkép és részletesebbé válik, mint amikor még vadonatúj. Egyszerűen több zenét, több részletet ad vissza. Így lehet a hatást megfogalmazni.

Screen Shot 2015-05-20 at 10.36.00

Az RHA filozófiája szerint a kiegyenlített hangképre törekszik, azaz hogy a fülhallgató a lehető legkevésbé módosítsa a felvételen hallhatókat. Nos, a T10i ebben kínálja a maximumot. Hangzása olyannyira “neutrális”, hogy a felvétel minőségének minden részletét kihallod. Akár olyan hangokat is, amelyeket addig nem is hallottál meg. Ezért érdemes még megemlíteni, hogy pont a T10i-nél kapunk cserélhető finomhangoló szűrőket, amikkel mi magunk adhatunk, vagy vehetünk el bizonyos szegmensből. Ez konkrétan 3 féle szűrőt jelent: magas, és mély, illetve egy referencia szűrőt. A referencia szűrő tulajdonképpen a középső, ami se nem ad, se nem vesz el a hangokból.

t10i-4-1_1

Azonban, ha mély vagy magas szűrőt rárakjuk a 770.1-es meghajtóra, akkor adott esetben logikusan több hangot kaphatunk mély vagy magas tartományból. Mivel mindössze 3dB-t emel a szűrő a hangtartományon, ez éppen hogy hallható, főleg a magasnál. Én a treble, vagyis a magas szűrővel használom, mivel a T10i alapjában véve picit a mélyebb, illetve mély közép tartományokat adja ki jobban. A 750i-hez képest sokkal inkább mély központú, amivel egyébként nincs is semmi probléma. A mély tartomány azonban nem túlzó, inkább nagyon mélyre megy.

Az utóbbi hónapokban számtalan zenei stílust próbáltam ki vele, amit mindenképp meg szeretnék osztani veletek. Azt tudni kell, hogy a T10i a magas hangokat minél inkább részletgazdagabban próbálja leadni és ez az elején nekem egyáltalán nem tetszett. Egyszerűen nem tudtam megszokni, hogy a mély tartományok mellett a magasból túl sokat kaptam. Végül persze ez a bejáratott meghajtók mellett már jóval visszafogottabb lett, de még mindig érezhető. Azt gondoltam az elején, hogy a treble szűrő miatt, ami részben igaz, de nyilván nem fogható rá, mert maga a T10i ilyen. Ezt egyébként a külföldi tesztekben kifejezetten szerették, én annyira nem.

10997509_669973509775696_1519664142810431817_o

Próbáltam különböző zenékkel, hogy hol tudja kiadni magából a maximumot 770.1-es meghajtó. A 750i-nél már írtam arról, hogy az RHA termékei ugyan jók sima iTunes vagy éppen Spofity használatához, de mindenképp Lossless zenével fogják azt leadni, amire tervezték őket. A T10i-nél érdemes 24bites, akár tömörítetlen zenét letölteni, ott még több hangot felfedezhet az ember, amit az általános FLAC-nál (ejtsd: ef-el-a-cé) nem.

Nyilván rögtön a populárisabb zenékkel kezdtem, például a Imagine Dragons új számaival. A 750i-nél imádtam ezeket a számokat, a T10i-nél pedig már annyira nem. Szépen szólnak, de valamiért a magas nem tetszett és nem is igazán éreztem azt, amit eddig. Elkezdtem hallgatni a többi, manapság népszerű számot és bizony nem azt kaptam, amit szerettem volna. Jól szóltak, de még sem annyira részletgazdagan vagy úgy ahogy nekem tökéletes legyen az élmény.

Ekkor elővettem a klasszikusokat, amiket régebben hallgattam, például Michael Jackson, vagy Pat Metheny Group, Queen, esetleg Tiesto, ha már a mély, mély-közép ennyire jó.

Screen Shot 2015-05-20 at 11.15.23

Michael Jackson egyszerűen letaglózott, teljesen mást kaptam mint eddig. 24biten annyira jól szólt, hogy szó szerint 1,5 órát hallgattam itthon az albumjait. A mély brutális, szinte vissza kellett vennem még a magas szűrő mellett is a hangerőből. Emellett tényleg olyan hangokat is hallottam bizonyos számoknál, amik eddig nem léteztek számomra. Ugyanez igaz a Queen-re, imádtam a klasszikus We are the Champions számát. Az énekek kristálytiszták voltak, ahogy Michael Jacksonnál is.

Külön kiemelném Pat Metheny Grouptól a The Road To You felvételüket, ami ugye egy élő koncertfelvétel. Náluk a közép-mély volt kifejezetten jó, illetve itt is a részletgazdagság, amikor külön megszólalnak a hangszerek, mindezt egy élő koncertfelvételnél, ahogy a közönséget hallani a háttérben és így tovább…

t10i-2-1_1

Végül pedig Tiesto. Nekem fiatal korom egyik legtöbbet hallgatott DJ-je és a Just Be albumja máig az egyik kedvencem. Na itt kifejezetten a mély hangok szólaltak meg, és akiknek ismerősöknek mutattam, nem tudtak elmenni mellettük. Szinte mindegyik száma tökéletes a T10i-n, mintha ilyen zenékre lenne tervezve a fülhallgató. Mostanság is sokszor hallgatom meg ezt az albumot.

A fent említett pozitív élmények mellett sajnos a manapság hallgatott digitális zenék már egyáltalán nem azt adják. Sőt, ami nekem egyáltalán nem tetszett, pedig korábban imádtam, az a Red Hot Chilli Peppers. Egyszerűen hallgathatatlannak tartottam a T10i-n, és akkor rá kellett jöjjek, hogy bizony a T10i kíméletlenül megmutatja, ha maga az eredeti felvétel gyenge minőségű vagy az abból készült fájl tömörített. Bár nem tudtam mindenből egyformán jó minőségű hanganyagot meghallgatni, de a megfelelő zene annyira jól szól, hogy egyszerűen nem is szabad mással hallgatni. Ezt a kategóriát egyébként már nem is fülhallgatónak hívják, hanem IEM-nek, azaz in-ear monitornak. A monitor a stúdiótechnikában az a hangszóró, amellyel a felvételeket hallgatja vissza a hangmérnök és az képes minél részletesebben kimutatni a hangzásbeli hibákat, hogy az korrigálható legyen. Egy lépéssel megint közelebb kerültem a “stúdiótechnika” megértéséhez és a minőségi összefüggésekhez. Minden lánc csak annyira szól jól, mint annak leggyengébb láncszeme. Szóval, ha ilyen IEM-et vásárolsz, gyűjts be jó minőségű számokat (is), hogy igazán élvezhesd! Igazán csúcs hangzást pedig olyan lejátszóval kombinálva érhetsz el, amely a nagyfelbontású és jó minőségű felvételeket hardveresen is támogatja. Ilyen lehet például az RHA DACAMP, amely a nyár végén várható és csatornánként (bal és jobb) nagyobb számítási kapacitást kínál a nagyfelbontású fájlok megfelelő dekódolásához, mint amit egy okostelefon ma összesen tud. Kíváncsian várjuk azt az élményt is.

A T10i egyébként elnyerte a Japan Audio Association minősítési díját és a HI-Res logo használatára jogosult.

11141351_709186989187681_2569386610022656251_n

Arra is érdemes még odafigyelni, mielőtt megvásároljuk, hogy a fülünk nem fog 1 szám (2-3 perc) alatt hozzászokni. Lényegesen több idő kell, többféle zenével, ha esetleg a T10i-t választanánk, mindenképp szánjunk rá fél órát, hallgassunk meg többféle zenét, nekem legalább 2 számra van szüksége a fülemnek, hogy hozzászokjon. Általában egyébként buszon, vagy éppen séta közben szoktam használni az RHA-t és egyáltalán nem esik ki a fülemből, szépen tartja, így erre nincs panaszom.

Konklúzió

Screen Shot 2015-05-20 at 11.47.44

A T10i sok esetben felülmúlta a várakozásaimat, amit az RHA képvisel ezzel a típussal, az tényleg a felső kategória. Aki szereti a mély, mély-közép fele húzó fülhallgatókat, azoknak gondolkodás nélkül ajánlom, mert mély tartományban még nem hallottam ilyet. Mielőtt persze bárki megvásárolja, próbálja ki a fent említett zenékkel, vagy természetesen a sajátjaival, hallgassa meg, hogy az ő ízléséhez megfelelő-e ez a típus. Próbálja ki több fülharanggal is, fontos, hogy a megfelelőt válasszuk ebben az esetben. Az RHA egyébként 3 év garanciát vállal a T10i-re, ami egy nem elhanyagolható szempont a fülhallgató szegmensben.

Hátrányként egyedül azt tudom felhozni, hogy bizonyos számoknál túl kritikus és a hibákat megmutatja, nem úgy, mint egy olyan füles, ami összemossa kicsit a zenét, illetve a rendkívül merev fröccsöntött acél konstrukció miatt futáshoz, vagy sportoláshoz egyáltalán nem ajánlott. Nyugodt, otthoni vagy utazás közbeni zenehallgatáshoz viszont ideális. Bármilyen kérdésre itt is tudok válaszolni, illetve érdemes elolvasni az előző tesztünk az MA750i-ről. Ugyanitt érdemes elolvasni a Mobil Arena tesztjét is a T10i-ről! Az RHA T10i ára 63.030Ft, és itt tudjátok megvásárolni.

Ha komolyabban érdekel, akkor van egy privát kódunk, ami 10%-os kedvezményt az RHA EU Store-ban! Írj nekünk a [email protected]!

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Hű Apám, ez nem sz@r. Ötvenesért ez a piac legjobb vétele, ha a 3 év garit beleszámolom. Bár azért jó lenne, ha valami spéci lejátszóval is megpróbáltátok volna, kíváncsi vok, mit ad. MI az az RHA Dacamp? Egy lejátszó lész?

  2. Az MA750i teszt után nagyon megkívántam egy RHA-t! Aztán amikor a harmadik Earpodom is tönkrement döntöttem el, hogy akkor most beruházok valami normalisra!
    Végül az MA600i-re esett a választásom, mivel az nem hajlik be a fül mögé, ami engem nagyon zavarni szokott. Ez a füles is vadállat! Egy az egyben hozta azt az élményt, amit leírtál a T10i-vel kapcsolatban!
    Olyan hangzást nyújt, amiben meg nem volt részem! Es nem csak zenénél, hanem filmek esetében is sokkal jobb a hangélmény! 🙂

  3. Jó cuccok ezek mind! Én teli árban vettem a T10i-met, így nem örülök ennek az akciózásnak, mégha márkaépítésről is van szó, mert szerintem nagyon sokan nem értenek egy ilyen cucchoz, így írni sem fognak tudni róla. Azért az adminnak is meg-megbicsaklott a tolla, kereste a szavakat 😀
    Mi lenne, ha valami rendes front-enddel hajtották volna meg, valami rendes zenével. Itt talált volna igazán jó hangot, de még nemigazán vágja ezt a témát: https://www.nativedsd.com/ Aztán meg egy szutyok ájfon ezt nem eszi meg, ide lejátszó kell.

  4. @Tailor: Köszi, igen még mindig barátkozom a dologgal, de igyekeztem mindenki által érthetően írni. 🙂

  5. Kipróbálni hol lehet?
    Idén nyáron tervezek új fülhallgatót venni, vagy ezt, vagy egy Bang & Olufsen BeoPlay H3-at.
    Most az Apple In-Ear fülesét használom, meg vagyok elégedve a hangzásával, viszont már lassan 6 éves, és elkezdett szétmállani rajta a gumi.

  6. Nekem a 750i van …. Brutális jószág 🙂 … Volt egy csalódás érzésem amikor megvettem …nem igazán szólt úgy ahogy azt vártam, meg a tartozékok is olyan cikisek voltak ehhez a kategóriához … DE DE eltelt pár nap, hét és a füles”bejáratódott” … Iszonyat mit tud, és a szépsége mai napig lenyűgöző 🙂 csak azzal a fránya semmire sem használható kábelcsipesz bosszantó, azt a mai napig nem sikerült használnom 🙁

  7. Én próbáltam, sokfélét, többek között ezt is, de nekem kicsit olyan „nagyobb a füstje mint a lángja” érzés. Most egy sennheiser ie 80-ast használok egy prémium headset-zsinórral, szintén in-ear fülhallgatót . Ha tehetném anyagilag akkor ennek a nagytesóját az ie 800-ast hallgatnám. Na, az döbbi!

  8. @nagyB: @nagyB Szerintem ez a cucc lenyomja az ie80-at. A 800-at persze nem, de nem egy ligában játszanak, az vagy 3x-os ár… Viszont ár-érték- anyaghasználatban a felső termékeik igen rendben vannak. Nem mintha nem lenne jobb, de szerintem a láng itt rendben van a füsthöz képest… Szerintem. 🙂

  9. kösz a cikket, rendesen megkívántam a cuccot. most egy jóval alacsonyabb árfekvésű JVC-m van, a HA-FR301-R. sajnos nem vagyok vele elégedett, az előző Beats in-ear fülesem jobban és hangosabban szólt. viszont flac-ot mivel játszotok le iphone-on? kipróbálnám.


Add a Comment