fbpx Skip to content

A Things mindig is egy kitűnő feladatkezelő alkalmazás volt, azonban a legújabb Things 3 egészen elképesztőre sikerült és a fejlesztői nem véletlenül kapták meg tavaly az Apple Design Award kitüntetést.

Véleményem szerint a Things 3 az egyik legszebb feladatkezelő alkalmazás iOS és macOS esetén, amely az egyszerű funkciók mellett a komplex feladatokat is látványosan és könnyen átláthatóan kezeli.

Személy szerint évek óta használok emlékeztető alkalmazásokat, mivel az a tapasztalatom, hogy ha van egy jó rendszerünk és minden, a fejünkben felgyülemlett feladatot egy adott helyre leírunk, akkor sokkal jobban tudunk összpontosítani az éppen aktuális feladatunkra, ahelyett, hogy mindig azon kéne gondolkodnunk, hogy mi lesz a következő feladat vagy esetleg mit felejtettünk éppen el.

Természetesen munkától függően mindenkinek más lehet az ideális emlékeztető (to-do) megoldás. Általában akik kevesebb és időponthoz jól köthető feladatokkal rendelkeznek, gyakran a naptárat használják egyfajta emlékeztetőként vagy pedig az iOS gyári Emlékeztető alkalmazását.

Amikor már egyszerre több projektet kell menedzselnünk és szeretnénk komplexebb funkciókat is, akkor logikus lépésként általában a Todoist, Wunderlist, Any.do és hasonló ingyenes alkalmazások szoktak következni, azonban ezek általánosságban elég kompromisszumos megoldások, mind design, mind pedig funkcionalitás tekintetében.

Az eddigi évek során én háromszor “költöztem” át másik feladatkezelő alkalmazásba, mivel szeretem az összes elvégzett feladataimat is magammal vinni. Ilyenkor ugyanis az új alkalmazásban az összes to-do között tudok keresni és nem csak az éppen aktuálisak között, így én mindig azt szoktam javasolni, hogy érdemes előre gondolkodni és egy egyből egy komplexebb alkalmazást elkezdeni használni, ami a következő években is garantáltan hasznos lesz a számunkra.

OmniFocus — hasznos, de nem éppen szép alkalmazás

Én 2015 novembere óta OmniFocus-t használok, amely az egyik legkomolyabb GTD alkalmazás iOS és macOS eszközökre, és bár amikor elkezdtem használni, akkor még eléggé “ágyúval verébre” megoldásnak tűnt, az évek során szépen belenőttem az alkalmazásba és szinte minden nap órákat spórol meg a munkafolyamataimban. Egyetlen problémája, hogy szerintem csúnya, főleg a macOS verziója.

Things 3

Így el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amiért a Things 3-ról most szót ejtek és amiért különleges, hogy gyakorlatilag az összes professzionális emlékeztető funkciót sikerült úgy megoldaniuk, hogy az nem csak hasznos, de gyönyörű is legyen az összes eszközünkön.

A fejlesztők olyan apróságokra is odafigyeltek, mint például az emlékeztető értesítés hangja, amely kifejezetten úgy lett megválasztva, hogy a lehető legkellemesebb hangzást adja és véletlenül se legyen idegesítő. Ez bármilyen triviálisnak hangzik, sajnos rengetegszer bukott már el nálam idegesítő emlékeztető jelzés miatt egy-egy to-do app.

Az alkalmazás kinézetét és design megoldásait talán ezen videó segítségével lehet a legjobban szemléltetni:

A Things működése alapvetően a GTD (Getting Things Done) módszertanra épül, ezt jelképezi az Inbox megléte is. Tehát az első lépés, amikor elkezdjük használni az alkalmazást, nem más, mint hogy az összes, a fejünkben keringő tennivalót gyorsan “kiöntjük” az Inbox felületre és utána onnan kezdjük el ezeket projektekhez rendelni, esetleg specifikus napra beállítani vagy eltenni őket későbbre.

A Things könnyedén összekapcsolható a naptárunkkal és utána akár egyetlen felületen meg tudjuk nézni, hogy az adott nap milyen naptár eseményeink és feladataink vannak.

Számomra a macOS verzió esetén a leggyakrabban használt funkció, hogy bármit is csinálok éppen, egy gyors billentyűkombináció lenyomása után máris írhatok új emlékeztetőket, időzíthetem vagy akár jegyzetet is írhatok hozzájuk anélkül, hogy magát az egész alkalmazást az előtérbe kéne vennem.

A másik kedvenc funkcióm pedig, hogy egyszerre akár több ablakban is használhatom a Things alkalmazást, tehát nyithatok egy külön ablakot kifejezetten csak a mai tennivalóimmal, és egy másikat pedig csak egy adott projekthez kapcsolódóan. Ezeket az ablakokat pedig egészen kicsire is össze lehet nyomni, így munka közben mindig a közelben tarthatjuk, hogy a legfontosabb tennivalók mindig szem előtt legyenek.

Ez szintén csak apróság, de ezen sok apróságból áll össze egy rendkívül jó felhasználói élmény.

A Things 3 iOS és macOS verziókon túlmenően pedig watchOS appal is rendelkezik, amely ismét csak elég szépre sikerült, ahogyan a következő videón is látszik:

Annak érdekében pedig, hogy a feladataink mindig szinkronizálva legyenek, minden Things alkalmazás mellé ingyenesen jár a Things Cloud, ami egy kényelmes, gyors és biztonságos módja a feladataink tárolásának és szinkronizálásának.

Összegzés

Összességében én csak ajánlani tudom a Things 3 alkalmazást mindenki számára, akik egy komolyabb feladatkezelőt keresnek, amely egyszerre rendkívül sokoldalú és gyönyörű is egyben.

Az app egyetlen hátránya talán az ára lehet, ugyanakkor ha azt nézzük, hogy mennyi időt és energiát spórol meg nekünk naponta, akkor máris könnyebb kontextusba helyezni az egyszeri kiadást. Szerencsére a Things csapata még nem állt rá az előfizetéses árazásra, így minden alkalmazást valóban csak egyszer kell megvennünk.

[appstore id=”904237743″]

[appstore id=”904244226″]

[appstore id=”904280696″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Régóta használom és bár nem olcsó főleg, hogy minden eszközre külön meg kell venni, de onnantól kezdve cloud-on keresztül szinkronizál és az egész életedet, projectjeidet, jegyzeteidet, stb nagyon hatékonyan lehet menedzselni benne, emlékeztetőkkel, lejárati dátumokkal, figyelmeztetőkkel, stb. Még egy komolyabb utazás előtti listához is messze a legjobb, pedig az arra kitalált appokkal Dunát lehetne rekeszteni. Itthon sokan nem ismerik a GTD módszert, pedig ez a fajta menedzselés megváltoztatja a mindennapokat és hogy hogyan áll az ember bizonyos dolgokhoz, hatékonyabbá és könnyebbé teszi mindennapokat munkában és magánéletben is.

  2. És ezzel a GTD minden fázisát tudom menedzselni?
    Áttekinthetően látom a delegált feladatokat, amiknek akár a részleteihez is tudok lejárati időre való figyelmeztetéseket beállítani?

  3. Szintén évek óta használom (és ajánlom mindenkinek, akiben látok rá fogékonyságot 😉 ). Talán érdemes megemlíteni, hogy egy másik billentyűkombinációval az adott emailre, weboldalra mutató link kerül a feladat jegyzet részébe. Vagy hogy bab Siri-integráció. Vagy tagek. Vagy nem csak a Feladat szint felett Projekt szint, de alatta Alfeladat szint is. De tényleg hosszan lehetne sorolni. (Valóban nem előfizetéses, de a nagyobb verziófrissítésekért fizetni kell.)

  4. Azt szeretném kérdezni hogy mennyire jó az eszközök közötti szinkronizálás, pl ha a telefonon kipipálok egy feladatot , akkor az lefrissül az ipaden is automatikusan vagy el kell hozzá indítani rajta az alkalmazást.
    Illetve ha a telefonon a sötétben kipipálok egy feladatot akkor eltűnik az alkalmazás ikon indítás nelkul?

    Köszönöm


Add a Comment