fbpx Skip to content

Az AudioFly márka hazánkban még új, azonban a termékei évek óta elérhetőek külföldön. Tamás osztotta meg velünk véleményét az AF56W vezeték nélküli fülhallgatóról, amit személy szerint örömmel olvastam végig. Át is adnám neki a billentyűzetet!

Nem sokkal azelőtt, hogy itt, a Szifon.com-on megjelent az Audiofly AF100W bluetooth fülhallgató tesztje, a birtokomba került annak kisebbik testvére, az Audiofly AF56W. Azóta már eltelt a bejáratás nagy része, így szívesen vállaltam, hogy megosztom tapasztalataimat a fülessel kapcsolatosan.

Előre szeretném bocsátani, hogy nem vagyok sem hivatásos teszter, sem hangmérnök, sem audiofil, így amennyiben az itt leírtakkal kapcsolatosan esetleg valaki a szakmaiatlanság vádját sütné rám, az nem biztos, hogy minden esetben indokolatlan lenne. Mindezek mellett vagy ellenére ugyanakkor megszállottan keresem a jó ár/érték arányú, minőségi, kiváló hangzású fülhallgatókat és ennek során jutottam most el az Audiofly AF56W-hez.

A technológiai fejlődés (no és a jack dugó ezzel párhuzamos kispadra ültetése) egyre inkább előtérbe hozza a vezeték nélküli megoldásokat a minőségi zenehallgatás területén is. Míg azt talán ki lehet jelenteni, hogy a vezetékes piacon többé kevésbé megszilárdultak a (h)arcvonalak, jelentősebb újdonságok talán ritkábban születnek, addig a vezeték nélküli technológia még erőteljesen az útkeresés szakaszában van. Bár már mostanáig is születtek előremutató megoldások (gondolok itt elsősorban az AirPods-ra, Soundmagic E10BT-re, vagy akár a Sennheiser Momentum Free-re), véleményem szerint még mindig a szegmensre vonatkozó fejlődési görbe első szakaszában járunk. Trendek szempontjából mindenesetre úgy tűnik, a gyártók alapvetően két irányba gondolkodnak.

  • Egyik részük kicsi, kényelmes, könnyen hordozható fülest akar gyártani és bevállalja az ezzel összefüggésben kisebb energiatárolás lehetőségét, azaz rövidebb üzemidőt, vagy esetleg ehhez – valamilyen hordozható töltő formájában – kiegészítő megoldásokat is párosít.
  • Másik részük viszont, szintén teljesen indokolható módon, inkább hosszabb üzemidőt kíván biztosítani a fülhallgatónak. Így születtek a robusztusabb, néhol már-már nyakmerevítő szerű fülhallgatók, vagy az elnagyolt méretű, nehezebb fülmonitorok, ahol már biztosított nagyobb akkumulátorok elhelyezhetősége is.

Mint az talán a fentiekből is kiolvasható volt, én személy szerint inkább az előbbi kategória híve vagyok és akkor léptem be vásárlóként a vezeték nélküli eszközök piacára, amikor először találkoztam olyan megfizethető árú, jó (ezen esetben nagyon jó) hangminőségű vezeték nélküli fülhallgatóval, amely jelentős részben hasonlított vezetékes megfelelőjéhez anélkül, hogy közben az az érzésem lenne, mintha nyakörvet hordanék. Ez volt az e felületen már többször említésre és alapos bemutatásra került Soundmagic E10BT, amely jelen írás tárgyát képező fülhallgató értékelése során is sok tekintetben referencia pontként fog szolgálni.

De térjünk is rá az Audiofly AF56W-re. A gyártó bemutatásával, vagy a műszaki paraméterek pontos leírásával most nem untatnám a kedves olvasót. A műszaki paraméterek nagy része egy az egyben megegyezik az AF100W-nél leírtakkal. Ugyanolyan minőségi szövetkábellel, ugyanolyan retró jellegű vezérlő és akkumulátor tároló egységgel rendelkezik, és üzem- és töltési időben sincs különbség. A vezérlő és akkumulátor tároló esetében egyébként felmerült bennem a gyanú, hogy a gyártó esetleg megcsíphetett egy nagyobb volumenű LEGO szállítmányt, mert teljesen azt a 80-as, 90-es évekre jellemző érzést hozza, amely számomra ehhez párosult. Nekem ez a retro feeling egyébként meglehetősen bejön, különösen arra tekintettel, hogy mennyire összehangban van a füles hangjának karakterisztikájával.

A nagyobb testvérhez képest az AF56W-t egy 13 mm-es dinamikus driver hajtja (az AF100W-ben egy duál membrános dinamikus driver üzemel) és a fülmonitor kialakítás is eltérő, itt a kábelt nem felfelé a fül mögött, hanem a normál vezetékes fülesek nagy többségéhez hasonlóan, fül alatt lefelé kell elvezetni. A fülmonitor puhán és kényelmesen ül a fülben a vetőcső 45 fokos megdöntése miatt (véleményem szerint egyébként ez a lehető legkényelmesebb és egyben legstabilabb kialakítás). A gyártó a szokásos szilikonos illesztékeken kívül itt is mellékelt comply foam illesztéket is, tehát nagy valószínűséggel mindenki megtalálja a számára legjobban passzolót. Az őszinteség megkívánja tőlem ugyanakkor azt is, hogy jelezzem, a fülmonitorok behelyezésekor némi driver flex jelenséget tapasztaltam. Zajszigetelés tekintetében a fülhallgató a piaci átlagot hozza, a forgalom zajában némi basszus azért elvész, de mivel bőven van belőle, ezért a hangzás hangosabb utcán, vagy tömegközlekedésen is tökéletesen élvezhető.

Üzemidőt tekintve – ahogy fentebb írtam – az AF100W paramétereit hozza, tehát kb. 5 óra zenehallgatást biztosít teljes feltöltéstől. Ez, bár az Soundmagic E10BT brutális 10-12 órás üzemidejéhez képest meglehetősen karcsú, de tapasztalatom szerint átlagos hétköznapi használat során még éppen elegendő. Aki viszont hosszabb útra készül, annak javaslom, gondoskodjon mellé egy vezetékes társról is, vagy egy vezeték nélküli töltőről. A zsengébb üzemidőért cserébe viszont az AF56W akkumulátorának elhelyezése számomra jobban megoldott a vezérlő egységgel egyenlő magasságban, a kábel másik végén. Nem rázkódik, viszont kiegyensúlyozza a két fülmonitor terhelését és a kábel elhelyezkedését is stabilabbá teszi, nem csúszkál jobbra balra a nyakban. Bár alapvetően feltételen rajongója vagyok az E10BT-nek, az akkumulátor hátsó elhelyezését és fémcsipeszes póló vagy ingnyakhoz történő rögzítését annyira nem szeretem (de hát a kiváló hangzás és a hosszú akkumulátor idő azért ennél jóval többet nyom a latba).

Megszólalásig jó!

És akkor jöjjön minden füles esetében a legkényesebb és egyben legfontosabb kérdés: Na de hogyan szól? Azt kell mondanom: Jól. Sőt! Kimondottan jól! Legalábbi számomra. A legjobban talán úgy tudnám jellemezni, hogy az AF56W nagyon izgalmas hangzással rendelkezik.

A hangzásnak az AF100W kapcsán is leírt analóg jellege (amelyhez kimondottan passzol a retró kinézet) itt is maximálisan jelen van. Amikor azt írom, hogy analóg hangzás, ne tévesszen meg senkit, nem arra gondolok, hogy a fülhallgató recseg, ropog, vagy torzít. Az analóg hangzás egyfelől egy melegebb hangtónust jelent, másfelől pedig azt, hogy a hangok kicsit – nem találok rá jobb szót – koszosabbak és ezáltal sokkal inkább az élőszerű hangzást adnak. Ez számomra nagyon tetszik, mert a digitalizáció előrehaladtával sokkal inkább a sterilebb, polírozottabb hangzások kerültek előtérbe, amelyek sokszor az adott zeneszám élő jellegéből már-már el is vesznek, főleg ha hangszeres zenéről beszélünk. Itt erről egyáltalán nincs szó, és csendesebb, hangszigeteltebb helyeken hallgatva tényleg kicsit már az az érzése támadhat az embernek vele, ha becsukja a szemét, hogy a felvételen megszólaló zenekar épp ott előtte játszik.

A minőségibb fülhallgatókat szinte minden esetben be kell bejáratni (azaz hosszabb ideig használni), amire végleges karakterisztikája kialakul. Sok teszt szerintem azért jut téves, vagy egymással szöges ellentétben álló megállapításra, mert néhol egy bejáratott, néhol pedig egy gyakorlatilag bontatlan fülesről írnak. Az AF56W esetében ez fokozottan igaz, a bejáratás nem nélkülözhető ahhoz, hogy megtudjuk, valójában hogyan is szól. A fülhallgató a kicsomagolását követően ugyanis erőteljesen basszusorientáltan szólt, a közepes hangtartomány szintén jelen volt, de a magasabb regisztereket azért a basszus már elnyomta. Jó kétheti használat után ez szerencsére változott, előrébb kerültek a magasabb hangok is, így a hangkép jóval kiegyensúlyozottabbá vált. A mélyek talán továbbra is egy leheletnyit dominánsabbak, de alapvetően minden a helyén van.

Az AF56W hangzásának izgalmasságát számomra az adja, hogy az analóg, alapvetően kiegyensúlyozott hangkép a kategória más füleseinél ritkán jelenlévő dinamikus megszólalással párosul. Ahogy az AF100W esetében leírt analóg jelleg, úgy az ott tapasztalt dinamika is jelen van az AF56W-ben is és ennek kominációja itt is nagyon egyedi, élőszerű hangzást hoz létre. Ez a dinamika lehetővé teszi azt is, hogy olyan zenei részleteket is meghalljuk, amely más fülesek esetében talán elkerülné a figyelmünket, amely számomra rendkívül élvezetes zenehallgatási élményt nyújt. Meg kell ugyanakkor jegyeznem, hogy a dinamikus megszólalásnak köszönhetően a basszus főleg a bejáratás elején egy-egy taktus erejéig talán indokolatlan mértékig is jelen lehet az adott zeneszámban. Minél bejáratottabbá vált ugyanakkor a füles, ezt a jelenséget annál kevésbé tapasztaltam.

A hangkép – egy in-ear monitor adta keretek között – meglehetősen széles és a hangszer szétválasztás is jó, a dinamikus jellegnek köszönhetően az egyes hangszereket külön-külön is lehet és érdemes is figyelni.

SoundMAGIC E10BT vagy AudioFly AF56W?

Hogy mindazt, amit eddig leírtam, valamelyest képbe hozzuk, nézzük, hogyan viszonyulnak a fenti tulajdonságok a Soundmagic E10BT-hez képest. Az E10BT-t azért tartom jó referenciapontnak, mert egy megfizethető árú, nagyon letisztult, pontos, széles hangképpel, jó hangszerelválasztással rendelkező fülhallgató, amelyet ár-érték arány tekintetében kategóriájában személy szerint verhetetlennek tartok.

Mindkét füles számomra eléggé hasonló, alapvetően kiegyensúlyozott hangképpel bír, amely talán egy kicsit a mélyebb tónusok irányába tolódik el. Az analóg hangzás az AF56W-nek koszosabb, élőszerűbb hangzást ad. Az E10BT esetében ez nincs jelen, a hangkép tiszta, szinte minden nagyon jól hallható. Dinamikában az AF56W erőteljesebb, cserébe az E10BT pontosabb. Torzítás tekintetében az AF56W jobban áll, az E10BT esetében viszont nem tapasztaltam driver flexet. Komfort tekintetében inkább az AF56W felé billenne a mérleg, ha az üzemidő, meg a vételár nem borítaná fel azt az E10BT irányába.

Konklúzió

Mindent összevetve két nagyon eltérő karakterisztikájú, mégis a bevezetésben említett ár-érték arány szempontjából nagyon hasonló fülhallgatóról beszélünk. Miközben ezeket a sorokat írom, gondolkodom, hogy ha a kettő közül mindenképpen választanom kellene, melyik lenne az? A választ egyenlőre magam sem tudom, mert mindkettőt nagyon szívesen használom. A két füles közül a muzix.hu-n az E10BT kb. 20 ezer forint körül mozog, míg az AF56W 35 ezer forint körül kapható. Árérzékenyebbeknek, vagy azoknak, akiknek jelentős mértékben nyom a latba a hosszabb üzemidő, alapvetően továbbra is a Soundmagic tűnik a jó választásnak, aki viszont egy kicsit mélyebben is a zsebébe tud nyúlni és nyitott az izgalmas, átlagostól eltérő hangzásokra, annak bátran javaslom az Audiofly-t, akár az AF56W, akár a nagyobb tesó, az AF100W formájában.

A Szifon.com csapat jóvoltából a készlet erejéig 5.000Ft-os kedvezményt kaptok a Muzix.hu-n, ha AudioFly AF100W vagy AF56W vásároltok. A rendeléskor használjátok az AFW5000 kuponkódot!

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Azért jó hogy ilyen cikkeket is írtok, a sok tokkkal tele van a tokom…:-)

  2. Sziasztok,
    Egy kis segítséget szeretnék nyújtani remélem nem veszitek rossz néven…
    Az óminózus hangszóró-, illetve kábel bejáratással kapcsolatban -igen, a kábelt is be kell járatni- szeretnék segítséget nyújtani remélem nem veszitek rossz néven…
    Valóban kell nagyjából 2-3 hét mire összeérnek a dolgok, és nagyon fontos, hogy amíg a bajáratós időszak van, addig nem célszerű megküldeni a drivereket, nem tesz jót nekik…
    Na de a lényeg…
    Biztosan van aki már találkozott vele, egy kimondottan erre a célra fejlesztett bejáratólemezzel rengeteg időt takaríthatunk meg.
    A cd,- illetve szoftver neve “IsoTec Full System Enhancer and Rejuvenation Disc”
    Természetesen nem zenehallgatásról van szó, a disc 3 szakaszból áll, melyek együttesen kb 1,5 óra furcsa zajt tesznek ki. Először különböző zajokat, hangmintákat tartalmaz, melyek ismétlődve lejátszódnak néhányszor, aztán jön egy következő teszthang, és az ismétlődik, és így tovább. A legérdekesebb az egészben, hogy mindez folyamatos kásás, szúrós fehér zaj aláfestéssel történik. Majd különböző pattogó, hullámzó hangeffektusok következnek.
    Az utolsó szakasz frekvenciagörbéket és rövid impulzusokat tartalmaz, rövid sípoló, pulzáló hangok formába lendítik a hangszórókat.
    Tehát elindítod a cd-t,- szoftvert, leteszed a fülest, hangfalat, stb, és kb 1,5 óra múlva egy TÖKÉLETESEN bejáratott eszköz lesz a kezedben.
    ( Én egy AKG K3003i fülhallgatót használok immáron 2 éve, mondhatni, hogy rendesen be lett már járatva, kíváncsiságból azért ráengedtem az IsoTec cd-t, a végeredményen igen komolyan meglepődtem. Azóta elölről kezdtem a zenéim hallgatását, tényleg nagyon komolyat segített a hangképen.
    Az IsoTec bejárató cd ára 8000.- forint hivatalos helyről, de a mai világban aki keres az ugye előbb utóbb talál is…. 🙂

  3. @hxd2odr: Köszönjük a tippet, megnézzük! 🙂 A bejáratással mi is tisztában vagyunk, jól hallható különbséget lehet kapni, csak hát ezek mind időigényes dolgok, megnézzük ezt a CD-t! 🙂

  4. @admin: Igazán nincs mit, nagyon szívesen! ????
    Ha gondolod el tudom küldeni Neked a file-t, illetve bárkinek aki igényt tartana rá.
    Így keresgélni sem kell.. ????

  5. @admin: Elküldtem az emailt.. Majd ha lesz rá időtök, illetve tesztalany is, küldjétek rá! ????

  6. @hxd2odr: Rendben 🙂 hétvégén sztem én megpróbálom! Köszönjük!

  7. Botfülűként a hangzásvilágot nem piszkálnám. Én elégedett vagyok a E10bt-vel, egy dolgot leszámítva. Ez a jobboldalon torokmagasságban himbálózó “vezérlő”, amibe lehet beleakad. Szerencsésebb lett volna egybeépíteni az akkuval. Az AF56w-nak mindkét oldalán lötyög egy-egy ilyen “tőkesúly”, ami kényelmes biztosan nem lehet.

  8. Az RHA 650-wireless és AF56w füleseket néztem ki még múlthéten a Muzix-nál. Nem bántam meg, a bass effect elegendő, még nem telt le a bejáratási idő, s tuti fog még változni a hangzás világ. Az 5 órás üzemidőt tudja, a cikkben szereplő driver flex jelenséget én is tapasztaltam, a megfelelő technikával ki lehet játszani, s így elkerülhető a jelenség.. Comply fülillesztékkel használom, szigetelése megfelelő. Az irodában mikor zenét hallgatok a körülöttem lévő beszélgetéseket, alapzajokat nem hallom 🙂

  9. @hxd2odr: Szia, ezt én is kérhetném? 🙂

  10. @hxd2odr: Szia, engem is erdekelne! Nagy koszonet erte! 🙂

  11. @selmer: @p33n4: Sziasztok! Elnézést, hogy csak most válaszolok…Ha még aktuális akkor természetesen el tudom küldeni Nektek, csupán egy email címre lenne szükségem.,. ????


Add a Comment