fbpx Skip to content

Rendszeresen beszámolunk az Apple új központjának, az űrhajó formájú Apple Parknak építéséről. A legújabb videót hétfőn tették közzé.

Apple Park

Lelkes drónfotográfusok minden hónapban készítenek videót az építkezésről, így mi is képben lehetünk a munkák előrehaladásáról. A képek alapján megállapítható, hogy a park nagy része már elkészült, a nehéz munkagépek levonultak. Az e havi videón megtekinthetjük a teljesen kész látogatói központot, a tereprendezés munkálatait, kültéri sportpályákat, a sétautak kialakítását.

Az Apple idén februárban nevezte el a központot Apple Parknak, amely nem csak az irodaépületet, hanem például az alapítóról elnevezett Steve Jobs Theater előadótermet is tartalmazza, mely termékbemutatókra szolgál.

A terület korábban a Hewlett-Packard tulajdonában volt, tőle vette meg az Apple és alakította át teljesen. A környezetbarátság alapvető szempont volt a kialakítás során, így például 9000 fa került telepítésre, köztük alma-, cseresznye-, sárgabarack- és datolyafa is. A nagy mennyiség komoly kihívást jelentett a helyi kertészeti vállalkozásoknak, ezért Kalifornián kívülről is kellett fákat hozni. A campus energiaellátását 75%-ban a tetőre telepített napelemek biztosítják.

Az egész projekt nagyjából 5 milliárd dollárba került, amiből az űrhajó formájú körgyűrű 427 millióba, a Steve Job Színház 180 millióba, a tereprendezés 85 millió dollárba fáj. Jelentősebb költség volt még maga a terület megvásárlása, az IT infrastruktúra kialakítása és a költözés, mely jövő áprilisban fejeződik be.

Ha elkészül, minden bizonnyal szép lesz, bár a dolgozók az egylégterű irodákért nem voltak oda, kisebbfajta lázadás tört ki. Az Apple-chipeket tervező részleg elérte, hogy számukra külön épületet építsenek, melyben zavartalanul tudnak dolgozni.

Szóval látható, hogy már az utómunkálatok folynak, hónapokon belül elkészülnek a teljes építkezéssel. Ha újabb videó jelenik meg, természetesen beszámolunk majd róla.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment