Vendég blogger: Apple Pay használata Magyarországon, avagy a Boon és a Revolut

Korábban már írtunk a Boon-ról, amit néhány hétig itthon is bárki használhatott és kényelmesen kipróbálhatta az Apple Pay-t. Azóta sajnos ez az opció megszűnt, de néhány “trükkel” ismét használhatóvá válik bárki számára az Apple Pay.

Apple Pay boon

Jelenleg egyik magyar bank sem támogatja az Apple Pay-t, így hazánkban, hivatalosan nem tudjuk hozzáadni a magyar kártyáinkat az Apple szolgáltatásához. Magyar régiós beállítással pedig ez nem is érhető el. A Boon az egyik megoldás, hogy hazánkból is létrehozhassunk Apple Pay-képes, virtuális kártyát, azonban ez mára már nem ilyen egyszerű. Persze ha valaki nagyon szeretné, íme néhány tipp, hogy hogyan lehet ezt véghez vinni.

Két olvasónk, Lalamper és József is küldött nekünk, nektek ehhez instrukciókat, amikből kiderül, hogy miket kell elvégeznünk, hogy használhassuk a Boon-t, és ezzel az Apple Pay-t itthon. Lássunk is hozzá.

Az első lépés, hogy legyen egy Boon Accountunk, amit a lenti alkalmazás letöltésével tudunk létrehozni. Ez nem érhető el a magyar App Store-ban, így UK App Store-os felhasználóra van szükségünk. Ide kattintva tudunk végig menni a folyamaton úgy, hogy ne kérjen bankkártya adatokat, ne felejtsük el a régiót UK-ra váltani. Miután beléptünk ezzel a fiókkal, letölthetjük az alkalmazást:

boon.
 • boon.
 • Méret: 67.96 MB | Verzió: 1.21
 • Ár: Ingyenes | Értékelés:

Az első lépés a Boon account Plus-ra váltás, amit mindketten leírtak emailben nekünk:

A dolog addig működött itthon, amíg fel lehetett tölteni a Boon. egyenlegét két magyarországi bank által biztosított 3D Secure támogatott bankkártyával. Egy idő után a Boon. nem fogadta el ezeket a hazai kártyákat és ekkor kezdtem el mindenfelé érdeklődni, nyomozni, mert nem hagyott nyugodni a dolog és szerettem volna kipróbálni.

Csináltam egy Boon. regisztrációt és Plus tagságra váltottam. Személyi igazolványomat és egy közüzemi számlát kellett befotóznom és 2 napon belül meg is történt a jóváhagyás. Boon. PLUS egyenlegemet Revolut-tal töltöm fel és még aznap 1-3 órán belül rá is kerül az utalt összeg.

(A TransferWise szolgáltatással nem lehet feltölteni a Boon. egyenlegünket még Plus tagsággal sem, nem támogatják ezt a pénzküldő szolgáltatást valamiért. Nem teszteltem, de leírták megjegyzésben). – József

 

Jó hír az, hogy a Boon elfogadja a magyarországi lakcímmel rendelkező természetes személy személyes okmányait. Két dolgot kell validálni. Az egyik a személyazonosság, erre tökéletesen megfelel a magyar személyi igazolvány. Ezt az alkalmazáson belül fotóztam be (mindkét oldalt), majd küldtem el.

A másik igazolandó dolog, az a lakcím. Itt volt a legnehezebb eljárni. Lakcímkártyát elfogadják, amennyiben a kiállítás dátuma nem régebbi mint egy év. Sajnos én ezzel nem jártam sikerrel, így közüzemi számlát, adóhatósági dokumentumot vagy banki kivonatot kértek. Jobban szeretik a papír alapú igazolást lefényképezve, de az online kivonatot (PDF) is elfogadják, igaz, ilyenkor két doksit is kérnek.

Mivel folyamatosan elutasították a lakcímigazolásomat, így telefonon is beszéltem velük. Nagy nehezen meg tudtam győzni őket, hogy ha megszakadok sem tudok több dokumentumot küldeni, így egyéni eljárás során három nap alatt jóváhagyták az account upgrade-et.

Azért nem elég csak a Basic csomagra frissíteni, mert ott csak saját számláról írnak jóvá átutalást. Mivel a Revolut speciális eset, az utalás nem saját számlák közötti utalásnak minősül, így szükség van a Plusra, hogy úgymond “idegen” számláról is fogadjon bejövő összeget. Ez valami pénzmosási törvény miatt van így. – Lalamper

Tehát összefoglalva szükségünk van a Plus-ra a Boon accounton belül, illetve ezután egy Revolut-ra is, amiről már írtunk korábban ebben a cikkben.

Revolut bankkártya

Amint meglett az upgrade, két órán belül máris tudtam rá pénzt tenni.

Első lépésben a Revolut kártyára tettem angol fontot, ezt ugye meg lehet tenni nagyon egyszerűen magyar bankkártyával. Amint ez megvolt, a Revolutból kell indítani egy átutalást. Az ehhez szükség van a Boon-os számlaszámra és sort code-ra. Ezt könnyen meg lehet tekinteni a Boon alkalmazásban, majd a Revolut appban felvinni és elindítani az utalást. Összegtől függően vagy aznap ott van vagy másnapra. Nekem vasárnap délután két óra múlva már a Boon számlámon volt a pénz.

Ma reggel ki is próbáltam a vásárlást, tökéletesen működött a Tescoban az Apple Pay. Egyetlen kis szépséghiba az az 1,25% díj, mivel ez külföldi használatnak minősül. Viszont ennyit megér, ha így legalább tartalék pénzt tud az ember az óráján, ami bármikor jól jöhet. – Lalampert

Végül pedig angolul a Boon által kért adatok, ahhoz hogy Plus tagságunk legyen:

Thanks for sending us your documentation. We accepted your ID card as a proof of your identity, but unfortunately we cannot accept any documents older than 12 months for a proof of your address, and because your address card was issued on 2010 we must reject it.

Could you please provide any other document listed below:

– bank statement (issued by a regulated financial sector firm and dated within the last 3 months)
– credit card statement (issued by a regulated financial sector firm and dated within the last 3 months)
– debit card statement (issued by a regulated financial sector firm and dated within the last 3 months)
– current Council Tax demand letter (dated within the last 12 months)
– utility Bills (e.g. gas, electricity, landline phone bill and dated within the last 3 months)
– instrument of a court appointment  (e.g. Liquidator or grant of probate, the letters should primarily be dated within the last 3 months)
– evidence of entitlement to a state or local authority-funded benefit (e.g. housing benefit, tax credit, pension or housing benefit, the letters should be dated within the last 3 months)
– ID Card, it has not been provided as proof of ID (i.e. either a passport or driving licence was provided as proof of ID)
– current residence permission
– registration cards

Please take in consideration that we need to see the whole document. We also prefer a document which you received by post. If you cannot provide one please send alternatively two online documents.

Please also note that you are not going to receive a notification when the account was successfully upgraded. Thank you for your understanding.

Összességében tehát körülményesen, de létre lehet hozni és feltölteni olyan Boon accountot, amivel hazánkban is fizethetünk az Apple Pay segítségével.

Ezek még érdekelhetnek:


 1. Szia,
  Köszi, hogy megosztottad a többiekkel.

  Még egy kis adalék: akinek még nincs Boon accoutja, az jobban jár ha írországi vagy spanyol accountot hoz létre (ehhez ugye ír Apple ID, stb.), ugyanis ott EUR-ban van nyilvántartva az összeg és nincs dupla konverzió (HUF>EUR>GBP), hanem csak HUF>EUR.

  Én most épp záratom a UK accountot és nyitom az írországit. 🙂

 2. Ha EUR a dolog akkor is épp pénzkidobás az hogy először átforgatod a pénzt EUR-ra aztán itthon EUR- HUF…. és nem hiszem hogy középárfolyamon fogják elszámolni! Ezért ennyi időt eltökölni? Meg pénzt? Azért el lehet képzelni hogy milyen egy kártya helyett a telefont odanyomni a pin kód mellé….

 3. Ne a magyar bankokból indulj ki. Pont ez a legjobb a Revolutban, hogy nem buksz rajta. Nevetségesen kicsi százalékokkal dolgoznak, cserébe kapsz egy nemzetközi EUR és GPB számlát. Talán a legköltségesebb az ATM használat, de a Revolut szeribt a kp. kora leáldozóban (ami lassan igaz is lesz).

 4. Attól függetlenül hogy ír accountot reggelsz magyar mobilszamot adsz meg a boon regisztrációnál? Ha már nekem van angol accountot magyar mobilszamommal akkor le kell zaratnom azt hogy ír account tal új regget csináljak a saját mobil szamommal? Mert most nem tudok új accountot reggelni mert azt mondja h a mobilszam már foglalt

 5. Az a kerdes merult fel bennem, hogy vajon akkor is kell e a Plus upgrade, ha a Revolute-nal mar rendelkezem sajat nevhez tartozo Account numberrel es Sort code al?
  Regisztraltam most egy uj fiokot kivancsi vagyok mennyi ido meg elfogadjak az irataim.

 6. @Ungar: A regiót Írorszagra állítod, a nyelvet angolra, majd megpróbálsz letölteni egy ingyenes appot, és ekkor regisztrálsz új Apple Id-t. Én egy újonnan beállított iPhone-n csináltam, ahol nem adtam meg kezdetben Apple Id-t

 7. @kchris: igen, valamilyen szinten pénzkidobás a konverzió miatt, viszont nagyon jól jön, amikor nem tudok vagy inkább nem akarok pénztárcát és/vagy fullos bankkártyát magammal vinni (pl. edzőterem, futás vagy akar strand), de jó ha tudok fizetni ha épp kell valami apróság.

 8. Egyébként OTP-s ismerőstől tudom, hogy az OTP már dolgozik az iPhonos mobilos fizetesen (androidon ugye már megy a Simple alkalmazasból az NFC-s fizetés), tehát egészen biztos hogy előbb-utóbb lesz Apple pay Magyarországon is.

 9. Javítanám a cikket azzal, hogy Plus fiókkal működik a TransferWise ezt a support is megerősítette, sőt, ki is próbáltam.
  Viszont fontos, hogy ne UK régió legyen beállítva, mert akkor az alkalmazás font alapú Accountot csinál, amit tényleg csak körülményesen lehet feltölteni és terhel is UK-n kívüli fizetésenként.
  Viszont ha ír, vagy más támogatott régióval regisztrálsz (az lényegtelen, melyik store-ból szedted az appot, az első indításkor beállított régió számít), akkor euro accountod lesz, ami nem terhel semmit ha euro zónában fizetsz.
  Nekem a support megszüntette az eredetileg UK accomat majd újra regeltem eurósra és fel is oldották az e-mailen így ugyanazt használhatom.
  Sőt, nemrég a transferwise lehetővé tette a bankkártyás fizetést is, így sokkal gyorsabb az átutalás, nem kell a bankra várni, meg ahogy nézem ők kérnek a legkevesebbet. Mielőtt a support megerősített a TransferWise használatában Plus fiokkal, azelőtt a WorldRemit-et használtam feltöltésre, ez azért jó, mert az első tranzakció díjmentes és szinten kártyával lehet fizetni, utána kb 4 eurót terhelnek, ami több, mint a TW, szóval csak egyszer használtam. A TW amúgy gyorsabb is.

 10. A megerősítéssel meg semmi probléma nem volt, mert én szimplán a személyimet scanneltem be egyik dokumentumnak és a jogosítványt a másiknak, de az app ugye a másodiknak csak 1 oldalt enged, így a support mailban kérte a jogsi másik oldalát és meg is volt a plus upgrade.
  De ez mondjuk már az euro accounttal volt, a fontnál jobban ragaszkodnak a dolgokhoz, nem érdemes szenvedni vele.

 11. Jó, meg minden, biztos funny odatartani az órát a terminálhoz, és nézni ahogy felszedik az állukat a földről, de maradjunk a piszkos anyagiaknál.
  Valaki meg tudja mondani, hogy 1000 forint feltöltéséből mennyit lehet vásárlásra fordítani?
  Ez az ami számít…

 12. Agent_H: kollegam droiddal mar ha nem is evek ota de 1 eve biztos ezt csinalja droiddal ugyhogy ez mar nem annyira hype meg hű meg há mint lett volna 3 eve. Sportolas meg hasonlo esetben ha a telefon nalam tud lenni akkor en megoldom hogy egy paypassos kartya is odaferjen. Problem solved :).

 13. @RobexX: Vissza lehet. Sőt, ha restoreolsz és magyarra állítod, de korábban be volt állítva az applepay, akkor is feldobja a lehetőséget és a boon beállítható régió állítgatás nélkül magyar régióból.

 14. @Agent_H: Nem lehet megmondani.

  Például 1000 HUF-ért akarsz eurót feltölteni a Boon-ra, ekkor a bankod váltja HUF-t EUR-ra. Pl. feltöltöd előbb Revolutra. Ez a mai napi OTP deviza EUR eladási árfolyammal (307,67 HUF/EUR): 3,25 euró lesz, tehát ennyi jelenik meg a Revolut számládon. Revolutról áttolod Boonra, itt nincs költség, tehát a Boonon van 3,25 EUR pénzed.

  Majd villogsz a vaccsoddal a sarki dohányboltban a műkörmös kiscsaj előtt, mondjuk épp 1000 HUF-ért szeretnél venni egy cigit, elvégzed a fizetést.

  Mostantól a Boon fogja neked elszámolni az összeget. Ha az euró a vásárlás (lekönyvelés) pillanatában drágult az eredeti OTP árfolyamhoz képest (amikor vetted), akkor nyertél az ügyön, még marad is kb. 0,1-0,5 (vagy valami ilyesmi) euród a számlán. Ha gyengült az euró, akkor pedig nem tudsz 1000-ért vásárolni, max lehet csak 950-ért.

  Ez egy kényelmi szolgáltatás jelen helyzetben, akinek minden fillér számít, az ne kínlódjon vele, mondjuk annak ájfonja is minek van ugye..

 15. @Jecy: Szia Jecy! Azt írtad, hogy ha …euro accountod lesz, ami nem terhel semmit ha euro zónában fizetsz”. Jómagam angol font alapút használok és ott valóban (fees for using boon. outside UK) 1.25%). Megnéztem az euró alapú használathoz tartozó díjakat (fees for using boon. abroad 1.25%) a hangsúly az “abroad”-on van, tehát (külföld) de nincs egyértelműen feltüntetve, hogy ez alatt mit érthetünk? EU-n kívül? EU zónán kívül? Mert ez nagyon nem mindegy ugye, megtévesztő lehet. (pl ha Ausztriában vásárolsz EU zóna és euró fizetőeszköz, Magyarország EU tag de még nem EU zóna, HUF fizetőeszköz stb…) Ennek pontosan utána nézett már valaki? Mert akkor felesleges a már meglévő UK regisztrációról pl. ír vagy spanyol regisztrációra váltani. Esetleg valaki tudna nekem csatolni egy képernyő fotót a Bonn.-on belül a egy vásárlásának tranzakciós adatáról aki euró alapon használja? Kíváncsi vagyok szerepel-e ott olyan, hogy “fee”. koszi előre is. patros(kukac)freemail(pont)hu

 16. @lalamper: Szia Lalamper! Említetted a dupla konverziót (HUF>EUR>GBP), aki pl. angol Boon. regisztrációval rendelkezik. Ezt hogyan értetted, mivel tudnád alátámasztani? Ezzel nem teljesen értek egyet, hiszen amikor a Revolutra feltöltöm a magyar forint számlámról (kártyával) az összeget, már azonnal angol fontban lesz rajta az összeg, (nem váltja át euróba és azután fontba). (Én legalábbis úgy állítottam be a Revolutot, hogy van euró, font és dollár fül külön.) és a Revoluttal pedig a fontot küldöm el a font alapú Boon. számlámra. Amikor pedig azzal fizetek (GBP és HUF konverzió van, de EUR nincs tudomásom szerint. Van esetleg valakinek erről releváns információja?

 17. @patros: Két dolog: Egyrészt egy fontnak az 1.25%-a forintban több, mint egy eurónak, plusz még az ide-oda konverziók, ahol mindenki nyer egy picit, szerintem drágább, mert a font árfolyam magasabb, így banki százalékok is.
  Másrészt ez nem EU-ra vonatkozik, hanem euró zónára, tehát ahol be van vezetve az euró, mint pénznem, így magyarországon való fizetéskor számít a díj, de pl 300 forint fizetéskor ez 3.75 ft, nem hiszem hogy bárkit földhöz ver 😀 Szerintem mindenképp megéri euróban tolni, mert ha utazunk eu-ban valahova, akkor ingyen használható, míg a fontos számla nem.
  A nagy tranzakciókhoz meg nyilván senki se fogja használni, mert túl sok macera áttölteni a fél fizetést oda, meg nincs is mindenhol kompatibilis terminál. (Sajnos igen, vannak régebbi PayPass terminálok, amik nem ismerik fel a mobilos nfc-t, csak a bankkártyásat)
  Az értesítésben a pontos összegről, amit fizettem jön értesítés, nincs külön díj leírás. Legközelebb lecsekkolom az egyenlegem előtte-utána és akkor küldök screent ha szeretnél.

 18. Nem fontos Revolut és Boon Plus sem. Elegendő egy Basic is. Mivel a Boon virtuális kártyához tartozik egy IBAN nemzetközi bankszámlaszám is. Erre csak egy utalást indítunk.

 19. Sziasztok! Nos, nekem zavaros egy kicsit ez az egesz, en annyit szeretnek tudni, hogy nekem van UK (Lloyds) es magyar (K&H) szamlam is es amikor hazamegyek, akkor szeretnem hasznalni az Apple Pay-t. Mit kell ehhez akkor tennem pontosan? A Boonra mar regeltem UK regioval, jelenleg meg nem upgradeltem Basicre vagy Plusra sem.

 20. @Geri1985: Szia Geri, mivel neked Lloysd kártyád van amit támogat az apple pay azt csak csak simán leregisztrálod és utána tudod itthon is használni nem kell hozzá külön még boon is.

  Üdv,
  Kikiri

 21. @Jadeye: Sziasztok! Érdeklődnék második Apple ID létrehozásával kapcsolatban (Boon app miatt UK App Store-bol), mivel minden eshetőséget kipróbáltam már, de nem tudtam létrehozni. Kijelentkeztem a magyarországon használt Apple ID-ból, App Store-ból. Átállítottam a region-t UK-ra, time zone-t London, UK-ra, nyelv eleve angolon volt. Végigmentem az új Apple ID létrehozásán, angol címet adtam meg angol irányítószámmal, telefonszámmal, megkaptam az emailt és amikor beírtam, ezt a hibaüzenet kaptam “we’ve run into a problem, try again later”. Másnap is ezt az üzenet kaptam. Többször próbálkoztam, így valszeg felfüggesztették az email címet 24 órára. Mi lehetett a gond? ICloudból is kell lépni? Azt nem akartam, mert akkor a telefonról leszedi a kontaktokat, adatokat stb. Vagy kellene egy Reset Network Settings esetleg? Egyébként Iphone 7 és IOS11 az op. rendszer.. Köszönöm előre is a válaszokat.

 22. @Jadeye: Köszi a gyors választ. Mit értesz pontos adatok alatt? 🙂 Egy angol ismerős címét adtam meg, telefonszámot is angolt, irányítószámot is, stb. Érdekes, mert megjön a kód emailben, beírom és nem fogadja el. Az IOS 11 settingben két helyen is ki lehet jelentkezni App Store-ból. Ahogy megnyitod a settings-et legfelül a neved mellett és lejjebb is van egy olyan menüpont, hogy Itunes&App Store. de azt leellenőriztem, hogy ha egyik helyen kijelentkezel, akkor kijelentkeztet rendesen a másik menüpontban is. Azt gondoltam bug-os. Nem tudom lehet-e ezzel kapcsolatban hívni őket, hogy egy másik országban is szeretnék egy Apple ID-t létrehozni…

 23. @Jadeye: Összejött. A probléma az volt, hogy biztonsági email címnek volt megadva az eredeti Apple ID-hoz az az email cím, amit szerettem volna használni second Apple ID-ként. Itt akadt össze. 🙂

 24. Azért kissé kezd ez már bosszantó lenni. Nem kevesen használjuk szerintem itthon az Apple készülékeit amit nem kevés pénzért vásároltunk meg. Ennek ellenére trükköznünk kell mert vagy semmibe néznek bennünket, vagy a haszon érdekében az érdekeltek nem tudnak egymással kiegyezni. Nem tudom ki a sáros ebben, de az érdekérvényesítésünk sajna egy nagy nulla. Nem tudom Ti hogy látjátok ezt, lehet csak nálam veri ki ez a biztosítékot?

 25. Engem is bosszant a dolog. Most vettem 8 pluszt. Persze elsősorban a kamera miatt, de szeretném használni fizetésre is. (Egyszerűen kényelmes, hogy nem viszek magammal mást.) Az lenne a kérdésem a szakértőkhöz, hogy a korábbi eszmecserék alapján nem írnátok egy új cikket, ami a tapasztalatokat felhasználva leírja lépésről lépésre, hogy mit csináljon a szegény trükköző magyar, ha szeretné azt használni sokkal többért, ami a nyugatinak, (akinek a banki költsége és maga a készüléke is olcsóbb) már természetes?

 26. Update: most toltottem le a Boon-t a UK app store-bol, es sikerult feltoltenem az Erste-s Mastercard kartyammal (igen, direktben a kartyammal, nem kellett Revolut kartya). Mukodik a fizetes is. Termeszetesen a Region UK kell legyen a telefonon is es az oran is, hogy be tudja a Boon regisztralni a Wallet-be a kartyat.

 27. App Store review-k között ez a Boon nagyon negatív kritikákat kap, rejtett költségekre, levonásokra panaszkodnak. Van itt valakinek ilyen tapasztalata? Ha nem Boon-t használnék, van alternatívája?

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!