fbpx Skip to content

A WWDC17 rengeteg újdonságot hozott mind a fejlesztők, mind pedig a felhasználók számára. Bemutatásra kerültek az új operációs rendszerek: iOS 11, watchOS 4, tvOS 11, macOS High Sierra, hardveres fronton meg pedig az iMac vonal kapott egy hatalmas tunningot, sőt, év végére a HomePoddal együtt egy bika iMac Pro is érkezni fog.

 

Szerencsére az Apple a hordozható Mac felhasználókat se hagyta cserben, ahogy egészen tavaly őszig tette. Nem eget verő módon, de frissültek a MacBook és MacBook Pro modellek is, viszont az Air nagyon úgy néz ki, hogy el fog tűnni a süllyesztőben.

MacBook

A 12″-os MacBook megkapta az Intel legújabb generációs, Kaby Lake processzorát, ami ugyebár az előző generációs, 14nm-es Skylake tovább fejlesztett változata, amolyan félgeneráció. Az óra jel 1,1 és 1,2 GHz-ről 1,2-re és 1,3 GHz-re nőtt, ami nagyjából 10-12%-os teljesítmény növekedést jelent. Grafikus processzor terén az Intel HD Graphics 515 helyett mostantól Intel HD Graphics 615-ös került a gépekbe, ami nagyjából a processzor erősödésével egyenértékű. Az SSD sebessége az eddigi piszok gyorsról még 50%-kal nőtt. Az induló ár 499 990 Ft, ami pont ugyanannyi, mint a nem Touch Baros 13.3-as MacBook Pro-é.

MacBook 12"

MacBook Pro 13.3”

Nagyon úgy néz ki, hogy az Apple el fog búcsúzni a MacBook Air családtól, persze most még kapott egy processzor frissítést, de nem az új Kaby-t. A cég helyette inkább a 12″-os MacBookot vagy a Touch Bar nélküli MacBook Pro-t próbálja eladni a vásárlóknak. Ennél a modellnél is persze az új Kaby Lake processzoron és a 6-os szériás Intel Iris Plus grafikus gyorsítókon volt a hangsúly, de persze az 50%-os SSD gyorsulás itt sem maradt el. Egy új, belépő szintű modell is megjelent a kínálatban, ami csak annyiban különbözik az eddigi modelltől, hogy nem 256 GB-os háttértárral vehetjük meg, hanem csak 128 GB-tal, viszont ezzel együtt az ára is kedvezőbb lett, így már 499 990 Ft-tól a miénk lehet az új, Touch Bar nélküli, 13.3″-os MacBook Pro. 8 GB maradt a kisebb MacBook Pro esetén a RAM, de persze felárért kérhető a 16 GB is.

MacBook Pro 13.3" Touch Bar nélkül

Touch Bar MacBook Pro 13.3”

A Touch Baros 13.3″-os MacBook Pro is megkapta a kötelező processzor és grafikus gyorsító frissítést, ahogyan a gyorsabb SSD-t is és szokásos módon az órajel is magasabbra kúszott és most már 3,1 GHz-es az alapgép processzora. A sebesség növekedés itt se lett eget verő, így szerintem aki most vásárol, az jobban jár egy kifutó modellel, mint a Kaby Lake-es újjal. Itt is 8 GB maradt a kisebb MacBook Pro esetén a RAM, de persze felárért kérhető a 16 GB is. Az induló ár itt 679 990 Ft.

MacBook Pro 13.3" Touch Bar

Touch Bar MacBook Pro 15.4”

A legnagyobb méretű MacBook Pro szintén megkapta az új Kaby Lake processzort és az új, 50%-kal gyorsabb SSD-t is. Az izgalmas rész mindig ennél a modellnél van, ugyanis már az alap modell is rendelkezik a plusz dedikált videokártyával. Szerencsére az Apple meghagyta most is az alapgépben ezt a pluszt és persze frissítette is, így már a Radeon Pro 555 (2 GB, 1.3 teraflops) duruzsol a gépben, de felárért kérhető a 4 GB-os Radeon Pro 560, ami 1.9 teraflopsos, így a plusz pénzt megérheti azoknak, akik ezt a méretet és ebből is egy bika gépet szeretnének. A Radeon Pro 560 alig jobb, mint az előző szériás 460, így akinek olyan van a gépében, annak nem érdemes erre most váltania. Az induló ár 899 990 Ft, de az erősebb videokártyás és nagyobb SSD-s változat már 1 059 990 Ft.

MacBook Pro 15.4" Touch Bar

Amint láthatjátok, nem ez az a frissítés ami után a boltba fogtok rohanni az új gépek miatt, de biztos, hogy az új Kaby Lake processzorok jótékony hatással lesznek az üzemidőre, ha a teljesítményt annyival nem is növelik. Egyelőre pontos számadatok nincsenek, reméljük hamarosan találkozhatunk ezekkel is, és akkor kiderül, hány százalékkal növekedett a gépek teljesítménye az előző generációhoz képest. Szerintünk ez egyébként körülbelül 15% lehet. Az integrált videokártyák is némi erősödést mutatnak, de persze azért a komolyabb előrelépés a dedikáltaknál érezhető. Többet én nem is nagyon vártam ettől a frissítéstől, csak egy megerősítést, hogy az APR-ekben a kifutó modellt érdemesebb akár 155 ezer forintos kedvezménnyel megvenni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. egy 2.gen M5-os Macbook 12″ -rol erdemes lehet a legujabbra valtani? egyebkent a gep sebessegevel teljesen elegedett vagyok. ja, es rakhattak volna bele hd kamerat!!!


Add a Comment