fbpx Skip to content

A WWDC-n az Apple bemutatta a watchOS 4.0-t, az Apple Watch újabb szoftverét. Természetesen ez egyelőre csak a fejlesztők számára érhető el bétaként, de számos funkciót mutatott be az Apple.

Többet között új és intelligensebb óraszámlapokat, könnyebb és szélesebb körű kommunikációt kapunk. Nézzük a fontosabb újdonságokat!

Új óraszámlapok: Siri, kaleidoszkóp, Toy Story

Siri mostantól interaktívan képes megjeleníteni egy külön óraszámlapon, hogy mi az, ami minket éppen az adott pillanatban érdekelhet majd.

A kaleidoszkóp számlapon egy kaleidoszkópos, folyamatosan változó kép látszik majd a mutatók mögött.

A Toy Story számlapon pedig Woody, Jessie és Buzz Lightyear kapott helyet.

Újdonságok a Tevékenységek kapcsán

Mostantól a napi tevékenységekért kapott értesítések animációt is kapnak.

A napi cél elérése esetén például mintegy tűzijátékként fog berobbanni az értesítés, hogy megvan a cél!

Megújult Edzés app

A watchOS 4-ben az Edzés app képes lesz átadni az edzőgépnek az aktuális adatokat, így edzés közben a megfelelő gép képes lesz megjeleníteni ezeket az adatokat, mint például a kalóriák vagy a pulzus értékei. Ehhez kezdetben az alábbi gyártók megfelelő gépeit fogja támogatni a watchOS 4:

Ezzel anélkül láthatjuk majd az állapotunkat, hogy az órára kellene nézni. Ez a szinkronizáció kétirányú: az edzőgép is képes lesz átadni az adatokat a Watch-nak, így az adat biztosan pontos lesz mindkét eszközön.

Megújult Zene app

A megújult Zene app már támogatja majd a zenék automatikus szinronizálását, és a zenék között a digitális koronával könnyen tudunk majd görgetni.

Ezen túl ráadásul végre több lejátszási lista is szinkronizálhatóvá vált.

Megújult Dock

Az új Dockban függőlegesen tudunk majd görgetni az alkalmazásaink kis kártyái között.

Új API-k a fejlesztőknek

Természetesen a fejlesztők is több új funkcionalitást kapnak majd az új API-kkal: rövidebb válaszidejű appok, új háttérüzemmódok, hozzáférés a Core Bluetooth keretrendszerhez és a vízzárfunkcióhoz.

Kompatibilitás

A watchOS 4 az összes modellre elérhető. A watchOS 4.0-s változata hivatalosan ősszel fog megjelenni, karöltve az iOS 11-gyel. A watchOS 4 béta változatához az iPhone készülékünket az iOS 11 bétára kell frissíteni. A watchOS 4 bétájára való frissítés után nincs lehetőség downgrade-elni!

Hamarosan részletesebben is teszteljük majd az új rendszert.

Olvasd el a hozzászólásokat is

33 Comments

  1. A legelső órára is felmegy, ez jó!

  2. Valaki adhatna egy linket a beta profil letöltéséhez, mert az IOS 11beta-hoz találtam, de ehhez sehol sem.
    Köszi előre is!

  3. @lalamper:
    Köszönöm szépen !

    Amugy érdemes feltenni? Dolgozik rendesen?

  4. @gunar: Még nem tudom, mert kell hozzá az iOS 11 is. Azt pedig még most húzza le a teló. Viszont ha updatelsz wOS4-re, onnan nincs visszaút.. 🙂

  5. @lalamper:
    Igen tudom ezért is várok pár véleményt, mert használnám az órát.
    Jó lenne ha az említett új kommunikációk nem csak a fitness gépekkel, stb lennének, hanem végre a teló és az óra között is teljes lenne, gondolok a viberre és társaira, meg pl mindez wifin keresztül is dolgozhatna, akár már eltárolt másik wifin keresztül is ha otthon felejtem a telót véletlenül és nincsen idő visszamenni érte, de ahova tartok ott tárolt az SSID. Simán meg lehetne csinálni még mobilneten keresztül is, nem vágom miért nem lépik meg? Csak egy erre alkalmas kliens kellene beléjük.

  6. @gunar: Nem ertelek. Az orahoz kapcsolt telefonon beallitott WiFi hozzaferesi pontok authentikacios adatait az ora is ismeri. Ha nincs/nem lehetseges BT kapcsolat a telefonnal, akkor az ora automatikusan WiFi segitsegevel probal a telefonoddal kapcsolatba lepni. Az orara telepitett, watchOS2 kompatibilis alkalmazasok (tehat, nem azok, amik nem frissultek wOS1 ota) mar az oran futnak, a futashoz nincs szukseguk a telefonra. Az en alkalmazasom is mukodik, ha nincs nalad a telefon, de ismert WiFi kozeleben vagy. az iMessage uzenetek is megerkeznek ekkor. Ehhez mar minden tamogatas adott a rendzserben watchOS2 ota.

  7. @Czo: megelőztek, ugyanezt akartam leírni: ez már régóta megoldott és működik. Telefon esetében akár mobilnettel is.
    Nálam egyébként msot délre 30%-on van az akku, szóval nem ajánlom feltenni. Lehet egy visszaállítást majd nyomok neki, ha máshol nem találkozok merüléssel.

  8. @Czo: @claire:
    Akkor leírom szájbarágósan is! Teszteljétek le ha nincsen Bt akkor lehet-e használni telefonként? Nálam nem.
    Ha teljes a kapcsolat azaz van Bt akkor jelzi-e nálatok ha van bejövő hívás viberen, whatsapp-on vagy VOIP kliensen? Nálam csak a nem fogadott hívásról jön a végén értesítés.
    Na ezekre gondoltam mint teljes kapcsolat wifin is, hogy a hanghívást is átvigye.
    Csak mert a samu gear2-n legalább kijelez ha az említetteken bejövő hívás van.
    Nekem ezek fontosak, pláne mert hasznűálok egy Groundwire klienst, 2db SIP-alapú Bp-i vonalas számmal és a samun az is jelez, de iwatch-on nem.
    Szóval ezt kellene már végre megoldaniuk! Mert ez nem az app hibája, mivel ugye azonos app és egyiken legalább jelez, a sajáton meg vicc hogy nem!

  9. @gunar:
    Azt ki is felejtettem, hogy ha csak wifi kapcsolat van akkor nálam csak az előre írt szövegeket hajlandó elküldeni válasznak. A diktálás nem megy. Ezt is orvosolhatná az Apple.

  10. Az szep es jo,hogy szinkronizalja majd a geppel a kaloriaz,igy legalabb mar ket helyen lathatunk baromsagot…

  11. Esetleg aki még használatba vette az új OS 4-et vmi vélemény róla?

  12. @gunar: Nekem a diktalas mukodik kikapcsolt telefon mellett is (tesztelve a gyari messages appban, iMessage kuldessel egybekotve). De ezt kiprobaltam anno a watchOS2 eseten is es mar ott is ugyonilyen jol mukodott. A Vibert es a Whats Appot nem tudom kiprobalni, mert ezeket nem hasznalom. De fejlesztokent ugy gondolnam, hogy ha jonne Push notifikacio hivas eseten az meg tudna erkezni az orara is. Ezt pedig a fejlesztonek kellene megoldania. wOS3-tol van background app refresh is az oran, tehat a telefon eseteben megszokott Push uzenetre programkodsorok hajtodnak vegre mukodni fog az oran is. Az emlitett appokat nem ismerem, igy nem tudom megmondani, hogy miert nem erkezik meg a notifikacio az orara.

  13. @Czo:
    Én a hanghívásokról beszélek és sajna nem használ mindenki iphone-t így kellenek a viber és a whatsapp is.
    Vmit biztosan tolnak az említett appok, mert a samu órája látja a hívást míg az iwatch nem, szóval ezért írtam nem app hiba, hanem a két db közötti kommunikációval nem stimmel vmi ezügyben.

  14. Atz meg most vettem észre hogy Bt nélkül wifin nem is látják egymást, de ez most lehet az utolsó beta watchOS3.2.3 rovására írható, mert elvettem a telóról a Bt-t és a routerboard nem is látja a watch-ot, pedig eddig ilyenkor felcsatlakozott rá a óra.

  15. @gunar: A gyári megoldások (Facetime, iMessage) működik akkor is miközben az iPhonera szoftver frissítés települ. Diktálás is megy. Ezen kívül még Messengert használok, de az egy rakás ???? akkor is ha a telefon a közelében van, szóval az nem mérvadó. Whatsappnak pedig nincs is watchOS alkalmazása, furcsa is lenne, ha megjelenne bármi is kapcsolat nélkül ????

  16. @gunar: de azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy pontosan ugyanaz az app fut mind iOS-en, mind Androidon? mert értelemszerűen nem lesz ugyanaz, más platform. tehát egészen nyugodtan lehet az app hibája, hogy nem úgy megy, ahogyan elvárod.

  17. Akkor tényleg nincsen tiszta víz ebben a pohárban!
    Sehol nem volt itt szó droidról, nem tudom honnan jött,
    A lényeg amit elérhetne az Apple hogy ha az iphone a saját órájával kapcsolódik akkor legalább a net alapú hívásokat ki kellene jelezze, mert ha a samu gear2-t párosítom vele az tudja ezt és látom az órán ha bármin hívnak!
    Amit meg szerintem bele kellene tenniük az IOS11-be és a watchOS4-be, hogy ha Bt kapcsolat nincs is, akkor is lehessen a hanghívást használni és nem akarok sokat, legalább a sima gsm hívást kezelhetné wifi kapcsolaton keresztül is. Úgy hogy én az órával pl az irodában vagyok az ismert wifin, a teló meg otthon és mindegy hogy wifin v mobilneten, mert csak egy kliens kellene mindkét OS-be erre a célra, akár kikapcsolhatóan is megoldva. Nem hiszem hogy ez olyan nagy feladat egy Apple-nek, pláne hogy a konkurencia ezen utóbbit nem tudja. De ebben is meg fogják előzni az almásokat sajna és majd mikor már droidon ez megszokottá válik akkor beleteszik ők is.

  18. @ef-dani: Ha csak wifin látják egymást akkor is átjön a whatsapp üzenet az órára én kipróbáltam, csak a válasz korlátozott a fixekre, de a watchOSre megírt vibernél is. Na ez is gond mert miért is?

  19. Nálatok elérhetőek az új Toy Storys watch face-k??
    Nekem csak a Siri és a kaleidoszkóp jött újnak.

  20. Lalamper! Esetleg van ra mod, hogy egy kicsit osszefoglald mikent teljesit az uj os az oran? Frissites elott allok es kivancsi vagyok a velemenyedre/velemenyetekre 🙂

  21. Hat az éjjel nagynehezen felmászott az os4 de a wifi csatlakozás nem akar élni így sem, csak kérdés hogy ez melyik oldalról hiba? Az ios11 nem adja át amit kell v már a második os verzió az órán ami nem jó erre?

  22. @lalamper: nincs Toy Story egyelőre.

    @gunar: nálad van valami hiba, mert nekem működik és mindig is működött. állítsd be új Watch-ként az órát, nulláról.

    @zsoxxa: lesz majd róla cikk. de ha nem vagy fejlesztő, akkor nem feltétlen érdemes vacakolni vele, mert ha bármi gond van vele, nem lehet visszatenni a 3.2.2-re, végig kell tolni a bétázást a hivatalos 4.0 megjelenéséig. (vagy maximum hivatalos szerviz, és több nap átfutás, mert ki kell küldjék külföldre.)

  23. @zsoxxa: Vegyesek az érzelmeim. A zsigereimben érzem, hogy jó lesz ez, de látszik rajta, hogy nagyon optimalizálatlan még.. persze, hisz beta. Épp az előbb rebootolt az óra magától.. 🙂

    Az edzés app nekem tetszik, szebb lett, úgy vettem észre hogy a pulzust stabilabban és pontosabban méri.
    Sima pulzus mérésnél már meg is jeleníti kis grafikonon a méréseket.

    A Siri face nem nagy szám. Bepakolja az időjárást, meg a naptárat, hát ehhez nem kell sok AI. Itt többet vártam.

    A kaleidoszkóp jópofa, csak épp alig látni valamit a mutatókból ha épp úgy jön ki. Az ötlet jó, csak a kivitelezés béna, szerintem.

    Az új app váltó szerintem király, jobb így fel-le tekergetni az appokat.

    Van egy új zseblámpa mód, gondolom futáshoz, fehér és piros fényt villogtat a kijelzőn.

    Akksit talán kicsit jobban meríti, de nem vészes.

    Ha zenét játszom le a telefonon, akkor alapból felhozza a vezérlőjét az órán.

    Hirtelen ennyi.

  24. @Jadeye:
    Hát hiába csináltam végig az újként való hozzáadást, ha nincsen Bt kapcsolat nem látják egymást mint régen, igaz a watch ha bejelentkeznék az ID-ba nem teszi, csak az email cím van kiírva és rábökök a bejelentkezésre (watch app-ban) akkor forog a kis kerék s a végén kiírja nem tud kapcsolódni.
    Vmi nem kerek ezzel, szerintem a beta verziókkal lehet bibi.
    A control centerben másnak sem dolgozik a Bt kapcsoló? (SE)

  25. @lalamper: köszi szépen a választ 🙂 akkor még hagyom egyelőre a frissítést, jöjjön ki még 1-2 béta 🙂

  26. Kérnék mindenkit akinek fent van mindkét eszközén az új OS hogy ellenőrizze le a wifi kapcsolat felépül-e, ha nem látják egymást Bt-on. Köszi előre is!

  27. @gunar: Igen. A telefonon kikapcsoltam a BT-t, a zöld kis telefon ikon az órán továbbra is ott volt. Amikor a WiFi-t is kikapcsoltam, akkor megjelent az eddigi zöld felhő ikon helyett egy zöld wi-fi jel.

  28. @lalamper:Akkor nem vágom mert én kikapcsolom a Bt-t a telón és kicsivel később pirosra vált az ikon, a wifi jelig meg ugye el sem jutok mert arra nem is csatlakozik.

  29. @gunar: de ugye 2,4GHz-es a Wi-Fi-hálózatod?

    Az Apple Watch az alábbi esetekben tud kapcsolódni a Wi-Fi-hálózathoz:
    – Ha az iPhone korábban már csatlakozott a hálózathoz úgy, hogy közben Bluetooth segítségével kapcsolódott az órához.
    – Ha 802.11b/g/n szabványú, 2,4 GHz-es a Wi-Fi-hálózat.
    https://support.apple.com/hu-hu/HT204562#wifi

  30. @Jadeye: MInt feljebb írtam is, az OS csere (ios11) előtt tökéletesen ment a dolog, ezért csodálkozom, de a merülés mindkét eszköznél szörnyű lett, remélem vmit gyorsan kidobnak hétfőn hozzájuk, mert ez így beta ide v oda eddig a legrosszabb betajuk az elmúlt évek során.

  31. @gunar: hülye kérdés, de minek tetted fel? mert ugyanez volt a watchOS 3 bétája esetén is anno, merült, akadozott, stb. watchOS esetén nincs lehetősége a felhasználónak visszatenni a korábbi, aktuálisan hivatalos verziót, így ha merül, stb., akkor azzal nem tudsz mit csinálni, nem ok nélkül nincs watchOS-ből nyilvános béta.

    az iOS-ből vissza tudod tenni a 10.3.2-t, és akkor ezek alapján azzal ment. tehát akkor tedd vissza. az is csak fejlesztői béta még, nyilván okkal.

  32. @Jadeye: A watchOS-t tudom hohgy el kell viseljük egymást míg ki nem javítják, A IOS 10.3.3 beta volt fent azokkal ment, bár az utolsóval nem biztos, várok egy beta2-t mindkettőből és ha azokkal sem megy akkor kűzdök egy IOS visszaállítással.
    A legrosszabbat az IO)S-re is értettem, mert a 10 betak is jobbak voltak. ott meg a tárcsázó fagyasztja be az egészet, ha hívás közben rányomok hogy pl menüben (ügyfszolg) válasszak


Add a Comment