fbpx Skip to content

Viszonylag keveset tudunk az Apple gyártósorairól, pontosabban azokról, ahol a jelenlegi és a jövőbeni készülékeket, illetve azoknak egyes részeit szerelik össze.

iPhone gyár

Az NYU diákja, Dejian Zeng 6 hetet töltött el az iPhone gyártósoron a Pegatron üzemében, Sanghajban, és ezekről beszél most az alábbi két videóban. Érdekességeket mond az ottani életről, hogy hogyan próbálja az Apple titkolni az új készülékeket, illetve arról is, hogy milyen ott dolgozni.

Az Apple két fő kínai beszállítója, a Foxconn és a Pegatron esetén a gyárak teljes termelésének egyébként csak kis hányada az Apple készülékek gyártása, mindkét óriásgyár számtalan más márkának állít elő készülékeket. Kínában ugyanakkor az általános munkakörülmények legtöbbször még az ennél a két óriásnál tapasztalhatónál is sokkal rosszabbak, ami nyugati szemmel nézve sokszor megbotránkoztató. A nyugati típusú elvárásokat pedig meglehetősen nehéz a gyakorlatba is átültetni, de ez a probléma sokkal sokrétűbb annál, hogy ebben a cikkben mélyebben is érinteni tudjuk.

Nézzük, mit tapasztalt Dejian.

Dejian tehát 6 hetet dolgozott Sanghajban, azon belül is a Pegatronnál. Természetesen az ott dolgozók nem készíthettek képet a gyárban és alkatrészt sem hozhattak ki. Mialatt az iPhone 6s-en dolgoztak, az Apple már elkezdte felépíteni a 7-es gyártósorát, amit függönnyel takartak el minden munkás elől. Az üzembe való belépéshez természetesen külön beléptető és arcleolvasóval ellátott rendszer is van, és mindenkit külön ellenőriznek egy fémdetektoros kapun, hogy se be ne kerülhessen semmi készülék, amivel képeket készíthetnének, se ki ne lehessen kicsempészni egy-egy alkatrészt. Fémet egyáltalán nem vihetnek be a gyárba, így természetesen egy egyszerű dolgozónak elég kevés esélye van, hogy bármilyen kamerát bevihessen. Csak a magasabb vezetők használhatnak mobiltelefont.

Az iPhone 7 gyártásakor már láthatták munkások, hogy nem lesz jack csatlakozó és az új, dupla kamera is feltűnt nekik. Ezeket később megosztották a közösségi médiában, azonban sokszor ugye nem volt kép vagy bármi bizonyítékuk hozzá. A gyárban mindenhol van kamera, és az iPhone 7 gyártásának megkezdése óta az Apple részéről is már mindennaposak az ellenőrzések.

Az alábbi videó pedig egy korábbi, amiben Dejian Zeng a munkások szállásáról és egyéb viszontagságairól beszél.

Dejian feladata az volt 6 héten keresztül, hogy a hangszórót rögzítő egyik csavart berakja az iPhone-ba, csak egyetlen egy csavart. Ez egy nagyon monoton munka, ami esetén a műszakja minden nap este 7:30-kor kezdődött és 12 óra elteltével ért véget. Összesen, a szünetekkel együtt 10 és fél órát dolgozott. Havonta 3100 yuant kapott, ez átváltással körülbelül 128.000Ft-nak felelt meg, és ebbe benne voltak a túlórák is. Egyedül a vasárnap volt a szabadnapja. Az egész gyárban közel 70.000-en dolgoztak, 7 egymástól elkülönülő épületben.

iPhone gyár ruházat

Egyenruhát kellett hordania, ami kék sapkából, rózsaszín ingből és kék nadrágból állt, de ebből csak egyetlen egy garnitúrát kapott. Kapott saját öltözőszekrényt, ahova a munkakezdés előtt le kellett tennie mindent, amit nem vihetett be magával a gyártósorra, így a telefonját és az utcai ruháját is. A legtöbb munkásnak valami kínai telefonja volt, ritkán találkozott iPhone-nal. Tapasztalatai alapján a managerek bunkók voltak, folyamatosan ordibáltak a munkásokkal, ezért egész nap csöndben, precízen kellett ledolgozni a 10 és fél órát. Ez persze ahhoz vezetett, hogy korábban néhányan öngyilkosok akartak lenni, így számos védelmet építettek fel a gyárban és a környéken is, például rácsokat az ablakokra, és hálókat a lépcsőkhöz.

A szállás egy kollégiumhoz hasonló, 8 dolgozó lakott egy szobában és 20 szoba volt egy emeleten. Szintenként tehát általában 160-an voltak, akik 1-1 szinten összesen 1-1 közös fürdővel és mosdóval osztozkodtak. A szobákban és a szállás területén tilos volt az alkohol és a dohányzás. Ha valaki ittasan jött vissza a szállásra, nem engedték be, mert az korábban már sokszor verekedéssé fajult.

A dolgozók a szabadidejüket filmnézéssel vagy közeli internetkávézókban való játékkal töltötték. A gyárban 8 féle étel közül lehetett választani, a legolcsóbb a tészta és zöldség volt, hús nélkül. Ennek az ára körülbelül 5 yuan, ami nagyjából 200Ft-nak felelt meg. Volt egy közeli piac is, sokan oda mentek ételért, ott lehetett venni sört is.

A legtöbben nem bírják ezt a strapát, átlagosan csak 2 hétig, maximum 1 hónapig voltak itt az emberek: de tisztában voltak azzal, hogy itt csak pénzt keresni, lehet semmi többet.

Ez nem egy álom munkahely.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Azert azt tegyuk hozza hogy a penzt egy az egyben nem lehet osszehasonlitani. Eleg csak belegondolni a 200Ftos kajaarba, illetve az pl aliexpresszes kinalatba.. Itthon is hasonlo olcso kajarak voltak meg a 90es evek eleje kozepeig aztan feljottek a nyugati szintre, kiveve a fizeteseket…

  2. Érdekes összehasonlítás, de kizsákmányoltnak semmiképp nem mondanám. Ez valóban arra jó, hogy néhány hét, esetleg hónap alatt összeszedj valamihez indulótőkét. Itthon kb 1000 Ft egy átlag ebéd valami irodai menzán. A 128e Ft-nak megfelelő fizetésből 640 ebédet tud venni. Itthon tehát kb 640e Ft-ot kell keresned, ha ugyanannyi ebédet akarsz megvenni. Bár nyilván nem fognak így lehajtani ezért a pénzért, és nem olyan körülmények között élsz, de egészen más feltételei is vannak egy fizetéssel rendelkező állás betöltésének. Azzal tudom zárni, amivel kezdtem. 😀 érdekes…

  3. Ó, szegények. Magyarországon nem egy munkahelyről tudok, ahol 12-13 órát húznak le, jó esetben 4 órába bejelentve 95 ezerért. Kajaszünet nincs, WC közben megeszed ami a zsebedben elfér napközben. Túlóra kötelező, és nem fizetik. Innen meg nem munkásszállóra mész haza, hanem az albérletbe, amit miután kifizetsz a fizetésedből marad 25 ezer Ft egy hónapra “élni”. Magyarország jobban teljesít, mint Kína?!?!?!

  4. Elnezest a kotekedesert, de ezzel a cikkel rendesen megkestetek. Rajtatok kivul mar az osszes szifonnal foglalkozo hirportal megirta hetekkel ezelott.

  5. @zsoxxa: Kérlek linkelj akkor párat ide, én nem találkoztam vele.

  6. @zsoxxa: az első, május 8-án közzétett videót nem írhatták meg hetekkel ezelőtt.

  7. Angolok, Amcsik is lekozoltek a cikket szinte ugyanugy aprilisban 🙂

  8. @zsoxxa: “Angolok, Amcsik is lekozoltek a cikket szinte ugyanugy aprilisban”
    mert szerinted bárki más itthon honnan szedte a hírt, ha nem az angol nyelvű oldalakról? 😀

    itt a szifonon is volt már több évvel ezelőtt is több cikk ebben a témában, csak akkor épp nem a Pegatron, hanem a Foxconn kapcsán. a lényeg ugyanaz.
    https://szifon.com/2012/02/07/mitoszirtok-foxconn-a-halalgyar/
    https://szifon.com/2012/02/23/ifactory-a-foxconn-nal-jart-az-abc-news-stabja/
    https://szifon.com/2012/12/18/foxconn-a-munka-es-eletkorulmenyek-nem-sokat-valtoztak/

    most sincs kifejezett újdonság a fenti videókban, de még mindig érdekesebb egy-egy videó, mint pár fotó meg szöveg.

    a Kínában teljesen általános, a Foxconnál és a Pegatronnál is még sokkal rosszabb munkakörülményekről javaslom megnézni például ezt a filmet: http://www.imdb.com/title/tt1512201/

  9. Merem feltetlezni, hogy kulfoldi oldalakrol dolgozik minden hazai hirportal, nem egyesevel megy oda mindenki meginterjuvolni az illetot 😀
    De video ide vagy oda, ugyanaz, mint az aprilisban megjelent cikk. En ezen vita elkerulesenek erdekeben irtam az elso hsz-ben, hogy nem kukacoskodni akarok, szimplan csak kifejtettem a velemenyem.

  10. @zsoxxa: ha meg egyáltalán nem lett volna szó ejtve róla, akkor meg az lett volna baj. sajnos ez ilyen műfaj. nem lehet mindenről azonnal írni, ráadásul sokszor sokkal árnyaltabb egy-egy hír háttere, ha hagy neki az ember pár nap (vagy több) átfutást.


Add a Comment