fbpx Skip to content

Régóta használjuk az Amazon Echo-t pontosabban a Dot-ot. Ebből van nekem is és Hori kollégámnak is, mindketten megelégedve használjuk, persze más szempontok szerint.

Amazon Echo Show

Az Amazon a tegnapi nap folyamán bemutatta az új termékét, az Echo Show-t. Ez tulajdonképpen egy ráncfelvarrása az eddig megjelent Amazon Echo és Dot készülékeknek, és már rendelkezik egy nagyobb méretű kijelzővel is. Funkciókban is gazdagodott, mivel a kijelző mellett kapott egy beépített előlapi kamerát is, amivel videótelefonálhatunk.

Ahogy a reklámban is láthatjuk, az Echo Show kifejezetten a videótelefonálásra lett kitalálva, illetve akár a támogatott kamerákat is nézhetjük vele. Rengeteg alkalmazás, úgynevezett Skill érhető már el az Amazon áruházában, így könnyedén integrálhatjuk az új kiegészítőt a már meglévő ököszisztémánkba. Engem annyira nem villanyozott fel, főleg az ára miatt, ami átszámítva 65.000Ft. A Dot a maga 15-17.000Ft-os árával egy remek kiegészítő. Kérdés persze még, hogy a kijelző mire lehet majd jó, mennyire tudják majd a fejlesztők kihasználni.

Siri hangszóró

Korábban már írtunk arról, hogy minden bizonnyal az Apple is gondolkozik hasonló terméken, amit félig-meddig Phil Schiller is megerősített egy, a gadgets által készített interjúban.

Phill Schiller: Különösebben egyikről sem szeretnék beszélni. Anyám mindig azt mondta, ha nem tudsz szépet mondani, akkor inkább ne is mondj semmit. Tehát inkább röviden foglaljunk össze néhány általános koncepciót, és beszélgessünk azokról, mert azok valóban érdekesek.

Először is, az iparágban nagy visszahangja van a voice-driven asszisztenseknek, amikben elég elszántan hiszünk is, épp ezért ruházunk be Sirire, de mindemellett nagy a kereslet a voice-only asszisztensre, amihez nincs szükség képernyőre, és szerintünk ez nagyon fontos, mert időnként kényelemesebb csupán a hangodat használni, amikor nem vagy képernyőközelben. Például vezetés közben a legjobb dolog, mikor Sirit megkérnéd valamire, anélkül hogy a képernyőre néznél. Vagy talán a szoba túloldaláról szeretnéd hogy Siri zenét váltson – nem kell odasétálnod, és vissza, elég ha Sirit használod.

Tehát nagyon sok esetben hasznos lehet a hangvezérelt asszisztens, de ez nem feltétlen jelenti a képernyők teljes elhagyását. Az ötlet, hogy nincsen képernyő, nem sok helyzetben tekinthető megfelelőnek. Például ha útbaigazítást szeretnék és a Térképeket használom, Siri el tudja mondani az útvonalat, ami kézenfekvő, de mégis jobb, ha saját szememmel láthatom a térképet, hogy merre kell kanyarodnom, hol vannak torlódások, ezáltal jobban átlátom az útvonalat és hogy merre kell továbbhaladnom.

Vagy például a fényképezésnél, amihez elengedhetetlen a képernyő, például emiatt is választják a termékeinket az emberek, mert fotózásra használják. Tehát a képernyő nélküli készülék ötlete nem igazán hasznos a fotósorozataink megosztására. Továbbá az összes közösségi app egyre jobban hangsúlyozza a képeket, ami nem igazán műkodik jól a voice-only aszisztensekkel.

Végül pedig az alkalmazások legnagyobb kategóriája a játékok, ahol még nem láttam egyetlen olyan voice-only játékot sem, amit annyira tudnék élvezni, mint amit a képernyőn játszok. Épp ezért úgy gondolom, hogy a hangvezérelt asszisztensek hihetetlenül erősek, az intelligenciájuk egyre csak növekszik, és idővel mégjobban segítségünkre lesznek, de ettől függetlenül a képernyők változatlanul fontos szerepet fognak betölteni ezentúl is.

Szóval várhatóan az Apple is elindítja a saját Siri hangszóróját, amiben lehet hogy lesz kamera és kijelző is, hasonlóan az Amazon Echo Show-hoz. Reméljük, nem lesz ilyen ronda.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Nézegetem jobbról-balról, de azt kell mondjam, ilyen ronda dolgot már régen láttam.

  2. Mi kell ahhoz hogy magyar legyen a síri?

  3. @BoRRoNeo: A számból vetted ki a szót

  4. @trigmegistos: Csoda…….

  5. @trigmegistos:
    Mi kell hozzá h magyar legyen?
    Hogy mészáros lőrinc cege kapja meg a fejlesztést közpénszből!

  6. Közpénzből*

  7. @Cylon: ez az oldal nem az az oldal. kérlek, ne keverj ide politikát, köszi.

  8. @Jadeye: Jogos, többet nem fordul elő!


Add a Comment