fbpx Skip to content

Pár hete nálam van a Beats legújabb vezeték nélküli terméke, a BeatsX, ami vegyes érzelmeket váltott ki belőlem.

BeatsX W1

A BeatsX egy, az Apple által szabadalmaztatott W1 chippel ellátott vezeték nélküli fülhallgató. Ez azt jelenti, hogy annyira könnyen csatlakozik, mint az AirPods, feltéve, hogy iPhone-nal vagy iPaddel szeretnénk használni. A W1 chipről korábban már írtunk ebben a cikkben, illetve az AirPods-ot is teszteltük már, azt ide kattintva lehet elolvasni. Lássunk, mit tud a BeatsX, és vajon megéri-e az árát!

Kicsomagolás

A termék egy elölről átlátszó dobozban vásárolható meg több színben: fekete, szürke, kék és fehér. Utóbbi került hozzánk tesztelésre, a fülhallgatón kívül kapunk még 3 féle fülillesztéket, amik gumiból vannak, illetve a fülünkbe illeszkedő támasztékot, úgynevezett fülszárnyat. A doboz tartalmaz egy gumi szerű tartót, néhány leírást, valamint egy három hónapos Apple Music előfizetésre jogosító redeem kódot. A fülhallgató rendelkezik Lightning-csatlakozóval is, így egy kábelt is mellékelnek a töltéshez.

BeatsX kicsomagolás

(forrás)

Összességében tehát ennyi van a dobozban, egyes kiegészítőkre később kitérek, most nézzük meg, mire képes a BeatsX, milyen funkciókat kapunk.

Funkciók, technikai adatok

A BeatsX a W1 chipnek köszönhetően pár másodperc alatt párosodik az iPhone vagy iPad készülékeinkkel. Természetesen mivel Bluetooth-os, ezért bármilyen mobiltelefonnal, például androidos készülékkel is párosodik a már megszokott módon. A beépített akkumulátorai segítségével 8 órán át képes zenélni és ez nem csak papíron igaz. A beépített Lightning-csatlakozó miatt Fast-Fuel technológiát is kapott, ami azt jelenti, hogy 5 percnyi töltéssel újabb 2 órán át hallgathatjuk vele a kedvenc zenéinket. A Lightning-csatlakozással szoftveresen frissíthetjük a fülhallgatót is.

BeatsX Szoftver frissítés

A BeatsX technikai oldalát nézegetve nem találtam arra vonatkozó információt, hogy aptX, vagy akár AAC támogatással rendelkezne. Emiatt csatlakoztattam a gépemhez és ott már egyértelmű volt, hogy AAC támogatást kapott a készülék, ezt úgymond el is vártam tőle

BeatsX AAC

A BeatsX egyike azon termékeknek, amiket kifejezetten az iPhone-hoz készítettek. Miért? Azért, mert támogatja az AAC-t. Az Apple az iPhone megjelenése óta hisz az AAC szabványban és sosem engedte meg, hogy az aptX is működjön az iPhone készülékein, holott persze hordozható és asztali Apple gépeken ez hibátlanul működik és támogatott is. Tehát, ha vezeték nélküli fülhallgatót szeretnénk az iPhone-hoz, akkor annak AAC támogatást kell tudnia a megfelelő hangminőség eléréséhez, és nem aptX-et.

Ugyan az aptX jobb lenne, de mivel az Apple Music is AAC-ben szolgáltatja a zenét, így végeredményben az Apple-lel értek egyet, hogy ez a legjobb megoldás. Az iPhone 7 jelenlegi termékleírásában ezt találjuk:

screen-shot-2016-12-06-at-11-27-36

Ez igaz egyébként az iPhone 3G-től kezdve (iPhone 2G-re nem találtam adatot az interneten), tehát végig az AAC-t támogatja a cég, 320 Kb/s-ig. Az Apple Music alapjában véve 256 kbps, legalábbis a letöltött számok alapján ezt látjuk, de a fentin látható, hogy ez akár 320 kbps is lehet. A Spotify például 320-ban streamel, illetve a TIDAL is képes AAC-ben 320-ra, tehát ha szeretnénk, ki tudjuk hozni a maximumot az iPhone-ból, vezeték nélkül.

Remélem technikailag érthető volt a fenti, mit is jelent ez a gyakorlatban: azt, hogy iPhone-on maximum hangképet kapunk vezeték nélkül a BeatsX-en, mivel maga a termék erre a készülékre lett tervezve. Én azt vettem még észre, hogy az Apple Music alatt picivel hangosabbak a zenék is a Spotify-hoz képest, a TIDAL-t ugyanakkor nem próbáltam.

Kialakítás, használhatóság

A termék Flex-Form kábelt kapott, ami egyben zavaró és kényelmes is. Ez az erős műanyag kábel: akárhogy tekergetjük, mindig ugyanúgy fog állni és ez pozitív, mert így nem kell azzal foglalkoznom, hogy hogyan fog állni, ha kiveszem a táskámból. Viszont emiatt vastagabb is és zavaró is. Nem igazán tetszik ez a vastag kialakítás rajta a két bumszli akkumulátorral. Nyilván ez amiatt van így, hogy végül egy egészen pici fülhallgató legyen a végén a fülünkben, de ezt tényleg szokni kell. Pár hete használom, és még mindig “szenvedek” vele. A vastag műanyagból egy egészen vékony kábel megy végig a fejegységekig, ami ugyancsak furcsa és hosszabb távon problémát is okozhat, például megtörhet.

BeatsX

A fenti képen jól néz ki a vastagabb kábel, de valójában ez olykor rettentő zavaró, főleg ha ingben vagy teniszpólóban van az ember, akkor beleakadhat a gallérba. Természetesen ennek a kialakításnak megvannak az előnyei is. Többek között az, hogy nem hallok sistergést, ha a kábel esetleg hozzáér valamihez, illetve tulajdonképpen ha nyáron egy egyszerű pólóval használjuk, akkor tényleg nem ér hozzá semmihez és így nem eshet ki a fülünkből.

A BeatsX gumiharangjaira azonban egyetlen egy panaszom sincs. Tökéletesen illeszkedik a fülembe, kipróbáltam több félét, és a szárnyakkal együtt szinte esélytelen hogy kiessen a fülemből. A szárnyak kellően kitámasztják az egész fülhallgatót és a fent említett kialakításnak köszönhetően nem ér hozzá semmihez a fülhallgató kábele, úgy érezni, mintha nem lenne semmi a fülünkben, csak szól a zene. A kicsi fejegységek pedig annyira könnyűek, hogy észre sem veszi az ember, egyáltalán nem húzza a fülünket.

Tehát ahogy írtam, a fenti kábelezés egyben zavaró és kényelmes is. Nem tudtam vele végül dűlőre jutni, de inkább zavarjon az elején, azt megszokom, mintsem kiessen a fülemből a termék, így ez végeredményben pozitív.

BeatsX mágneses összekapcsolódás

A BeatsX képes mágnesesen összekapcsolódni, ha éppen nem használjuk, ellenben a zenét magunknak kell lekapcsolni, ehhez semmilyen funkciót nem rendelt a cég. Tehát, ha kivesszük a fülünkből, és zsebre rakjuk, akkor is tovább fog szólni a zene, ami engem kifejezetten zavart. Megszoktam az AirPods-nál, hogy automatikusan leáll és lecsatlakozik, illetve a BeoPlay H5 is képes alvó állapotba menni, ha mágnessel összezártam. Ezt sajnálom, hogy a Beats termékénél nem elérhető.

BeatsX mikrofon

A füles természetesen rendelkezik mikrofonnal és hangerőszabályzó gombokkal is, tehát telefonálhatunk vele, és irányíthatjuk is a zenét a már megszokott módon. Összességében ennyit lehet elmondani a külső jegyekről, lépjünk is át a hangzásra.

Hangkarakterisztika, hangzás

A Beats-ek mindig is híresek voltak az erős basszus-orientáltságukról. Ez igaz a BeatsX-re is. Olyannyira basszus-orientált, hogy az már zavaró. Egyáltalán nincs közép, a magas pedig sokszor ciripelő. Ez biztos pozitív mások számára, engem viszont visszataszít. Folyamatosan duruzsol brummog a fülemben, bármilyen apró basszus van a zenében azt sokszorosan felerősíti, és 1-2 óra zenehallgatás után ez rendkívül fárasztó tud lenni. Rövidtávon azt mondhatja az ember, hogy ez igen, milyen jól szól, de hosszabb távon szerintem fárasztó a fülhallgató. Mentségére szóljon, a basszusokat tényleg jól leadja, főleg egy vezeték nélküli fülhallgatóhoz képest, de összességében én nem tudok pozitívan hozzáállni ehhez a hangzáshoz.

Beats X

A kialakításnak köszönhetően tökéletesen kizárja a külvilágot, tényleg átérezhetjük a zenét, legalábbis akkor, ha valaki szereti a basszusokat. Én rövid távon szívesen hallgatom, de hosszabb távon már zavarónak találom ezt.

Konklúzió a BeatsX-ről

A Beats termékek nem tartoznak a kedvenceim közé, sajnos túlárazottak és hangképben sem teljesen azt kapom, amire vágynék. A BeatsX-nek voltak jó pillanatai a használat során és ezt nem is vitatom. Így bizonyos esetekben érdemes elgondolkozni a vásárlásán. Főleg a funkciók és a W1 chip miatt lehet érdekes. A BeatsX képes 5 perc alatt annyit töltődni, hogy újabb 2 órányi zenelejátszást kapunk. Van rajta mikrofon és hangerőszabályzó is, amiből utóbbi ugye az AirPods-on ugye nincs. Szerintem az utóbbival felesleges összehasonlítani, a két termék nem riválisa egymásnak, más a kialakításuk is. A BeatsX hangzását tesztelni kell, hallgasd meg, hogy neked megfelel-e, tetszik-e, mindenki mást és mást hallgat.

[wp-review id=”89959″]

Az ára 49 990Ft, megvásárolható az Apple.hu-n vagy az iSTYLE-ban, sőt, utóbbiban ki is tudjátok próbálni.

 

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. A teszt eléggé lehúzza a terméket, én 3 hete használom és maximálisan meg vagyik vele elégedve!
    Semmi bajnnincs a merev kábellel, nagyon kényelmes és passzol. A két kis “bumszli” se baj, észre se lehet őket venni, amúgy inkább ezek, mint másfél-két óránkénti töltögetés. Hang szempontból meg össze sem lehet hasonlítani az Airpods-al, az egy kemény és kényelmetlen műanyagdarab 2óra üzemidővel, vicces. Vegyetek beats-et 😉

  2. dehát ez vezetékes!
    ????????????
    ????

  3. Egy hete használom az AirPods-ot. Nagyságrendekkel jobb a hangzása, mint a gyári EarPods-nak, sőt hangosabb is. Pillekönnyű, vezeték mentes, nem esik ki. Kompromisszum mentes…

  4. @Daniel004: “össze sem lehet hasonlítani az Airpods-al, az egy kemény és kényelmetlen műanyagdarab 2óra üzemidővel, vicces”
    az AirPods üzemideje nem 2 óra, hanem 5 óra, 15 perc töltés után pedig további 3 óra, a töltőtokkal feltöltve pedig összesen több mint 24 óra üzemidő húzható ki belőle, ameddig a töltőtok is lemerül.

    a cikkben az is le van írva, hogy felesleges összehasonlítani a BeatsX-et az AirPods-zal.

  5. @suckall88: Írnál pár szót az üzemidőről is? 1 hét tapasztalat után? Most szeretnék rendelni én is egyet, érdekel a véleményed 🙂

  6. @admin: elolvastam már minden cikket mindenhol, de érdekelne az “átlagemberek” véleménye is 🙂

  7. @Gergő: értem. 🙂 Nem lesz gondod amúgy az akkumulátoridővel, komolyan.

  8. @admin: köszi 🙂 amúgy hiszek nektek, nem azért írtam, mert nem, csak tényleg érdekel minél több vélemény 🙂
    Az igazi félelmem az aksi élettartama, hogy mennyi idő után “fárad el” de erre még nyilván senki nem tudja a választ. Majd kiderül 🙂

  9. Szia
    Röviden, tömören mikor megunod a zene hallgatást, (ez 2-3 óra hozzávetőleg) még mindig 50%-on van az akksija
    🙂 vedd meg, ne is gondolkozz

  10. @suckall88: köszi szépen 🙂

  11. Egy kis saját vélemény, ugyanis én is beszereztem egyet. A W1 chip tényleg nagyon jópofa dolog, a füles maga szerintem nagyon kényelmes, a csomagolás tényleg mocskosul igényes. És itt kb ki is fingik a jó tulajdonságok listája. A hangzás Spotify-al katasztrófa, ha lehet szépen fogalmazni: fos. Apple Music-kal már jobb a helyzet, de itt meg azzal van probléma hogy maga az Apple Music a fos. (kinek mi) Kár érte, azt hittem hogy a Sennheiser CX5.00mat leváltja, hát nem. Kedden szépen megy vissza ahonnan vettem.

  12. Kicsit részletesebben: A hangzáskép rettentően lapos amit én elképesztően rühellek, a U-shape hangzást preferálom a Sennheiser után, a basszus jó. Ennyi röviden és tömören. Ezek alapján lehet megvenni.


Add a Comment