fbpx Skip to content

A magyar nem tartozik a könnyen megtanulható nyelvek közé, de pont a bonyolultsága adja a szépségét. Az anyanyelvi magyaroknak is sokszor problémát okoz, hogy helyesen fejezzék ki magukat, és akkor még a helyesírásról nem is ejtettem szót. Érthető okokból az informatika világában a magyar nem az első nyelvek közt szerepel, amikor egy új program megtanul egy nyelvet.

Végre megtanult magyarul a Facebook alkalmazás

Régebbi olvasóink bizonyára emlékeznek még arra, hogy az iOS 4.0-ig az Apple mobil operációs rendszere se beszélte a nyelvünket, de mi, jailbreak segítségével ezt is megoldottuk nektek. Végül megérkezett a hivatalos magyar támogatás is, de több hiba is volt benne, némelyek akár több iOS-főverzión keresztül is, mert a fordítók nem kontextusban látják mit kell fordítani, hanem egy táblázatban kiragadva az adott szöveget a felhasználási helyéről.

Nyelvünk sajátosságai és szavaink hossza miatt a mai napig nagyon sok olyan gomb található az iOS-ben, amin elég csúnyán, rövidítve található csak meg a felirat. Ezeknek és a magyar nyelvet beszélők relatíve alacsony számának köszönhetően nem minden fejlesztőnél élvezünk prioritást, ezért a Facebook app is csak most, az 91.0-s verzióval tanulta meg az anyanyelvünket, holott weben már évek óta lehet “tetszik”-elni.

Aki magyar nyelven használja az iOS készülékét, annak a napokban a Facebook appon belül egy értesítésnek meg kellett jelennie, ami arról tájékoztat, hogy az alkalmazás végre már magyarul is tud. Az egy másik kérdés, hogy mennyire volt ez egy égető téma számunkra, hiszen minimális angol tudás kellett az alkalmazás használatához, maximum a beállítások rész az, ami esetleg kicsit igényelte volna a magyar nyelvet. Mindenesetre üdítő látni, hogy végre ez is megtörtént.

[appstore id=”284882215″]

Nem kapcsolódik a Facebook és a magyar nyelv kapcsolatához, de mindenképp érdemes említést tenni arról, hogy hamarosan mindenki számára kicsit át fog alakulni az alkalmazás alsó és felső menü sora. A Messenger gomb már egy ideje felkerült a kereső mellé, ami ha nem is a Messenger számára, de szerintem mindenképp egy jó hely egy ikon elhelyezésére, hogy ne zsúfoljuk túl az alsó menüt. Nekem még az alsó menüben is megtalálható a Messenger, de admin kollégának már eltűnt, és helyette egy kis rakéta ikon jelent meg. Ebben a menüpontban olyan emberek és oldalak bejegyzéseit láthatjuk, amik relevánsak lehetnek a számunkra, de még nem követjük őket vagy épp nem az ismerőseink. Amint viszont nem értek, hogy az ismerősnek jelölő menü miért nem tud felmenni a kereső mellé, a Messenger pedig le a régi helyére. Aki régóta facebookozik, annak az ismerős jelölés izgalma már rég elmúlt, és csak nagyon ritkán téved abba a menüpontra. Na, de mindegy is, Zuckerbergék majd kitalálják, minek hol van a legjobb helye, legalábbis reméljük, hogy még az iPhone 8 megjelenése előtt.

Milyen más alkalmazásnak örülnél, ha végre megtanulna magyarul?

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. az a kis rakéta ikon kb annyit ér mint egy kupac szar. sose fogja senki használni, teljesen felesleges.

  2. Nem alkalmazás… De én a siri-nek örülnék a legjobban!

  3. Én annak örülnék, ha mindenki megtanulna rendesen angolul. 😀 Hihetetlenül kitágul a világ már azzal az egy nyelvvel is.
    A FB-n meg azt vettem észre, hogy újabban automatikusan lefordítja az ismerőseim által írt posztokat magyarra (rosszul), pedig senki se kérte rá. Persze van beállítás, hogy a megadott nyelveken ne csak a lefordított hülyeséget mutassa, de teljesen kikapcsolni nem lehet.

  4. @rgbx: Google Translate be lett integrálva mindenhova sajnos. 🙁 (meg szerencsére is)

  5. @Put2:
    Én meg a gyári billentyűzeten a prediktív szövegbevitelnek!!!

  6. Azt meg tudná mondani valaki, hogy a bánatba kell visszaállítani angolra?
    Ha jól emlékszem, én arra nyomtam, hogy maradjon angol, de mégis magyarra váltott. A nyelvi beállításoknál meg nem lehet a program nyelvét változtatni. Nagyon felb@sz!

  7. A “buborékos” hozzászólás kijelzést (messenger style) ki lehet kapcsolni valahogy? Én ezért nem frissítettem már egy hónapja! Köszi!

  8. Sziasztok!
    Én olyan problémával találkoztam, hogy egyik gombra se kattintottam amikor felajánlotta a magyar nyelv használatát, hanem a jobb felső sarokban található X-re kattintottam és mégis átállította a számomra angol nyelvként előnyben részesített alkalmazást magyar nyelvre. Azonkívül, hogy magyar a telefon nyelve és ha átállítom angolra akkor természetesen a fb app nyelve is angolra állítódik, van-e olyan lehetőség hogy a fb app-on belül átállíthassam a magyar nyelvet angolra? Előre is köszönöm! Üdv!

  9. @Put2:
    sajnos ez sose valosul meg,mert tobb ev kell egy adott nyelv beultetesere a sirihez.


Add a Comment