fbpx Skip to content

Viszonylag sokszor előfordul, hogy nincs elég szabad tárhelyünk az iPhone-unkon, ilyenkor általában vagy alkalmazásokat, vagy fotókat szoktunk törölni, de nem ez a legjobb megoldás. Időnként maga az iOS is takarít, de az általában csak akkor fordul elő, ha már nagyon kevés a hely, vagy ha olyan tartalmat próbálunk letölteni, ami egyébként már nem férne el.

Nincs elég szabad tárhely az iPhone-on

A fotók vagy videók törlése logikus, szinte minden esetben ezek veszik el a szabad tárhelyünk nagy részét. Ha már minden felesleges fotót vagy videót leszedtünk, a legtöbben az alkalmazások törlésével folytatjuk, de itt érdemes picit odafigyelni. A készülékünk rengeteg “szeméttel” lehet tele, így ha specifikusan törlünk néhány alkalmazást, akkor sokkal több tárhelyet szabadíthatunk fel.

Fotók és videók gyors törlése az iPhone-on

Mielőtt még belevágnánk, adnék egy tippet a gyors fotók és videók törlésére. Ehhez lépjünk bele a Fotók alkalmazásba, majd pedig az összes fotóba, és keressük meg jobb felül a Kiválasztást. Ekkor felül megjelenik az Elemek kijelölése. Bal oldalt az első képre nyomjuk rá az ujjunkat és húzzuk el jobbra a képernyő széléig, majd pedig teljesen le, és tovább, de ne engedjük el! Így kijelölhetünk több 100 képet pár másodperc alatt. Vizuális típusoknak íme egy videó is:

Alkalmazások törlése az iPhone-on

Ha nincs elég tárhelyünk a készülékünkön, akkor az alkalmazások törlésével is felszabadíthatunk néhány megabájtot, apptól függően. Ez is egyfajta megoldás, ehhez nézzük meg, hogy melyek azok az alkalmazások, amik sok helyet foglalnak. A Beállítások / Általános menüpont alatt találjuk a Tárhely és iCloud-használat almenüt. Ebben láthatjuk, hogy mennyi hely érhető el a készüléken és az iCloud tárhelyünkön.

Tárhely és iCloud-használat iPhone tárhely kezelés

A második képen látható, hogy melyik alkalmazás mennyi helyet foglal. Nálam viszonylag nagy app az iMovie, de még az Instagram és a Facebook is. Ha szemfülesek vagyunk, akkor észrevehetjük, hogy bizony az Instagram túl sok helyet foglal. Sőt, a Spotify is, de az amiatt, mert letöltöttem néhány számot offline-ba. Tehát a fenti listából megtudhatjuk, hogy melyek azok az alkalmazások, amik sok helyet foglalnak.

Felesleges alkalmazás “szemét” (cache) törlése

Az alkalmazások rendelkeznek úgynevezett cache-sel, gyorsítótárral, ami legtöbb esetben kezelhető “szemétként”. Ez arra jó, hogy például ugyanazt a tartalmat ne töltsék le az app indításakor minden egyes alkalommal, és így nem csak a mobilinternet-keretünket kímélik, hanem gyorsabban is töltődnek be. Ez lényegében hasznos is, meg nem is, attól függően, hogy szükségünk van-e rájuk. Én például a Spotify-t meghagytam, de a Facebookot és Instragramot rendszeresen törölni szoktam. Nézzük meg az Instagram alkalmazást.

iPhone alkalmazás szemét - cache 

Az alkalmazás mérete: 57.2 MB. De akkor hogy lehet 576.8 MB? Hát az a bizonyos cache. Ez szerintem sokaknál még ennél is sokkal több lehet. Ilyenkor, mivel az alkalmazás egyelőre saját maga nem támogatja külön a cache törlését (néhány már igen, például a Twitter app) szimplán nyomjunk rá a törlés gombra, majd töltsük le újra. Ezzel persze a beállításaink is elvesznek, de valamit valamiért.

Instagram Instagram

Ahogy láthatjátok még egy újra indítás sem kellett, rögtön a lista végére ugrott és a “Dok. és adatok” rész is csökkent, pontosan 2.3MB-ra. Az elérhető tárhely is növekedett, pont 500MB-tal. 🙂

Tehát, ha nincs elég tárhelyünk, akkor érdemesebb specifikusabban megnézni, hogy mi mennyit foglal és törölni, újratelepíteni a gyakran használt appokat. Ha valaki pedig sokat internetezik, akkor a Safari cache-t is érdemes néha törölni, de figyeljünk oda, hogy ott is elvesznek majd bizonyos adataink.

Ehhez lépjünk be a Beállítások / Safari menüpontba majd görgessünk le és keressük meg az “Előzm. és webhelyadatok törlése” opciót. FIGYELEM, ez törli a számítógépen tárolt adatok egy részét is, ha ugyanazzal az iCloud fiókkal vagyunk bejelentkezve!

Üzenetek törlése, tárhely felszabadítás

iPhone tárhely kezelés

Bizonyára, sokan használjuk az iMessage-et is, és küldünk egymásnak képeket, videókat. Emiatt az “Üzenetek” is sok helyet foglalhatnak. Ezt viszonylag körülményes törölni akkor, ha az üzeneteket meg akarjuk tartani, de a képeket, videókat törölnénk. Én 2007 óta tárolom az SMS-eket és iMessage üzeneteket, de a képeket és videókat időnként törlöm. Erre több opció van, a legkönnyebb talán az, ha minden beszélgetésben külön törölgetjük ezeket az adatokat, de többször írtunk már arról, hogy hogyan lehet az összes fotót és videót törölni a szöveges üzenetek megtartásával:

Azonban, ha nem számít, hogy a szöveges üzeneteink is törlődnek, csupán lépjünk be a Beállítások / Üzenetek menüpontba, görgessünk le és keressük meg az Üzenetek megtartása almenüt.

Üzenetek megtartása iPhone-on Üzenetek megtartása iPhone-on

Itt kényelmesen kiválaszthatjuk a 30 napot vagy az 1 évet, és a készülék automatikusan törli majd az ennél öregebbé váló, felesleges üzeneteinket.

Az iPhone-on még úgy is felszabadíthatunk tárhelyet, hogy készítünk egy biztonsági mentést, visszaállítjuk a készüléket, majd pedig vissza rakjuk a mentést. Ez is megoldás, de sokkal hosszabb ideig tart, mint mondjuk a fotók vagy bizonyos alkalmazások törlése.

Remélem tudtam segíteni, ha neked vannak még hasonló tippjeid, oszd meg velünk hozzászólás formájában, hogy más olvasók is tudjanak róla.

Olvasd el a hozzászólásokat is

11 Comments

  1. Nekem ez is bevált:
    [link törölve.]

  2. @taky1974: igen, de ez ott van fent a cikk elején is: “Időnként maga az iOS is takarít, de az általában csak akkor fordul elő, ha már nagyon kevés a hely, vagy ha olyan tartalmat próbálunk letölteni, ami egyébként már nem férne el.

  3. Nekem eddig egyedül a fent említett nagy terjedelmű tartalom letöltése működött minden esetben, ilyenkor elindult a tisztítás és pikk-pakk csinált pár giga helyet.
    Mióta 64 gigás készülékem van ez már nem probléma…
    Jó lenne egy manuális tisztítás opció az iOS-ben főleg azoknak akik kis kapacítású készüléket használnak.

  4. Én a PhoneClean-t szoktam néha futtatni, elég sok szemetet leszed.

  5. Mail-t hogyan tudom csökkenteni? (Jelenleg 1,3 GB)

  6. @Transuran: Sztem ott is lehet törölni a fiókokat majd újra berakni őket.

  7. Van egy betű hiány: ,,én például a spotify (T) meghagytam”-nál. De amúgy jó cikk

  8. Memory & disk scanner pro -t használom junk fájlok takarításához. Megtisztítja a facebookot is, nem kell törölgetni folyton. 0,99€, megéri. Többször kell tisztítani egy egy alkalommal, van amikor gigákat szed le a telóról és szabadít fel.

  9. Én a Battery Doctort szoktam használni.
    Egy kicsit trükkös de ingyenes!
    Utóljára nekem kb. 1GB-ot szedett le.
    Vannak azért ennek hátulütői is, de a tárhelyért cserébe nem nagy áldozat!


Add a Comment