fbpx Skip to content

Tim Cook az iPhone 7 szeptemberi bemutatóján lebbentette fel a fátylat az Apple új vezetéknélküli fülhallgatójáról. A megjelenési dátum akkor még homályban maradt, azonban december 13-a óta megvásárolható a füles, amit mi is kipróbáltunk. Rögtön letarolta a piacot.

Az Apple a Beats felvásárlásával már jelen volt a fej- és fülhallgatók piacán, a vezetéknélküli verzió piacvezető helyet foglalt el. A cégnél is úgy gondolták, hogy máshogy néz ki az ember fülén egy fülhallgató, mint egy fejhallgató, ezért még 2015-ben el kezdték tervezni az AirPods-ot, ami tavaly év végére ment gyártásba. Tim Cook vezérigazgató a termékkel kapcsolatban nagy várakozással tekintett a jövőbe, amiről most már elmondhatjuk, hogy bejött neki.

A Slice Intelligent nevű cég az online rendelések visszaigazoló emailjei alapján készíti felmérését és állítja össze elemzését (az Apple Watch kapcsán már mi is írtunk erről). Most az AirPods rendeléseket vették górcső alá és érdekes megállapításokat tettek.

Előszőr is az AirPods a vezetéknélküli fülhallgatók piacán rögtön piacvezető lett. Mint a lenti diagramból is látható, egy évvel ezelőtt a Beats magasan vezette a piacot (bal oldali diagram), azonban az AirPods megjelenésével piaci részesedése visszaesett a harmadik helyre, mivel az AirPods a semmiből kilőve elfoglalta az első helyet a maga 26%-ával (jobb oldali diagram). A Slice nem kis minta alapján, hanem 188 ezer amerikai online vásárlási adatait elemezve jutott erre a következtetésre, tehát a számok elég nagy pontosságúak.

A második következtetés, amit a cég levont, az az volt, hogy az AirPods december 13-i megjelenési napján a vezetéknélküli fülhallgatókra elköltött összeg tízszer nagyobb volt, mint egy átlagos napon való költés. A december 13-ról még azt is el lehet mondani, hogy a vásárlók többet költöttek azon a napon, mint a fekete pénteki négy napos akcióban vagy az Amazon Prime Day-es akciójában. Decemberben a fülhallgatók 75%-a vezetéknélküli volt, ami előrevetíti a jövő trendjének alakulását.

A Slice a vásárlók nem szerinti eloszlását is vizsgálta. Eszerint a vásárlók 85%-a férfi volt, akiknek a jelentős része az Y generációhoz tartozik (80-as, 90-es évek szülöttei), őket követik az X generáció tagjai. A nőknél érdekes módon a babyboom generáció (1946 és 1964 között születettek) vezeti a vásárlási listát, de ők nyilván nem maguknak vásároltak vezetéknélküli fülhallgatót. Mindemelett érdekes egy vizsgálati szempont.

Összegzésképpen elmondható, hogy az AirPods jött, látott és győzött, letarolta a piacot. Jómagam is pozitív véleménnyel vagyok róla. Csak ne lenne annyira drága

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. most akkor jó vagy nem?! ????????????
    én tuti nem váltok, de “semleges/objektív” kritikát nem láttam… ????

  2. @Józsi: Mindenki azt írja, hogy jó. Akkor az már nem lehet semleges és objektív? 🙂

  3. tulkepp jo az csak draga. van akinek tetszene de ezert fikazza… reszben jogosan de ha ennyiert is viszik..

  4. Nekem zenére kellene, de arra használhatatlan a minősége,innentől kezdve ki is esett nálam. Azt a szót hogy ‘bass’ és ‘dynamic’ ez a füles nem ismeri. 🙁

  5. @AppleFan: Nekem átlag Spotify-ra tökre megfelel, amúgy hamarosan lesz cikk megint fülhallgatókról 🙂 Lesz szerintem szerdán vagy csütörtökön egy jó akció is, illetve én tesztelem az RHA FLAGSHIP-ét is CL1 + DAC-ot. Azok elég izmosak már. 🙂

  6. Hogy lehet egy termékről kijelenteni, hogy piacvezető amikor nem lehet kapni gyakorlatilag nem kézzelfogható.

  7. Tudja esetleg valaki hogy Xbox One-al ossze lehet-e valahogy hozni ezt?

  8. modeart: a piacelemzes a rendelesek-weben megvetelek alapjan keszul..


Add a Comment