fbpx Skip to content

Az AirdPods-ot már mi is kipróbáltuk korábban, engem már akkor is lenyűgözött, azonban most több érdekesség is kiderült vele kapcsolatban.

Az első ilyen többek között a W1-es chip kommunikációja. Az AirPods fülhallgatók külön-külön is képesek kommunikálni, sőt egymással is teszik, illetve a saját úgynevezett bölcsőjükkel. Ez egyébként rendelkezik egy külön chippel is, ami több dologért felel.

Az AirPods töltős tokjának a saját mikroprocesszora felel számtalan funkcióért. Ilyen például a nyitásra, zárásra való csatlakozás, ami az AirPods esetében alig 1-2 másodperc. Az első a csatlakozás, mely tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy kinyitjuk a dobozt és megnyomjuk a gombot a telefonon, illetve ha párosítani szeretnénk nem Apple termékkel, akkor az egyetlen fizikai gomb is ezen a tokon van.

A W1 chip egyébként olyan dolgokért is felel, mint a biztonság. Mikor párosítjuk az AirPods-ot a készülékünkkel, akkor mind a bal- és jobboldali W1 chip is biztonságosan összekapcsolódik a telefonunkkal, és ilyenkor egy-egy speciális biztonsági kulcsot adnak át egymásnak az eszközök. Ez azért szükséges, hogy később ne lehessen lehallgatni mondjuk egy beszélgetést. Az AirPods-ok egyenként is rendelkeznek 1-1 saját azonosítóval, ami segít abban, hogy külön-külön is lássuk a töltöttségi szintet, illetve használhassuk őket. De az is érdekes feltevés, ha mondjuk két felhasználó felcserélné az AirPods bölcsőit, vagy magukat a füleseket. Ebben az esetben sincs probléma, mert a saját azonosítóknak hála az AirPods észreveszi ezt. Bár ezt gyakorlatban még nem láttuk, érdekes lenne kipróbálni.

Ahogy a fenti képen látszik, a W1 chip megannyi kapcsolódásra képes külön-külön vagy akár egyszerre is. Ilyenre a többi, egyszerű Bluetooth headset, fülhallgató képtelen. Erre azért is volt szükség, mert így lehetett megoldani a gyors váltást az eszközök között, például ha mondjuk egy másik eszközön folytatnánk az adott munkát, akkor ezt megtehessük és ne kelljen a párosítással bajlódnunk. Akit ez bővebben is érdekel, érdemes elolvasnia az AppleInsider cikkét.

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. Hihetetlen amit ezzel a termékkel megcsináltak. Ismét újabb éveket nyertek az “ökoszisztéma” témakörében.


Add a Comment