fbpx Skip to content

A héten megjelent egy cikk az AppleInsider oldalán, melyben a Jason Snell és John Gruber által tartott The Talk Show podcastban elhangzottakat elemezték, miszerint Jony Ive az ideje nagy részét már nem az iPhone és a Mac termékek tervezésével tölti.

jony-ive-tim-cook-stephen-fry-ispaceship-the-telegraph-image-001

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha nem ezzel, akkor vajon mivel tölti ideje nagy részét?

A válasz viszonylag egyszerű: az új Apple Campus 2 (Spaceship campus) tervezésével.

John Gruber szerint Ive mára már egy Steve Jobs-hoz hasonló szerepet tölt be az Apple életében és jelenleg leginkább az új iSpaceship campus és az új Apple Store-ok kialakításán dolgozik Angela Ahrendts kereskedelmi vezetővel együtt.

img_0092

Szintén elgondolkodtató volt Jason Snell gondolatmenete a podcast beszélgetés során, miszerint:

Az elmúlt időben egy jó darabig az a hír járta, hogy az Apple a autóiparba is be akar szállni a saját gyártású kocsijával és design szempontból már a kocsik összes apró alkotóelemét újragondolták. Ez valószínűleg rendkívül tetszhetett Jony Ive-nak, mivel ő alapvetően kocsirajongó és talán az egyik oka annak, hogy kicsit elvesztette a fókuszt, az nem más, mint hogy sokkal jobban izgatta a saját autó készítésének gondolata. A legfrissebb híresztelések szerint pedig úgy tűnik, mégis visszakozik az Apple az autóiparra történő belépéstől.

Ehhez pedig érdemes még hozzávennünk az AppleInsider kiegészítését:

Gruber és Snell szerint az Apple kocsi projektjét, amelyet időközben szinte teljesen leállítottak, eredetileg Jony Ive kérésére indították el és az a hír járja, hogy a nem túl távoli jövőben távozni is fog a cégtől.

applecar2-700x2382x

Természetesen erre semmilyen kézzelfogható bizonyíték nincs még, bár Gruber szerint Ive inkább már csak mint egyfajta “spirituális tanácsadó” van jelen az Apple életében.

Ahogyan az Steve Jobs életében is igaz volt, valószínűleg Jony Ive sem fog tudni véglegesen elszakadni az Apple-től, valamint az Apple esetében a design divízió egy annyira régóta fennálló és összeszokott csapatból áll, hogy valószínűleg csak minimálisan lesz érezhető Ive kevésbé aktív jelenléte a cégnél.

Ugyancsak ezt a változást jelzi Ive titulusában bekövetkező módosítás is, miszerint a Senior Vice President of Design (Designért felelős alelnök) címét felváltotta a Chief Design Officer (Vezető tervező). Tehát Ive már nem csak a termékek kinézetéért felel, hanem az Apple átfogó, teljes designjáért.

Fea0062665 Jonathan Ive- purple/blue shirt Alan Dye - taller gentleman Richard Howarth - shorter, blue t-shirt and blazer Apple executives Tim Cook and Jonathan Ive.

Ennek megfelelően Ive pedig még 2015 májusában átadta az eddig betöltött helyét Richard Howarth-nak (képen jobb oldalt), aki a termékek kinézetéért felel, illetve Alan Dye-nak (képen bal oldalt), aki pedig az alkalmazások felhasználói felületeiért felelős.

Személyes véleményem szerint azért már sok apró tekintetben érezhető, hogy az Apple a megszokottnál kevesebb figyelmet fordít a designra. Gondoljunk csak az Apple Pencilek iPadből kilógó töltésére, az Apple Magic Mouse töltőcsatlakozó helyére, az új MacBook és MacBook Pro modellek esetén eltűnő MagSafe mágneses töltőre, illetve arra az átalakító áradatra, amely manapság az Apple felhasználók életét jellemzi, olyan kompatibilitási problémákkal, mint például a legújabb iPhone-okhoz adott Lightning-kábel nem dugható be a legújabb MacBook modellekbe vagy például a legújabb MacBook Pro modellek nem működnek az Apple saját monitorával…

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. En ezt az atalakito dolgot nem latom annyira problemasnak. Lehet mindenhova atalakitot kepzelni akar 5-ot is egymas utan de ha gondolkodik az ember akkor nem atalakitoval akarja bedugni a monitort hanem egy sima kabellel, adapter nelkul…

  2. tobbihez meg megvesz az ember 2-3 ujabb kabelt es kesz. igen maceras, de ha az usb-c lesz az elkovetkezendo 10 ev csatija akkor a macbook eseten nem kell gondolkozni 2-3 ev mulva amikor mar usb-c lesz inkabb hogy oke van usb-c rajta de az usb-a miatt csak 2 kerult meg ra… a hdmi-t pl azt viszont rajta hagyhattak volna.

  3. @kchris: “de ha gondolkodik az ember akkor nem atalakitoval akarja bedugni a monitort hanem egy sima kabellel, adapter nelkul”
    ez abban az esetben működik csak, ha a monitorod is olyan. egy új gép miatt egy monitort nem feltétlen fogsz lecserélni.

  4. @Jadeye: Vannak olyan kábelek, aminek az egyik vége USB-C, a másik HDMI vagy DisplayPort…

  5. Az Apple volt aki először USB-t tett a gépeire, ők hagyták ki először a Floppy meghajtót és elsők között hagyták el az optikai meghajtót (laptopokból, MacBook Air). Most meg elsők között alkalmazzák az USB-C-t kizárólagosan aminek a specifikálásában maguk is részt vettek. Szerintem ez jó, most még szívás de ez a jövő.

    A TouchBar sokkal nagyobb baromság, programozásban pl én nem látom hasznát. Elég lett volna csak a TouchID.

  6. @j-cool: Akkor a sok birka szépen vegye meg az 1milliós gépet és szívjon emiatt, én meg örülök a 2 usb a + 2 usb c tb3 + hdmi + displayport + ethernet kombómnak addig. Sőt, majd ha tényleg nagyon elterjedt lesz, akkor is kell még egy jó darabig. Mert mire lecserélem az egerem, billem, orbweaverem, fülesem, az jó sok idő múlva lesz, s átalakítót ezekhez használni… Szerintem az elkövetkezendő 5+ évben bőven kell az usb a is! aztán 5 év múlva meg úgyis cserél az ember laptopot kb.

  7. @ef-dani: akkor meg egy olyan kábelt kell venned, ami magában tartalmazza az átalakítót – mert feltételezem, hogy önmagában nem csak a csatlakozó alakja a különbözőség. akkor meg már vehetsz adaptert is, mert ugyanott vagy.

  8. @Jadeye: Az USB-C alapból támogatja ezeket a szabványokat. Nem kell semmilyen átalakító. Attól mert ez a mániátok, még nincs rá szükség.

  9. Én még mindig haragszok Ivera, amiért a 7-es óta ennyire elrondította az IOS-t! Ha a régi design, vagy valami ami ennél csak szebb lehet jönne, azzal kiegyeznék. De ez még továbbra is ronda!!????

  10. @ef-dani: nekem nem mániám. önmagában nem tudod bedugni, mindenképp venni kell hozzá valamit, legyen az akár új kábel, akár átalakító. eddig be tudtad dugni, mert volt hozzá kábel a monitor dobozában és csatlakozó a gépen. az újakon meg már nincs.

  11. @Jadeye: Sajnos ez van ha jon egy uj csatlakozo. Mostantol ragadjunk meg az USB-A / HDMI-nel es soha ne lepjunk sehova mert mar az is gond (sarkosan fogalmazva) ha egy uj kabelt kell venni? Amikor elterjedt a D-SUB helyett a DVI, utana jott a HDMI, akkor is be kellett szereznem par kabelt… Lehet szelektiv a memoriam de akkor nem volt ekkora felhordules. USB-C szerintem jobb lesz, megfelelo sebesseg, es nem kell kulon adapterezni a mindenfele eszkozok csatlakoztatasa eseten mert az 5A sokkal tobb lehetoseget ad.. Anno az USB-A eseten kicsit rosszul allapitottak meg a szabvanyt..

    En azt gondolom hogy Apple miatt sok USB-C cucc fog jonni, elterjed es a tobbi gyarto is at fog lepni. Es majd mondjak hogy milyen frankon csinalta a tobbi gyarto.. Elsonek mindig kell lenni..

    A lenyeg amennyire en latom ezzel az Apple-s Display dologgal:
    A regi TB2 port az tulkeppen TB2/TB1 port illetve DisplayPort kombo. Fizikailag ugyanaz de a jelek nem.
    Amikor bedugom a Displayportos kijelzomet akkor a TB2 atall DisplayPortra.
    Az USB-C -> TB2 atalakito viszont nem ilyen az CSAK TB2 modban tud mukodni. Ez nem trivialis, de amikor beszereztem a kijelzomet utanaolvastam hogy mielott beszerzem a DELL kijelzot menni fog-e tenyleg.
    Ott egyszerubb ha USB-C -> Displayport kabel. Csak kabel. Nincs adapter. huszonpar dollar.
    Viszont az USB-C -> HDMI -bol nem talaltam csak adapteres megoldast.. Abbol viszont olyat vettem amin USB-A port is van meg USB-C toltes igy minidokkkent tud mukodni.

  12. @j-cool: hehe … TouchBar sokkal nagyobb baromság, programozásban … mikor volt a programozás fontosabb a felhasználásnál?? soha … a programozó dolga, hogy kiszolgálja a felhasználót és a TouchBar iszonytatóan sok lehetőséget hordoz magában a programok kezelésében …

  13. @kchris: nem értem, ezt miért nekem címezted, pláne hogy az alap dolgokban még egyet is értünk. de látod, ahhoz, hogy össze tudd kötni, venni kell vagy új kábelt, vagy adaptert, vagy eleve új eszközt. és mivel ez éveken át nem volt gond, most meg kényszer, így azért nehezen nyeli le az ember ezt a békát. erre akartam kilyukadni.

  14. 1 db usb a kellene ra, nemtobb nemkevesebb. Tobbi legyen c. Sok fejfajastol megszabaditottak volna az embereket

  15. Aki úgy vesz magának számítógépet, hogy előtte nem tájékozódik, annak talán okozhat mindez fejfájást. Akinek meg esze van, az felkészül és a géppel együtt megveszi s szükséges kábeleket. Melyek ára a gép mellett elenyésző. És akkor is kellene új kábelt vennie, ha a régi elveszik vagy tönkremegy, azért mégsem vinnyog senki.

  16. iSpaceship? Ez komoly? Nekem már a tököm kivan ezzel a “i” prefix-szel. Amúgy felesleges csámcsogni az usb-n, itt úgy sincs, és nem is lesz senkinek új gépe. De ha valaki képes kiadni 1 millát, az igazi veréb.

  17. Szerintem az lenne a legjobb, ha a következő 4-5 évben minden USB-A cucchoz adnának C átalakítót, és fordítva is. Egyik oldalán A, másikon C-s pendriveok is vannak, alig drágábbak mint a sima A. Így zökkenőmentesebb lenne az átállás, nem kéne külön átalakítókra költeni. Az 1 millás MacBookokhoz igazán mellékelhettek volna legalább két C-A átalakítót. Az meg durva, hogy még HDMI vagy DP sincs rajtuk, szívhatja a fogát, aki külső monitort használ. Ha megnyerném a lottót, akkor sem vennék ilyen Macet.


Add a Comment