fbpx Skip to content

Közel 5 km-re az Apple Cupertino-ban található főhadiszállásától, a tech óriás egy masszív, űrhajóra emlékeztető épületet húzott fel a semmiből: az Apple Campus 2-t. A nagyjából 2 km átmérőjű, kör alakú épület nagyobb területen terjeszkedik, mint a Pentagon, és ha elkészül, közel 13 000 Apple alkalmazottnak fog “otthont” adni.

Borítókép: Apple Campus 2 látványterv.

A Campus 2 teljes mértékben tiszta-, a legtöbb esetben megújuló energiaforrásokat alkalmaz, de ami igazán figyelemfelkeltő, az a rengeteg, hajlított üvegpanel, ami az épületet borítja, és biztosítja a szabad kilátást a természetre. Az egyenként nagyságrendileg 27 tonnás, üreges betonelemek lehetővé teszik az Apple anyahajója számára, hogy az “szabadon lélegezzen”, ezzel is megerősítve a környezetbarát mivoltát. A Popular Science pedig összegyűjtötte, milyen adatokat is érdemes tudni az Apple kolosszusáról.

Az Apple Campus 2 tehát több elképesztő technikai megoldást alkalmaz, mellette pedig félelmetes számokat mutat fel a publikum számára:

  • 712 247 négyzetméter az elfoglalt alapterület
  • 114 271 négyzetméter hajlított üveg borítja az épületet
  • 3.18 tonna a legnehezebb üvegpanel súlya
  • 4300 betonelemre volt szükség a padló és a mennyezethez
  • 27.22 tonna a legnehezebb felhasznált betonelem
  • 75%-ban csak megújuló energiaforrásokat alkalmaztak a mérnökök, melyet a Campus maga állít elő
  • 16 megawatt energiát termelnek a tetőn elhelyezett napelemek
  • 5 milliárd dollár az építkezés teljes költsége

Amint láthatjuk, az Apple rengeteget fektetett be az új főhadiszállásába, és mindez nem véletlen. Tim Cook mindig is lelkesen, tervekkel teli nyilatkozik az új Campus-ról, amit nem csak az Apple, hanem vélhetően a világ egyik legnagyobb és legzöldebb épületévé lehet majd nyilvánítani, ha teljesen elkészül.

Az átadást és a beköltözést 2017-re tervezik, a jelenlegi állapot alapján pedig tartani is fogják.

Akit érdekel, érdemes megnézni a közzétett videót, amiben betekintést nyerhetünk az építkezés fázisaiba, valamint a már elkészült épületszárnyakba is:

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment

  1. 2:22-nél a jobboldali nőnek valamiért egy kicsit áttetsző a feje.
    Elképesztő ez az építkezés, nem az, hogy ekkora monstrumot képesek építeni, mert már láttunk ekkorát ezret, hanem, hogy mekkora profitot termelhetnek egyes cégek, hogy ennyit megéri rááldozni valamire, és belátható időn belül behozza az árát (mondjuk az az ezer is így valahogy épülhetett).
    Bocs az okoskodásért, de wattban teljesítményt mérünk, energiára a wattórát vagy a joule-t használjuk.


Add a Comment