fbpx Skip to content

Aki picit is szemfüles volt a múlt heti eseményen, az láthatta, hogy a lekerült a világító Apple logó, és azt pedig nehéz lett volna nem észrevenni, hogy már MagSafe sincs. Erről Jadeye kolléga külön írt, hogy mit vesztettük még el a hordozhatóság oltárán, érdemes elolvasni.

img_0503

Időközben az is kiderült, hogy már bekapcsoló hangunk sincsen, tehát a megszokott “chime” visszajelzés sem hallható, ami a sikeres “Power On Self Test”-et jelenti, tehát egy rövid, gyors hardver tesztet. 1991 óta ugyanazzal a hanggal találkozhatunk, azonban ez jóval korábbi, érdemes megnézni az alábbi videót, ha kíváncsiak vagyunk rá, mennyit változott ez a hang az évek alatt.

Az első hang egy C-dúr volt egy Korg hangszerről, amit még egy Apple alkalmazott játszott fel az akkori ROM-ba. Ez az idők alatt néhányszor megváltozott, amíg el nem értük a 1991-es iMac G3-at. Azóta ugyanaz a hang volt végig, kivéve egyszer, ami a videóban is hallható.

Az új Retina MacBook Pro gépeknél azonban ez már nem hallható, kikapcsolta a cég. Pedig 2815-ben még Wall-E is ezt használja, mikor feltöltődött.

Az Apple a weboldalán a PRAM-reset kapcsán is már új szöveg található, de ez a magyar fordításban egyelőre még nem szerepel.

A 2016-osnál korábbi gépek esetén ezt írja:

Mindaddig tartsa lenyomva a billentyűket, amíg a számítógép újra nem indul, és másodszor is meg nem szólal az indítási hangjelzés.

Az új modelleknél pedig már ez olvasható:

Hold these keys down for at least 20 seconds to ensure that your Mac completes the process correctly.

Ez utóbbi egyelőre az angol nyelvű dokumentumban szerepel, a magyarban még nem, és nagyjából ezt jelenti: Tartsa lenyomva ezeket a billentyűket legalább 20 másodpercig, hogy a Mac biztosan végrehajtsa a PRAM értékeinek törlését.

Egyébként mikor Steve Jobs visszatért a céghez 1996-ban, ehhez sem nyúlt, sőt, ugye az ő ideje alatt maradt a MagSafe és a világító Apple logó is. Manapság persze már más a helyzet.

A jó hír az, hogy ez a hang végeredményben visszakapcsolható egy egyszerű Terminal paranccsal:

sudo nvram BootAudio=%01

Persze ennél többet is lehet állítani, az erről szóló cikket ide kattintva tudjátok elolvasni.

Korábban pedig már arról is írtunk, hogyan lehet bekapcsolni az új MacBook töltő hangját, ami olyan, mintha az iPhone-t dugnánk töltőre: Az iPhone töltés-visszajelző hangjának bekapcsolása OS X-en.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. viszont visszakerült a “MacBook Pro” felirat..: 😀

  2. Melyik konzol paranccsal lehet a világító Apple logót bekapcsolni?

  3. @Jecy:
    Előbb vágd ki az alumíniumot, tegyél bele egy átlátszó műanyagot és led-et.

  4. @taky1974: Led nem kell, a kijelző háttérvilágítása megoldja a dolgot 😀

  5. @Kristóf:
    De csak ha úgy van megoldva a kijelző mint a régieken. 🙂

  6. @admin:
    ah…. 😀

  7. Pont ez a vicc, hogy a világító logo (sem) került semmibe. Lassan minden eltűnik amitől igazán MacBook volt.

  8. en a magsafe-et akarnam inkabb!

  9. Egyszer már elszúrta a cég, menni fog nekik másodszor is, úgy érzem ????

  10. Sebaj. Steve ismét visszatér, és akkor majd újból rendet tesz.


Add a Comment